Savonian restonomit Suomen tyytyväisimpiä: ”Tutkinnosta sai oman näköisen”
#savoniaAMK
Savonia saavutti vuoden 2021 ammattikorkeakoulujen valmistumisvaiheen opiskelijapalautteessa (AVOP) jälleen erinomaisen opiskelijatyytyväisyyden tason eli 5,3. Opiskelijatyytyväisyyttä arvioidaan asteikolla 1-7. Savoniasta valmistuneet restonomit olivat Suomen tyytyvämpiä opintoihinsa. Kyselyyn vastasi 64 alumnia ja restonomien tulos on 5,5.
Anttoni Tikkunen valmistui restonomiksi joulukuussa. Autonasentajana työskennellyt Tikkunen päätti hakea restonomiksi, koska huomasi viihtyvänsä enemmän ihmisten kuin autojen parissa.
– Hakua miettiessäni restonomin tutkinto tuntui tarjoavan sellaisia asioita jotka minua kiinnostavat eniten, eli muun muassa ihmisläheisen työn, Tikkunen muistelee.
Savonian restonomitutkinto kestää 3,5 vuotta ja siinä perehdytään matkailu- ja ravitsemisalaan sekä palveluliiketoimintaan monesta eri näkökulmasta. Tikkusen mukaan erinomainen tyytyväisyys johtuu osaltaan siitä, että opintojen sisältöön saa myös itse vaikuttaa.
– Valinnaiset ovat todella hyvä juttu, niiden avulla tutkinnosta sai oman näköisen, Tikkunen kertoo.
Tikkusen opiskelukaveri Anju Nevalainen allekirjoittaa näkemyksen.
– Valinnaisten opintojen tarjonta on todella laaja. Varsinkin tämä uudempi opintosuunnitelma on vielä paremmin räätälöitävissä. Savonialta valmistuu todella monipuolisia ja innostuneita restonomeja. Kun saa itse vaikuttaa opintojen sisältöön, niin se auttaa myös jaksamaan opinnoissa, Nevalainen kertoo.
Nevalainen valitsi muun muassa valinnaisia kieliopintoja tukemaan peruskursseja. Hän sai vakituisen oman alan työpaikan jo opinnäytetyötä tehdessään ja toimii nyt yliopiston lounasravintolan vuoropäällikkönä.
– Savonian restonomin tutkinto on varmasti yksi monipuolisimpia tutkintoja, sieltä saa todella hyvät valmiudet kaiken näköiseen työhön. Me restonomit ollaan lisäksi aivan huippuporukkaa, me keikutaan nerouden ja hulluuden rajamailla, Nevalainen nauraa.
– Kun on oikealla alalla, niin opinnot antavat sinulle todella paljon. Se on todella rikastuttava tunne, Anttoni Tikkunen jatkaa.
Tikkunen etsii nyt kaikessa rauhassa unelmiensa työpaikkaa.
– Minulla on jo mukava palkkatyö asiakaspalvelun parissa. Työskentelin samoissa hommissa läpi opiskeluaikojeni, jotta ei tarvitsisi nostaa lainaa. Tulevaisuudessa voisin nähdä itseni esimerkiksi hr-tehtävissä, Tikkunen kertoo.
Hyvät kurssilaiset, parempi mieli
Tyytyväisen opiskelijan reseptiin kuuluu Tikkusen ja Nevalaisen mukaan kuitenkin myös ympärillä olevat opiskelukaverit ja vapaa-aika.
– Hyvä tasapaino opintoihin syntyy yhteenkuuluvuuden tunteesta omien ryhmäläisten kanssa. Minun mielestäni opiskelusta teki ihanaa ennen kaikkea kaverit ja meidän opiskeluympäristö eli Kuopion Microkadun kampus, Tikkunen kettoo.
Tikkunen ja Nevalainen ehtivät elää ”normaalia” opiskelijaelämää hyvän tovin ennen koronapandemiaa. Molemmat toivovat kovasti, että kaikki opiskelijat saisivat tämän kokemuksen ja että pandemia hellittäisi pian.
– Itse jaksoin opiskella koronarajoitusten keskellä ihan hyvin nämä kaksi vuotta. Mielekkäiden opintojen vuoksi motivaatio pysyi yllä. Mutta on aivan selvää, että myös vapaa-ajan kivat asiat ovat parasta vastapainoa opiskelijan arjelle, Tikkunen toteaa.
– Meitä aloitti aikanaan noin 80 opiskelijaa ja se on aika iso joukko. Silti se oli aina ihan sama, mikä ryhmätyö oli kyseessä, kun kaikkien kanssa pystyi tekemään yhteistyötä, Nevalainen lisää.
Nevalainen arvosti kovasti myös fiksujen opiskelukavereiden tuomaa ”hiljaista tietoa”.
– Aina kun tekee hommia eri ihmisten kanssa, niin opin jotain uutta ja ammensin siitä itse paljon. Minäkin olen alanvaihtaja siinä mielessä, että toimin aiemmin maatalousalan yrittäjänä. Vaikka se on tietysti hyvin erilainen ala, niin pystyin kertomaan yrittäjän arjesta jonkin verran opiskelukavereille, Nevalainen kertoo.
Riittävän hyvä riittää
Restonomikoulutuksen lehtori Merja Vehviläinen on työskennellyt Savonialla noin kuusi vuotta. Erinomainen AVOP-tulos antaa vahvistuksen sille, että henkilökunta on onnistunut tavoitteissaan tehdä parhaansa opiskelijoiden eteen.
– Totta kai se tuntuu hienolta ja varmasti lämmittää kaikkien meidän mieliä. Tulos antaa voimia ja innostusta omaan työhön, mikä näkyy ja välittyy varmasti myös opiskelijoille, Vehviläinen iloitsee.
Opiskelijat ovat Vehviläiselle ja hänen kollegoilleen aina kaiken ytimessä.
– Tämä johtuu ehkä siitä, että olemme hospitality-bisneksessä ja ajattelemme opiskelijoiden olevan ikään kuin meidän vieraitamme, jotka ansaitsevat kaiken tukemme. Haluamme heidän tuntevan olevansa osa yhteisöä. Välimme ovat mutkattomat ja koemme että molemmat osapuolet rakentavat yhteisöä, Vehviläinen kertoo.
Anju Nevalainen on kiitollinen opettajilta saamastaan tuesta. Hän kertoo olevansa hyvin tunnollinen luonne, joka päätyy helposti tekemään asioita liian pikkutarkasti oman jaksamisen kustannuksella.
– Minulle sanottiin, että riittävän hyvä riittää. Pitää keskittyä opinnoissa siihen, mikä on itselle tärkeää. Se armollisuus on jäänyt kantamaan minua myös opintojen ulkopuolella, Anju Nevalainen kertoo.
Pienenä koulutusalana Savonian restonomikoulutus on ketteriä ja se pystyy reagoimaan nopeasti opiskelijoiden palautteisiin.
– Ainahan jostain asioista tulee valittamista, mutta meitä selvästi kuunneltiin, jos me ryhmänä huomautettiin jostain, Nevalainen jatkaa.
– Pyydämme paljon palautetta ja olemme luoneet palautteenannosta kulttuurin, joka madaltaa palautteen antamista. Usein opiskelijoilla on jo jokin ratkaisuehdotus itsellään, kun he esittävät meille palautetta. Haluamme kuulla heidän uransa etenemisestä ja vaiheista myös valmistumisen jälkeen, restonomikoulutuksen lehtori Merja Vehviläinen kertoo.