Itä-Suomen ICT-osaajapulaa paikkaamassa – kansainvälisten opiskelijoiden potentiaali käyttöön
ICT-osaamista tarvitaan eri toimialoilla Itä-Suomessa, mutta osaajapula hidastaa alan kasvua. Kansainväliset opiskelijat ovat alueelle tärkeä voimavara, mutta heillä on haasteita muun muassa harjoittelupaikkojen löytämisessä ja suomen kielen oppimisessa. Kaksi Savonian IT-alan opiskelijaa kertoi meille, miten he voisivat osaamisellaan ja työkokemuksellaan hyödyttää yhteiskuntaa.
Kun vietnamilainen Nhan Vo ja nigerialainen Oluwatobi Ikuesan saapuivat Kuopioon, heidän tietään Pohjois-Savoon viitoittivat uteliaisuus ja halu oppia tulevaisuuden teknologioista. Molemmat opiskelijat ovat asettuneet Kuopioon ja pärjäävät hyvin Information Technology – Internet of Things (IoT) -koulutusohjelmassa.
Nuoria miehiä kiehtoo esineiden internet, jossa huipputeknologiaa hyödynnetään reaalimaailman sovelluksissa. Kolmatta vuotta opiskeleva Nhan haluaa laajentaa ymmärrystään tulevaisuuden teknologioista.
– Opinnot ovat olleet mielenkiintoisia, ja kokemukset muutenkin hyviä tähän mennessä, hän toteaa.
Ensimmäisen vuoden opiskelija Oluwatobin alan valintaan vaikutti Euroopan nopea kehitys esineiden internetissä.
– Haluan ymmärtää alaa ja edistää sen kasvua, hän sanoo.
Vieraanvarainen yhteisö, joskin parannettavaa on
Kuopio on ottanut opiskelijat lämpimästi vastaan, vaikka heidän kokemuksensa paljastavatkin parantamisen varaa inklusiivisuuden edistämisessä.
– Opettajat ovat helposti lähestyttäviä, eikä opiskelijoiden ja luennoitsijoiden välillä ole kuilua, Nhan sanoo arvostaen suomalaista koulutustyyliä.
Hän huomauttaa kuitenkin, että joidenkin kurssien laatu voi kärsiä kielimuurin vuoksi. Oluwatobi tuntee olonsa tervetulleeksi.
– Ihmiset ovat yleensä avuliaita ja kiinnostuneita uusista tulijoista.
Nhan ja Oluwatobi nostavat esiin asioita, joilla Kuopio ja Savonia voivat paremmin tukea kansainvälisiä opiskelijoita. Oluwatobi pyytää luomaan enemmän mahdollisuuksia eri kulttuurien kohtaamiseen ja tarjoamaan käytännön harjoittelupaikkoja paikallisissa yrityksissä.
– Jopa siivoustyön löytäminen voi olla haastavaa.
Nhan korostaa, että paikallisten yritysten on tunnistettava kansainvälisten osaajien arvo.
– Jos tämä alue haluaa kansainvälistyä, rajojen ulkopuolelta tulevat opiskelijat tuovat avointa ajattelutapaa ja tuoreita ideoita.
Molemmat uskovat, että opiskelijoiden ja päättäjien välinen vuoropuhelu olisi merkityksellistä muutoksen luomisessa.
Aiempi kokemus auttaa menestymään tulevaisuudessa
Molemmilla opiskelijoilla on työkokemusta, josta on hyötyä nykyisissä opinnoissa. Oluwatobin tausta graafisena suunnittelijana Nigeriassa antaa hänelle valmiuksia opiskelutehtävien tekemiseen ja opiskelutovereiden auttamiseen. Nhanin työ serkun yrityksessä Vietnamissa on kehittänyt hänen IT-taitojaan, mikä auttaa kurssitehtävistä suoriutumisessa.
