Savonialle kunniamaininta innovatiivisesta työstä urheilijaopiskelijoiden kaksoisuran edistämiseksi
Urheilijoiden ammattienedistämissäätiö (URA) myöntänyt Savonia-ammattikorkeakoululle kunniamaininnan innovatiivisesta työstä urheilijaopiskelijoiden kaksoisuran edistämiseksi.
Kunniamaininta myönnettiin, koska Savonia otti käyttöön urheilijaopiskelijatodistuksen. Säätiön mukaan tämä innovatiivinen todistuskäytäntö auttaa urheilijoiden tunnistamisessa ja on merkittävä teko urheilijoiden kaksoisuran edistämiseksi.
Kunniamaininta julkaistiin Helsingissä Urhea-kampuksella keskiviikkona 11.12. pidetyssä URA-säätiön urheilija-apurahojen jakotilaisuuden yhteydessä. Kunniamaininnan vastaanotti Savonian koulutusjohtaja Esa Viklund.
Mäkelänrinteen urheilulukion tiloissa järjestetyssä tilaisuudessa kuultiin myös tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalan puheenvuoro. Sport Fundin salkunhoitaja Jyrki Louhi jakoi kokemuksia urheilijoiden yrittäjyyden tukemisesta ja apurahan saaneista urheilijoista omasta kaksoisurastaan kertoivat purjehtija Veera Hokka sekä judoka Teo Yliruusi.
URA-säätiö edistää urheilijoiden ammattiin valmistumista ja turvaa aktiiviuransa päättäneiden urheilijoiden koulutusta.
Opiskelijan on helpompaa perustella esimerkiksi joustojen tai etäyhteyden tarve
Suomen Olympiakomitea myönsi Savonialle huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun laatutunnustuksen syksyllä 2023. Urheilijoiden kaksoisuran mahdollistamiseen liittyvää kehitystyötä on Savonialla jatkettu tunnustuksen saamisen jälkeenkin marraskuussa 2023 otettiin käyttöön urheilijaopiskeijatodistus.
– Urheilijaopiskelijalle todistus toimii dokumentteina, johon perustuen tarvittavia joustoja ja yksilöllisiä järjestelyjä eri opintojaksoilla sovitaan ja toteutetaan. Opiskelijat hyödyntävät todistustaan aina tarvittaessa, kertoo urheiluakatemia yhteyshenkilönä toimiva opinto-ohjaaja Pirjo Venhovaara Savonialta.
Todistukseen on kirjattu, että todistuksen omaava urheilijaopiskelija on oikeutettu kaksoisuraohjaukseen, yksilöllisiin opintojärjestelyihin opintojaksoilla sekä saamaan tukea opintojen ja aktiiviurheilun yhdistämiseen. Todistuksen saavat ne urheilijaopiskelijat, jotka on hyväksytty urheiluakatemiaan.
Korkeakoulussa työskentelee muun muassa ulkopuolisia asiantuntijoita ja tuntiopettajia, joille urheilijaopiskelijoiden arki ei ole välttämättä tuttua, ja joiden opintojaksoilla on urheilijaopiskelijoita vain harvoin. Näissä tilanteissa opiskelijalla oleva urheilijaopiskelijatodistus kertoo dokumentoidusti urheilijaopiskelijan statuksesta ja opiskelijan on helpompaa perustella esimerkiksi joustojen tai etäyhteyden tarve.
Käyttöön otetun todistuksen tavoitteena onkin helpottaa urheilijaopiskelijoiden opiskeluarkea. Toimintakäytännön kehittämisessä ja käyttöönotossa on tehty yhteistyötä Kuopion alueen urheiluakatemian kanssa.