Kirjastot tukevat kestävää kehitystä jakamalla tietoa ja vähentämällä kulutusta. Kaikkien opiskelijoiden ei esimerkiksi tarvitse hankkia kurssikirjoja omakseen, vaan he voivat lainata ne kirjastosta. Kurssikirjoista on korkeakoulukirjastoissa yleensä monta kappaletta, sillä niitä lainataan kymmeniä ja jopa satoja kertoja vuodessa. Savonian kirjaston yksi lainatuimpia kurssikirjoja on Johtaminen: keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit. Tänä vuonna kirjan e-kirjaversiota on lainattu jo 600 kertaa, kun taas painettuja kurssikirjakappaleita on lainattu yhteensä 53 kertaa.
Kirjastot pyrkivät ottamaan kestävän kehityksen huomioon kaikessa toiminnassaan. Kestävä kehitys on yksi AMK-kirjastojen yhteistyökonsortion (AMKIT-konsortio) strategian osa-alueista. Konsortion piirissä toimivan Kestävä kehitys ‑ryhmän tavoitteena on tukea AMK-kirjastoja kestävän kehityksen edistämisessä. Työskentelyn toiminnan tukena on ARENEn Kestävän kehityksen työkirja, jonka avulla linjataan kestävän kehityksen suuntia ja konkreettisia tekoja AMK-kirjastoille.
AMK-kirjastojen työkirjassa on kolme Kestävän kehityksen linjausta:
- Vastuullinen ja kestävä toiminta
- Kestävän kehityksen asiakasviestintä ja vaikuttaminen
- Hyvinvoiva ja yhteisöllinen kirjasto
Savonian kirjasto on sitoutunut edistämään kestävää kehitystä mm. osallistumalla digitaalisen jätteen siivouskampanjaan, tiedottamalla kirjaston aineistojen saavutettavuudesta ja miettimällä toimintamme hiilijalanjälkeä.
Jatkamme AMK-kirjastojen kestävän kehityksen työkirjan linjausten toteuttamista kirjastotyössämme ja otamme vastaan mielellämme ajatuksia siitä, miten Savonian kirjasto voi tukea kestävää kehitystä. Jos sinulla on aiheeseen liittyviä ideoita, ota yhteyttä kirjastoon: kirjasto@savonia.fi