Walesilais-savolainen kampuskoira Lotta ilahduttaa Iisalmessa
Käyttölinjainen kultainennoutaja Lotta on aloitellut tänä keväänä työtään Iisalmen kampuskoirana sekä ”sossukoirana” Yhdessä Osallisiksi – Mieliteko 2.0 -hankkeessa. Lotta on taustaltaan maahanmuuttaja, eli on syntynyt Walesissa heinäkuussa 2023.
-Muutto ja sopeutuminen Suomeen ja suomen kielen opiskelu ovat sujuneet mukavasti, lehtori Susanne Hämäläinen kertoo.
Lotta aloitti sosiaalipedagogisena koiraharjoittelijana viiden kuukauden ikäisenä Vieremän Päiväkeskus Pysäkillä. Sen jälkeen hurmaava hännänheiluttaja on käynyt jo useammalla paikkakunnalla.
-Iisalmen kampuksella suhtauduttiin myönteisesti Lotan lepohetkiin ohjaajansa työhuoneessa, ja reviiri sekä positio ovat pikkuhiljaa laajentuneet. Valtakunnallisena Koiranpäivänä 24.4. Lotta vierailee Iisalmen kampuskirjastossa.
Hanketyössä Lotta on toiminut omistajansa työparina kolmannen sektorin toimipaikoissa.
-Lotta on nopeuttanut ja helpottanut tutustumista, lisännyt vuorovaikutuksen syvyyttä, tuonut iloa ja läheisyyttä. Tavoitteellisena sosiaalipedagogisena koiratoimintana ei keskitytä ongelmiin, vaan työskentelyssä suuntaudutaan tulevaisuuteen, haaveisiin, toiveikkuuden ja voimavarojen etsimiseen. Tunnelma on rento, kun mukana on iloinen ja rapsutuksia vailla oleva koira. Olemmepa pelanneet Lottabingoakin ja kokeneet onnistumisen tunteita, Hämäläinen kuvailee.
Valtakunnallinen Koiranpäivä
Valtakunnallista Koiranpäivää juhlitaan vuosittain 24.huhtikuuta. Päivän tavoitteena on muistuttaa ihmisen parhaan ystävän merkityksestä. Koiranpäivänä korostetaan pehmeitä arvoja ja kerrotaan koiran rooleista elämässämme ja yhteiskunnassa.
Koira on yleisin lemmikki Suomessa ja siksi kohtaamme koiria muita eläimiä useammin. Monet meistä rakastavat koiria, osa ei niistä välitä ja osa ei pidä lainkaan. Samoin toimivat koirat suhteessaan ihmisiin. Eri lähtökohdista huolimatta ihmisen ja koiran yhteiselo sujuu usein ongelmitta.
Suurin osa koirista on kotikoiria, joiden tehtävä on toimia ihmisen seurana ja harrastuskaverina. Koiran perinteisten työtehtävien metsästyksen, paimennuksen ja vartioinnin rinnalle on tullut uusia ”ammatteja”, kuten esimerkiksi kuulokoira, avustajakoira, terapiakoira, koulukoira, räjähdekoira, rahakoira, syöpäkoira, hypokoira ja homekoira. Iso osa koirista työskentelee myös virkakoirina poliisin, Tullin, Rikosseuraamuslaitoksen tai Puolustusvoimien palveluksessa.
Koiran hyväksyvä läsnäolo
Koira on niitä harvoja eläimiä, joka on oppinut käyttämään katsekontaktia vahvistaakseen yhteyttään ihmisen kanssa. Koiran erityislaatuista suhdetta ihmiseen ja sen kykyä kommunikoida hyödynnetään eläinavusteisessa toiminnassa ja terapiassa. Koiran läsnäoloa käytetään kasvatus-, sosiaali- ja terveysalalla esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa, ikäihmisten palvelukeskuksissa, kuntoutuskeskuksissa ja sairaaloissa. Koirat ovat tehtävään soveltuvia, siihen koulutettuja ja useimmiten myös testattuja. Koiria käytetään yhä enemmän myös vapaaehtoistoiminnassa, koiravierailuilla laitoksissa, kouluissa ja kerhoissa sekä lukukoirina kirjastoissa.
Myös eduskunnassa ollaan perustamassa ryhmä, jonka tarkoituksena on tuoda eläinavusteisuuden hyötyjä näkyviksi ja edistää alaa sosiaalityössä Suomessa.
Toivotamme kaikille koirille ja omistajille tämänvuoden Koiranpäivän teeman mukaisesti hyvinvointia ja terveyttä!