Hello World, ohjelmointikieliä.

Savonia-artikkeli: Ohjelmoijan opintopolut

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Ohjelmointi on yksi nopeimmin kasvavista ja monipuolisimmista aloista, ja sen tarjoamat mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Olitpa kiinnostunut luomaan sovelluksia, kehittämään pelejä, rakentamaan verkkosivustoja tai ratkomaan monimutkaisia ongelmia, ohjelmointi tarjoaa mahdollisuuden tehdä kaikkea tätä – ja paljon muuta. Alalle voi päästä monia eri reittejä, joista esittelemme tässä muutaman.

Ohjelmoijan rooli on tänä päivänä yksi keskeisimmistä ammateista teknologiavetoisessa maailmassamme. Ohjelmoija suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää tietokoneohjelmia ja -sovelluksia, joita käytämme päivittäin esimerkiksi mobiililaitteilla, tietokoneilla ja verkkopalveluissa. Yksi suurimmista myyteistä ohjelmoinnista on, että se vaatii huipputason matematiikan taitoja. Todellisuudessa looginen ajattelu ja ongelmanratkaisukyky ovat paljon tärkeämpiä. Koodauksen eli koodin kirjoittamisen ydin on siinä, että osaa pilkkoa ongelmat pienempiin osiin ja ratkaista ne yksi kerrallaan. Kärsivällisyys ja kyky omaksua uusia työkaluja ovat taitoja, jotka helpottavat ohjelmoinnin oppimisprosessia.

Ohjelmoinnin oppimiseen on useita eri polkuja, joista jokainen tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia ja lähestymistapoja alan hallitsemiseen.

Koulun penkiltä työelämään

Yksi yleisimmistä tavoista aloittaa ohjelmoinnin opiskelu on koulutuksen kautta. Ammattiopistoissa ja korkeakouluissa tarjotaan tietotekniikkaan ja ohjelmistokehitykseen keskittyviä koulutusohjelmia, joissa perehdytään ohjelmoinnin perusteisiin ja erikoistutaan eri osa-alueisiin, kuten web-kehitykseen, tietokantasuunnitteluun tai peliohjelmointiin.

Koulutuksen aikana saadaan vahva teoreettinen pohja, mutta myös käytännön kokemusta erilaisten projektien kautta. Projekteissa työskennellään tiimeissä, ratkaistaan todellisia ongelmia ja sovelletaan opittua oikeisiin ohjelmistokehitysprojekteihin. Koulut tarjoavat myös mahdollisuuden verkostoitua alan ammattilaisten ja muiden opiskelijoiden kanssa, mikä voi olla hyödyllistä uran myöhemmissä vaiheissa. Lisäksi koulun suorittamisesta saa valmistumisen yhteydessä tutkintotodistuksen.

Tutkintotodistus tarjoaa useita etuja työnhaussa. Se osoittaa hakijan hallitsevan alan keskeiset taidot ja tiedot, mikä lisää työnantajien luottamusta hänen pätevyyteensä ja sitoutumiseensa alalle. Tutkintotodistus voi myös avata laajempia työmahdollisuuksia, sillä monissa yrityksissä se on edellytys tiettyihin tehtäviin tai urapolkuihin. Lisäksi se tarjoaa pohjan jatkokoulutukselle ja erikoistumiselle, mikä puolestaan voi avata ovia haastavampiin tehtäviin.

Kood/Sisu: Intensiivikoulutus koodauksen ammattilaiseksi

Kood/Sisu on intensiivinen 24 kuukauden ohjelmistokehityksen koulutusohjelma, joka tarjoaa nopean ja tehokkaan reitin ohjelmoijaksi aikoville. Koulutus sopii myös niille, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta alalta, mutta joilla on vahva motivaatio oppia koodaamaan. Koulutuksen aikana osallistujat oppivat keskeisimmät ohjelmointikielet, kehitystyökalut ja ketterän kehittämisen menetelmät, jotka antavat vahvan pohjan työskentelyyn ohjelmistokehityksen parissa.

Koulutus eroaa merkittävästi perinteisistä kouluista, ei opettajia eikä oppitunteja. Oppiminen tapahtuu itsenäisesti ja yhteisöllisesti oppimisalustalla, jossa opiskelijat vertaisoppivat toisiltaan. Alustalla opiskelijat saavat tehtäviä, joita he suorittavat ja palauttavat arvioitavaksi. Oppimista seurataan näiden tehtävien kautta, ja edistymistä mitataan jatkuvasti. Koulutuksessa korostetaan erityisesti tiimityöskentelyä, joka valmistaa opiskelijoita työelämän vaatimuksiin. Yhteistyö muiden opiskelijoiden kanssa on tärkeässä roolissa, ja se auttaa kehittämään sekä teknisiä että sosiaalisia taitoja.

Opiskelijoilla on mahdollisuus käyttää Kood/Sisun Kuopion toimitilaa, joihin heillä on 24/7 sisäänpääsy. Tilat on rakennettu yhteisöllisyyden ja verkostoitumisen näkökulmasta. Tilat sisältävät muun muassa sohvaryhmiä, kokoustiloja ja useita teknisiä luokkahuoneita, jotka tukevat opiskelijoiden välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä. Lisäksi tiloihin kutsutaan säännöllisesti yritysvieraita, mikä luo opiskelijoille arvokkaita verkostoitumismahdollisuuksia.

