Kymmenen vuotta rakennusarkkitehtikoulutusta: ”Tiedonjanomme yllätti opettajatkin”
Rakennusarkkitehti Ville-Veikko Niskanen oli aikoinaan Savonia-ammattikorkeakoulussa opiskellessaan järjestöaktiivi. Hän on Kuopion rakennusarkkitehtiopiskelijoiden yhdistyksen KuRAn perustajajäsen.
– Olimme kaikki tosi motivoituneita ja innostuneita opiskelijoita. Tiedonjanomme yllätti opettajatkin. He saattoivat välillä katsoa meidän harjoitusprojekteja, että mitä ihmettä te oikein teette täällä. Meidän esittämien kysymysten määrä ja laatu oli aika hurjaa, Niskanen nauraa.
Niskanen toimi yhdistyksen alkuvuosina sen puheenjohtajana, hallituksen jäsenenä sekä sihteerinä.
Savonian rakennusarkkitehtikoulutus juhlii tänä vuonna 10-vuotisjuhlavuottaan! Niskanen aloitti opinnot vuonna 2015 eli vuosi Savonian rakennusarkkitehtikoulutuksen alkamisen jälkeen.
Nyt Savonia-alumni istuu Microkadun Kampussydämen kahvilan pöydässä ja toteaa, ettei hänen aikanaan Savonia näyttänyt läheskään tältä.
– Vanhan Tekun tilat oli aika erilaiset. Nykyään rakennetaan yhteisöllisempiä ja monikäyttöisempiä tiloja kuin aiemmin. Vanhan valoaulan tapahtumat ovat kuitenkin jääneet mieleen hyvinä muistoina, kussakin ajassa suunnitellaan tavallaan, Niskanen toteaa.
Niskanen on ensimmäiseltä ammatiltaan kirvesmies ja totesi hommia muutaman vuoden tehtyään, että tiedonjano ei ota loppuakseen.
Hän haki korkeakouluun ja valmistui rakennusarkkitehdiksi Savonialta vuonna 2019.
Savonian alumnit ovat rakennusalalla haluttuja asiantuntijoita
Rakennusarkkitehdin oma tyyli löytyy vain harjoittelemalla ja töitä tekemällä. Ville-Veikko Niskaselle on kertynyt paljon kokemusta rakentamisesta eri näkökulmista, mistä on iso hyöty uralla etenemisessä.
– Savonian rakennusarkkitehdin tutkinto vastaa työelämän tarpeita erinomaisesti ja se valmistaa hyvin monipuolisesti erilaisiin työtehtäviin. Rakennusalalla voi päästä oman kiinnostuksen myötä tekemään todella erityyppisiä hommia. Savonian rakennusarkkitehdit osaavat käyttää esimerkiksi erilaisia ohjelmia sekä ymmärtää rakentamisen teknisen ja taloudellisen puolen arkkitehtuurin lisäksi. Sellainen ihminen on kullanarvoinen tekijä rakennusalalla, Niskanen kertoo.
Niskanen sai itsekin palautetta osaamisestaan jo opiskeluaikoina. Harjoittelupaikassa oltiin äimistyneitä, kun noviisi tuli ja otti suunnitteluohjelmat haltuun kuin vanha tekijä.
Niskanen korostaa, että rakennusarkkitehdille luovuus on elintärkeä työväline ja se pysyy terässä vain jatkuvan oppimisen sekä uteliaisuuden avulla.
– Meidän on oltava koko ajan kartalla siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Esimerkiksi koronapandemian kaltaiset mullistukset yhteiskunnassa muuttavat myös sitä, millaisia tiloja tarvitsemme.
Niskasen uteliaisuus ja tiedonjano kuljettivat hänet vuonna 2023 vielä kolmannen kerran rakennusalan opintojen pariin. Arkkitehtuurin maisterin yliopistotutkinto on nyt puolivälissä.