
Muotoilun silta Shanghaihin – Savonian muotoilu yhteistyöhön Sanda Universityn kanssa
Savonian muotoilu on solminut yhteistyösopimuksen Sanda University, School of Art Design and Media -yliopiston kanssa. Yhteistyöhön kuuluu muun muassa kahdenvälinen vaihtosopimus ja Erasmus-sopimus.
Yhteistyö avaa Savonian opiskelijoille ja henkilökunnalle paljon uusia mahdollisuuksia.
-Kehitämme muotoilun koulutusta, työelämäläheistä oppimista ja tarjoamme kansainvälisiä uramahdollisuuksia muotoilun opiskelijoille. Yhteistyö mahdollistaa monialaisen kehitystoiminnan, jossa muotoiluajattelu ja käyttäjälähtöinen suunnittelu toimivat vetureina. Voimme esimerkiksi löytää yhdessä uusia ratkaisuja ikääntyvän väestön yhdenvertaiseen huomioimiseen, lehtori Kirsi Miettinen kertoo.
Savoniassa on jo ensimmäinen vaihto-opiskelija Sandasta ja niin ikää Savonian opiskelijoiden on mahdollista lähteä vaihtoon Shanghaihin. Myös työharjoittelulle avautuu uudenlaisia mahdollisuuksia.
-Shanghaissa on huomattavan paljon suomalaisia ja eurooppalaisia arkkitehtuurin ja muotoilun yrityksiä. Sanda Universitylla on ollut jo 30 vuoden ajan yhteistyötä esimerkiksi Airamin kanssa. Tämä avaa meidän opiskelijoille hienoja tilaisuuksia lähteä tekemään ja kokemaan kansainvälistä toimintaa. Tänä keväänä Sanda järjestää kansainvälisen muotoilun näyttelyn, jonne Savonian opiskelijoilla on mahdollisuus päästä esille. Henkilökunnalle taas tarjoutuu mahdollisuuksia opettajavaihtoon, yrityslähtöisten ja kansainvälisten projektien vetämistä, sekä tilaisuuksia olla mukana paitsi kehittämässä Savonian muotoilua, myös päivittämässä omaa osaamistaan globaalilla muotoilun kentällä.
Savonian työelämäläheisen koulutuksen malli kiinnostaa
Shanghaissa arvostetaan suomalaisten pedagogista osaamista korkealle. Erityisesti Sanda on kiinnostunut Savonian työelämäläheisestä Dual 2.0 -mallista eli siitä, kuinka koulutus ja työelämäyhteys nivoutuvat koulutuksessa yhteen. Punaisena lankana on palvelumuotoilu: Savonialla on vankka osaaminen käyttäjälähtöisyydessä, muotoiluprosessin hallinnassa ja tiimipedagogiikassa.
– Yhteistyö rakentaa siltoja myös yrityksille. Olemme Chenjie Haon kanssa alusta lähtien rakentaneet toimintamallia, jossa mukana on myös muotoilun toimijoita yritysmaailmasta, Miettinen sanoo.
Myös rehtori Mervi Vidgrén näkee yhteistyön tärkeänä.
-Savonia on vahva työelämäläheisessä koulutuksessa ja tutkimuksessa. Tämä osaaminen kiinnostaa kiinalaisia yliopistoja ja heillä on myös rahaa ostaa osaamistamme. Siksi vahvistamme toimintaamme osaamisen viennissä katteellisen liiketoiminnan näkökulmasta. Yhteistyö tarjoaa myös halukkaille suomalaisille yrityksille erinomaiset verkostot tutustua Kiinan markkinoille. Yhteistyö vahvistaa Savonian opiskelijoiden ja henkilöstön kansainvälistä osaamista. Lisäksi osaamisen viennin mukana kulkee vahva kytkentä Savonian kansainvälisin ja suomalaisiin tutkinto-ohjelmiin ja niiden kehittymiseen, hän sanoo.

Sino-Finnish Innovation Design Center avattiin tammikuussa
Merkittävä osa yhteistyöstä tapahtuu Shanghaihin perustetussa Sino-Finnish Innovation Design Centerissä, jonka avajaisia vietettiin tammikuussa. Keskuksessa yhdistyy molempien korkeakoulujen jaettu näkemys innovaatioiden, koulutuksen ja kestävyyden merkityksestä ja kehittämisestä nopeasti muuttuvassa maailmassa. Keskus yhdistää niin koulutus-, tiede- ja teknologiaresursseja kuin kulttuurin ja luovuuden resursseja luoden kansainvälisen foorumin innovaatioille ja muotoilulle.
Yhteistyöhön sisältyy tutkimus- ja kehitystyötä, opiskelu- ja opettajavaihtoja ja jatkokoulutusmahdollisuuksia. Keskus tulee myös järjestämään säännöllisesti foorumeita ja näyttelyitä sekä edistämään teollista yhteistyötä.
– Alamme kartoittamaan Shanghain Suomen suurlähetystön avustuksella suomalaisten muotoiluyritysten kenttää ja verkostoa Shanghaissa.