Makuja Pohjois-Savosta -menukilpailun finalistit julki
Kesäkuussa julkaistu, Makuja Pohjois-Savosta -menukilpailu etenee kohti huipentumaansa. Voittaja valitaan 3. helmikuuta 2025 käytävässä finaalissa, Savon ammattiopiston tiloissa Savilahdessa. Tapahtuma on kaikille avoin ja yleisö pääsee äänestämään myös omaa suosikkimenuaan.
Kilpailun tuomaristossa nähdään nimekäs kokoonpano, johon kuuluu ruoka-alan ammattilaisia sekä kehittäjiä. Mukana ovat muun muassa Savon keittiömestareiden edustaja, keittiömestari Seppo Ruotsalainen, ja finaalin arvovaltaa lisää maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah. Kilpailun raaka-aineissa näkyy pohjoissavolaisuus ja vastuullisuus.
Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa neljä alueen ravintolatoimijaa suunnitteli kolmen ruokalajin menut, joissa pohjoissavolaisuus ja maakunnassa tuotetut raaka-aineet olivat keskiössä. Mukana piti olla vähintään kaksi luomutuotetta ja ruokalajeissa myös kasvisvaihtoehto. Menusuunnitelmissa arvostettiin erityisesti vastuullisuutta sekä tarinaa, että perusteluja raaka-ainevalintojen taustalla. Tuomaristo arvioi ja pisteytti menusuunnitelmat itsenäisesti kilpailun kriteereiden mukaisesti.
Tuomaristo kokoontui torstaina 24.10.2024 yhteiseen arviointipalaveriin, jossa se päätti kutsua finaaliin kaikki neljä menusuunnitelman lähettänyttä ravintolatoimijaa.
– Menusuunnitelmat olivat kaikilla kilpailukriteereiden mukaiset ja menuista löytyi niin luomua kuin ihania paikallisia tuotteita. Myös sesonkiajan tuotteita oli käytetty kiitettävästi. Odotan kilpailusta mielenkiintoista ja kovatasoista, kertoo finaalin päätuomarina toimiva Seppo Ruotsalainen.
Kilpailun finalistit – kuka vie voiton?
Finaalissa Pohjois-Savon parhaasta menusta kisaavat:
-Havu Kitchen & Bar, Nilsiä, Tahko
-Iltalypsy Oy, Kiuruvesi
-Lapland Hotels Oy:n Gallá Kitchen & Bar, Kuopio
-Bar Pataruukki, Juankoski
Finaalin tuomaristo:
Sari Essayah, maa- ja metsätalousministeri
Seppo Ruotsalainen, keittiömestari ja päätuomari Savon Keittiömestarit
Tiina Soininen, kehityspäällikkö, Servica Oy
Hannele Kärkkäinen, opettaja, Palvelualan Opisto Kuopio (PAOK)
Kimmo Pousi, koulutuspäällikkö, Savon ammattiopisto
Anne-Mari Heikkinen, lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu
Sanna Louna, ruoka- ja elintarvikeasiantuntija Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset / ProAgria Itä-Suomi
Kilpailu järjestetään yhteistyössä Savon Keittiömestareiden sekä Lähituotteilla makua lautaselle – hankkeen kanssa. Lähituotteilla makua lautaselle -hankkeessa tuetaan koko pohjoissavolaisen ruokaketjun verkostoitumista, uusia ruokainnovaatioita, tapahtumia, vetovoimaa ja saavutettavuutta. Hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta ja sitä toteuttavat Savonia-ammattikorkeakoulu, Savon ammattiopisto, Palvelualojen opisto ja Maa- ja kotitalousnaisten/ProAgria. Hankkeen toteutusaika on 1.2.2024-28.2.2026. Lisätietoja hankkeen toiminnoista Makuja Pohjois-Savosta (www.makujapohjoissavosta.fi)
Lisätietoja: Anu Arolaakso, Savon ammattiopisto, puh. 044 785 4048, anu.arolaakso@sakky.fi
Jaana Honghin, Palvelualan opisto Kuopio, puh. 044 767 5061, jaana.honghin@paok.fi