Innovaatioiden ilotulitusta Savonian Leijonan kidassa
Master Hamsters sai kunniamaininnan Savonia-ammattikorkeakoulun Leijonan Kita 2023 -tapahtumassa Joyeride-tuotteellaan. Kyseessä on moottoroitu avustusjärjestelmä lastenvaunuihin ja -rattaisiin. Järjestelmä helpottaa rattaiden kanssa liikkumista vaihtuvilla pinnoilla ja olosuhteissa.
Kahdeksan Savonian Innotech-liiketoiminnan YAMK-opiskelijoista koostunutta tiimiä kisasivat innovaatioillaan jo perinteisessä InnoGaalan Leijonan kidassa 17.11.2023. Tiimit esittelivät innovaatioitaan ulkopuolisista sijoittajista ja kaupallistamisen ammattilaisista koostuneelle leijonajoukolle. Tuomareina toimivat Kaija Savolainen, Kaija Sääski, Jari Osmala, Kari Voutila ja tuomariston puheenjohtaja Noora Tuikka.
– Master Hamstersin tuote ratkaisee globaalilla tasolla olevan ongelman, johon kilpailevia ratkaisuja on varsin vähän saatavilla. He olivat miettineet ratkaisun kaupallistamista monesta näkökulmasta ja toivat sen pitchauksessa hyvin esille. Lisäksi ratkaisulla on monta potentiaalista myyntikanavaa ja se huomioi myös kiertotalouden potentiaalin, Tuikka perustelee leijonien valintaa.
Kilpailu oli korkeatasoinen ja tasainen.
– Innovaatioiden ja pitchausten taso yllätti jälleen positiivisesti. Ryhmät olivat löytäneet selkeitä ongelmia ja ratkaisut niihin olivat pitkälle mietittyjä. Todennuksena tasosta on se, että yhtään punaista lappua ei Leijonilta noussut, leijonat viestivät.
Uusia innovaatioita ja ystäviä
Voittajatiimin jäsenet Mirkkaliina Pettersson, Tomi Toiviainen, Aliisa Väliaho ja Melissa Turunen kokivat prosessimuotoisen opiskelun kiinnostavaksi tavaksi oppia. He pitivät hyvänä, että tiimit olivat moniammatillisia, jolloin jäsenten erilaiset osaamiset saatiin hyödynnettyä.
Savonian InnoTech-liiketoiminnan YAMK-tutkintoa suorittavat opiskelijat aloittivat innovaatioiden suunnittelun jo tammikuussa. He ovat liiketalouden, tekniikan ja muotoilun ammattilaisia. Jatkossa tutkinnon nimi Innovaatiotoiminnan asiantuntija.
Ennen Leijonan kitaa opiskelijat odottelivat omaa pitchaus-vuoroaan jännittyneinä, helpottuneina ja haikeinakin. Suunnitteluprosessi on ollut pitkä ja opiskelijat kuvasivat sitä innostavaksi ja antoisaksi. Matkan varrella tiimit olivat hitsautuneet yhteen ja ystävyyksiä syntynyt.
GLOW-tiimin jäsen Piia Innanen oli tyytyväinen opintojen antiin.
– Tämä on ollut hirveän hyvä tapa oppia ja opinnot ovat olleet hyvin suunniteltuja. Tällä tavalla itse tekemällä oppii aivan eri tavalla kuin käymällä asioita teoriassa läpi, hän sanoo.