
Kuhaburgereita retkinuotiolla: ”Kalastaminen tuntuu olevan katoavaa kansanperinnettä”
Marko Tolonen kaivaa repustaan kasan kippoja ja asettelee ne laavun lattialle. Nuotio humisee kevyesti ja ilmassa tuoksuu savu. On harmaa helmikuinen päivä, mutta sää on tyyni.

Vaikkei aurinko paistakaan, jäätyneen järven rannalla sijaitseva laavu on nuotioineen uskomattoman miellyttävä paikka istua.
Marko Tolonen on Savonia-ammattikorkeakoulun lehtori, ensihoitaja sekä väitöskirjatutkija. Hän viettää vapaa-ajalla myös paljon aikaa luonnossa ja puhuu mielellään luonnon antimien hyödyntämisestä.
Pyysimme Tolosta todistamaan, että retkeilyolosuhteissa voi syödä muutakin kuin makkaraa tai vettyneitä, kylmiä eväsleipiä.
Laavulounaaksi tarjoillaan kuhaburgereita.
– Nostin nämä kuhat aamulla verkoilla, Tolonen kertoo.
Sitten hän avaa ruokakipot ja alkaa leivittää fileitä kananmunalla ja korppujauhoilla.
– Kuhaa riittäisi valtavat määrät, mutta ainakin talviverkko-kalastaminen tuntuu olevan katoavaa kansanperinnettä.
Yhteiskunnan resilienssi kasvaa, kun kansalaiset osaavat erätaitoja
Marko Tolonen puhuu mielellään siitä, miten me kaikki voimme vaikuttaa Suomen kokonaisturvallisuuteen. Yksi keino on kalastamisen opettelu.
– Minusta olisi tärkeää, että myös tulevat sukupolvet osaavat hakea ruokaa luonnosta. Meillä on järvissä paljon kalaa ja metsissä sieniä.
Yhteiskunnan resilienssi kasvaa, kun kansalaisilla on sellaista osaamista, kuten kalastus, sienestys ja muu luonnossa toimiminen.
Nyt alkaa kuitenkin olla jo nälkä.
Kuhapihvit paistuvat pienellä pannulla runsaassa voissa. Pian ne alkavat olla kypsiä. Marko Tolonen korostaa, että pannua ei saa päästää liian kuumaksi kalaa paistettaessa. Sen opettelu vaatii hiukan harjoittelua.
– Luonnossa liikkuminen tekee ihmiselle hyvää niin monella tavalla. Toivon kovasti, että ihmiset ottaisivat siitä kaiken ilon ja hyödyn irti.
Et voilà!
Edessämme komeilee valmis kuhaburgeri, jossa sämpylöiden välissä on kuhafileen lisäksi punakaali-mangosalaattia sekä limellä maustettua majoneesia.
Katso alla olevalta videolta, miten kuhaburgeri valmistui retkiolosuhteissa.
Marko Tolosen kuhaburgerien resepti
Raaka-aineet
- Ruodottomia kuhafileitä
- Vehnäjauhoja (+ lusikallinen merisuolaa)
- 1 kananmuna
- Korppujauhoja (+ lusikallinen merisuolaa)
Salaatti:
- Punakaalia
- Tuoretta mangoa
- Limen kuorta raastettuna
- 1 limen mehu
- Ripaus mustapippuria ja merisuolaa
Limemajoneesi:
- Laadukasta majoneesia 3-5 rkl
- Limen kuorta raastettuna
- 1-2 limen mehu
Valmistus
Leikkaa kuhafileet noin 4-5 cm paloiksi ja paneroi ne.
Paneroinnissa kuhan palaset pyöritellään ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa.
Paista palat nuotiopannulla voissa sopivalla lämmöllä. Vältä liian kuumaa pannua.
Paloittele punakaali sekä mango ja sekoita kaikki salaatin ainekset yhteen.
Sekoita majoneesin ainekset yhteen.
Kokoa kuhapalat, salaatti ja majoneesi hampurilaissämpylöiden väliin ja nauti!