Luentotilaisuus, yleisö kuvattu takaapäin, edessä valkokangas ja luennoitsija.
Arto Holopainen, kood/Sisu.

Koulutuksen vahva partneriverkosto auttaa opiskelijoita luomaan sidoksia työelämään jo opintojen aikana. Opintoja voi suorittaa myös etänä, mikä tarjoaa joustavuutta erilaisiin elämäntilanteisiin. Hybridi-malli, jossa yhdistyy lähi- ja etäopiskelu, on suositeltava tapa suorittaa koulutus, sillä se mahdollistaa monipuoliset oppimiskokemukset ja joustavan osallistumisen.

Toimitusjohtaja Laura Nykänen summaa opinnot: ”Käytännönläheisestä konseptistamme kertoo se, että opiskelijat koodaavat kahden vuoden aikana jopa 3.000 tuntia. Emme voi taata työpaikkaa opintojen jälkeen, mutta tiedämme että opiskelijalla on parhaat mahdolliset työelämässä arvostettavat ohjelmointitaidot”.

Uudelle uralle: Alanvaihtajille rohkaisua

Alanvaihto ohjelmoijaksi tarjoaa useita vaihtoehtoja, itseopiskelusta TE-toimiston rekrykoulutuksiin. Tarjolla on intensiivikursseja, kuten bootcamp-ohjelmat, joissa opiskellaan tiiviissä tahdissa ohjelmoinnin perusteet ja keskeisimmät teknologiat. Verkko-opinnot antavat joustavan mahdollisuuden hankkia ohjelmointitaitoja omaan tahtiin. Monilla oppilaitoksilla on lisäksi erillisiä aikuiskoulutusohjelmia, joissa voi suorittaa ohjelmoinnin opintoja työn ohella. Kaikissa näissä vaihtoehdoissa tavoitteena on antaa tarvittavat taidot ja tiedot, jotta uusi ura ohjelmoijana olisi mahdollinen.

TE-toimiston kohdistettu rekrykoulutus on suunnattu erityisesti työttömille tai työttömyysuhan alla oleville henkilöille, jotka haluavat kouluttautua uudelle alalle, kuten ohjelmointiin. Koulutus on räätälöity yhdessä työnantajien kanssa, ja sen tavoitteena on antaa osallistujille juuri ne taidot, joita kyseisillä työnantajilla on tarvetta. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi tietyn ohjelmointikielen oppimista tai tiettyjen työkalujen hallintaa. Rekrykoulutuksen lopussa osallistujilla on usein mahdollisuus työllistyä suoraan koulutuksen järjestäneeseen yritykseen.

Monet yritykset hyötyvät rekrykoulutuksista, vaikka työntekijä siirtyisi myöhemmin toiseen yritykseen. Esimerkiksi Solita, suomalainen teknologiayritys, joka on erikoistunut dataan, analytiikkaan ja ohjelmistokehitykseen, on saanut arvokkaita työntekijöitä alanvaihtajien kautta. Solitalla työskentelevä Data Engineer Eric Le Tortorec kertoi Kood/Sisun kumppanitapahtumassa omasta alanvaihdostaan näin: ”Aito kiinnostus ja motivaatio alaa kohtaan oli itseopiskelun ja sitä kautta alanvaihtamisen lähtölaukaus. Vaikka alanvaihto ei ole helppo päätös, rekrykoulutuksen avulla pääsin uudelle uralle.”

GameON-hanke: Polkuja digimaailmaan ja työelämään

GameON-hanke tarjoaa osallistujille käytännönläheisen ja monipuolisen oppimispolun kohti työelämää. Hanke yhdistää ohjatun pelitoiminnan, yksilöllisen ohjauksen ja työelämäntaitojen kehittämisen, auttaen osallistujia tunnistamaan omat vahvuutensa ja löytämään oman paikkansa digitaalisessa työelämässä. Osallistujat pääsevät tutustumaan muun muassa ohjelmistoalan oppimisvaihtoehtoihin, kuten Kood/Sisun intensiivikoulutukseen, ja saavat käytännön vinkkejä esimerkiksi rekrykoulutuksista. GameON toimii väylänä, joka tukee uusien taitojen oppimista ja antaa mahdollisuuden verkostoitua alan ammattilaisten ja yritysten kanssa. Hankkeen seuraava pienryhmä alkaa 5.11.2024. https://gameon.savonia.fi/

GameOn -hanketta osarahoittaa Euroopan Unioni ja Etelä-Savon ELY-keskus. Hankkeen toteuttajina ovat Savonia-ammattikorkeakoulu, Suomen Humanistinen ammattikorkeakoulu, Savon Diginatiivit ry ja Suomen Nuorisoseurat ry.

Kirjoittaja:

Jaana Konttinen, TKI-asiantuntija, Savonia-ammattikorkeakoulu, jaana.konttinen@savonia.fi