Savonia-artikkeli: Vastuullisuusvinkkejä ja savolaisia helmiä tarjolla Euroopan gastronomiseksi maakunnaksikin valitussa Pohjois-Savossa
#SavoniaAMK
Mission Positive Handprint-hankkeen pilottiyritykset pääsivät suuntamaan tutustumismatkalle myös Pohjois-Savoon. Matkan tarkoituksena oli saada inspiraatiota vertaisiltaan ja vastuullisesti toimivilta yrityksiltä.
Verkostoitumista ja lähiruokaa
Ensimmäinen matkapäivä alkoi lounaalla upeassa Koivumäen kartanossa. Koivumäen Kartanon historia alkaa 1700-luvulta ja idyllinen kartanomiljöö on edelleen suosittu kohde kokous- ja juhlapaikkana pienen ajomatkan päässä Kuopion keskustasta. Toiminnassa vaikuttavia arvoja ovat mm. paikallisuus ja ympäristöystävällisyys sekä palvelulle on myönnetty avainlippu-tunnus.
Lounaan jälkeen siirryimme Savonia-ammattikorkeakoulun tiloihin ja syvennyimme tarkemmin hankkeen teemoihin. Tällä kertaa pilottiyritysten bootcampillä sukellettiin vastuullisuusviestinnän maailmaan ja tehtiin katsaus kestävän noutoruokapalvelun trendeihin Essi Koivulahden opastuksella. (Essi Koivulahden esitys: https://www.youtube.com/watch?v=DR1b6-l53_s )
Antoisimmat keskustelut käytiin päivän aikana pilottiyrittäjien kesken ja uusia kontakteja ja yhteistyökuvioita saatiin luotua maakuntien välillekin.
Ennen illallista pääsimme hävikkijuomakoulutukseen Pannuhuoneelle, jossa niin ravintolan kuin baarinkin hävikki osataan ottaa huomioon drinkkien kehittelyssä. Paikallinen yhteistyö hävikin vähentämisessä on myös erittäin esimerkillistä ja inspiroivaa. K-kauppiaan mehupuristimen appelsiininkuoret ja paikallisen alkoholitalon kuivattu marjapuriste saa vielä uuden elämän pannuhuoneiden drinkkilistalla. Koulutuksesta koostettiin video: https://www.youtube.com/watch?v=eCte-pNH5OM&t=22s
Päivän kruunasi lähiruokaillallinen Puijon Tornissa. Savon maamerkki ja huikealla näköalalla varustettu pyörivä torniravintola tarjoilee savolaisesta luonnosta ja tuottajilta saaduista raaka-aineista loihdittuja makuelämyksiä. Tornin lähiruoka pöytä on jo itsessään käsite, ja korkea paikallisuusaste huokuu myös miljöön sisutusratkaisuissa. Lisäksi tarinallistaminen ja nykyteknologia on osattu myös nivoa osaksi Ravintolamestareiden ruokatuotteita.
Savolainen ruoka-aitta ja menestystarinat
Toinen vierailupäivä alkoi Kauppahallin maistelukierroksella. 120 -juhlavuottaan viettävä kauppahalli on yksi suomen vanhemmista kauppahalleista ja valittu kertaalleen jopa Suomen kauneimmaksi kauppahalliksi. Suomen suurimman kauppatorin, eli Kuopion torin tai savolaisittain Mualiman Navan, kupeessa sijaitseva perinteikäs kauppapaikka edustaa lähiruokatarjontaa ja elämyksellistä ostokokemusta parhaimmillaan, lupsakkaan palvelun kera. Kierroksen aikana maisteltiin suussa sulavaa paikallista leipää ja kirnuvoita, haukea, iisalmelaista mesiangervo kuohuvaa ja tietenkin kalakukkoa. Kierroksen veti mielenkiintoisten ruokatarinoiden kera Kuopion Oppaat, jotka ovat kehittäneet useampiakin suosittuja ruokamatkailutuotteita ja -opastuksia European Region of Gastronomy -juhlavuosien aikana.
Yksi alueen menestystarinoista on Ketoinen Oy:n tarina. Ravintolayrittäjänä toiminut Niina-Marika Lahnavik-Hoffren avasi meille matkaansa, jossa koronan koettelemukset käännettiin menestystarinaksi ennätysajassa. Hiilihydraatiton leipäinnovaatio oli tammikuussa 2021 vasta idea-asteella, ja jo samana keväänä vähittäiskauppojen ketjuvalikoimassa sekä nyt lähdössä kansainväliseen levitykseen Lantmännen Unibake Finlandin kanssa solmitulla myynti- ja jakelusopimuksella.
Lounaalla hengähdimme Wicked Rabbit /Food&Co:ssa, jonka suosittu kasvisruokakonsepti tarjosi ideoita ja inspiraatioita kasvisruuan valmistukseen ja esille panoon.
Vierailu päätettiin komeasti Lignell & Piispasen vierailukeskuksessa. Yritys juhlii tänä vuonna 170 vuotista toimintataivaltaan ja on Suomen kolmanneksi vanhin saman suvun omistuksessa oleva perheyritys. Tuotekehityksessä ja juomien valmistuksessa hyödynnetään pohjoismaista luontoa ja sen antimia. Hiotut ja hienostuneet makuyhdistelmät laadukkaasti toteutettuna ovat tuoneet yrityksille lukuisia palkintoja kansainvälisissä tuotekilpailuissa. Kierroksen päätteeksi meille tarjottiin herkullisia savolaisia Sapaksia ja lähtömaljat.
Pohjois-Savon tarjonta on monipuolinen ja erityisesti lähiruoka on osattu nostaa hienosti esille. Osittain myös European Region of Gastronomy 2020-2021 juhlavuosien ansiosta. Lisäksi alueen ravintolakenttä on hyvin verkostoitunutta ja yhteistyön merkitys ja voima ymmärretään vahvasti ja sitä osataan hyödyntää niin tuotteissa, tarjonnassa kuin palveluissakin.
Kirjoittajat: Hannaleena Uhlbäck-Ropponen ja Johanna Kantala, Savonia-ammattikorkeakoulu Oy
Mission Positive Handprint -hanke
Mission Positive Handprint -hanke on Savonia-ammattikorkeakoulun, Laurea-ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun yhteishanke, jossa tuetaan ravintola-alaa vihreässä siirtymässä ja muutoskyvykkyydessä kestävän kehityksen merkityksen kasvaessa yhteiskunnassa ja asiakkaiden arvomaailmassa. Hankkeen rahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto ja se on osa unionin Covid-19- pandemian johdosta toteutettuja toimia.
Lisätietoja: Hannaleena Uhlbäck-Ropponen, p. 0447855580, hannaleena.uhlback-ropponen@savonia.fi