Savonia-artikkeli: TKI-hankkeista opin.fi-palveluun -opas auttaa ja varmistaa laatua
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Digivisio 2030 on kaikkien Suomen korkeakoulujen yhteinen hanke, jossa on kehitetty mm. opin.fi-palvelua. Opin.fi on digitaalinen palvelu, josta jatkossa löytää sekä ammattikorkeakoulujen että yliopistojen avoimen koulutustarjonnan. Se avautuu näillä näkymin keväällä 2025.
Opin.fi yhtäällä, rahoitusinstrumentit toisaalla
Opin.fi-palvelu tarjoaa avauduttuaan tietoa jatkuvan oppimisen mahdollisuuksista laidasta laitaan: siellä on kaikkien Suomen korkeakoulujen kaikkien koulutus- ja tieteenalojen avoin tarjonta nähtävillä. On huomattava, että palvelussa on avoimen amk:n ja avoimen yliopiston koulutusten lisäksi tarjolla myös avoimia mikro-oppimisen mahdollisuuksia eli opintopisteytettyä koulutusta pienempiä kokonaisuuksia.
Mikro-oppimisen mahdollisuuksia ovat mm. podcastit, artikkelit ja oppaat, webinaarit ja niiden tallenteet, mikrokurssit, oppimisvideot ja tulevaisuudessa entistä enemmän myös oppimispelit. Hektisen työelämän ja arjen pyörityksen ohessa nuo voivat monelle olla kaikkien sopivimpia tai nopeita oppimisen tapoja.
Pieniä alle yhden opintopisteen laajuisia osaamisen kehittämisen sisältöjä tuotetaan ammattikorkeakouluissa erityisesti tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) hankkeissa. Nykyisellä rakennerahastokaudella esimerkiksi ESR+-hankkeissa yhtenä erityistavoitteena on tuottaa uutta osaamista työelämään. Sen tavoitteen saavuttamiseksi rahoitetaan myös jatkuvan oppimisen ja joustavien koulutuspolkujen kehittämistä.
Savonialla on tällä hetkellä menossa reilut 100 TKI-hanketta, ja TKI-henkilöstön määrä on noin 200 henkeä. Lisäksi suuri osa opettajista on mukana TKI-hankkeissa.
Napataanpa kaksi kärpästä yhdellä iskulla
Meillä siis yhtäältä on rahoitusinstrumentti, joka tarjoaa mahdollisuuden kehittää jatkuvan oppimisen ajasta ja paikasta riippumatonta tarjontaa. Toisaalta korkeakoulut rakentavat juuri palvelua, josta osaamisensa päivittämistä, laajentamista tai syventämistä kaavaileva voi jatkossa löytää työssään tai harrastuksissaan tarvitsemaansa aineistoa tai koulutusta. Palveluun vietävälle koulutukselle ja aineistoille on Digivisio-hankkeessa luotu yhteiset laatukriteerit, joista jokainen korkeakoulu vastaa ja on sitoutunut pitämään kiinni. Savonia pitää tärkeänä näkymistä opin.fi-palvelussa. Jotta edellä kuvattu yhtälö TKI-hankkeiden ja mikro-oppimisen synergiasta toteutuisi, päätettiin laatia ohjeistus TKI-henkilöstölle. Ohjeella varmistettaisiin hankkeissa syntyvien aineistojen laadukkuus ja sopivuus opin.fi-palveluun.
Ennen oppaan laatimista syksyllä 2023 järjestettiin TKI-henkilöstölle avoin työpaja, jonka aluksi esiteltiin tulevaa opin.fi-palvelua ja siihen liittyviä laatukriteereitä. Työpajan keskeisenä tavoitteena oli koota kysymyksiä, joita osallistujille heräsi esittelyn perusteella. Nuo kysymykset toimivat pohjana ja ohjenuorana tulevan oppaan laadinnassa. Kysymykset koskivat sekä käsitteiden selventämistä, teknisiä yksityiskohtia että tuen saamisen mahdollisuuksia.
Palapelin kokoamista ja prosessien kehittämistä
Opas päätettiin laatia Savonian oppimisympäristöön Moodleen. Sitä laatimaan valikoitui erityisen osaava ja sopiva kolmen hengen iskuryhmä. Sisällön pääasialliset laatijat lehtori Aija Hietanen ja kehittämispäällikkö Mikko Myllymäki olivat molemmat toimineet Savoniassa henkilöstön digimentoreina. Aijalla oli lisäksi monen kymmenen vuoden kokemus TKI-työstä, joten hän oli sisällä TKI-henkilöstön orientaatiossa työskennellä hankesuunnitelman tavoitteiden ja rahoituspäätöksen mukaisesti. Mikolla taas on vahvuutena digipedaosaaminen ja sen kehittäminen. Kolmantena ryhmässä ollut Marja Kopeli toimi aikatauluttajana ja pilottikoordinaattorin roolissa linkkinä Digivisio-hankkeeseen.
Oppaan tekeminen vaati monien asioiden selvittämistä sekä eri puolilla olevien ohjeiden yhteen kokoamista. Keskeisenä näkökulmana oppaassa kuitenkin koko ajan on Digivisio-hankkeessa laadittu laatukriteeristö, jota vasten peilataan mm. menettelyjä ja teknisiä ohjeita.
Samaan aikaan oppaan laatimisen kanssa kehitettiin sisäisiä prosesseja. Opas linkitettiin TKI-hankkeiden suunnittelu-, aloitus- ja toteutusprosessiin ja niihin liittyviin menettelyihin. Lisäksi piti ratkaista, miten hankkeista kertyvästä aineistosta ja koulutuksista saadaan koottua tieto opin.fi-palveluun vietäväksi. Tuohon rooliin ratkaisuna ovat Savonian kuuden strategisen tutkimusalan viestintäyhteyshenkilöt, joiden tehtävänkuvaan kuvaustekstien laatiminen nähtiin istuvan. Tutkimusalojen viestintäyhteyshenkilöiden perehdyttäminen tuohon tehtävään on suunniteltu loppuvuoteen 2024 – alkuvuoteen 2025.
Valmista ei tullut vielä mutta kehittäminen jatkuu
Savonian kehittämistyö oppaan laatimisessa on herättänyt kiinnostusta muissa korkeakouluissa. Kehittämistyön tavoitteita ja sen hetkistä tilannetta esiteltiin maaliskuussa 2024 Digivisio-hankkeen järjestämässä Digipedagogiikka joukkuepelinä -tapahtumassa, jolloin oppaan tekeminen oli vielä kesken.
Valmis – toki koko ajan vielä kehittyvä – opas esitellään Digivision digipedagogiikan studiossa 25.10.2024. Kaikkia eri näkökulmiin ja prosesseihin liittyviä kysymyksiä ei ole vielä ratkaistu. Opas on kuitenkin nyt savonialaisten käytössä ja sitä kehitetään käyttäjien palautteiden perusteella. Muiden korkeakoulujen kommentit ja yhteinen keskustelu auttavat varmasti osaltaan kehittämisessä ja antavat uusia ideoita ja näkökulmia.
Marja Kopeli
Koulutusasiantuntija, Digivision pilottikoordinaattori