Nainen koskettaa värikästä kuviota sormellaan ja hymyilee.

Savonia-artikkeli: Vastuullisuuden kirjastoa kehitetään kansainvälisessä yhteistyössä

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Universities for Sustainable Development (USD) -hankkeen kumppaneiden kanssa kokoonnuttiin syksyllä yhteisen kehittämisen ja testaamisen äärelle Savonian kampukselle. Mukana kaksi päiväisessä koulutustilaisuudessa oli osallistujia Savonian edustajien lisäksi hankkeen kumppaniorganisaatioista: Vilniaus Kolegija (Liettua), Universidad Pablo de Olavide (Espanja) ja OpenODS (Espanja) kaikkiaan 25 osallistujaa. Tavoitteena oli tutustua, testata ja tunnistaa kehitystarpeita Savoniassa kehitettävään digitaaliseen kirjastotyökaluun, joka valmistuessaan toimii vastuullisuusteemaisten julkaisujen tietopankkina.

Ihmisiä poseeraamassa kameralle.

Koulutustilaisuus toteutettiin työpajamuotoisena, osallistavana ja vuorovaikutteisena kokonaisuutena. Työpajassa kartoitettiin palvelumuotoilullisten työkalujen avulla palvelun käyttöliittymän toimintaa ja kehitystarpeita. Työkalun testaaminen kumppaneiden kanssa tuotti arvokasta tietoa käyttäjäkokemuksista ja kehitysideoita, joiden pohjalta jatkokehitystä päästiin tekemään.

Työkalu toimii valmistuessaan alustana, jonne voi ladata julkaisuja, ja joiden sisällön tekoälypohjainen ratkaisu analysoi. Tekoälyn tuottama analyysi tuottaa tietoa siitä mihin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin kyseinen julkaisu liittyy ja missä määrin. Toisaalta se tarjoaa alustan vastuullisuusteemaisten julkaisujen hakemiseen ja löytämiseen.

Korkeakoulut ovat tärkeässä roolissa vastuullisuuden suunnannäyttäjinä

Yhdistyneet kansakunnat on nimennyt korkeakoulut merkittäviksi toimijoiksi, jotka kehittävät inhimillisiä valmiuksia, tutkimusta ja innovaatioita sekä toteuttavat Agenda 2030 -tavoiteohjelmaa. Agenda 2030 tähtää äärimmäisen köyhyyden poistamiseen ja kestävään kehitykseen, jossa otetaan ympäristö, talous ja ihminen tasavertaisesti huomioon. YK:n kestävän kehityksen tavoitteita (SDG) on 17 ja alatavoitteita 169. (Suomen YK-liitto 2023.)

USD-hankkeen lähestymistapa on käytännöllinen, kuten uusien työkalujen luominen ja kokeilu. Monimutkaiset kestävyyshaasteet vaativat eri sidosryhmien, kuten asiakkaiden, ratkaisujen tarjoajien, tutkijoiden, kouluttajien, rahoittajien ja päättäjien kanssa yhteiskehittämistä välttämättömien sosiaalisesti hyväksyttävien ja kestävien ratkaisujen löytämiseksi. Tämä edistää toisilta oppimista yhteiskehittämisen prosessien aikana.

Universities for Sustainable Development -hankkeen tavoitteena on edistää kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista digitalisoimalla Agenda 2030:n toimeenpanoa korkeakouluissa Espanjassa, Liettuassa ja Suomessa sekä jakaa tuloksia myös muihin eurooppalaisiin korkeakouluihin. Hankkeen toteutusaika on 28.2.2022-28.2.2025 ja sen rahoittaa ERASMUS+.

Työpajatyöskentelyä luokkahuoneessa.

Lue lisää hankkeesta: https://www.upo.es/usd-project/

Kirjoittajat:

Anni Kesänen, lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu/ liiketalouden koulutusohjelma

Seppo Koponen, lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu/ muotoilun koulutusohjelma

Jussi Nivamo, tutkimusinsinööri, Savonia-ammattikorkeakoulu/ kumppanuus ja yrityspalvelut

Sanna Rantala, projektipäällikkö, Savonia-ammattikorkeakoulu/ kestävä yhteiskunta -tutkimusala