Rohkeita uudistajia palkittiin Savonialla
#SavoniaAMK
Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin sisäinen Sinustako rohkea uudistaja -lähijohtajavalmennus päättyi johtamisfoorumiin Savonian Microkadun kampuksella 19. toukokuuta.
Vuodesta 2016 toteutettu valmennus kokosi yhteen johtamistyötä tekeviä osallistujia KYSistä. Valmennuksen toteuttavat yhteistyössä Savonia-ammattikorkeakoulu sekä Savon ammattiopisto.
Sairaanhoitopiirin edustajat ovat tehneet tarkkaa taustatyötä ja valmennuksen teemat on laadittu sen perusteella. Valmennuksella halutaan vahvistaa esihenkilöiden kykyä toimia jatkuvasti muuttuvissa olosuhteissa ja johtaa uudistumista. Valmennuksen aihepiireinä ovat muun muassa talouden, prosessien, henkilöstön ja asiakkuuksien johtaminen.
Sairaanhoitopiiri on tunnistanut uudistamistarvetta kaikissa näissä osa-alueissa ja halun pysyä hyväksi havaittujen innovaatioiden suhteen ajan tasalla. Ennen kaikkea sairaanhoitopiiri haluaa tukea henkilöstöään muuttuvassa maailmassa, joka tuo toisinaan työyhteisön eteen myös koronaviruksen kaltaisia poikkeustilanteita.
Yhteistyön voima
Toukokuussa 2022 valmistunut ryhmä aloitti koulutuksen syksyllä 2021. Valmennukseen osallistuvilla on hyvin erilaisia taustoja. Osalla on takanaan pidempi johtamisura ja osa on siirtynyt johtamistehtäviin vasta hiljattain.
Toukokuun päätöspäivässä esiteltiin myös valmennuksen osana tehdyt kehittämistehtävät ja palkittiin kolme kehittäjää tai kehittäjäryhmää.
Kehittämistehtävän tekeminen liittyy osallistujien omien työyhteisöjen toimintaan. Kehittämistehtävää on työstetty valmennuspäivien ulkopuolella ja kehittämistyöhön on otettu mukaan henkilökuntaa ja sidosryhmiä.
Kehittämistehtävää arvioidaan valmennuksen neljästä päänäkökulmasta: miten esimerkiksi talouden, johtamisen, prosessien johtamisen, asiakkuuksien ja henkilöstön johtamisen näkökulmat on otettu huomioon. Erityisesti painotettiin henkilöstön osallistamista.
Kolme parasta kehittämistyötä julkistettiin johtamisfoorumissa Savonialla ja nämä työt ovat:
3. sija
Hanna Matikka ja Merja Perankoski työllään Muutostilanteen johtaminen radiologialla – viestintäsuunnitelman rakentaminen.
2. sija
Taina Kalliokoski, Antti Saari ja Marja Ruotsalainen työllään Iltavastaanottotoiminnan aloittaminen Kuopion yliopistollisen sairaalan lastentautien poliklinikalla.
1. sija
Raadin mielestä paras työ oli Anssi Härkösen ja Ulla-Maija Ruohoahon työ Pidennetty päiväkirurginen malli – 24h hoitomuoto, vaikutukset potilaan ja organisaation näkökulmasta.
Kaikki palkitut työt edistivät työyhteisöjen toimintaa konkreettisesti ja ensiluokkaisesti. Voittajatyötä palkitessaan raati kuitenkin totesi muun muassa, että siinä oli otettu ansiokkaasti huomioon myös taloudellinen näkökulma.
– Tekonivelkirurgiaan liittyy paljon muutostarpeita. Lyhyet hoitojaksot ovat potilaalle suureksi hyödyksi ja me haluamme olla tässä aallonharjalla. Nyt tuntuu hyvältä, kun olemme saaneet loppuraportin kasaan, mutta tärkeämpää on se, että potilaat hyötyvät tästä, Härkönen ja Ruohoaho kertoivat seminaarin päätösseremoniassa.