Oppilaskunnan puheenjohtaja ja toiminnanjohhtaja haalarit päällä ulkona kuvattuna, taustalla kampus ja haalaripukuisia opiskelijoita ja lippuja.

25-vuotias Opiskelijakunta SAVOTTA on mukana opiskelijoiden arjessa ja juhlassa

Opiskelijakunta SAVOTTA viettää tänä vuonna 25v-juhlavuottaan, joka huipentuu 5.10. Hotelli Puijonsarvessa vietettävään vuosijuhlaan. Vuosijuhlaviikolle on suunniteltu monipuolisesti ohjelmaa saunomisesta varastojen aarteiden lahjoittamiseen. Vuosijuhlaviikon lisäksi vietetään myös hyvinvointiviikkoa.

– Muuten juhlimme lähinnä työn merkeissä, eli huolehtimalla opiskelijoiden eduista, SAVOTTAn toiminnanjohtaja Juha Asikainen luonnehtii.

SAVOTTA on heti ensimmäisestä päivästä lähtien monella tapaa opiskelijoiden arjessa läsnä. Opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Jonne Heikkinen kertoo, että kaikki aloittavat opiskelijat ja opiskelijaryhmät pyritään kohtamaan heti opintojen alussa.

– Haluamme olla helposti lähestyttävä yhteisö. Mikäli haluaa vaikuttaa asioihin, isoihin tai pieniin, meidän kauttamme siihen on hyvät väylät. Tämä on opiskelijoiden omaa toimintaa ja on tärkeää, että toiminta on opiskelijoiden näköistä, hän sanoo.

-Ensimmäisinä päivinä kysellään esimerkiksi haalareista, opiskelijakortin käytöstä ja jäseneduista.

Opiskelijoita jonottamassa opiskelijakunnan infopisteelle kampussydämessä.
Opiskelijakunta SAVOTTA pyrkii tapaamaan kaikki uudet opiskelijat ensimmäisten opiskelupäivien aikana.

Kanakolmioleivistä edunvalvontaan

Heikkisen mukaan keskimääräinen Kuopion kampuksen opiskelija ajattelee SAVOTTAn nimen kuullessaan todennäköisesti ensimmäisenä herkullista kanakolmioleipää, ne kun ovat opiskelijakunnan ylläpitämissä kahviloissa erityisen suosittuja. Muilla kampuksilla korostuvat tapahtumien järjestäminen ja tuutorit. SAVOTTA on siis opiskelijoiden elämässä mukana hyvinkin perustavanlaatuisissa kysymyksissä.

Juha Asikainen epäilee, etteivät opiskelijat aina välttämättä edes hahmota, kuinka moni asia, palvelu tai tapahtuma on nimenomaan opiskelijakunnan järjestämä.

– Jos opintojen alkuvaiheessa ollaan konkreettisten asioiden äärellä, myöhemmin esille nousevat lakisääteiset tehtävämme opiskelijoiden edunvalvojina.

Opiskelijakunnan tehtävät on kirjattu ammattikorkeakoululakiin. SAVOTTA on tiivistänyt olemassaolonsa tarkoituksen kolmeen pointtiin: tavoitteena on tehdä opiskelusta helpompaa, hauskempaa ja halvempaa.

Luonnollisesti SAVOTTA toivoo, että mahdollisimman moni opiskelija liittyy jäseneksi. Keskeistä on, että opiskelija saa panostukselleen vastinetta. Hyötyä ja hauskuutta, mutta myös rahallista säästöä jäsenetujen muodossa.

Opiskelijat tarvitsevat hengähdystaukoja ja mahdollisuuksia kanssakäymiseen

Opiskelijaelämään kuuluu olennaisena osana hauskuus. Erilaiset tapahtumat ja tempaukset tuovat kaivattua vaihtelua arkeen ja mahdollistavat opiskelijoiden kanssakäymisen.

– Kaikki eivät ole menijöitä, vaan nauttivat enemmän kotona olemisesta ja sekin on ok. Mutta monille opiskelijaelämällä on kuitenkin suuri merkitys ja pyrimme luomaan sille mahdollisuuksia. Sekin on iso asia, että voi jäädä koululle kavereiden kanssa juttelemaan tai pitkin päivää hengähtää kahvilassa, vaikka lautapelejä pelaamalla, Jonne Heikkinen sanoo.

Yhteistyötä eri aineiden opiskelijayhdistysten kanssa tehdään tiiviisti ja esimerkiksi haalarikulttuuri elää voimakkaana. Mitä erikoisempia haalarimerkkejä syntyy matalalla kynnyksellä ja niitä kerätään erilaisissa tapahtumissa.

Vaikka opiskelijakulttuuri elää ja voi hyvin, ovat Heikkinen ja Asikainen myös huolissaan.

– Mukaan lähtemisen ja osallistumisen kynnys on noussut. Meiltäkin toivotaan erilaisia tapahtumia, mutta päätös osallistumisesta tehdään viime tingassa tai jäädäänkin kotiin. Sama näkyy myös liikuntapalveluissa.

– Kyllä opiskelijoiden kokemat paineet ja ahdistus näkyvät. Kun opiskelijoiden tuloja on leikattu, töitä tehdään entistä enemmän opiskelujen ohessa. On ymmärrettävää, että välttämättä energiaa ei riitä enää sosiaaliseen kanssakäymiseen. Toisaalta olisi tärkeää, että asioista pystyy puhumaan jonkun kanssa. Onneksi useimmat pystyvätkin, Heikkinen miettii.

Haalarimerkkejä.
Opiskelijahaalarit ja -merkit kuuluvat olennaisena osana opiskelijakulttuuriin. Merkkien aiheet elävät vahvasti ajassa mukana.

Opiskelijakunnan ja koko korkeakouluyhteisön merkitys vain kasvaa tällaisessa tilanteessa.

– Meillä on aika ainutlaatuinen tilanne, että opiskelijakunta ja Savonia tekevät niin tiivistä yhteistyötä keskenään. Tällaista on harvassa paikassa.

Asikainen on samaa mieltä.

-Savonialla on nähty jo kauan, että opiskelijatyöhön ja -yhteisöön kannattaa panostaa. Meillä on korkeakoulun kanssa yhtenäiset tavoitteet: Great Place to Learn. Käymmekin keskusteluja ja teemme kehitystyötä koko ajan tiiviissä yhteistyössä. Se ei varmastikaan ole sattumaa, että Savonia on yksi vetovoimaisimmista ammattikorkeakouluista ja SAVOTTA yksi maan suurimmista opiskelijakunnista.