Aiempi työkokemus hyödyttää opintojen lisäksi myös nykyisissä ja tulevissa työpaikoissa. Nhan työskentelee jo etänä espoolaisessa ohjelmistoyrityksessä soveltaen opinnoista saamaansa osaamista. Tulevaisuudessa hän toivoo työskentelevänsä tutkimus- ja kehitystehtävissä.
– Haluan tehdä työtä, jossa on ihmisten välistä kanssakäyntiä, en vain tuijottaa tietokoneen ruutua kahdeksan tuntia päivässä, hän selittää.
Oluwatobi unelmoi työstä älykkäiden kaupunkien tai terveydenhuollon tietotekniikkaan liittyvissä projekteissa esimerkiksi ohjelmistosuunnittelijana. Hän pyrkii myös integroitumaan suomalaiseen kulttuuriin opiskelemalla kieltä.
Tietoon perustuvaa tukea kansainvälisille opiskelijoille ja paikallisille yrityksille
Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa on pulaa ICT-osaajista, mikä hidastaa sekä teollisuuden että palveluyritysten kehitystä. Molemmissa maakunnissa on myös paljon kansainvälisiä ICT-alan opiskelijoita, jotka ovat potentiaalista työvoimaa alueelle.
Talent Hub Eastern Finland -yhteistyöverkosto tukee kansainvälisiä opiskelijoita keräämällä tietoa heidän taustoistaan ja tarjoamalla heille työllistymistä edistäviä palveluja. Kerätty tieto hyödyttää paikallisia yrityksiä, koska sen avulla ne ovat paremmin perillä tulevan työvoiman osaamisesta.
Lokakuun 2024 loppuun mennessä opiskelijakyselyyn oli vastannut noin 480 kansainvälistä opiskelijaa, joista 100 oli IT-alan opiskelijoita Savoniasta ja Itä-Suomen yliopistosta. Opiskelijat tulevat pääasiassa Aasiasta ja Afrikasta. 63 % on suorittanut alemman korkeakoulututkinnon ja 36 %:lla on yli viiden vuoden työkokemus. Suomalainen työkokemus on kuitenkin vähäistä, sillä vain 25 prosentilla on yli vuoden kokemus täältä. Vaikka suurimmalla osalla opiskelijoista on edistynyt englannin kielen taito, suomen kielen taidossa on parantamisen varaa – vain 14 prosentilla on keskitason suomen kielen taito.
Savonian Information Technology – Internet of Things -tutkinto-ohjelman ja Itä-Suomen yliopiston tietotekniikan kandidaattiohjelman lisäksi IT-osaajia löytyy useista muista ohjelmista. Savoniassa tällaisia koulutusohjelmia ovat konetekniikka, kansainvälinen liiketoiminta ja energiatekniikka. Itä-Suomen yliopistossa IT-asiantuntijoita koulutetaan Digital Marketing and Analytics -maisteriohjelmassa sekä Science, Forestry and Technology -tohtoriohjelmassa.
Kirjoittajat:
Tiina Weman, viestinnän asiantuntija, Itä-Suomen yliopisto
Eini Puhakka, TKI-asiantuntija, Savonia-ammattikorkeakoulu
Talent Hub Eastern Finland on Itä-Suomen yliopiston, Karelian, Savonian, Riverian, Sakkyn ja YSAO:n yhteistyöverkosto. Pyrimme varmistamaan, että alueellemme tulevat kansainväliset opiskelijat löytävät paikkansa, työllistyvät ja kotoutuvat Itä-Suomeen. Autamme opiskelijoita tutustumaan suomalaiseen työelämään, luomaan verkostoja, oppimaan kieltä sekä löytämään harjoittelupaikkoja, työpaikkoja sekä mahdollisuuksia yritystoimintaan. Työnantajille tarjoamme tukea ja konkreettisia työkaluja rekrytointiin, perehdytykseen ja suomen kielen oppimiseen työpaikalla sekä suomalaiseen työkulttuuriin sopeutumiseen. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Lue lisää verkkosivuiltamme.