Savonia-artikkeli: Kestävyyttä nurmesta hanke pureutui nurmentuotannon haasteisiin, mob-laidunnuksen hyötyihin ja syysrypsin kannattavuuteen
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Kestävyyttä nurmesta hanke pureutui nurmentuotannon haasteisiin, mob-laidunnuksen hyötyihin ja syysrypsin kannattavuuteen – tule mukaan loppuseminaariin kuulemaan tuloksista ja tulevaisuudesta!
Kestävyyttä Nurmesta- hankkeessa (1.4.2022–31.12.2024) on tehty uraauurtavaa työtä Pohjois- Savon, pohjoiskarjalan sekä Kainuun maaseuduilla. Case tiloille laaditut laskelmat ja hankealueella pyörineet pienryhmät ja tapahtumat ovat antaneet suomalaiselle maataloudelle valtavasti eväitä suunnata kohti uutta!
Nyt hanke on loppusuoralla ja tulosjulkaisu viimesilausta vailla!
Hankkeessa tutkittiin, miten karjanlannasta, nurmi- ja valkuaiskasvilajikkeista saataisiin kestävä pohja suomalaiselle nautakarjantuotannolle. Lisäksi tutkittiin mob-laidunnuksen vaikutuksia maaperään ja sen ravinnekiertoon.
Kestävyyttä nurmesta -hanke suomalaisen maatalouden tukena
Hankkeessa kehitettiin suomalaiselle nurmentuotannolle sopivia hiiliviljelymenetelmiä, jotka vahvistivat maaperän kykyä sitoa hiiltä ja lisäsivät peltojen kestävyyttä. Näiden menetelmien ansiosta nurmiviljelyn ympäristövaikutukset pienentyivät ja peltojen tuottavuus nousi.
Hankkeessa löydettiin myös uusia viljelyteknisiä ratkaisuja, jotka tukivat maatilojen taloudellista kannattavuutta ja paransivat tuottavuutta. Viljelijöille tarjottiin tehokkaampia keinoja nurmituotannon hoitoon, joiden etuina olivat muun muassa kustannustehokkuus. Taloudellisten ja kestävien peltomaiden käyttötapojen kehittäminen mahdollisti resurssien tehokkaamman hyödyntämisen ja toi säästöjä tuotantokustannuksiin, mikä nosti maatilojen kokonaistuottavuutta.
Lisäksi hanke vahvisti kotimaista rehuntuotantoa nostamalla valkuaiskasvien osuutta nurmiviljelyssä, mikä vähensi riippuvuutta tuontirehuista ja paransi kotieläintuotannon omavaraisuutta. Sadon laadun optimoimiseksi hankkeessa kehitettiin timoteilajikkeiden sulavuuden laskentamenetelmä, jonka avulla sadonkorjuun ajankohta voidaan määrittää tarkemmin. Tämä varmistaa karjalle entistä sulavamman ja laadukkaamman rehun.
Kestävyyttä nurmesta -hanke on toiminuti Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun alueilla ajalla Hankkeen päätoteuttajana on toiminut Luonnonvarakeskus (Luke), ja osatoteuttajina ovat Savonia-ammattikorkeakoulu sekä ProAgria Itä-Suomi.
Hankeen rahoitus on tullut pääosin Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta (80 %). Lisäksi yksityisrahoittajina mukana ovat olleet Yara Oy, Hankkija Oy, Boreal Kasvijalostus Oy sekä Laidunyhdistys.
Hankkeen toiminta päättyy vuoden 2024 lopussa ja on aika saattaa kaikki tulokset yhteen. Hankkeen loppuseminaari järjestetään Agri Food Future tapahtumassa, joka kerää koko ruokaketjun kaksipäiväiseen tapahtumaan Iisalmeen!
Agri Food Future- Tulevaisuuden eväät
Tapahtumassa on tarjolla monipuolinen katsaus nautakarjatalouden, työturvallisuuden, nurmen viljelyn, biokaasun sekä vesienhallinnan ajankohtaisiin teemoihin. Lisäksi tapahtumassa syvennytään yhteistyömahdollisuuksiin Business Finlandin rahoittamien veturiohjelmien kanssa. 17.11 mennessä mukaan ilmoittautuneilla tarjoutuu upea mahdollisuus päästä biokaasubussin kyytiin.
Keskiviikkona 27.11. Kestävyyttä Nurmesta -hankkeen lisäksi ohjelmassa on muun muassa veturi road show, asiaa säätösalaojituksesta sekä rypsin viljelystä. Paikallinen viljelijä Jarkko Hyttinen kertoo, kuinka pienet muutokset korjuustrategiassa vaikuttivat tilan rehuomavaraisuuteen. Viljamarkkinoiden mielenkiintoisissa puheenvuoroissa on äänessä muun muassa MTK Vilja-asiamies Max Schulman. Keskiviikko Päivän päättää rento cocktailtilaisuus verkostoitumisen, musiikin ja hyvän ruoan äärellä.
Torstaina 28.11 ohjelmassa Tykkää- hankkeen loppuseminaari missä puhumassa Ulla Hööpakka, Kumpainen Oy:sta, sekä hankkeen pääkouluttajanakin toiminut eläinlääkäri ja eläintenkouluttaja Iris Kaimio johdattelee iltapäivällä työturvallisuusteeman pariin SafeHabitus-hankkeen kanssa luodussa työpajassa. Tapahtuman päättää paneelikeskustelu Kuka tuottaa huomisen ruuan!
Ohjelmassa myös paljon muuta, tarkasta ajantasainen ohjelma osoitteesta
https://maaseutuverkosto.fi/tapahtumat/agri-food-future/
Tule mukaan!
Olit sitten alkutuottaja, ruoan jatkojalostaja, opiskelija, asiantuntija, harrastaja, opettaja tai muuten maataloudesta kiinnostunut, olet lämpimästi tervetullut mukaan!
Ilmoittaudu mukaan nyt kuitenkin viimeistään 17. 11 ja varmista paikkasi seminaarissa!
https://link.webropol.com/ep/affilmo
Kirjoittanut:
Outi Kuvaja, Savonia ammattikorkeakoulu, Kestävyyttä Nurmesta hanke
Kirjoitus on laadittu Kestävyyttä nurmesta -hankkeessa, jonka ovat rahoittaneet ELY-keskus ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.