”Superpikamuoti on karseaa” – Savonian vastuullisen muodin opiskelijoiden valmistamat asut esillä Matkuksessa

Savonian vastuullisen muodin opiskelijat esittelevät poistotekstiileistä valmistettuja asujaan kauppakeskus Matkuksen näyttelyssä.

Näyttely on avoinna 14.1.-3.2. Matkuksen aukioloaikoina ensimmäisessä kerroksessa IKEA-tavaratalon sisäänkäynnin vieressä.

Asut vaihtuvat viikoittain ja ensimmäisenä vuorossa ovat Roope Könösen, Venla Vihersalon ja Elsa Jalasahon luomukset. Seuraavalla viikolla kahdelle nukelle vaihtuu Inka Anjalan ja Lota Hakkaraisen asut. Viimeisellä viikolla Hakkaraisen asun rinnalle vaihtuvat Roosa Hytösen ja Myrsky Materon suunnittelemat asut.

Roope Könösen, Venla Vihersalon ja Elsa Jalasahon asut.

Elsa Jalasaho teki juhlavan asun farkkukankaasta, jota päätyy poistotekstiiliksi todella paljon.

– Inspiroiduin Sofia Ilmosen modulaarisista asuista. Halusin oman asuni olevan monikäyttöinen ja muunneltavissa. Asussa on erillinen ylä- ja alaosa, vyö sekä irrotettavat hihat. Asuun kuuluu myös farkuista valmistettu laukku, Jalasaho kertoo.

Asukokonaisuudet korostavat yksilöllisyyttä ja luovuutta, samalla herättäen keskustelua vastuullisuuden tärkeydestä. Ne ovat esimerkkejä siitä, miten muoti voi olla sekä esteettistä että eettistä, haastaen katsojat pohtimaan omia kulutustottumuksiaan.

Paita tyynyliinasta

Venla Vihersalon luoman asun idea lähti liikkeelle YK:n kestävän kehityksen tavoitteesta numero 14 eli ”Maanpäällinen elämä”.

– Inspiroiduin myös valikoituneiden materiaalien värimaailmasta. Asun keskiössä on tyynyliinasta valmistettu toppi, joka vahvasti inspiroi muuta asua. Huomasin, että lähes kaikki asuun valikoitunut materiaali oli puuvillaa ja pellavaa, Vihersalo kertoo.

Näyttely tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden inspiroitua vastuullisesta muodista, sekä keskustella sen merkityksestä tulevaisuudelle.

– Idea asuuni lähti pohdinnasta, että arvet ja epätäydellisyydet kertovat tarinaa, niin meissä ihmisissä kuin vaatteissakin. Halusin näyttää, että rikkinäiset materiaalit eivät ole loppu, vaan uuden alun mahdollisuus, kertoo Roope Könönen.

– Muotiteollisuus nykyisellään, etenkin superpikamuoti, on karseaa. Se on kertakäyttökulttuuria ja epäeettistä tuotantoa. Minun mielestä muodin pitäisi kunnioittaa ympäristöä ja ihmisiä, eikä tuhota niitä.

Näyttely tuo esiin luovuuden ja kestävän ajattelun merkityksen muodissa, sekä haastaa perinteiset kulutustottumukset. Jokainen asu kertoo tarinan vastuullisuudesta.

– Nykyinen muotiteollisuus keskittyy paljolti pikamuodin tuottamiseen. Vaatteet ovat usein huonolaatuisia ja niitä ei ole tarkoitettukaan käytettäväksi pitkään, saati korjattavaksi. Tekstiilijätteen määrä on valtava ja tilanne täysin kestämätön, Elsa Jalasaho kertoo.

– Suomen muotikentällä on surullista nähdä, kuinka moni kotimainen vaateyritys on joutunut lopettamaan. Toivon, että voisin opintojeni jälkeen työskennellä juuri poisto- tai kiertotekstiilien parissa, Venla Vihersalo kertoo.

Näyttelyn asut on valmistettu pääosin Elävä säätiön lahjoittamista poistotekstiileistä. Asut on toteutettu yhteistyössä Tekstiilien sivuvirta- ja Sauma-hankkeiden kanssa. Ompelussa on hyödynnetty jonkin verran myös uusia lankoja, vetoketjuja ja kuminauhoja.