Kokonaisturvallisuustyö etenee harppauksin
Savonian luotsaama Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskus on ottanut merkittävän askeleen, kun hankkeen keskeiset toimijat on nimetty yhdistämään kokonaisturvallisuuden alueellisen osaamisen, koulutuksen ja innovaatiot.
Hankejohtajaksi on nimitetty 1.1.2025 alkaen HTT Pia Viklund ja asiantuntijaksi MMM Kati Partanen.
Osaamiskeskus toimii asiantuntijatahona, joka kokoaa ja jakaa kokonaisturvallisuuteen liittyvää tietoa, yhdistää toimijoita, tuottaa tutkimusta ja koulutusta sekä tukee päätöksentekoa ja käytännön toimenpiteitä kansallisella tasolla. Työ kytkeytyy Itä-Suomen ohjelmaan, jossa kokonaisturvallisuus on yksi keskeisistä painopisteistä.
HTT Pia Viklundilla on monipuolinen kokemus sekä koulutusorganisaatioiden että yritysmaailman johtotehtävistä muun muassa Pelastusopistossa, Puolustusvoimien Ruokahuollon Palvelukeskuksessa, Abloylla sekä Ponssella. Hän on toiminut vaativissa verkostoissa viimeisimmäksi eurooppalaisen yliopistoallianssin projektipäällikkönä. Aikaisemman työkokemuksensa perusteella Pia Viklundilla on vahva ymmärrys sekä valtionhallinnon toimintamekanismeista että pk-yritysten arjesta. Viklund on väitellyt Vaasan yliopistossa hyvän virkamiestoiminnan toteutumisesta vuonna 2022.
MMM Kati Partasella on vahva osaaminen sekä paikallisesta että maailmanlaajuisesta ruokaketjusta ja maatalouspolitiikasta. Hän on muun muassa World Farmers’ Organisation hallituksen jäsen, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry johtokunnan jäsen ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen Kokonaisturvallisuuslautakunnan jäsen.
Savonia inhimillisen turvallisuuden ja kokonaisturvallisuuden edelläkävijänä
Savonia-ammattikorkeakoululla on pitkät perinteet inhimillisen turvallisuuden osaamisen kehittämisessä, ja se on rakentanut vahvat verkostot niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Kuopion alueelle on syntynyt 2000-luvulla merkittävä osaamis- ja TKI-toiminnan keskittymä, joka tukee kokonaisturvallisuutta ja huoltovarmuutta sekä vahvistaa alueen elinvoimaa.
Savonialla kokonaisturvallisuus nähdään laajana käsitteenä. Savonia onkin pitkäjänteisesti profiloitunut Human Security (inhimillinen turvallisuus) -teemaan osana YK:n kestävän kehityksen tavoitteita.
– Missionamme on kehittää yhteiskunnan eri toimijoiden resilienssiä osana kokonaisturvallisuutta sekä tukea henkistä kriisinkestävyyttä. Lisäksi tuomme Savonian ilmastoturvallisuusosaamisen osaksi alueellista, kansallista ja kansainvälistä kehittämistä, TKI-päällikkö Kaija Villman kertoo.
Rehtori Mervi Vidgren korostaa, että kokonaisturvallisuus on myös osa aluekehittämistä.
–Turvallisuudella edistetään yritysten halua sijoittua ja investoida alueelle. Samalla siihen kytkeytyy osaaminen ja esimerkiksi osaajien saatavuus ja sitoutuminen itäiseen Suomeen. Kokonaisturvallisuus luo mahdollisuuksia kriisiliiketoiminnan kehittymiseen myös alueen pk-yrityksille.
Globaalit turvallisuuskysymykset – mahdollisuus vahvistaa Itä-Suomea kokonaisturvallisuuden edelläkävijäksi
Maailmanlaajuiset turvallisuushaasteet heijastuvat myös Suomen kaupunkeihin ja kuntiin, asettaen vaatimuksia varautumiseen ja yhteistyöhön. Kokonaisturvallisuus on suomalaisen varautumisen vahva yhteistoimintamalli, jossa viranomaiset, elinkeinoelämä, järjestöt ja kansalaiset yhdistävät voimansa huolehtiakseen yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista.
Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskus on paitsi vastaus ajankohtaisiin turvallisuushaasteisiin, myös mahdollisuus tehdä Itä-Suomesta huippuosaamisen keskus, jonka ratkaisuilla on kauaskantoisia vaikutuksia niin paikallisesti kuin globaalisti.
Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskus on Euroopan unionin rakennerahasto-ohjelmasta rahoitettava hanke vuosille 2024–2026. Hankkeen päätoteuttajana on Savonia-ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana Kuopion kaupunki. Hanke on osa Kuopion kaupungin ja valtion välistä innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen toteutusta.