Savonia-artikkeli: Savonia on sivistyksen ja turvan korkeakoulu
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Ymmärrystä maailmasta, kykyä tarkastella yhteiskunnan arvoja monipuolisesti, rohkeutta rakentaa parempaa huomista, välineitä ongelmien ymmärtämiseen ja ratkaisujen kehittämiseen. Mikä on tämä ajaton ihmeaine, jonka J.V. Snellman näki kansakunnan elämän ja tulevaisuuden peruspilarina?
Ihmeaine on tietenkin sivistys, joka on nostettu mukaan Savonia-ammattikorkeakoulun juuri päivitettyyn vastuullisuusohjelmaan. Haluamme, että vastuullisuusohjelma ei ole vain toimenpiteitä ja tavoitteita, vaan se heijastaa Savonian arvoja ja sitoutumista paremman yhteiskunnan ja ympäristön rakentamiseen. Ajattelemme, että sivistys ei ole vain tietoisuuden ja taitojen keräämistä, vaan jatkuva prosessi, jossa ajattelu, eettinen vastuullisuus ja yhteiskunnallinen toiminta yhdistyvät.
Snellmanin sivistysajattelu Savonian arjessa
J.V. Snellmanin sivistyskäsitys istuu erinomaisesti savonialaiseen toimintatapaan. Snellmanin mukaan sivistyneen ihmisen ensisijainen velvollisuus on ymmärtää aikansa tarpeet ja tarttua ihmiskunnan keskeisiin haasteisiin – periaate, jota Savonia noudattaa hoitaessaan perustehtäviään.
Savonia toimii paitsi tiedon ja osaamisen jakajana myös yhteiskunnan kehityksen veturina. Meille sivistys ja inhimillinen turvallisuus merkitsevät syvempää ymmärrystä maailmasta, kykyä tarkastella yhteiskunnan arvoja monipuolisesti ja rohkeutta rakentaa parempaa huomista.
Snellmanin ajattelussa sivistys ei ole vain henkilökohtainen päämäärä, vaan myös yhteiskunnallinen velvollisuus. Sivistys, hän sanoi, tarkoittaa sitä, että yksilö kykenee toimimaan järkevästi ja vastuullisesti yhteiskunnassa, ja näin ollen se on yhteinen rakennuspalikka kansakunnan elinvoimaisuudelle.
Sivistys on jatkuvassa liikkeessä
Sivistys ei ole koskaan valmis, se on jatkuvassa liikkeessä. Monialaisessa ammattikorkeakoulussa tämä näkyy elinikäisen oppimisen ihanteena. Savonian jatkuva oppiminen tuo tutkintokoulutuksen rinnalle työelämän edellyttämiä pätevyyksiä ja tarjoaa oppijalle mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen ja erikoistumiseen.
Edistämme sivistystä kannustamalla elinikäiseen oppimiseen – ei vain tutkintojen suorittamiseen, vaan jatkuvaan tiedon, taitojen ja ymmärryksen kartuttamiseen nopeasti muuttuvassa maailmassa. Tavoitteenamme on herättää intohimo yhteiskunnan kehittämiseen niin opiskelijoiden kuin henkilöstönkin keskuudessa.
Sivistys ei ole vain akateemista koulutusta, vaan myös henkilökohtaista kasvua: taitoa ajatella kriittisesti, toimia eettisesti ja osaltaan rakentaa parempaa yhteiskuntaa.
Kestävän kasvun kumppani
Savonian toiminta tukee yhteiskunnan kestävää kehitystä vahvalla tutkimusosaamisella ja tarjoamalla vaikuttavia ratkaisuja, jotka parantavat hyvinvointia ja edistävät demokraattista, sivistynyttä tulevaisuutta.
Jatkamme visiomme ja uuden strategiamme mukaisesti matkaamme kohti vastuullista ja vaikuttavaa ammattikorkeakoulua. Strategiassamme painottuvat kansainvälisyys, kestävyys, vaikuttavuus ja kokonaisturvallisuus.
Globaalit kestävyyteen liittyvät ilmiöt, kuten ilmastonmuutos, muokkaavat toimintaympäristöämme ja kiihdyttävät elinkeinojen murrosta. Kestävyyden tavoittelu luo uusia kehitystarpeita ja liiketoimintamahdollisuuksia. Savonian tahtotilana on toimia korkealla osaamisellaan ja TKI-toiminnallaan kestävän kasvun kumppanina ja osaamisen varmistajana.
Sivistys luo inhimillistä turvaa
Snellmanin sivistysajattelussa oli vahva yhteiskunnallisen vakauden ulottuvuus: sivistynyt kansakunta kykenee ratkaisemaan ongelmia ja rakentamaan kestävää tulevaisuutta. Savonia on ottanut tämän ajatuksen osaksi strategiaansa inhimillisen turvallisuuden edistäjänä. Painotamme inhimillistä turvallisuutta niin koulutuksessa kuin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassamme.
Inhimillinen turvallisuus tarkoittaa kokonaisvaltaista turvallisuutta, joka kattaa fyysisen, taloudellisen, ympäristöllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin. Savonia on mukana useissa alueellisissa ja kansallisissa turvallisuushankkeissa, joissa keskitytään erityisesti ilmastoturvallisuuteen ja katastrofiriskien hallintaan. Päämääränä on varmistaa, että yhteiskunta pysyy vakaana ja turvallisena myös kriisitilanteissa.
Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskus yhdistää alueen osaamisen, koulutuksen ja innovaatiot Suomen kokonaisturvallisuuden edistämiseksi.
Osaamista ja tuloksia, jotka hyödyttävät yhteiskuntaa
Savonian merkitys ja yhteiskunnallinen vastuu näkyvät vahvasti alueellisen kehityksen tukemisessa sekä kestävyysratkaisujen tarjoamisessa. Osaamisemme, innovaatiomme ja jatkuvan oppimisen mahdollisuutemme vastaavat Itä-Suomen elinkeinoelämän tarpeisiin ja luovat perustan alueen jatkuvalle kehitykselle.
Savonian tutkimusalojen toiminta tuottaa vastuullista vaikuttavuutta yhteiskuntaan edistämällä käytännön ratkaisuja ja parantamalla alueen kilpailukykyä kestävän kasvun liiketoimintamahdollisuuksissa. Yhdessä elinkeinoelämän kumppaneiden kanssa tutkimme ajankohtaisia teemoja ja luomme uutta osaamista sekä konkreettisia tuloksia, jotka tukevat yhteiskuntaa kestävällä tavalla.
Tuemme kestävää kehitystä ja valmistaudumme ilmastonmuutoksen sekä luontokadon vaikutuksiin tarjoamalla tutkimusta ja asiantuntemusta, jotka auttavat sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin. Yhteistyössä yritysten kanssa kehitämme innovatiivisia kiertotalouden liiketoimintamalleja, joiden avulla yritykset voivat vahvistaa nykyistä toimintaansa, laajentua uusille markkinoille ja luoda kestävää kasvua. Tutkimusalueemme kattavat vesiturvallisuuden, hyvinvoinnin, kestävän yhteiskunnan, bio- ja kiertotalouden, ruokajärjestelmän sekä kone- ja energiateknologiat.
Tällä menolla muutetaan maailmaa – sivistystä vaaliva ja työelämää uudistava Savonia kouluttaa, tutkii, kehittää ja innovoi!
Tutustu Savonian vastuullisuusohjelmaan: Vaikuttava kädenjälki ympäristön ja yhteiskunnan hyväksi
Kirjoittaja:
Anne Heikkinen
viestintä- ja vaikuttavuusjohtaja, Savonia-ammattikorkeakoulu