Opetusvastaanotto 2.0 – Tulevaisuuden monialainen oppimisyksikkö ja terveyspalveluiden uudistaja Pohjois-Savossa

Opetusvastaanotto 2.0 on tulevaisuuden oppimisyksikkö, joka kouluttaa tulevia sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia monialaisesti, ja tarjoaa kokonaisvaltaisia palveluita pohjoissavolaisille.

Opetusvastaanotolla toteutetaan monialaista koulutusta ja yhteistyötä Pohjois-Savon hyvinvointialueella, jotta sosiaali- ja terveyspalvelut integroituvat asiakaslähtöisiksi, laadukkaiksi ja tehokkaiksi palvelukokonaisuuksiksi, tukien samalla hoidon jatkuvuutta ja ammattilaisten osaamisen jakamista. Monialaisuus on rikkaus ja kun yhdistetään eri alojen osaaminen, voimme tarjota potilaille entistä parempaa hoitoa.

-Opiskelijoille on taattava riittävä määrä potilaskontakteja opintojensa aikana, jolloin saamme työelämään valmiimpia ammattilaisia meille töihin. Opetusvastaanotolla opiskelijat pääsevät toimimaan monialaisesti ja mahdollisimman itsenäisesti aidoissa asiakastapaamisissa. Yhteistyö on sujuvampaa, kun ymmärretään mitä toinen ammattilainen tekee, luotetaan työkaveriin ja hänen osaamiseensa, toteaa koulutusjohtaja Minna Taam-Ukkonen.

-Opetusvastaanotto tiivistää perus- ja erityispalveluiden yhteistyötä, toimien linkkinä näiden välillä. Tämä mahdollistaa ketterät konsultaatiokäytännöt, täydentää palvelualuejohtaja Jouni Kurola.

-Opetusvastaanoton kehittäminen on kytketty tiiviisti palvelujärjestelmän uudistamiseen. Tämä uudistaa opetuksen ja tutkimuksen toteuttamista Pohjois-Savon hyvinvointialueella, selventää professori ylilääkäri Ville Leinonen R4 Tutkimus- ja opetus alatyöryhmän pj/lääketieteen laitoksen johtaja Itä-Suomen yliopistosta.

-Opetusvastaanotto on joustava ja kehittämismyönteinen ympäristö uusien toimintamallien testaamiseen, kouluttamiseen sekä tutkimuksen opettamiselle ja toteuttamiselle.

Opetusvastaanoton toiminnan suunnittelun ja käynnistämisen parissa työskentelee moniammatillinen asiantuntijatiimi, johon kuuluvat (ylärivi vas. oikealle) Anna Karjalainen, Tiina Mäkeläinen, Pekka Mäntyselkä, (keskirivi vas. oikealle) Tiina Rantamo, Henna Oikarinen, Henna Saari, (alarivi vas. oikealle) Janne Rautiainen, Jutta Kakkinen.

Opetusvastaanoton toiminnan suunnittelun ja käynnistämisen parissa työskentelee moniammatillinen asiantuntijatiimi, jonka vahvuutena on näkemys ja innostus opiskelijoiden ohjaamiseen sekä kouluttamiseen. Tiimillä on laaja kokemus käytännön työstä perus- ja erityispalveluissa, sekä jo pitkään toimineesta hammaslääketieteen opetusvastaanotosta, sekä verkostot alueen koulutusorganisaatioihin.

SOKK-hanke (2020–2022) käynnisti laajasti monialaisen kehittämisen Pohjois-Savon alueella ja on upeaa jatkaa tämän kehittämistä edelleen.”, kertovat kliininen opettaja Henna Saari Itä-Suomen yliopistosta ja lehtori Tiina Mäkeläinen Savonia-ammattikorkeakoulusta.

-Opetusvastaanotto 2.0 -toimintaa pilotoidaan syyslukukaudella 2025 KYSin kampuksella. Käynnistysvaiheen opiskelijaryhminä mukana ovat lääketieteen, hoitotyön ja ravitsemusterapian opiskelijat, jotka hoitavat pilotin aikana 1000 asiakaskäyntiä. Tulevaisuudessa toimintaa laajennetaan portaittain mahdollisimman laajalle sote-alan opiskelijajoukolle, kertoo projektiasiantuntija Janne Rautiainen. Pilotin ajan opiskelijoiden ohjaus ja kouluttaminen järjestyy pääasiassa hanketiimin toimesta, hankerahoituksen turvin.

-Kehittämisyhteistyötä tehdään tiiviisti alueen koulutusorganisaatioiden, Itä-Suomen yliopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun, kanssa. Opiskelijat osallistetaan kehittämiseen vahvasti ja heidän kokemuksiaan kartoitetaan tarkasti, jotta voimme tehdä suunnitelman siitä, miten toimintaa on järkevä toteuttaa pilotin päättymisen jälkeen, kertoo projektiasiantuntija Jutta Kakkinen.

-Olemme perehtyneet kirjallisuuteen ja erilaisiin malleihin toteuttaa sote-alan opiskelijoiden koulutusta, etsien parhaita ratkaisuja toteutustapoihin, joita testaamme käytännössä ja konkreettisesti ensi vuonna käynnistyvässä pilotissa.

Opetusvastaanotto 2.0 on osa OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hanketta, johon Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt 2,5 milj. euroa valtionavustusta vuosille 2024–2025 Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. Ohjelman rahoitus tulee täysin EU:n kertaluontoisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).

Lisätietoa: https://pshyvinvointialue.fi/fi/opetusvastaanotto

Janne Rautiainen, projektiasiantuntija (janne.rautiainen@pshyvinvointialue.fi)

Jutta Kakkinen, projektiasiantuntija (jutta.kakkinen@pshyvinvointialue.fi)

Tiina Rantamo, asiantuntijahammaslääkäri

Rosa Korhonen, asiantuntijahammaslääkäri

Henna Saari, asiantuntijalääkäri

Anna Karjalainen, projektipäällikkö (tilat)

Tiina Mäkeläinen, projektiasiantuntija

Henna Oikarinen, projektityöntekijä