Taide ja muotoilu keskustelevat Kuopion taidemuseon ja Savonian yhteistyönäyttelyssä
Mitä tapahtuu, kun tulevaisuuden designerit käyttävät suunnittelun lähtökohtana taideteoksia?
Kuopion taidemuseon ja Savonia-ammattikorkeakoulun yhteistyönäyttely Sauma – Muoti taiteessa, taide muodissa on Savonian muotoiluopiskelijoiden taidonnäyte. Suunnittelijoiden inspiraationa ovat olleet Kuopion taidemuseon kokoelmien teokset ja arkkitehtuuri. Taiteen ja muodin yhtymäpintoja tarkastellaan kokemuksellisuuden ja aistien, tulevaisuuden ja ajan, minuuden sekä vallan kautta.
Taide ja muoti ovat kautta aikojen käyneet vuoropuhelua keskenään, lehtori Laura Pakarinen muistuttaa.
Yhteistyö ulottuu myös näyttelyarkkitehtuuriin, ripustussuunnitteluun, tapahtumatuotantoon ja yleisötyöhön. Mukana onkin kymmeniä Savonian opiskelijoita eri opintojaksoilta. Näyttely rakennetaan Kuopion taidemuseon 2. kerroksen näyttelytiloihin ja se on esillä taidemuseossa 27.4. -1.9.2024.
Asujen sanomana mielenterveys
Yksi näyttelyssä esillä olevien teosten suunnitteluun osallistuneista opiskelijoista on Vera Huttunen. Muotiin ja vaatesuunnitteluun erikoistunut toisen vuoden opiskelija Vera suunnitteli ja toteutti vastuullisen muodin kurssilla kierrätysfarkusta farkkuasun, joka nähdään myös Sauma-näyttelyssä.
– Saimme Elävältä säätiöiltä materiaaliksi poistotekstiilejä. Suunnittelin farkusta ja nahkasta asukokonaisuuden, johon kuuluu farkkutakki ja korsetti. Kyllä siinä itku pääsi, kun kuulin, että asu tulee näyttelyyn. Tämä on opiskelijalle hieno mahdollisuus.
Talven aikana Vera on suunnitellut neulekurssilla myös neuleasukokonaisuuden. Tummanharmaaseen asukokonaisuuteen kuuluu huppu, kommandopipo ja toppi. Upeaa asukokonaisuutta katsoessa on vaikea uskoa, että neuleiden tekeminen ei tuntunut Verasta aluksi ollenkaan omalta jutulta.
– Minulla ei pysy puikot käsissä ja neulomisesta tuli mieleen lähinnä marttakerho. Mutta mieli muuttui, kun pääsin tutustumaan neulekoneeseen. Yllättäen äkkäsin ne koneet helposti ja kurssin lopulla jo opetin opiskelukavereita neulekoneen käytössä.
Vera kertoo, että hän haluaa tuoda kaikissa suunnittelemissan vaatteissa esille mielenterveyskysymyksiä.
– Olen itse kärsinyt mielenterveysongelmista, joten haluan käsitellä aihetta myös töitteni kautta. Teema näkyy sekä farkku- että neuleasussa. Neuleasuun hain inspiraatiota netistä ja pyysin ihmisiä kuvailemaan yhdellä sanalla, miltä mielenterveysongelmat näyttävät. Sain sieltä hyviä ideoita. Lopputulokseen hain pimeyttä, synkkyyttä, peittävyyttä. Tumma väri saatiin värjäämällä langat marja-aronialla. Pipon helmet kuvastavat kyyneleitä, hän kuvailee.
Oma paikka löytyi muotoilusta
Opiskelujen jälkeen Vera tähtää vaatesuunnittelijaksi ja töihin muodin pariin.
– Haluan tehdä ihan kaikkea vaatteisiin ja muotiin liittyvää aina korjauksista vaatesuunnitteluun asti.
Vera kannustaa muitakin alasta kiinnostuneita hakeutumaan muotoiluopintoihin Savonialle.
– Muotoilijoille on aina tarvetta, sillä heidän kädenjälkensä näkyy kaikkialla. Alalla on paljon vaihtoehtoja, mihin erikoistua. Itsekin olin alun perin kiinnostunut teollisesta muotoilusta, mutta sitten muoti vei mennessään. Savonialla opiskelu on ollut mukavaa ja turvallista. Olen saanut opettajilta ymmärrystä ja he antavat tarvittaessa tilaa ja vaihtoehtoja opiskeluun, hän kiittää.
Myös kolmannen vuoden teollisen muotoilun opiskelija Martti Haavisto on tyytyväinen muotoilun opintoihin Savonialla. Hän on aikaisemmalta ammatiltaan sairaanhoitaja.
– Se ala ei ollut minua varten. Muutaman vuoden kipuilun jälkeen uskalsin onneksi jättäytyä töistä pois ja hakea kouluun, mistä olen itselleni tosi kiitollinen. En aluksi varsinaisesti edes tiennyt mitä muotoilija tekee. Mutta kun tutustuin ammattiin, selvisi, että asiat, mitä siihen vaaditaan, on nimenomaan minun vahvuuksiani. Ensimmäisestä koulupäivästä lähtien on ollut sellainen olo, että vihdoin olen oikeassa paikassa, hän kertoo.
Hullua ideointia asiakkaan antamissa raameissa
Näyttelysuunnittelusta hänellä ei ole ennen Sauma-näyttelyä kokemusta. Taideteoksen muotoilu -kurssilla opiskelijat ovat opetelleet luovan prosessin mukaista työskentelyä esillepano-, performanssi- ja taidetyöpaja-tiimeissä. Martti on mukana suunnittelemassa näytteille tulevien asujen ja korujen esillepanoa.
– Olemme käyttäneet luovia ideointimenetelmiä ja näiden yhteistä purkua ryhmässä keskustelemalla. Ollaan myös piirretty ideoita koko luokkahuoneen lattian kokoiselle paperille yhdessä. Alusta asti tavoitteena on ollut haastaa ajatusta perinteisestä näyttelysuunnittelusta, joten on ollut tärkeää heittäytyä pohtimaan ihan hullujakin ideoita.
Toisaalta kyseessä on asiakasprojekti. Asiakkaan toiveet ja tavoitteet antavat raamit suunnittelulle.
– Projektin aikana olemme käyneet porukalla taidemuseolla ja taidemuseon intendentti Marja Louni kävi koululla antamassa meille palautetta. Saimme taas entistä selkeämmän kuvan siitä, mitä taidemuseo haluaa ja siitä on hyvä jatkaa konsepti-ideoiden päivittämistä ja eteenpäin suunnittelua, Martti kertoo.
Näyttelyn suunnitteluun osallistuminen on hänen mukaansa inspiroivaa ja jännittävää.
– Vähän jännittää, miten tullaan suoriutumaan. Tosi kivaa, että tätä tehdään yhdessä monen tahon kanssa ja kokeneet opettajat ovat koutsaamassa. Uskon, että meillä on mahikset saada aikaan jotakin tosi ainutlaatuista, mihin myös taidemuseo on tyytyväinen!