”Jos haluat rakentaa Suomeen elämän, kieli on osattava” – Teifion Powell on sillanrakentaja
Ystävällinen hymy, jämpti kädenpuristus. Ne jäävät ensimmäisenä mieleen Teifion Powellin esitellessä itsensä. Walesilainen etunimi antaa vihiä hänen kotipaikastaan.
– Olen ehkä Suomen ainoa Teifion, hän naurahtaa.
Teifion on asunut Suomessa seitsemän vuotta. Suomeen ja Rovaniemelle hän muutti Brexitin jälkeen, silloisen suomalaisen tyttöystävän innostamana.
– En kannattanut Brexitiä. Euroopan Unioni ei ole täydellinen, mutta sen idea on hyvä. Rovaniemellä opiskelin Lapin yliopistossa muun muassa mediakasvatusta.
Erottuaan tyttöystävästään Teifionin oli mietittävä uudestaan, miksi hän on Suomessa.
– Ajattelin metsää, luontoa, järviä ja tajusin rakastavani Suomea. On tärkeää katsoa ympärilleen, tutustua maan kulttuuriin, ihmisiin ja historiaan ja oikeasti miettiä, miksi olen täällä, hän pohtii.
Täällä asioita tehdään yhdessä
Suomi on luonnollisesti hyvin erilainen maa kuin Iso-Britannia, jonka väestöön kuuluu paljon erilaisia kulttuureita. Suomi on väestöltään yhtenäisempi ja elämä rauhallisempaa kuin Briteissä, joissa kaikilla on kiire jonnekin.
– Suomalainen yhteiskunta ja politiikka perustuu siihen, että asioita tehdään yhdessä. Puhutaan tai ollaan puhumatta, mutta kuitenkin yhdessä.
Suomalaisia pidetään stereotyyppisesti hiljaisina ja vaikeasti lähestyttävinä, mutta Teifionin mukaan se on vain pintaa. Jäyhän ulkokuoren alta paljastuu lämpimiä ihmisiä, jotka kunnioittavat toisiaan ja haluavat varmistaa, että läheiset voivat hyvin.
Ystävyyden Cupido yhdistää ihmiset ja kulttuurit
Kuopioon Teifionin toi työharjoittelu, sillä hän opiskelee parhaillaan Arffmanilla lisää suomen kieltä. Suomen kieli kuulostaa natiivin korviin ja jo nyt varsin hyvältä, mutta hän haluaa oppia lisää.
– Tavoitteenani on saavuttaa B2-kielitaso. Vaikeinta suomen kielessä on, että koko ajattelutapa pitää kääntää eri asentoon kuin englantia puhuessa.
Kielitaidon kehittäminen on hänestä erittäin tärkeää.
– Suomessa voi kyllä asua, vaikka ei puhuisi suomea. Mutta jos haluat rakentaa tänne elämän, silloin kieli on hallittava.
Työharjoitteluaan Teifion tekee Talent Hubille ja Opiskelijakunta Savottalle. Hänellä on aiempaa työkokemusta korkeakouluista sekä sosiologista ja markkinointiosaamista, joten hän pääsee hyödyntämään laajaa osaamista monella tavoin. Talent Hub Eastern Finland on Itä-Suomen yliopiston, Karelian, Savonian, Riverian, Sakkyn ja YSAOn yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on, että kansainväliset opiskelijat löytävät paikkansa, työllistyvät ja kotoutuvat Itä-Suomeen.
– Olen mukana monissa eri projekteissa ja rakennan siltoja eri kuplien välille. Olen ystävyyden Cupido, yhdistän ihmiset toisiinsa! Opiskelijakunnassa pyrin löytämään tapoja yhdistää kansainväliset ja suomalaiset opiskelijat, auttamaan kulttuurisissa yhteentörmäyksissä sekä auttaman ongelmien ratkaisuissa. Koska olen itsekin tullut Suomeen muualta, ymmärrän hyvin niitä kulttuurisia ja psykologisia haasteita, joita kansainväliset opiskelijat saattavat kohdata. Uuteen maahan muuttaminen ja sopeutuminen on aina haastavaa.
Haastatteluhetkellä Teifion on viettänyt Kuopiossa ja Savonialla vasta muutaman viikon, mutta ensivaikutelma on positiivinen. Savonialla on avoin kulttuuri ja kaikki tuntuu toimivan hyvin. Kuopio on hänen mielestään hyvin erilainen kaupunki kuin Rovaniemi: Rovaniemen keskusta on jakaantunut ja levittynyt laajalle. Kuopion keskusta on tiiviimpi ja julkinen liikenne toimii paremmin.
-No, joulupukkia on kyllä vähän ikävä, Teifion Powell naurahtaa.