Käsi poimimassa yhtä puukuutioista, joissa kuvakkeita.

Savonia-artikkeli Pro: Urheiluseuran työsuojelun johtamisen kehittäminen

Savonia-artikkeli Pro on kokoelma monialaisen Savonian asiantuntemusta eri aiheista.

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Työnantajan velvollisuutena on kehittää työpaikan työsuojelua ja työturvallisuutta yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa. Tämän yhteistoiminnan lisäksi kaikkien yli yhden henkilön työllistävien työnantajien on työturvallisuuslain mukaan laadittava työsuojelun toimintaohjelma. Useissa urheiluseuroissa on kehittämisen varaa työsuojelusta huolehtimisessa.

Työsuojelusta huolehtiminen

Työturvallisuus on parantunut EU:n alueella viime vuosina muun muassa korkeampien turvallisuusstandardien, paremman työsuojelun johtamisen ja työsuojeluhenkilöstön koulutusten myötä. Suomessa työsuojelua pyritään parantamaan velvoittamalla kaikki vähintään yhden työntekijän työllistävät työnantajat laatimaan työsuojelun toimintaohjelma ja kehittämään työpaikan työsuojelua yhteistoiminnassa työntekijöiden kanssa.

Pienten työnantajien keskuudessa työsuojelu on usein heikompaa kuin isoissa yrityksissä. Urheiluseurat ovat yleensä pieniä organisaatioita ja niiden johdossa on usein oman toimensa ohella työskenteleviä vapaaehtoisia työntekijöitä. Urheiluseurojen toiminta on viime vuosina ammattimaistunut, mutta johtohenkilöiden työnantajan lakisääteisiin velvoitteisiin liittyvässä osaamisessa ja koulutuksessa on vielä puutteita. Lakiin pohjautuvat työsuojeluvelvoitteet koskevat myös urheiluseuroja, joten urheiluseurojen tulisi olla muiden työnantajien tavoin olla perillä siitä, mitä työsuojelu- ja työturvallisuustoimia laki edellyttää työnantajilta.

Urheiluseuran työsuojelu kuntoon

Tanja Näkki kehitti opinnäytetyössään Espoon Verkkopalloseura Ry:n työsuojelua selvittäen, minkälainen toimintaohjelma sopii urheiluseuran tarpeisiin, jotta se täyttäisi työsuojeluun liittyvät lakisääteiset velvoitteet ja toimisi samalla pohjana seuran työsuojelun yhteistoiminnalle ja työhyvinvoinnin kehittämiselle. Työn tuloksena seuran käyttöön saatiin toimintaohjelman lisäksi paljon käyttökelpoista materiaalia, joita voidaan hyödyntää myöhemmin. Esimerkiksi työhyvinvointi- ja riski- ja vaarakyselyt tehdään jatkossa joka vuosi ja eikä niitä tarvitse joka kerta kehittää uudelleen. Näin työsuojelun johtamisesta tulee tehokkaampaa ja yhteistoiminnan järjestäminen on vaivattomampaa.

Opinnäytetyön pohjalta voidaan sanoa, että urheiluseurassa työsuojelun systemaattisessa kehittämisessä työhyvinvointia ja työturvallisuutta koskevan kartoituksen tekemiseen tulee varata riittävästi aikaa ja tehdä se yhdessä henkilöstöä edustavien työsuojeluvaltuutettujen kanssa. Yhteistoiminnan toteutumiseksi työntekijät tulee ottaa riskien ja vaarojen arviointiin mukaan. Tärkeää on myös yhteisten pelisääntöjen laatiminen. Ne tuovat toimintaan selkeyttä ja niillä on myös epäasiallista käyttäytymistä ennaltaehkäisevä rooli. Epäasiallisen käyttäytymisen ilmetessä, tulee siihen puuttua varhain.

Urheiluseuroissa työsuojeluun tulisi kiinnittää lisää huomiota ja panostaa sen kehittämiseen. Urheilupiireissä tulisi puhua aiempaa enemmän konkreettisista toimista, joilla urheiluseurat huolehtisivat työnantajavastuistaan. Olympiakomitean Tähtiseura-ohjelma on hyvä konkreettinen esimerkki urheiluseuran laadun varmistamisesta, joka on ammattimaistanut urheiluseurojen toimintaa ja hallintoa. Oleellista onkin kehittää urheiluseurojen johtajien työsuojeluosaamista.

Työhyvinvoinnista ja työturvallisuudesta huolehtiminen on minkä tahansa menestyvän organisaation edellytys. Työssään viihtyvä ja hyvinvoiva henkilöstö työskentelee tuottavammin ja saavuttaa parempia tuloksia.

Kirjoittajat:

Tanja Näkki, Wellness-palveluliiketoiminnan johtaminen (YAMK) -opiskelija, Restonomi (YAMK) -tutkinto-ohjelma, Savonia-ammattikorkeakoulu

Ilkka Virolainen, KTT, Lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu, Master School

Lähteet:

Ala-Mikkula Enni 2020. Työnantajan työsuojeluvastuu. Akateeminen väitöskirja. E-kirja. Helsinki: Alma Talent.

European Agency for Safety and Heath at Work 2023. Occupational safety and health in Europe: state and trends 2023 – Summary. https://osha.europa.eu/sites/default/files/Summary_OSH_in_Europe_state_trends.pdf Viitattu 5.10.2024.

Euroopan työterveys- ja turvallisuusvirasto. Työsuojelu mikro- ja pienyrityksissä. Verkkojulkaisu. https://osha.europa.eu/fi/themes/safety-and-health-micro-and-small-enterprises Viitattu 5.10.2024.

Laki työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta. 20.1.2006/44. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/20060044 Viitattu 5.10.2024.

Näkki Tanja. 2024. Työsuojelun toimintasuunnitelman kehittäminen urheiluseuralle. Kuopio: Savonia-ammattikorkeakoulu. YAMK-opinnäytetyö.

Reunamäki Liisa 2023. Urheiluvalmentajan työsuojelu. Väitöskirja. Yhteiskunta- ja kauppatieteiden tiedekunta. Itä-Suomen yliopisto. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-61-5039-0 Viitattu 6.10.2024.

Santasport. Seuraan työtekijäksi. Seurahyvinvoinnin työkalupakki. Verkkojulkaisu. https://seuraopas.santasport.fi/artikkelit/seura-tyonantajana/#ty%C3%B6ntek Viitattu 6.10.2024.

Työsuojelu.fi. n.d. Työsuojelun toimintaohjelma. Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu. https://tyosuojelu.fi/tyosuojelu-tyopaikalla/tyosuojelun-toimintaohjelma Viitattu 5.10.2024.

Työturvallisuuskeskus 2019. Työturvallisuus ja työsuojelu. Helsinki: Työturvallisuuskeskus.

Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020738#L5P36 Viitattu 5.10.2024.