Harjoittelussa Savonialla – millaista on hypätä opiskelijasta harjoittelijaksi?

Restonomiopiskelija Alina Ankudovich pääsi kurkistamaan Savonian elämää uudesta näkövinkkelistä suorittaessaan opintoihin kuuluvaa kuuden kuukauden harjoittelua Savonialla. Hän työskenteli harjoittelijana Agri-Food-, FOODNUTRI- ja Digireitit -hankkeissa. Eri hankkeissa työskentelemällä Alinalle syntyi monipuolinen kuva TKI- eli tutkimus-, kehitys- ja innovaatio -työstä ja työmaailmasta ylipäänsä.

– Opiskelijana ei näe sitä toista puolta, mitä Savonialla tapahtuu. En tiennyt paljoakaan hankkeista ennen harjoittelua, enkä sitä, miten laajaa ja kehittynyttä Savonian TKI-työ on.

Jo muuntuminen opiskelijasta henkilökunnan jäseneksi tuntui jännittävältä.

– Oli outoa tulla ensimmäistä kertaa henkilökunnan tiloihin, se oli kuin eri maailma. Mutta hyvin pian tunsin olevani osa porukkaa, eikä minulla ollut sellaista oloa, että olisin ”vain” opiskelija, vaan samanlainen työntekijä kuin muutkin. Kahvitauoilla on juteltu ja tutustuttu eri ihmisiin. Minulle kuuluivat harjoittelun aikana myös samat henkilökunnan edut kuin muillekin ja työreissut toivat lisää ”oikeaa” fiilistä harjoitteluun, Alina kertoo.

Hanketyö vaatii järjestelmällisyyttä

Hän onkin tyytyväinen siihen, että pääsi tekemään harjoittelussaan monipuolisesti erilaisia töitä. Työtehtäviin kuului muun muassa yritysvieraiden etsintä, somen päivitys, blogien ja vierailujen aikataulutus, työpajojen suunnittelu, majoitus -ja junavarausten tekeminen ja palavereihin osallistuminen sekä muistioiden tekeminen.

– Kun muut huomasivat, että pärjään, vastuuta annettiin sitä mukaa lisää. Sain myös pitää esityksen virtuaalisesta todellisuudesta auditoriossa ja tilaisuus striimattiin suorana verkkoon. Oli hienoa, kun minuun luotettiin tällä tavalla. Kasvoin ja kehityin siinä tosi paljon.

Käytännön hanketyötä tekemällä huomasi myös, miten paljon se vaatii.

– Minut yllätti paperityön määrä ja kuinka paljon siihen menee aikaa. Samaten se, kuinka paljon vaikkapa kolmen tunnin työpajan valmistelu vaatii. Ei sitä osaa ajatella silloin, kun itse osallistuu työpajaan.

Alina huomasi, että järjestelmällisyys ja aikataulutus, ja aikatauluissa pysyminen, oli tärkeä taito.

– Tässä työssä vaaditaan järjestelmällisyyttä ja vastuullisuutta. Olin harjoittelussa kolmessa eri hankkeessa ja samalla opiskelin kolmella eri kurssilla. Piti todella keskittyä, että asiat hoituivat ajallaan. Sen sanoisin vinkiksi muillekin opiskelijoille, jotka harkitsevat harjoittelua TKI-työssä, että asioiden ja aikataulujen tärkeys pitää ymmärtää.

Haaveissa työt kansainvälisten asioiden parissa

Harjoittelukokemustaan Alina kuvaa parhaaksi mahdolliseksi, mitä harjoittelusta voi saada. Iso kiitos siitä kuuluu projektipäälliköille ja työkavereille.

– Kokemus oli niin hyvä, että valmistumisen jälkeen työskentely hankemaailmassa ei tunnu lainkaan mahdottomalta ajatukselta.

– Erityisesti haluaisin työskennellä kansainvälisten asioiden parissa, niin koulutuksen kuin tutkimus- ja kehitystyön parissa. Kansainvälisyys oli myös se syy, miksi alun perin hakeuduin opiskelemaan matkailu- ja ravitsemusalalle. Rakastuin kansainvälisyyteen jo lukioaikana osallistuessani Erasmus+-toimintaan, kaksikielinen Alina kertoo.

Harjoittelu on nyt ohi, mutta Alinan loppuvuosi vaikuttaa varsin kiireiseltä. Kotikunnassa Pielavedellä odottavat kesätyöt Lepikon torpan vastaavana: siellä kansainvälisyyttä saa harjoittaa luontevasti vieraita opastaessa. Tekeillä on myös opinnäytetyö, joka liittyy Savonian Pohjois-Savon kehittyvä järvimatkailu-hankkeeseen.

– Pyrin siihen, että saan paperit joulukuussa. En malttaisi odottaa, että pääsisin jo töihin!

Onko Alinalla vielä jotakin vinkkiä muille opiskelijoille?

– Opiskellessa ei aina ymmärrä, miksi jotain pitää opiskella. Mutta kun pääsee tekemään töitä käytännössä, ymmärtääkin miksi niitä asioita on opeteltu. Eli vaikka joskus joku asia tuntuisi turhalta, niin todellisuudessa se tukee tulevaa osaamistasi.

Terveisiä lähtee myös työkavereille:

– Haluan vielä sanoa, että olen todella kiitollinen teille kaikille, joihin sain tutustua harjoittelun aikana!