Opiskelijoita istumassa korokkeen reunalla.

Savonian opiskelijakunnan puheenjohtaja: ”Opiskelija, äänelläsi on merkitys vaaleissa!”

#SavoniaAMK
#SavoniaUAS

Junassa istuessani kuulen puhetta tämän hetken kiinnostavimmasta aiheesta – eduskuntavaaleista. Nuoret keskustelevat siitä, mitä puoluetta ja ketä ehdokasta he aikovat äänestää. Suurta keskustelua herättää myös viime viikolla olleet puheenjohtajatentit. On hienoa edes kuulla keskustelua tästä aiheesta, sillä nuorten äänestysprosentti on ollut alhainen.

Mutta miksi vaivautua äänestämään? Eihän mikään kuitenkaan muutu, eihän?

Tulevaisuus huolettaa ja pakostikin mieleen tulee ajatuksia, kuten kuinka nopeasti pääsen työhön valmistumisen jälkeen. Monet ystäväni ovat myös nostaneet opintolainaa, sillä muut tuet eivät tällä hetkellä riitä asumiseen ja elämiseen. Inflaatio jyllää, hinnat ja menot nousevat ja silti joudut kärvistelemään samoilla tuloilla. Onhan opintoraha tällä hetkellä jopa neljä euroa suurempi kuin kolmekymmentä vuotta sitten. Toki kaikki tiedämme, että tuki on ehtinyt niin nousta kuin laskeakin tässä välissä, mutta aiemmat korkeammat summa eivät auta meitä tällä hetkellä opiskelevia. Muutoksia on luvassa – toivottavasti parempaan suuntaan.

Jokaisella puolueella on omat tavoitteensa, mitä he haluavat ajaa näissäkin vaaleissa. Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAVOTTA ja Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ISYY järjestivät 27.2. vaalipaneelin Microkadun kampussydämessä ja 16.3. vaalitorin Snellmanialla.

Kuopion Kauppakamarin ja yhteistyökumppaneiden järjestämä Suuri vaalikeskustelu oli myös viime viikolla Savonialla, jossa keskusteluun nousivat erityisesti Itä-Suomen alueen asiat. Opiskelijoille tarjottiin myös mahdollisuus päästä kiertämään ja haastamaan ehdokkaita sekä heidän arvojaan näissä tapahtumissa. Kävimme ystävieni kanssa haastattelemassa ehdokkaita meille ehkä tärkeimmästä aiheesta, eli opiskelijoiden hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Samalla puheenaiheiksi nousivat ehdokkaiden kanssa opintotuen määrä ja YTHS-palveluiden saavutettavuus. Mielenkiintoisista vastauksista huolimatta jäi mietityttämään, kuinka paljon yksittäisen ihmisen lupaukset todella vaikuttavat vaaliohjelman rinnalla.

Opintojen rahoittaminen lainalla on nykyisessä maailmantilanteessa opiskelijalle todellinen riski. Moni saattaa pohtia, onko oma tutkinto tämän taloudellisen riskin arvoinen. Vastaako tutkintoni työelämän tarpeita valmistuttuani vai joudunko kenties uudelleenkouluttautumaan pian uudestaan? Tämän takia haluammekin tuoda aktiivisesti keskusteluun vaatimustamme opetuksen hyvästä laadusta, joka vastaa opiskelijoiden ottamaa rahallista riskiä. Korkeakoulutuksen laatu ei valitettavasti pysy yllä ilman riittävää rahoitusta. Tämäkin asia tulee siis olemaan valittavien kansanedustajien varassa.

Olimme SAVOTTAn kanssa esillä Kampussydämessä, jolloin jaoimme haalarimerkkejä ja kysyimme ihmisten äänestysinnokkuudesta. Yllätyin itse siitä, kuinka moni opiskelijoista vastasi: ”Ehdottomasti äänestän”. Osalla oli jo puolue tiedossa, kun taas muutama oli tehnyt Nuorten vaalikoneen ja löytänyt oman ehdokkaan. Mietintään kumminkin jäi, äänestänkö nyt ihmistä vai puoluetta?

Äänioikeuden käyttäminen on demokratian perusta. Jokainen 18 vuotta täyttänyt Suomen kansalainen on äänioikeutettu eduskuntavaaleissa.

On helppoa ajatella, ettei yksi ääni merkitse mitään, mutta samalla tavalla ajattelevat kymmenet tuhannet muut ovat iso lovi äänestysprosentissa. Korkeakouluopiskelijoita on nimittäin Suomessa lähes 300 000. Tällä äänimäärällä on todellisuudessa paljon valtaa, vaikka olisikin kliseistä sanoa ”jokainen ääni on tärkeä”. Äänestämättä jättäminen toimii suoraan sinua itseäsi vastaan: mahdollisesti jonkun toisen etuja tullaan ajamaan paremmin esimerkiksi rahoituksessa ja budjetin laskennassa. Äänestämällä tuet itsellesi tärkeitä arvoja ja asenteita.

Opiskelijat pois köyhyysrajalta -kampanja on Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL:in ja Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOKin yhteinen eduskuntavaalikampanja. Hauskojen meemien lisäksi sosiaalisen median kanavissa tuodaan ilmi puolueiden lupauksia ja aatteita opiskelijoiden olojen kehittämisestä. Tärkeitä tavoitteita kampanjassa ovat 100 euron tasokorotus opintorahaan, YTHS-rahoituksen ja korkeakoulujen perusrahoituksen nostot sekä maksuton koulutus.

Vaaleilla valituksi tulleilla on myös suuri vastuu. Viime syksynä minut valittiin opiskelijakuntamme puheenjohtajaksi. Ensimmäisten kuukausien aikana olen oppinut paljon uutta, mutta pitänyt myös perinteistä kiinni. Yksi tärkeimmistä tehtävistäni on vastata hallituksen ja edustajiston yhteistyöstä ja tiedon kulusta. Tavoitteenamme on huolehtia opiskelijoiden hyvinvoinnista, mutta myös esimerkiksi viihtyvyydestä ja erilaisista eduista. Tule siis rohkeasti nykäisemään hihasta kampuksella ja juttelemaan sinua mietityttävästä asiasta. Kohta alkaakin taas valmistautuminen opiskelijakunnan syksyn edustajistovaaleihin, mihin palataan enemmän tuonnempana. Äänestetään innokkaasti silloinkin!

Järjestämme tulevana keskiviikkona 22.3. eli ennakkoäänestämisen ensimmäisenä päivänä jonotustempauksen vaaliuurnille. Laita sinäkin haalarit päällesi ja tule kanssamme äänestämään – onhan se etuoikeutesi.

Äänestys tapahtuu Lukeman äänestyspisteellä (Kuopiossa UEF:n Studentia-rakennus, Yliopistonranta 3, sisäänkäynti C) kello 14 alkaen ja jaossa on haalarimerkkejä.

Jos ei vielä tullut selväksi, sinunkin äänesi merkitsee. Opiskelija, miksi siis et äänestäisi?

Kirjoittaja:

Julia Perälä, Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan puheenjohtaja