Oppilaitospastori kuuntelee ja on läsnä: ”Emme kysele, kuuluuko ihminen kirkkoon”
#SavoniaAMK
#SavoniaUAS
Kirkon oppilaitospastorit ovat läsnä Savonian kampuksilla opiskelijoita ja henkilökuntaa varten. Heihin voi ottaa yhteyttä aina, kun haluaa keskustella henkilökohtaisista asioista, ihmissuhteista, kriiseistä, jaksamisesta tai mistä tahansa asiasta.
– Haluaisin muistuttaa, että meillä on paljon elämänkokemusta ja osaamme puhua muustakin kuin uskonnosta, vinkkaa oppilaitospastori Laura Tanskanen pilke silmäkulmassaan.
– Erilaisissa elämäntilanteissa rinnalla kulkeminen on oppilaitospapin tärkein tehtävä. Suoraan uskonasioista juttelemme lopulta aika vähän, komppaa kollega Satu Karjalainen.
Keskustelut pappien kanssa ovat aina luottamuksellisia. Karjalainen ja Tanskanen kertovat, että silloin kun esimerkiksi mielenterveyden palvelut voivat olla ruuhkautuneita, papin kanssa pääsee nopeasti ja helposti juttelemaan.
– Oppilaitospapin tehtävä on olla saatavilla. Halusin, että jos ihminen kohtaa vaikka elämässään jotain, josta haluaa jutella, niin hän mustaisi meidän olemassaolon, Tanskanen pohtii.
Oppilaitospapit saavat yhteydenottoja tasaiseen tahtiin ja erityisesti nuorempi väki löytää heidät parhaiten somen kautta.
Tanskanen on erityisesti profiloitunut myös somepapiksi. Instagramissa hänet löytää tililtä @lauratanskan ja TiktTokissa @pappilaura.
– Tätä työtä tehdään niin paljon omalla persoonalla että jokainen tekee työtä myös omalla tavallaan, hän kertoo.
Kohtaamassa ihmisiä
Satu Karjalaisella ja Laura Tanskasella on yhteensä useiden vuosikymmenien kokemus pappeudesta. He ovat nähneet kerta toisensa jälkeen sen, miten henkilökohtaisen elämän myrskyt ja maailman mullistukset herättävät ihmisissä halun jutella.
– Tämän työn ydin on se, että ollaan paikan päällä kohtaamassa ihmisiä. Esimerkiksi Ukrainan sodan ja aiemmin myös koronaepidemian myötä keskustelun tarve lisääntyi. Erilaiset kriisiryhmän ja hyvinvointiryhmät ovatkin yksi luonteva paikka meille silloin, jos jotain ikävää tapahtuu, Tanskanen kertoo.
Papit ovat kuitenkin eniten läsnä paljon arkisemmissa tilanteissa kuten tuutorikoulutuksessa ja opiskelijoiden hyvinvointitapahtumassa Savonian Microkadun Kampussydämessä 2.10. Lue lisää tapahtumasta klikkaamalla tästä.
– Me emme kysele, kuuluuko ihminen kirkkoon, vaan olemme olemassa ihan kaikkia varten, Tanskanen korostaa.
– Meille voi soittaa, laittaa meiliä tai viestiä somessa ja toki nykäistä ihan hihasta, jos törmää meihin kampuksella, Karjalainen jatkaa