Oletko ajatellut, että kirjaston perusajatus on kestävää kehitystä? Sama kirja kiertää tiedontarvitsijalta toiselle, jolloin kirjan hiilijalanjälki pienenee jokaisen käyttökerran jälkeen. Esimerkiksi painetuista kirjoista Lääkehoidon käsikirjaa on lainattu 352 kertaa, Tutki ja kirjoita -kirjaa 333 kertaa ja Tekniikan kaavastoa 297 kertaa.
Mitä teemme Savonian kirjastossa kestävän kehityksen eteen?
- Hankimme e-aineistoja, joiden hiilijalanjälki on usein painettua pienempi.
- Kirjastoillamme on yhteinen kokoelma. Kaikkia painettuja kirjoja ei hankita jokaiseen kirjastoyksikköömme vaan kuljetamme niitä ilman kuljetus- tai varausmaksuja Kuopion, Iisalmen ja Varkauden kampuksien välillä.
- Emme osta kaikkea, sillä lähialueilla on muitakin kirjastoja. Esimerkiksi kaunokirjallisuutta on yleisissä kirjastoissa eikä sitä pääsääntöisesi hankita siksi kirjastoomme. Kaukolainaamme myös muualta kirjoja asiakkaiden tarpeeseen.
- Vähensimme muovitusta ja muovitamme vain pehmeä kantisia kurssikirjoja. Osa kirjastoista on luopunut täysin muovituksesta, mutta paljon kiertävän aineiston elinikä pitenee muovituksella.
- Kun kirja/lehti on tiensä päässä, lähetämme sen Varastokirjastoon, laitamme Saa ottaa -kärryyn tai paperinkierrätykseen. Jos sinulle tulee mieleen, mitä muuta poistokirjoista voisi tehdä, niin ota yhteyttä!
- Lainakuitti ei tulostu, ellei asiakas halua. Eräpäivämuistutukset ja saapumisilmoitukset lähetetään sähköpostitse.
- Opiskelijoilla on digitaalinen kirjastokortti Tuudon kautta.
- Osallistumme amk-kirjastojen kestävän kehityksen ryhmään, jossa mietitään yhdessä, mitä amk-kirjastossa voi tehdä kestävän kehityksen tekoja
Kirjastonkin hiilijalanjälki ja kädenjälki voidaan laskea. Savonian kirjastosta ei ole vielä kyseisiä laskelmia, mutta jos kiinnostuit, kannattaa tutustua esimerkiksi yleisten kirjastojen selvitykseen: Positive Impact, 2021: Kirjastot matkalla hiilineutraaliin jakamistalouteen. Selvitys Suomen yleisten kirjastojen ilmastovaikutuksista ja kädenjäljestä.
Mitä kirjaston asiakkaana voisit tehdä?
- Lainaa, jos et tarvitse kirjaa/tavaraa usein. Käytä eri kirjastoja saadaksesi tarvitsemasi aineistosi.
- Käsittele huolellisesti kirjaston kirjoja, älä tee omia muistiinpanoja kirjaan tai täytä kielten oppikirjoihin vastauksia
- Jos tarvitset kirjasta/lehdestä kopion, skannaa se itsellesi valokopion sijaan.
- Lue kirjaston tarjoamia e-lehtiä, meille tulee e-sanomalehtiäkin. Huomasitko uutisen, että ePressin aikakauslehdetkin ovat vapaasti luettavissa 2.4. asti?
- Lisää tietoisuuttasi kestävästä kehityksestä. Katso esimerkiksi Kestävän kehityksen lukuhaaste.
- Ehdota kirjastolle uutta aineistoa aihepiiristä.