Savonian opiskelijat hitsaavat nyt täyttä vauhtia Ukrainaan lähteviä kamiinoita kasaan: ”Pitäähän heitä auttaa”
#SavoniaAMK
#SavoniaUAS
Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijat jatkavat kamiinoiden tekemistä Ukrainaan. Savonian toiveena on laittaa osaamisellamme hyvä kiertämään.
Levytyön laboratoriotyöskentelyssä kamiinan osia muun muassa plasmaleikataan, särmätään ja aloitetaan niiden osien hitsausta. Savonialla kamiinoiden prototyyppejä tehtiin ensin 3D-mallinnuksen avulla.
Tatu Kääriäinen opiskelee Savonialla ensimmäistä vuottaan konetekniikan insinööriksi. Kääriäisen mielestä on tärkeää auttaa Ukrainaa sodan keskellä.
– Pitäähän heitä auttaa, kun naapuri idästä käy noin vain päälle. Vaikka tässä tulee kevät ja kesä, niin nämä kamiinat ovat monikäyttöisiä, sillä lämmittämisen lisäksi niiden päällä voi esimerkiksi valmistaa ruokaa, Kääriäinen kertoo.
Kamiinat tehdään yhteistyössä Savon ammattiopiston opiskelijoiden kanssa. Kamiinan malli on laadittu konekansa.net-verkkofoorumin malleista. Lappeenrannan teknillinen yliopisto näytti kamiinoiden tekemisessä mallia muulle Suomelle. Korkeakoulut ja oppilaitokset ovat sen jälkeen haastaneet toisiaan mukaan.
– Ukrainalaiset ovat todistetusti fiksuja, joten kyllä he keksivät näille käyttöä. Lisäksi nyt lähetetyt kamiinat ovat ainakin sitten valmiita talven varalle. Ensi vuonna meillä on suunnitelmissa kokeilla näihin vielä kehittyneempiä tekniikoita, kuten automaattihitsausta, Kääriäinen täydentää.
Kääriäinen on opiskellut aiemmin koodaamista, mutta kyllästyi ruudun tuijottamiseen nopeasti. Nyt hän käyttää edelleen tietokonetta tuotteiden suunnitteluun, mutta saa näyttöpäätetyöskentelyn vastapainoksi toteuttaa suunnitelmat omin käsin. Prosessi on palkitseva.
– Opinnot on tuntuneet kivalta ja ala on minulle sopiva. Nämä kamiinat ovat siitä erilainen koulutyö, että yleensä suunnittelemme omat työmme tyhjästä, mutta nyt saimme valmiit suunnitelmat. Me vain leikkaamme ja hitsaamme metallinpalat kokoon. Ihan hauskaa vaihtelua tämäkin, Kääriäinen kertoo.
Jussi Asikainen opettaa opiskelijoita kamiinantekoprosessin saloihin. Kamiina itsessään ei ole projektina erikoisuus, sillä niitä on kursseilla tehty ennenkin. Suurten määrien tekemisestä opiskelijat saavat kokemusta sarjatuotantoon, mutta tällä kertaa työssä on myös erilainen, inhimillinen aspekti.
–Tällaisesta projektista tulee eri tavalla merkitystä opiskelijoiden tekemiseen. Usein jos oma projekti menee opiskelijalla vaikkapa mönkään, niin se ei ole keneltäkään pois varsinaisesti. Tässä puolestaan tehdään käyttöesineitä ihmisille, joilla on nyt todella rankkaa, Asikainen kertoo.