Kahden tavoitteen taktiikalla: näin kaksi urheilijaa yhdistää uran ja korkeakouluopinnot
#SavoniaAMK
#SavoniaUAS
Savonia-ammattikorkeakoulu tarjoaa joustavia ratkaisuja urheilijan uran siirtymävaiheisiin opintoasteelta toiselle, urheilun rinnalle sekä urheilu-uralta siviiliuralle. Urheilu-uraan on keskityttävä täysillä silloin, kun sen aika on. Silti sen aikana voi jo miettiä tulevaisuutta ja opiskella kohti työuraa.
Opiskeluvaihtoehtoja ja tapoja on tarjolla monia. Monet huippu-urheilijat ovatkin valinneet urheilun rinnalle ammattikorkeakouluopiskelun. Savonialla opiskelee vuosittain noin 50 huippu- tai aktiiviurheilijaa.
Savoniassa urheilun ja opiskelun yhdistäminen voi tarkoittaa tutkinto-opiskelua, yksittäisten opintojaksojen suorittamista avoimen amk:n kautta tai polkuopintoja. Savoniassa eri alojen tutkintovaihtoehtoja on yli 30.
Tavoitteena korkeakoulututkinto urheilu-uran aikana
Suurin osa Savonia-ammattikorkeakoulussa opiskelevista aktiiviurheilijoista yhdistää urheilun ja opiskelun tutkinto-opiskelijana. Tutkinto-opiskelun ja urheilun yhteensovittaminen vaatii suunnitelmallisuutta.
Vastuu opiskelusta on opiskelijalla eikä tutkintovaatimuksista voida tinkiä, mutta koulutuksen järjestelyissä Savonia pyrkii mahdollisuuksien mukaan huomioimaan urheilun mukanaan tuoman monimuotoisuuden.
Lisäksi Urheiluakatemian ohjauksessa tapahtuvasta urheilusta ja valmentautumisesta on mahdollisuus saada opintopisteitä osaksi amk-tutkintoa. Urheilun ja opiskelun yhdistäminen muodostavat urheilijalle yksiöllisen reitin kohti uraa.
Jesse Pääkkönen valitsi tutkinto-opiskelun urheilun rinnalle. Koska yritysmaailma ja urheilu kohtaavat monessa suhteessa, Pääkkönen opiskelee liiketalouden amk-tutkintoa. Pääkkönen on kansainvälisellä tasolla kilpaileva yhdistetyn urheilija.
– Kaipasin sopivaa vastapainoa urheilulle. Olen huomannut, että opintojen myötä urheilu-urasta on kadonnut suorittamisen pakko ja tekeminen on rentoutunut huomattavasti. Kumma kyllä olen alkanut tehdä myös selkeästi parempia tuloksia kuin aiemmin, Pääkkönen kertoo.
Pääkkönen on parhaillaan Saksan Klingenthalissa valmistautumassa tulevan viikonlopun maailmancupiin Itävallassa. Haaveissa siintävät yhdistetyn MM-kisat, jotka järjestetään Planicassa, Sloveniassa. Yhdistetyn MM-kilpailut ovat pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisojen yhteydessä, jotka käynnistyvät 22. helmikuuta ja päättyvät 5. maaliskuuta.
– Minulle selviää muutaman viikon päästä, pääsenkö kisoihin mukaan. Tällä hetkellä yritän saada riittävästi näyttöä, että kutsu kisoihin tulisi.
Pääkkönen harjoittelee kahdesti päivässä ja samalla täytyy huolehtia myös kisavarusteista. Kisakiireistä huolimatta opinnot kulkevat kuitenkin mukavasti treenien lomassa.
– Suoritan parhaillaan pakollisia opintoja samaan tahtiin muun ryhmäni kanssa. Valinnaisille opinnoille olen varannut aikaa hiukan myöhemmin. Syksyllä pääsen taas tekemään kaiken ihan samaan tahtiin muiden kanssa, Pääkkönen kertoo.
Opiskelun voi aloittaa avoimen amk:n tai polkuopintojen kautta
Avoimen ammattikorkeakoulun kautta on mahdollista suorittaa opintoja erittäin joustavasti ja opiskelu voi tämän vuoksi sopia hyvin esimerkiksi ammattiurheilijoille, joilla ei ole mahdollisuutta tutkinto-opiskeluun.
