Fysioterapiaopiskelijat ja opettajat eri puolilta Eurooppaa kokoontuivat Savonialle
#SavoniaAMK
#SavoniaUAS
Kolmen eurooppalaisyliopiston yhteinen intensiivikurssi kokosi yhteen yli 30 fysioterapian opiskelijaa ja opettajaa. Tavoitteena oli oppia lisää muiden maiden tavoista työskennellä.
Blended Intensive Program (PIB) -kurssi alkoi Savonia-ammattikorkeakoulun Kuopion kampuksella 8. joulukuuta. Kurssille osallistuneet yliopistot olivat Charles University Tšekin tasavallasta ja Department School of Health Sciences University Kreikasta.
Kamila Řasová on fysioterapian apulaisprofessori Charles Universitysta. Hän oli erittäin innostunut oppimaan lisää kansainvälisiltä kollegoiltaan.
– Toivon, että tämä yhteistyö jatkuu ja voimme tehdä tästä intensiivikurssista opiskelijoillemme joka vuosi toistuvan oppimiskokemuksen, Řasová sanoo.
Kurssi alkoi virtuaalitapaamisella ennen lähiopetusviikkoa Kuopiossa helmikuussa 2023. Lähiviikkoa varten opiskelijat ja opettajat matkustivat Tšekistä ja Kreikasta Suomeen.
Kuopion vierailullaan apulaisprofessori Thomas Besios Thessalian yliopistosta on huomannut useita eroja fysioterapeuttien työskentelytavoissa Kreikan ja Suomen välillä.
– Kreikassa käytämme käsiämme hieman eri tavalla ja eroja on myös muissa menetelmissä, tohtori Besios sanoo.
– Olen nauttinut ajastamme täällä Kuopiossa valtavasti. Kaupunkinne on erittäin kaunis. Luonto on niin lähellä kaikkialla, missä menetkin.
Robotiikkaa ja kuntoutusta
Helmikuussa Kuopiossa pidetyllä kontaktiviikolla kurssi tarjosi osallistujille muun muassa luentoja ja ryhmätyöskentelyä.
Intensiivikurssilla tarkastellaan neurologista kuntoutusta eri näkökulmista. Opiskelijoilla oli mahdollisuus tutustua kuntoutuksen näkökulmasta esimerkiksi aivohalvauksiin, MS-tautiin ja Parkinsonin tautiin.
Yksi intensiivikurssin opiskelijoista on Georgios Marios Kyriakatis Kreikasta. Kyriakatis on viimeisen vuoden opiskelija ja hänellä on jo hyvä käsitys siitä, mistä ammatissa on kyse.
– On ollut todella mielenkiintoista nähdä, miten suomalaiset ammattilaiset hoitavat potilaitaan. Hoidon periaatteet ovat samat, mutta jotkut menetelmät eroavat meistä. Uskon, että meidän näkemyksemme on klassisempaa ja suomalaisilla nykyaikaisempaa, Kyriakatis sanoo.
Kyriakatis on ystävystynyt kurssilla tulevan tšekkiläisen kollegansa, Michaela Rakovan kanssa. Myös Raková valmistuu kotimaassaan pian.
– Koko tämä viikko on ollut niin hyvin organisoitu ja informatiivinen, täynnä näyttöön perustuvien menetelmien oppimista. Olemme nähneet täällä fysioterapiassa käytettyjä robotteja. Se oli erittäin mielenkiintoista. Haluamme molemmat kiittää sydämemme pohjasta kaikkia suomalaisia, joita olemme kohdanneet. Kaikki ovat olleet niin ystävällisiä ja avuliaita, Raková hymyilee.