Tekoälyllä tehdyssä kuvituskuvassa ravintola ja leijuva näyttö.

Savonia-artikkeli: TyhyTeko-hanke parantaa työhyvinvointia ja tuottavuutta tekoälyn ja robotiikan avulla

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Syyskuussa 2024 käynnistynyt TyhyTeko-hanke on valtakunnallinen Euroopan Unionin osarahoittama projekti, joka keskittyy marata-alan (matkailu-, ravitsemus- ja talousala) työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittämiseen. Hanketta toteuttaa kuusi ammattikorkeakoulua: JAMK, Savonia, Lapin, Seinäjoen, Tampereen ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulut. Näiden toimijoiden yhteistyö tuo yhteen sekä alan korkeakouluasiantuntijat että yritykset, mahdollistaen innovatiivisten teknologiaratkaisujen kehittämisen ja käyttöönoton koko Suomen alueella.

Hankkeen taustaa ja tavoitteet

Marata-ala on merkittävä työllistäjä Suomessa, mutta ala kohtaa monia haasteita, kuten henkilöstön kuormittuneisuus, työvoimapula sekä alhainen tuottavuus tietyissä työprosesseissa. TyhyTeko-hankkeen tavoitteena on vastata näihin haasteisiin parantamalla työntekijöiden hyvinvointia ja tehostamalla työprosesseja tekoälyn ja robotiikan hyödyntämisen kautta.

Tekoäly ja robotiikka tarjoavat ratkaisuja, jotka voivat vähentää rutiininomaista ja fyysisesti kuormittavaa työtä sekä tehostaa ajankäyttöä. Näiden teknologioiden käyttöönotto voi auttaa yrityksiä saavuttamaan parempia tuloksia samalla, kun ne tukevat henkilöstön jaksamista ja motivaatiota. Hankkeessa erityisesti keskitytään siihen, miten teknologiset innovaatiot voivat tukea työn sujuvuutta ja parantaa työhyvinvointia konkreettisin toimin.

Miten hanke toimii?

TyhyTeko-hankkeen kehittämiskokeilut alkavat marraskuussa 2024. Yrityskohtaiset kokeilut räätälöidään vastaamaan osallistuvien yritysten tarpeita. Kokeilujen aikana kartoitetaan yhdessä yrityksen johdon ja henkilöstön kanssa tärkeimmät työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittämiskohteet. Näiden perusteella suunnitellaan ja toteutetaan kehittämiskokeiluja, joissa hyödynnetään uusia teknologioita hyödyntäen tekoälyä ja robotiikkaa. Kokeilut kestävät noin kuusi kuukautta, ja niiden aikana yritys saa tukea ja asiantuntija-apua kehittämistoimien suunnitteluun ja toteutukseen.

Savonia-ammattikorkeakoulu vastaa hankkeen toteutuksesta Itä-Suomessa, erityisesti matkailu- ja ravitsemisalan yritysten parissa. Kehittämiskokeiluissa keskitytään työn kuormituksen vähentämiseen ja tuottavuuden parantamiseen teknologisten ratkaisujen avulla. Yritykset saavat konkreettisia työkaluja, joiden avulla ne voivat parantaa työolosuhteita ja kehittää henkilöstön osaamista pitkällä aikavälillä. Valtakunnallisena tavoitteena on uudistaa toimialaa ja nostaa työvoimapulasta kärsivän alan mainetta sekä veto- ja pitovoimaa.

Mitä osallistuminen vaatii yritykseltä?

Vaikka hankkeen tavoitteet ovat kunnianhimoisia, yrityksiltä ei odoteta suuria investointeja tai monimutkaisia järjestelyjä. Kokeiluihin osallistuminen vaatii sitoutumista kehittämiseen, mutta käytännön työssä edetään yrityksen ehdoilla. Hankkeen tuki, kuten asiantuntijasparraus ja teknologiaan liittyvät kokeilut, ovat yrityksille helposti saavutettavissa. Tekoälyn ja robotiikan kokeilut suunnitellaan vastaamaan yrityksen omia tarpeita ja haasteita, joten ratkaisut ovat käytännönläheisiä ja helposti sovellettavissa päivittäiseen työhön.

Kehittämiskulttuurin juurruttaminen on yksi hankkeen tärkeimmistä tavoitteista. Tavoitteena on, että kehittämistoimista tulee luonnollinen osa yrityksen arkea ja, että työntekijät osallistuvat aktiivisesti kehittämistyöhön. Yhteiskehittämisen menetelmät edistävät avoimuutta ja luottamusta johdon ja henkilöstön välillä, mikä lisää sitoutumista ja työyhteisön yhteishenkeä.

Valtakunnallinen yhteistyö

TyhyTeko on valtakunnallinen hanke, mikä tarkoittaa, että yritykset eri puolilta Suomea voivat hyötyä hankkeen tarjoamista resursseista ja tuesta. Vertaisoppiminen ja tiedon jakaminen ovat keskeisessä roolissa hankkeen toteutuksessa. Osallistuvat yritykset voivat oppia toisiltaan, jakaa kokemuksiaan työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittämisestä.

Hankkeessa mukana olevat ammattikorkeakoulut tarjoavat yrityksille monipuolista asiantuntijatukea, joka perustuu korkeakoulujen laajaan kokemukseen niin teknologioiden kuin työelämän kehittämisen parissa. Yritykset voivat myös osallistua myös hankkeen podcasteihin, joissa voidaan paineutua esimerkiksi johtamisen kehittämiseen, osaamisen jakamiseen tai muutoskyvyn vahvistamiseen.

Vielä ehtii mukaan

TyhyTeko-hankkeen kehittämiskokeilut alkavat marraskuussa 2024, ja vielä on muutamia paikkoja vapaana Itä-Suomen alueen matkailu- ja ravitsemusalan yrityksille. Nyt on erinomainen tilaisuus tarttua uuteen teknologiaan ja hyödyntää hankkeen tarjoamat mahdollisuudet työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittämiseen. Osallistumalla yritys voi ottaa konkreettisia askeleita kohti tulevaisuuden haasteita vastaavaa työympäristöä.

TyhyTeko-hanke tarjoaa yrityksille mahdollisuuden kehittää sekä henkilöstön osaamista että työprosesseja pitkällä tähtäimellä. Teknologian hyödyntäminen ja yhteiskehittämisen menetelmät luovat perustan työhyvinvoinnin kestävälle kehittämiselle.

Hankkeen päätoteuttajana toimii Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina Savonia-, Lapin, Seinäjoen, Tampereen ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulut ajalla 1.9.2024 – 30.6.2027. Lisäksi hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n, Suomen Restonomit ry:n, Työterveyslaitoksen sekä Parempi työelämä! -koordinaatiohankkeen kanssa. Hanke on Euroopan Unioni osarahoittama.

Kirjoittajat:

Jaana Konttinen, TKI-asiantuntija, Savonia-ammattikorkeakoulu, jaana.konttinen@savonia.fi

Sini Sarén, TKI-asiantuntija, Savonia-ammattikorkeakoulu, sini.saren@savonia.fi

Verkkosivut: www.jamk.fi/fi/projekti/tyhyteko

Artikkelin kirjoituksessa on hyödynnetty tekoälyä, ChatGPT.

Kuvituskuvassa organisaatioiden logoja.