Savonia-artikkeli: Moves liikuttaa arjessa – hyvinvointia istumista vähentämällä
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Liikkuminen ja istumisen tauottaminen ei ole laisinkaan turha juttu, vaan se mahdollistaa paremmat valmiudet oppia uutta ja jaksaa opintojen aikana. Säännöllinen liikkuminen ja istumisen tauottaminen takaavat tulevaisuuden työmarkkinoilla riittävän työkunnon. Liikkumisen hyödyt ovat kiistattomia, mutta tätä lääkettä on otettava säännöllisesti. Savonia haluaa mahdollistaa ja kannustaa jokaista opiskelijaa liikkumaan ja huolehtimaan hyvinvoinnistaan joka ikinen päivä.
Savonia Moves -aloitustapahtuma järjestettiin maanantaina 20.1. ja osallistua pystyi niin paikan päällä Kampussydämessä kuin etänä Streamin välityksellä. Pääsimme kuulemaan tärkeitä puheenvuoroja toimijoilta, jotka ovat täällä tukeakseen opiskelijoiden hyvinvointia ja jaksamista. Tapahtumaa virkisti fysioterapiaopiskelijoiden ohjaamat taukojumppatuokiot sekä Sykettä-liikuntapalveluiden ohjaama aivojumppa.
Elintavat eivät poista istumisen haittavaikutuksia
Noin kolmannes korkeakouluopiskelijoista istuu yli 12 tuntia arkipäivisin (KOTT, 2024). Näin pitkä yhtäjaksoinen istuminen lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 34 prosenttia (Chau ym., 2013) sekä altistaa sairastumaan muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin, tyypin 2 diabetekseen ja aineenvaihdunnan häiriöihin (Biswas ym., 2015).
Hyvinvointitietoisuus ja itsestä huolehtiminen ovat nykypäivän kasvavia ilmiöitä. Vaikka eläisimme liikunta- ja ravitsemussuositusten mukaisesti, se ei riitä tasapainottamaan pitkäaikaisesta istumisesta aiheutuvia haittavaikutuksia. Haittavaikutukset näkyvät terveydessämme siis muista elintavoista huolimatta. (Stamatakis ym. 2019, Vainshelboim ym. 2019.) Tämän vuoksi istumisen tauottaminen on ainoa keino, jolla voimme minimoida negatiiviset terveysvaikutukset.
Liike on paras tapa liikkua
Muutaman minuutin tauko istumisesta pari kertaa tunnissa on tehokkaampi keino sokeriaineenvaihdunnan kannalta kuin tauot kahden tunnin välein (Pinto ym., 2023). Säännöllinen tauotus vähentää tehokkaasti istumisen haittavaikutuksia, ja siitä on tutkitusti hyötyä myös muistille, keskittymiselle ja vireystilalle (Juurakko & Lätti, 2021).
Liikkeen ei tarvitse olla vaivallista tai viedä paljoa aikaa. Tauottaminen voi olla esimerkiksi pientä venyttelyä, istumisasennon korjaamista tai kevyt jaloitteluhetki. Tärkeintä on aktivoida suuria lihasryhmiä aineenvaihdunnan ylläpitämiseksi ja tuki- ja liikuntaelimistön kuormituksen vähentämiseksi.
Neuvontaa maksutta – hyödynnä opiskelija!
Moves-toiminta edistää hyvinvointia ja liikkumisen kulttuuria yhdistämällä liikkumista, ravitsemusneuvontaa ja terveyspalveluita Savonialla tarjoavat toimijat. Toiminnan tarkoituksena on vähentää opiskelijoiden istumista toiminnallistamalla oppitunteja sekä ohjaamalla mieluisaan ja riittävään liikkumiseen.
Monesti opiskelijoilla voi olla haasteena tasapainottaa opinnot, työt ja omasta hyvinvoinnistaan huolehtiminen. Pilottikokeilussa maksuton Moves-neuvonta on suunniteltu ohjaamaan opiskelijoita liikkumisen lisäämiseksi ja mieluisan liikkumismuodon löytämiseksi. Opiskelijat ovat tervetulleita neuvontaan yksin tai yhdessä läheisen kanssa. Wellness Centerillä kartoitetaan opiskelijan tilanne ja tarve, sekä pohditaan yhdessä, miten liikettä voisi lisätä omaan arkeen. Jos liikkuminen tai uusi liikuntamuoto tuntuu jännittävältä tai sitä ei halua lähteä toteuttamaan yksin, on neuvonnan lisäksi saatavilla liikkumiskaveri, joka on seuranasi liikkumassa.
Moves-neuvonnan ohessa Wellness Center opastaa myös muista Moves-toimijoista, jotka ovat opiskelijan tukena hyvinvoinnin edistämiseksi ja ylläpitämiseksi. YTHS tarjoaa opiskelijoille terveydenhuollon palveluita ja kuraattorilta saat luottamuksellista keskusteluapua ja tukea kaikenlaisiin elämäntilanteisiin. Lisäksi SYKETTÄ-liikuntapalvelut tarjoavat opiskelijoille edullisia liikkumismahdollisuuksia ja lajikokeiluja. Tulevaisuudessa liikuntaneuvontaa suunnitellaan tarjottavaksi SYKETTÄ-liikuntapalveluiden kanssa yhteistyössä.
Kirjoittajat:
Sanni Niininen, markkinointiharjoittelija, Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, sanni.niininen@savonia.fi
Salla Lommi, palvelukoordinaattori, Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, salla.lommi@savonia.fi
Kuvat:
Sanni Niininen
Lähteet:
Biswas A, Oh PI, Faulkner GE, Bajaj RR, Silver MA, Mitchell MS, et al. Sedentary time and its association with risk for disease incidence, mortality, and hospitalization in adults: a systematic review and meta-analysis. Ann Intern Med. 2015;162(2):123–32.
Chau JY, Grunseit AC, Chey T ym. Daily sitting time and all-cause mortality: a meta-analysis. PLoS One 2013;8(11):e80000.
Pohjola, V., Sarttila, K., Lahti, J., 2024. KOTT 2024: Liikkuminen, uni ja lihavuus. Verkkoraportti. Päivitetty 20.11.2024. KOTT 2024: Liikkuminen, uni ja lihavuus. Viitattu 22.1.2024.
Stamatakis E, Gale J, Bauman A., Ekelund U., Hamer M. & Ding D. Sitting Time, Physical Activity, and Risk of Mortality in Adults. JACC. 2019 Apr, 73 (16) 2062–2072.