Pääsykokeissa saa jännittää – Savonian valmistelut tähtäävät sujuvaan koepäivään

Jännitystä, innostusta, viime hetken kertailua ja rentoa kokeilumeininkiä. Tätä kaikkea ja lukuisia muita tuntemuksia on aistittavissa Savonian kampuksella toukokuun viimeisen viikon pääsykoepäivinä.

AMK-valintakoe on valtakunnallinen ja sen suunnittelusta vastaa ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintakonsortio. Koekysymykset tekee 100 hengen asiantuntijajoukko.

– AMK-valintakokeessa mitataan korkeakouluvalmiuksia, joten siellä on eri osioita liittyen muun muassa päätöksentekotaitoihin, suomen tai ruotsin ja englannin kieleen sekä matemaattisiin taitoihin. Lisäksi esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalle hakevalta testataan eettisiä taitoja, Savonian opiskelijapalvelujohtaja Anne Koskela kuvaa.

Hannele Hälisen tähtäimessä ovat sosionomi-opinnot.

Hetki ennen pääsykokeiden alkua aulassa odottelee Hannele Hälinen, joka on hakeutumassa sosionomi-opintoihin. Hän on aiemmalta koulutukseltaan lähihoitaja.

– Jonkin verran olen yrittänyt lueskella opasta ja miettiä, millaisia kysymyksiä kokeessa voisi olla. Tosi paljon kyllä jännittää, Hälinen myöntää.

Niin ikään Elli Korhonen osallistuu sosionomi-koulutuksen pääsykokeisiin.

– Olen ollut vuoden töissä päiväkodissa, ja sinä aikana on vahvistunut, että tätä työtä haluan tehdä. Lisäksi työkaverit innostivat hakemaan.

Korhonen valmistautui osallistumalla pääsykokeisiin valmentavalle kurssille.

– Kurssista oli hyötyä, kun valmistautumiseen sai rakennetta ja pääsi vähän näkemään, mitä on tiedossa. Silti kyllä jännittää.

Kokeita valmistellaan vuosi

Lähestulkoon kaikkia pääsykokeisiin osallistuminen jännittää ainakin jonkin verran. Siksi on tärkeää, että järjestelyt toimivat, eikä niiden takia tarvitse jännittää ylimääräistä. Koepäivästä pyritäänkin Savonialla tekemään mahdollisimman sujuva, rauhallinen ja seesteinen.

–  Tämä onnistuu sillä, että etukäteisvalmistelut on tehty huolella ja jokainen valvoja tietää prosessin vaiheet ja osaa toteuttaa ne sovitun mukaisesti, Koskela kertoo.

Valintakokeiden järjestäminen on melkoinen rutistus korkeakoululle. – Kokeita ryhdytään valmistelemaan jo vuotta ennen. Silloin varataan riittävä määrä opettajia ja muuta henkilökuntaa valvojiksi sekä tekniseksi tueksi. Lisäksi varataan sopivat tilat, joissa koe voidaan järjestää.

Hetki ennen pääsykokeiden alkua aulassa on tungosta.

Sopivasti jännitystä

Sairaanhoitajaksi pyrkivä Jesse Hyvärinen kertoo odottelevansa pääsykokeiden alkua rauhallisin mielin.

– Olen koulutukseltani lähihoitaja ja lastenhoitaja, joten jatkaminen sairaanhoitajaopintoihin tuntuu luontevalta jatkolta. Olen lukenut kuukauden verran pääsykokeisiin, joten olen ihan tyytyväinen valmistautumiseen.

Viereisessä pöydässä pääsykokeiden alkamista odottelee siilinjärveläinen Eino-Matti Pajala. Hän on pyrkimässä konetekniikan koulutusohjelmaan.

– Sopivasti jännittää. Eli aika paljon. Mutta jospa siitä olisi kokeessa myös hyötyä. Jonkin verran olen tehnyt etukäteen harjoitustehtäviä, hän kertoo.

Pajala on ammatiltaan ajoneuvoasentaja ja työkokemusta on ehtinyt kertyä kuusi vuotta.

– Työn kautta on tullut aika paljon sellaista oppia, josta voisi kuvitella olevan hyötyä myös pääsykokeessa, hän miettii.

Agrologikoulutukseen hakeva Matti Rissanen saapui pääsykokeisiin Lapinlahdelta. Kone on mukana, ja oikeaan paikkaan löydetty.

Lapinlahdelta pääsykokeisiin on saapunut ainakin päällisin puolin rennon näköinen kolmikko: Hermanni Heikkinen, Matti Rissanen ja Joona Partanen. Kaikki hakevat agrologi-opintoihin.

– Aihe ja ala kiinnostaa. Tämän alan töitä olisi tulevaisuudessa tiedossa, joten opiskeluista on hyvä hakea lisää tietoa, Heikkinen kertoo.

Valmistautumisesta kysyttäessä nuoret miehet kertovat, että koneet on otettu mukaan ja paikalle saavuttu. Loppu sujunee omalla painollaan. Heillä on kova luotto siihen, että korkeakoulun ovet avautuvat.

– Jos jännittääkin, niin ei sitä ainakaan myönnetä!