Suuronnettomuusharjoitus Savonialla pe 16.2. klo 9 – ensihoidon YAMK-opiskelijat ovat valmistelleet harjoitusta lähes vuoden
Savonia-ammattikorkeakoulun Microkadun kampuksella järjestetään suuronnettomuusharjoitus perjantaina 16.2. klo 9–11. Harjoitus ei vaikuta Savonian normaaliin toimintaan.
Harjoituksen suunnittelusta ja toteuttamisesta vastaa Savonian ensihoidon ja akuuttihoitotyön kehittäminen ja johtaminen -YAMK-tutkinto-ohjelman opiskelijaryhmä.
Yksi harjoituksen toteuttajista on Kainuussa ensihoitajana työskentelevä, YAMK-tutkintoa opiskeleva Kalle Savolainen. Mikä roolisi suuronnettomuusharjoituksessa on?
– Harjoituksen aikana olen johtokeskuksessa ja toimin harjoituksen varavetäjä. Harjoituksen jälkeen vedän palautekeskustelun osallistujille, yhdessä toisen opiskelijan kanssa.
Savolainen kertoo, että harjoitusta on valmisteltu viime keväästä asti, lähes vuoden päivät. Valmisteluihin on kuulunut lukuisia palavereja sekä opiskelijaryhmän että yhteistyökumppaneiden kanssa.
Harjoituksessa ovat mukana Savilahden alueen oppilaitokset, Pohjois-Savon pelastuslaitos ja Pohjois-Savon hyvinvointialue. Kokonaisuudessaan harjoitukseen osallistuu useampi kymmenen henkilöä.
– Mukana on useita ambulansseja ja pelastuslaitoksen yksiköitä. Myös Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystyksessä on normaalia enemmän työntekijöitä. Lisäksi Savon ammattiopiston, Itä-Suomen yliopiston ja Savonian opiskelijoita on maskeerattu potilaiksi.
Harjoituksen aamupäivän osuus järjestetään Savonialla ja iltapäivän osuus Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Harjoituksen aikana KYSin päivystys toimii normaalisti.
Harjoituksen pääasiallinen tavoite on moniviranomaistilanteen yhteistoiminnan johtamisen harjoittelu.
– Suuronnettomuustilanteessa yhteistyötahoja on useita, ja harjoitusta vastaavia skenaarioita ei arkipäivässä juurikaan tapahdu. Siksi yhteistyötä on hyvä harjoitella.
Osaamista työelämään vietäväksi
Työelämäläheisyys on ammattikorkeakouluopinnoissa keskeisestä. Ensihoidon YAMK-opiskelijoille suuronnettomuusharjoituksen toteuttaminen tarjoaa osaamista, jota voi hyödyntää suoraan työelämässä.
– Harjoituksen myötä tietää mitä harjoituksen järjestäminen vaatii ja osaa jatkossa järjestää vastaavia harjoituksia samassa tai pienemmässä mittakaavassa.
– Ja on tässä oppinut myös sen, miten paljon harjoituksen järjestäminen vaatii resurssia suunnittelupuolelle. Pieniä muuttujia on enemmän kuin olisin etukäteen osannut ajatella. Ilman ryhmää ei harjoitusta olisi saatu järjestettyä.
Savolainen opiskelee toista vuotta YAMK-opintoja ja kertoo tykänneensä opinnoista. YAMK-opintoihin häntä innosti hakemaan kehittyminen työelämässä.
– Opinnot ovat todella työelämälähtöisiä. Koulutusten järjestämiseen ja esimiestyöhön olen jo tähän mennessä saanut eväitä.
Haastattelua tehdään tasan kaksi viikkoa ennen harjoituspäivää. Loppuun klassinen urheilukysymys: Miltä nyt tuntuu?
– Pieni jännitys on, että kaikki menee hyvin, mutta kova luotto omaan ryhmään. Hyvin se menee.