Savonia-artikkeli Pro: Spirometria: Keuhkojen toiminnan mittaamisen ytimessä
Savonia-artikkeli Pro on kokoelma monialaisen Savonian asiantuntemusta eri aiheista.
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Hengityksessä piilee elämän ydin, mutta kuinka moni todella ymmärtää, miten tärkeää on keuhkojen toiminnan mittaaminen? Spirometria on yksi tärkeimmistä keuhkojen toimintaa mittaavista testeistä. Se arvioi keuhkojen ilmanvirtausta ja tilavuutta, mikä auttaa diagnosoimaan ja seuraamaan sairauksia, kuten astmaa ja keuhkoahtaumatautia. Testi on keskeinen myös leikkausriskien arvioinnissa ja hengityssairauksien aiheuttaman työkyvyn heikentymisen arvioinnissa. (Sovijärvi, Malmberg & Piirilä 2018b, 32; Graham ym. 2019, 70–73; Juusela ym. 2024, 7.) Suomalaista osaamista edustaa Medikro Oy, joka on kehittänyt maailmanlaajuisesti tunnustettuja spirometrialaitteita ja -ohjelmistoja (Medikro n.d.). Savonia-ammattikorkeakoulun terveysalan opiskelijat pääsevät hyödyntämään tätä teknologiaa osana opintojaan. (Savonia n.d.)
Medikro Oy – Keuhkodiagnostiikan Kärkiosaamista Kuopiosta
Suomalainen Medikro Oy on yksi spirometrian teknologian edelläkävijöistä. Sen pääkonttori sijaitsee Kuopiossa. Yritys kehittää ja valmistaa korkealaatuisia spirometrialaitteita, kuten Medikro® Pro -spirometri, joka täyttää kansainväliset standardit. Se on laajasti käytössä niin kliinisessä diagnostiikassa kuin työterveyshuollossa.
Medikron panostus tuotteidensa laatuun ja tarkkuuteen näkyy siinä, että kaikki yrityksen spirometrit täyttävät tai ylittävät EN ISO 26782 -standardin ja ATS/ERS-tarkkuusvaatimukset. Näitä pidetään keuhkojen toimintakokeiden kansainvälisinä laatuvaatimuksina. Lisäksi Medikrolla on ISO 13485:2016 -sertifikaatti, joka osoittaa sen sitoutumisen lääkinnällisten laitteiden korkeisiin laatu- ja turvallisuusvaatimuksiin. (Medikro n.d.) Savonia-ammattikorkeakoululla on kumppanuussopimus Medikro Oy:n kanssa.
Kehittämisen kuvaus
Opinnäytetyö toteutettiin kehittämistyönä, jonka tarkoituksena oli tuottaa video-oppimateriaali spirometrian suorittamisesta Medikro® Pro -laitteella Savonia-ammattikorkeakoulun terveysalan opiskelijoille. Kehittämistyö toteutettiin Savonia-ammattikorkeakoulun bioanalytiikan tutkinto-ohjelman toimeksiannosta. Tavoitteena oli tukea spirometriaan liittyvää opetusta ja lisätä valmiuksia spirometrian suorittamiseen terveysalan opiskelijoille. Spirometria on osa hengitysfunktiotutkimuksia, ja sitä opetetaan monille terveysalan opiskelijoille, kuten bioanalyytikoille, ensihoitajille, kätilöille, röntgenhoitajille, sairaanhoitajille ja terveydenhoitajille (Savonia n.d.).
Ammatillinen kasvu
Opinnäytetyöprosessi vahvisti ammatillista kasvuamme erityisesti tiedonhankinnassa, vuorovaikutustaidoissa ja itsemme johtamisessa. Intensiivinen yhteistyö ja menetelmien jakaminen opettivat tehokasta tiimityöskentelyä ja vastuunjakoa omien vahvuusalueidemme mukaan. Kehittämistyöprosessissa korostui kyky soveltaa teoriaa käytäntöön, kuten potilaiden hyvinvoinnin huomioiminen spirometriapuhallusten aikana. Vaikeudet tiedonhaussa, aikataulujen hallinnassa ja kokonaisuuden jäsentämisessä haastoivat meidät, mutta opettajien ja ohjaajien tuki auttoi meitä kehittämään ongelmanratkaisukykyä ja sitkeyttä. Ammatillinen etiikka ja moniammatillinen yhteistyö muodostavat perustan tulevaisuuden työelämässä (Sandström, Keiski-Turunen, Hassila, Aunola & Alahuhta 2018, 1). Opimme arvostamaan tätä opinnäytetyöprosessimme aikana.
Tässä linkki opinnäytetyöhön: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024120332302
Kirjoittajat:
Tommi Riekki, bioanalyytikko-opiskelija, Savonia-ammattikorkeakoulu
tommi.riekki@edu.savonia.fi
Isto Saastamoinen, bioanalyytikko-opiskelija, Savonia-ammattikorkeakoulu
isto.saastamoinen@edu.savonia.fi
Riitta Kiiskinen, lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu
riitta.kiiskinen@savonia.fi
Lähteet:
Graham, B., Steenbruggen, I., Miller, M., Barjaktarevic, I., Cooper, B., Hall, G., Hallstrand, T., Kaminsky, D., McCarthy, K., McCormack, M., Oropez, C., Rosenfeld, M., Stanojevic, S., Swanney, M. & Thompson, B. 2019. Standardization of Spirometry 2019 Update. An Official American Thoracic Society and European Respiratory Society Technical Statement. American journal of respiratory and critical care medicine 200 (8) 70–88. https://doi.org/10.1164/rccm.201908-1590st. Viitattu 3.12.2024
Juusela, M., Malmberg, P., Lehtimäki, L., Ankeriasniemi, K., Kainu, A. & Piirilä, P. 2024. Spirometrian suoritus ja tulkinta. Suomen Kliinisen Fysiologian yhdistyksen ja Suomen Keuhkolääkäriyhdistyksen suositus 2024. 16. painos. Helsinki: Labquality Oy
Medikro n.d. Laatu ennen kaikkea. Verkkojulkaisu. https://www.medikro.com/fi/meista.
Sandström, S., Keiski-Turunen, A., Hassila, L., Aunola, E. & Alahuhta, M. 2018. Moniammatillinen yhteistyö sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kuvaamana. Julkaistu 15.8.2018. Pdf-tiedosto. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/152021/ePooki%2044_2018.pdf?sequence=1&isAllowed=y. Viitattu 3.12.2024.
Savonia n.d. Näyte- ja potilastutkimusten perusteet 2. Opinto-opas. https://opinto-opas.peppi.savonia.fi/10889/fi/10887/16755/1042/0/60480. Viitattu 3.12.2024.
Sovijärvi, A., Malmberg, P. & Piirilä, P. 2018. Ventilaatiokyvyn ja keuhkotilavuuksien mittaukset. Teoksessa Sovijärvi, Anssi, Hartiala, Jaakko, Knuuti, Juhani, Laitinen, Tomi & Malmberg, Pekka (toim.) Kliinisen Fysiologian ja isotooppilääketieteen perusteet. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.