rakennuksen pienoismalli, jota henkilö tutkii

Onko kaupunkisuunnittelu kiinnostavaa? Kaavoittajan pätevöitysmiskoulutus vastaa kaavoittajapulaan

Kunnissa on todettu olevan mittava kaavoittajapula. Tämä on huolestuttavaa, sillä kuntien kehitys ja nykyisenkin elinvoiman ylläpito on vahvasti riippuvaista siitä, pystyvätkö kunnat suunnittelemaan omaa kaupunkikehitystään ja tulevaisuuttaan. Ajan vaatimukset edellyttävät, että kehitys on monella tavalla kestävää – ei vain taloudellisesti, vaan myös ympäristöllisesti, sosiaalisesti ja yhteiskunnallisesti. Samaan aikaan tuore rakentamislaki ja valmisteilla oleva alueidenkäyttölaki painavat päälle omine vaatimuksineen. Digitaalisuuskin tuo mukanaan uusia asioita, joita on osattava omaksua ja käyttää. Onko kaupunkisuunnittelu kiinnostavaa? Ainakin se on tarpeellista ja sen vaikutus ulottuu laajemmalle kuin äkkiä osaa ajatellakaan – se vaikuttaa kaikkeen. Olisi siis syytä tehdä jotain, jotta kaupunkisuunnittelusta tulisi uudelleen kiinnostavaa. Aikoinaan se on sitä ollutkin, mutta ajat muuttuvat ja alan alhoa on vallinnut jo pidemmän aikaa. Nyt on tarvetta muutokselle.

Hanke on EU:n osarahoittama ESR+ hanke ja sen tavoitteena on kouluttaa kuntien kaavoituksen äärellä jo toimivia kunta-alan ammattilaisia kaavoituksen osaajiksi. Tämä juuri alkanut pilottihanke on osallistujille ilmainen, mutta jatkossa pilotista on tarkoitus tehdä myytävä koulutustuote.

Koulutus alkoi 17.1.-18.1.2025 lähipäivillä, missä 30 koulutukseen valittua opiskelijaa Pohjois-Savon ja Etelä-Savon alueelta tutustui toisiinsa ja opintosuunnitelman mukaisiin opintojaksoihin. Opiskelijoiden koulutus- ja osaamistaustat ovat kirjavia, eli monialaisia. Tätä on opinnoissa tarkoitus hyödyntää, sillä kaavoittajan työ edellyttää monialaosaamista, yhteistyökykyä, vuorovaikutusosaamista ja laajojen kokonaisuuksien hallintaa.

Hyvissä kaupungeissa on kaupunkitiloja, jotka jättävät kokijaansa muistijäljen

Ensimmäisessä ryhmätehtävässä opiskelijat tutustuivat kaupunkitilaan ja kaupunkien historiaan omien kokemustensa ja muistojensa kautta. Hyvissä kaupungeissa on paikkoja ja kaupunkitiloja, jotka jättävät kokijaansa muistijäljen, joka säilyy – vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Opiskelijat saivat kertoa omat kaupunkitilamuistonsa ryhmässään ja sen jälkeen ryhmät pääsivät rakentamaan puupalikoita käyttäen yhdistelmän oman ryhmänsä muistojen kapunkitiloista. Tehtävässä tuli luontevalla ja hauskalla tavalla esiin mm. mittakaava, rajat ja rakenne kaupunkitilassa. Rajut kontrastitkin eri alueiden kaupunkikuvien välillä tuli opiskelijoille varmasti muistettavalla tavalla havaittavaksi tässä tehtävässä, kuten alla olevasta kuvasta voi hyvin nähdä. Kokoava muoto yhdistää, vaikka kaikessa muussa ollaankin ihan omilla ja erillisillä linjoilla.

Tutustumistehtävän jälkeen pidetty luento toi esille tutustumistehtävässä leikin kautta koettuja asioita ja kaupunkisuunnittelun terminologiaa.

Kaavoittajan pätevöitymiskoulutus jatkuu keväällä 2025 maankäyttösuunnitelmien tekemiseen valmistautumalla. Siinä tarvitaan luovuutta, herkkyyttä tuntea ympäristö ja sen vaikutus ihmiseen moniaistisella tavalla, kuin myös tietoa mitoituksesta, jotta ideoidut toiminnat toimisivat myös käytännössä. Syksyllä 2026 opiskelijat jatkavat maankäyttösuunnitelmiensa pohjalta asemakaavan laadintaan kaikkine vaiheineen. Koulutus päättyy keväällä 2026 tulevaisuuden kaupunkien visioihin ja opiskelijan omaan henkilökohtaiseen soveltavaan kaavoitusprojektiin. Projektiaiheet on tarkoitus löytyä koulutukseen osallistuvien kaupunkien uudis- tai täydennysrakennusalueilta.

Janne Repo, yliopettaja, rakennusarkkitehtikoulutuksen vastuuopettaja, Savonia AMK

Koulutus on osa Kaavoittajan pätevöitymiskoulutus, suunnittelu ja pilotointi -hanketta. Koulutus on Euroopan unionin osarahoittama.