
Savonia-artikkeli: Tunne paikallisesti tuotetun ruuan voima ja vaikutukset – Ja ota haaste vastaan!
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Lähiruoka on noussut merkittäväksi trendiksi niin kuluttajien kuin yritystenkin keskuudessa. Sen suosio perustuu paitsi tuoreuteen ja makuun, myös vastuullisuuteen ja paikallisen talouden tukemiseen.
Joko teillä hyödynnetään lähiruokaa?
Lähiruoan käyttö tarjoaa monia etuja yrityksille. Paikallisesti tuotetut raaka-aineet ovat usein tuoreempia ja laadultaan parempia, koska ne eivät mm. vaadi pitkiä kuljetusmatkoja ja tuoreus säilyttää ravintoaineet. Tämä ei ainoastaan paranna tuotteiden laatua, vaan myös houkuttelee asiakkaita, jotka arvostavat terveellisiä ja maukkaita vaihtoehtoja. Lisäksi lähiruoan käyttö tukee paikallisia tuottajia, alueen omavaraisuutta, huoltovarmuutta, ruokakulttuuria ja edistää kestävää kehitystä, mikä on tärkeä osa yrityksen vastuullisuusstrategiaa.
Kuluttajat ja yritykset arvostavat vastuullisia valintoja. Lähiruoka trendi houkuttelee asiakkaita erityisesti ravintoloihin, mutta saa arvostusta myös muissakin yrityksissä. Yhä useammat asiakkaat arvostavat ruoan alkuperän jäljitettävyyttä ja haluavat tukea paikallisia tuottajia. Paikallisen ruoan käyttö tarjoaa jopa konkreettisia vastuullisuusviestinnän työkaluja, joten olisiko aika pohtia oman yrityksen suhdetta paikallisesti tuotettuun ruokaan?
Paikallisesti tuotettu ruoka parantaa asiakastyytyväisyyttä, ruokakokemusta ja kertoo tarinaa. Paikallisten makujen ja perinteiden korostaminen lisää ruokakulttuurimme arvostusta, ainutlaatuisuutta ja vetovoimaa. Sesongin mukainen ruoanvalmistus kasvattaa suosiotaan ja tarjoaa mahdollisuuden käyttää paikallisia raaka-aineita luonnollisessa kiertokulussaan. Lisäksi paikallisten tuotteiden käyttö tukee alueellista taloutta ja luo työpaikkoja sekä lisää resilienssiä globaaleja häiriöitä vastaan. Riittävätkö nämä jo motiiviksi näin alkuun?
Paikallisten raaka-aineiden hyödyntämisen haasteita
Vaikka lähiruoan käyttö tarjoaa monia etuja, siihen liittyy myös haasteita. Paikallisten tuottajien tarjonta voi olla rajallista erityisesti sesonkien ulkopuolella. Tämä vaatiikin ruoanlaiton ammattilaisilta ja yritysten hankinnoista vastaavilta joustavuutta sekä taitoa suunnitella ruokalistoja sekä hankintoja saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan. Logistiikka haastaa myös osaltaan: pienet tuottajat eivät aina pysty tarjoamaan suoria toimituspalveluja, mikä lisää yritysten ja ammattikeittiöiden työtaakkaa. Toisaalta suorat kumppanuudet paikallisten tuottajien kanssa tai osallistuminen tuottajarenkaisiin voivat helpottaa logistiikkaa ja varmistaa tasalaatuisen tarjonnan. Lisäksi tämä luo pitkäjänteisiä suhteita, jotka hyödyttävät kaikkia osapuolia.
Paikallisesti tuotettu ruoka voi olla joskus kalliimpaa kuin suurten tukkuliikkeiden tarjoamat vaihtoehdot. Hintaero johtuu usein pienimuotoisen tuotannon korkeammista kustannuksista, kuten työvoimakuluista ja logistiikasta. Taitavalla reseptisuunnittelulla muun muassa pystytään kuitenkin tasoittamaan kuluja. Paikallisten raaka-aineiden hyödyntäminen helpottuu, kun ruokalistat ja ostot suunnitellaan sesonkituotteiden ympärille. Tämä lisää myös ruoan tuoreutta ja makua.
