Rakennusarkkitehtiopiskelijat ja piirustuksia.

Savonia vastaa kuntien akuuttiin kaavoittajapulaan

Kunnissa on pula kaavoitusalan asiantuntijoista, sillä nykyinen koulutustarjonta ei vastaa riittävästi eläköitymisestä johtuvaan tarpeeseen.

Savonia-ammattikorkeakoulu vastaa kaavoittajapulaan aloittamalla kaavoittajan pätevöitymiskoulutuksen suunnittelun ja pilotoinnin ELY-keskuksen rahoittamana (ESR+).

– Kyseessä on Pohjois-Savon kaupungeille ja kunnille suunnattu ainutlaatuinen koulutuskokonaisuus. Pilotoinnin jälkeen tavoitteena on laajentaa koulutus valtakunnalliseksi koulutukseksi, kertoo jatkuvan oppimisen johtaja Riitta Turjamaa.

Kaavoittajien rekrytointi liki mahdotonta

Leppävirran kunnanjohtaja Matti Raatikainen kertoo, että kuntien maankäytön suunnittelun laadukkuus korostuu vetovoimaisten asuinympäristöjen sekä yritys- ja elinkeinoelämän kannalta hyvin toimivien ympäristöjen suunnittelussa.

– Laadukkaan suunnittelun edellytys on osaava ja ammattitaitoinen kaavoitus. Tällä hetkellä on liki mahdotonta rekrytoida ammattitaitoista kaavoittajaa Leppävirran kokoluokan kuntiin. Savonian suunnittelema koulutus vastaa erinomaisesti akuuttiin tarpeeseemme. Uskon, että sen myötä Pohjois-Savon kuntien kaavoitusosaamista kyetään kehittämään merkittävästi.

– Leppävirta on pinta-alaltaan laaja kunta ja vesistöjen osuus on suuri. Rantaviivaa on noin 2500 kilometriä. Kunnassa on kaavoitettu viime vuosina runsaasti. Kaavoituksen tarve jatkuu mittavana myös tulevaisuudessa esimerkiksi vanhojen kaavojen runsaan päivittämistarpeen takia, Raatikainen kuvaa.

Joustavaa ja monimuotoista oppia

Koulutuksen kohderyhmänä ovat Pohjois-Savon kaupunkien ja kuntien teknisen toimen rakennusinsinöörin, maanmittausinsinöörin, rakennusarkkitehdin tai vastaavan soveltuvan koulutustaustan ja alan työkokemuksen omaava henkilöstö. Koulutuspaikkoja on 30.

Koulutus on 60 opintopisteen laajuinen ja se kestää 1,5 vuotta. Koulutus toteutetaan joustavasti monimuoto-opetuksena. Koulutus alkaa tammikuussa 2025 ja opiskelijat valitaan syksyn aikana.

Koulutuksessa keskitytään kaavoituksen kannalta tärkeisiin aiheisiin mm. digitaalisuuteen, maankäytön suunnitteluun ja kaupunkien kehittämiseen nyt ja tulevaisuudessa.