Työryhmä syksyisessä maisemassa sauvakävelysauvojen kanssa.

Savonia-artikkeli: Syksyn 2024 MIOLI-liikuntatapahtumat Kuopiossa

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Mitattu ja ohjattu liikuntapalvelu (MIOLI) on interventiotutkimus, joka kohdistuu hengitys- ja verenkiertoelimistön sairauksia sairastaviin ikääntyviin pohjoissavolaisiin henkilöihin. MIOLI-tutkimus koostuu kahdesta vaiheesta, jotka yhdessä pyrkivät lisäämään liikunta-aktiivisuutta, parantamaan toimintakykyä ja elämänlaatua sekä vähentämään terveyspalvelujen käyttöä. Ensimmäinen vaihe keskittyy lyhytkestoisten liikuntatapahtumien toteuttamiseen kertaluontoisina mini-interventioina. Toisessa vaiheessa panostetaan pitkäkestoiseen satunnaistettuun kontrolloituun liikuntainterventioon.

Kaksi ihmistä sauvakävelemässä, vain alavartalot näkyy.

Tässä artikkelissa kerrotaan syksyllä 2024 toteutuneista uusista mini-interventiotapahtumista ja ennakoidaan tulevia marras-jouluun tapahtumia, joihin kutsutaan keväällä 2024 mukana olleet osallistujat ja mahdollistetaan uusintamittauksiin osallistuminen. Tapahtumat ovat avoimia myös uusille osallistujille!

Työryhmä juoksuradalla.

MIOLI-tutkimushankkeen liikuntatapahtumat jalkautuivat alkusyksystä 2024 Kuopiossa eri tapahtumapaikoille. Syyskuussa tapahtumat olivat Kuopiossa Lippumäen liikuntahallilla, Kuopio-hallilla ja lokakuun alussa Kalevalan koululla. Osallistujia kutsuttiin mukaan Kuopion Seudun Hengitysyhdistyksen jäsenistä. Jäseniä tiedotettiin tapahtumista yhdistyksen Tapahtumakalenterissa ja heille lähetettiin tekstiviestimuistutukset uusista alkusyksyn tapahtumista.

Liikuntatapahtumissa osallistujat pääsivät osallistumaan liikuntatutkimukseen, toimintakykymittauksiin ja saivat mahdollisuuden saada ohjattua sauvakävelyharjoittelua alku- ja loppuverryttelyineen. Syksyn hienot ja aurinkoiset ilmat lienevät verottaneet alkusyksyn osallistujia, sillä tapahtumat tavoittivat tällä kertaa yhteensä 4 osallistujaa. Kaikkien osallistujien kanssa ei päästy sauvakävelemään osallistujien liikkumisen rajoitteiden vuoksi. Eräs toimijan roolissa ollut fysioterapeuttiopiskelija pääsi toteuttamaan ensimmäisen vuoden harjoitteluaan ja tutkimaan parin osallistujan toimintakykyä ja antamaan näille osallistujille omatoimisia harjoitusohjeita. Heidän kanssaan opiskelija pohti myös jatkokuntoutuksen tarvetta ja ohjasi fysioterapian opettajan tuella osallistujia eteenpäin palveluiden piiriin toimintakyvyn edistämiseksi.

MIOLI-tutkimushankkeen mini-interventiotapahtumat jatkuvat marras-joulukuussa 2024 kuuden kuukauden seurantamittauksilla niille osallistujille, jotka osallistuivat liikuntatapahtumiin keväällä 2024 samoilla paikkakunnilla.

Seurantamittauksissa mielenkiintoista on päästä tutkimaan, onko osallistujien toimintakykytesteissä tapahtunut muutoksia keväällä toteutuneen liikuntainterventiossa ohjatun sauvakävelyharjoittelun ja terveysneuvontamateriaalin jakamisen seurauksena. Tutkimusryhmä tiedottaa keväällä tapahtumiin osallistuneita lokakuun aikana ja kutsuu mukaan marras-joulukuun tapahtumiin. Tapahtumat ovat avoimia myös uusille osallistujille.

Ilmoittautuminen osoitteessa: https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/c7311274-3937-4d1a-8601-efb762a23836?displayId=Fin3204341

Työryhmä syksyisessä maisemassa sauvakävelysauvojen kanssa.

Tutkimuksen yhteistyökumppaneina toimivat Savonia-ammattikorkeakoulu, Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitos, Itä-Suomen yliopisto sekä Kuopion seudun Hengitysyhdistys ja Jyväskylän yliopisto.

MIOLI toimijoiden logot.

MIOLI-tutkimusta rahoittavat OLVI-säätiö ja Kuopion Seudun Hengityssäätiö.

MIOLI rahoittajien logot.