If there is a will, there is a way
Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin selvitys lähiruuan käytön vaikutuksista ehdottaa haasteiden selättämiseen mm. tuottajilta enemmän aktiivisuutta, näkyvämpää markkinointia sekä jalostusasteen nostoa. Myös hankintaosaamisessa olisi vielä parantamisen varaa. Päättäjiltä toivotaan puolestaan puheen ja tekojen parempaa kohtaamista. Ylipäätänsä parannettavaa on vielä kaikilla tasoilla, jotta kysyntä ja tarjonta kohtaisivat paremmin. Kunnilta toivotaan vahvempaa poliittista tahtotilaa, sillä jos halutaan sitoutua lähiruoan käyttämiseen tai sen lisäämiseen, on se konkretisoitava kirjoittamalla asia selkeästi kunta- tai hankintastrategiaan, jotka velvoittaisivat hankinnoista vastaavia tekemään elintarvikeostoja enemmän paikallisesti. Tarjouspyynnöissä puolestaan näiden strategisten linjausten olisi näyttävä vahvasti hankintakriteereissä. (Viitaharju, Kujala, Hakala ja Trogen,2020, 67-68.)
Paikallisen ruoan käyttö niin pienemmissä kuin suuremissakin yrityksessä on mahdollisuus, joka vaatii suunnittelua ja sitoutumista. Keskeistä on haasteiden tunnistaminen ja ratkaisujen aktiivinen etsiminen yhteistyössä ammattikeittiöiden, jatkojalostajien ja tuottajien kanssa. Savonia ammattikorkeakoulu Oy:n luotsaama Lähituotteilla makua lautaselle -hanke onkin mukana taklaamassa näitä haasteita ja kohtauttamassa kysyntää ja tarjontaa yhdessä 26 muun paikallisen ruoka-alan toimijan kanssa mm. verkottamalla yrityksiä keskenään sekä kehittämällä kysyntää vastaavia tuotteita yhdessä tuottajien kanssa.
Haaste sinulle yrittäjä!
Kuluttajien arvot, lainsäädäntö ja kestävän kehityksen vaatimukset toimivat vahvoina muutosajureina, joita kannattaa kuunnella. Taitavasti toteutettuna paikallisten raaka-aineiden käyttö ei ole vain vastuullinen valinta, vaan myös kilpailuetu. Haastankin siis niin ammattikeittiöt kuin kaikki muutkin yritykset pohtimaan omaa suhdettaan lähiruokaan. Mistä tilaat seuraavat raaka-aineet tai kokoustarjoilut? Entäpä jos veisitkin asiakkaasi tai työntekijäsi seuraavan kerran lounaalle maistelemaan sittenkin paikallisia makuja tai ostaisit liikelahjaksi alueemme maukkaita tuotteita?
Ota askel kohti kestävämpää tulevaisuutta ja hyödynnä lähiruoan voima ja vaikutukset yrityksessäsi. Tukemalla paikallisia tuottajia niin ammattikeittiöt kuin muutkin yritykset voivat edistää alueellista kehitystä ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Tämä luo positiivista imagoa ja rakentaa pitkäjänteisesti vastuullisuutta.
Tutustu lähiruokaa jo upeasti hyödyntäviin ravintoloihin ja sitä tuottaviin yrityskumppaneihimme täältä: https://makujapohjoissavosta.fi/yrityskumppanit/
Lähituotteilla makua lautaselle -hankkeessa tuetaan koko pohjoissavolaisen ruokaketjun verkostoitumista, uusia ruokainnovaatioita, tapahtumia, vetovoimaa ja saavutettavuutta. Hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta ja sitä toteuttavat Savonia-ammattikorkeakoulu, Savon ammattiopisto, Palvelualan Opisto Kuopio ja Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria Itä-Suomi. Hankkeen toteutusaika on 1.2.2024-28.2.2026.
Kirjoittaja:
Projektipäällikkö Hannaleena Uhlbäck-Ropponen, Lähituotteilla makua lautaselle -hanke
hannaleena.uhlback-ropponen@savonia.fi, puh. 0447855580
Lähteet:
Viitaharju, L., Kujala, S., Hakala, O. ja Trogen, A. 2020. lähiruoka puheissa ja teoissa – julkiskeittiöiden lähiruoan käytön muutos vuosien 2013 ja 2019 välillä. Helsingin yliopisto: Ruralia-instituutti