Yksi avoimen amk:n kautta opintoihin hakeutuneista on maastohiihtäjä Reetta Silvasti. Silvasti opiskelee fysioterapeutiksi sosiaali- ja terveysalalla kolmatta vuottaan.
Silvasti opiskeli ensimmäisen vuotensa avoimen amk:n kautta. Kun suorittaa avoimessa amk:ssa ajallaan 60 opintopistettä, voi päästä kiinni tutkintokoulutukseen. Näitä kutsutaan polkuopinnoiksi.
– Jos ei esimerkiksi ole varma siitä, sopiiko ala itselle, niin avoimen opintoja tekemällä ei menetä ensimmäisestä hausta tulevia pisteitä. Kun oikea ala löytyy, niin tutkinto-opintoihin voi päästä mukaan helpostikin. Tein itse opintoja ihan alusta asti oman vuosikurssini kanssa, mutta ensimmäisen vuoden jälkeen minusta tuli tutkinto-opiskelija, Silvasti summaa.
Arjen tasapaino
Reetta Silvasti halusi opiskella fysioterapeutiksi, sillä hän halusi auttaa ihmisiä. Toisaalta ala on myös lähellä urheilumaailmaa.
– Ala on koko ajan tuntunut omalta ja minulla on vain hyvää sanottavaa urheilun ja opintojen sovittamisesta. Minun kohdallani esimerkiksi pakolliset läsnäolot ovat menneet tosi hyvin yksiin urheilu-uran kanssa. Toki se on osittain myös tuurista kiinni, Silvasti kertoo.
Myös Jesse Pääkköselle opinnot ovat maistuneet.
– Opiskelen nyt toista vuottani. Joskus opinnot jäävät vähäisemmälle huomiolle, mutta olen siitä huolimatta pysynyt aika hyvin muiden vuosikurssilaisten tahdissa, Pääkkönen kertoo.
Urheilu-uran jälkeen sekä Silvastin että Pääkkösen haaveissa siintää menestys myös työelämässä.
– Ajatuksenani olisi, että kun pian valmistun, voisin jatkaa urheilua ja yhdistää työelämän siihen. Tämän tutkinnon myötä minulla on varaa valita, Silvasti kertoo.
– Kilpailuviettiä tuskin pystyy täysin hiljentämään työelämässä, joten tavoittelen varmasti myös tulevassa työssäni jatkuvasti uusia huippuja, Pääkkönen jatkaa.
Korkeakoulun näkökulmasta aktiiviurheilijan sujuvaan opiskeluun tarvitaan oikea-aikaista ohjausta ja joustavia tapoja opiskella. Savonia ja Kuopion alueen urheiluakatemia tukevat yhteistyössä tavoitteellisen urheilijan kaksoisuraa eli urheilun ja opintojen yhdistämistä. Savonia vastaa opintojen HOPS-suunnittelusta ja urheiluakatemia sitoo yhteen urheilijoiden opintopolut, valmennuksen ja tukijärjestelmät.
Urheiluakatemiaan voi hakea opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen. Akatemian tarjoama valmennus on opinnollistettu ja Savoniassa urheilijaopiskelija voi halutessaan suorittaa 5-15 opintopistettä Urheiluakatemiavalmennuksen vapaasti valittavia opintoja osana tutkintoa.
– Ne urheilijat, jotka ovat opiskelleet jo urheilu-uran aikana, kokevat siirtymävaiheen urheilusta työelämään helpompana ja sujuvampana. Eli on hyvin kannattavaa rakentaa uraa urheilijana ja tehdä samalla tutkintoon tähtääviä opintoja, kertoo koordinoiva ohjausasiantuntija Pirjo Venhovaara Savonialta.
Lisätietoja Savonia-ammattikorkeakoulun tarjoamista opiskeluvaihtoehdoista löydät klikkaamalla tästä.
Lisätietoja Kuopion alueen urheiluakatemiasta saat klikkaamalla tästä.
Kevään 2023 aikana Savonia-ammattikorkeakoulu auditoidaan huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun statusta varten, lue lisää tästä.
Kirjoittaja:
Pirjo Venhovaara
Koordinoiva ohjausasiantuntija
Savonia-ammattikorkeakoulu