Jouluruokia pöydällä.

Savonia-artikkeli: Viisi vinkkiä fiksuun jouluherkutteluun

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Joulu on suomalaisissa kodeissa perinteisesti ruokajuhla sen seitsemän tai seitsemäntoista ruokalajin kera. 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa joulun ruokakesteillä oli erityinen merkitys, kun arkea elettiin niukkuuden keskellä. Pula-aikanakin ajateltiin perinteisesti niin, että ruuan määrästä ei saisi tinkiä (Koponen 2019).

Kun joulupöydässä tarjotaan kystä kyllä, syntyy harmillisesti myös hävikkiä. Suomalaisessa ruokaketjun hävikistä 39 % eli 137 milj. kg syntyy kotitalouksissa (Luonnonvarakeskus 2022). Vastuullisuuden näkökulmasta jouluruokailut kannattaa suunnitella niin, että biojätteeseen menevän ruuan osuus on mahdollisimman pieni. Se säästää yhtä aikaa kukkaroa ja luontoa, eikä joulun pyhinä tarvitse kuskata biopusseja vähän väliä jäteastialle.

Ravitsemusterapeutin vastaanotolla asiakkaat ovat usein kiinnostuneita joulun ja muiden juhlapyhien ruokailujen vaikutuksesta painonhallintaan. Painonhallintaa hyödyttävät itse asiassa monet samat periaatteet kuin ruokahävikin hallinnassa. Lue alta lisää näistä vinkeistä! Painonhallintaa ajatellen tärkeämpää on kuitenkin se, mitä syö uudenvuoden ja joulun välillä, eikä se, mitä syö joulun ja uudenvuoden välillä. Kun rajaa joulun herkuttelut kolmen päivän ajalle ja noudattaa alla olevia vinkkejä, ei vaikutuksista painoon tarvitse olla huolissaan. Myös kevyemmät, kasvispainotteiset ateriat joulun jälkeen ja normaaliin arkeen palaaminen auttavat.

1. Osta tai valmista joulupöytään vain niitä ruokia, joista sinä ja perheesi pidätte

Kukaan ei velvoita haalimaan joulupöytään lipeäkalaa, rosollia tai lanttulaatikkoa vain siitä ilosta, että ne ovat kuuluneet perinteisesti joulupöytään. Valitse siis vain niitä ruokalajeja, joiden menekistä olet varma.

2. Less is more

Suunnittele jouluateriat ja ostettavien elintarvikkeiden määrä niin, että niitä syödään vain aaton ja Tapaninpäivän välisenä aikana. Ja jos joku loppuu, kaupasta saa pyhinäkin täydennystä. Näppärää, eikö?

Uusien ravitsemussuositusten mukaan olisi hyvä kiinnittää huomiota erityisesti punaisen ja prosessoidun lihan kulutukseen. Tarvitaanko 10 kilon painoista kinkkua ellet aio ruokkia jouluna kokonaista armeijaa? Kinkun ei tarvitse riittää seuraavaan vuoteen. Savossa joulupöytään on kuulunut perinteisesti myös karjalanpaisti kinkun kyytipojaksi ja kalkkuna on hiipinyt mukaan pitoihin takavasemmalta. Entäpä jos aterioilla tarjottaisiinkin vain yhtä liharuokaa kerrallaan?

3. Tuunaa tähteistä

Jouluruuista jää jotakin tähteitä vääjäämättä. Osan ruuista voi pakastaa myöhempää käyttöä varten. Jos lanttulaatikko ei houkuttele pakastimesta kaivettuna pääsiäisruokana, voi laatikoiden jämät hyödyntää pyhien jälkeen kasvissosekeitoissa tai -pihveissä. Kinkun rippeistä valmistuu suolainen piirakka ja lopusta joulupuurosta voi tehdä vaikka riisivanukasta. Internetin ihmeellinen maailma pullistelee reseptejä, googlaa vaikka! Ruokien säilytyslämpötilojen noudattaminen ja pitkän pöydässä seisottamisen välttäminen pidentävät ruokalajien säilyvyyttä.

4. Makeita herkkuja vain rajallinen määrä tarjolle

Joulun jälkiruokien varaamiseen voi soveltaa samaa ohjetta kuin muihinkin jouluruokiin. Osta tai valmista vain muutamia vaihtoehtoja ja pakasta ylimääräiset myöhempää ajankohtaa varten. Joulu voi tosin olla haaste sokerihiirille, kun kaikenlaista makeaa on tarjolla. Jos käden ulottavilla olevasta karkkikulhosta häviävät niin konvehdit kuin vihreät kuulat ihan ohimennen, ne kannattaa siirtää ainakin pois näköpiiristä. Jos joululahjakonvehdit eivät ole ”miun maun mukaisia” ne voi laittaa mainiosti eteenpäin vahinko kiertämään -periaatteella hävikin välttämiseksi. Työpaikan taukohuoneet ovat tunnetusti erinomaisia mustan aukon lailla ruoan imeviä loppusijoituskohteita.

5. Kuuntele nälän ja kylläisyyden tunteita

Jouluna saa nauttia ruuasta mutta omaa nälän ja kylläisyyden tunnetta kannattaa silti kuunnella. Mitä enemmän erilaisia ruokalajeja on tarjolla, sitä enemmän tulee myös syötyä. Ruokalajien karsiminen itselle mieluisiin ja liharuokien korvaaminen kalalla sekä kasvisruuilla, auttaa myös ähkyn välttämiseen. Säännöllinen ateriarytmi, lautasmallin mukainen aterioiden kokoaminen (puolet kasviksia!) ja kevyt liikunta auttavat myös säilyttämään miellyttävän olotilan läpi joulun pyhien.

Työkaluja oman ruokavalion laadun mittaaminen

Kun oman ruokavalion laadun tarkastelu tulee jossain vaiheessa joulupyhien jälkeen ajankohtaiseksi, voi siinä hyödyntää FOODNUTRI-hankkeen tuottamia verkkotyökaluja, Ravitsemusnavigaattoria ja Ravitsemuspolkua. Maksuttomat ja käyttäjäystävälliset verkkotyökalut antavat välittömän palautteen ruokailutottumuksista ja tarjoavat lisätukea terveyttä edistävään ja kestävään syömiseen.

Hanke toteutetaan Euroopan unionin osarahoituksen tuella.

www.ravitsemusnavigaattori.fi

www.ravitsemuspolku.fi

Maukasta joulua joka pirttiin ja niemennokkaan!

Kirjoittaja:

Henna Lehikoinen

TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

TKI-asiantuntija, projektipäällikkö

Kuva: Marc Sabat

Lähteet:

Koponen J. Suomi syö ja juo, 2019. Muuttuva joulupöythttps://suomisyojajuo.fi/2019/12/03/muuttuva-joulupoyta-kertoo-historiasta/ä kertoo historiasta – Suomi syö ja juo

Luonnonvarakeskus, 2022. Ruokahävikin kokonaismäärä. https://luonnonvaratieto.luke.fi/numerotieto/raportit?panel=elintarvikejate