Ei hätiä mitiä – Puhetta kokonaisturvallisuudesta -podcastsarja on tuotettu Pohjois-Savon liiton Kokonaisturvallisuuden klusterin ja Savonia-ammattikorkeakoulun Ilmastokriisi-hankkeen yhteistyönä. Podcast keskittyy yhteiskunnan resilienssiin, kriisinkestävyyteen, ja sen edistämiseen niin yksityisen, julkisen kuin kolmannen sektorin näkökulmista – yksilöä unohtamatta.
Tuotantokausi 2 syksy 2024
Haastattelija Harriet Lonka
Tuottaja Jyri Wuorisalo
Kokonaisturvallisuus ja maakunnat
Millainen rooli maakunnan liitoilla on kokonaisturvallisuuden edistämisessä? Entä miten kokonaisturvallisuus on yhteydessä alueelliseen hyvinvointiin ja elinvoimaan? Pohjois-Savon liiton maakuntajohtaja Tytti Määttä avaa jaksossa maakunnissa tehtävän työn merkitystä kokonaisturvallisuuden näkökulmasta. Kuuntele, miten liiton tuottama ja kokoama ennakointitieto, maakuntasuunnitelma sekä maakunnan liittojen jakama rahoitus voivat toimia konkreettisina kokonaisturvallisuuden ja elinvoimaisuuden edistämisen työkaluina.
Kokonaisturvallisuus ja ilmastotyö
Miten ilmastonmuutos ja siihen liittyvä ilmastotyö kytkeytyvät kokonaisturvallisuuteen? Jaksossa pureudutaan ilmastonmuutokseen, sen hillintään ja muutokseen sopeutumiseen sekä ilmastoriskeihin erityisesti Pohjois-Savon näkökulmasta. Vieraana on Pohjois-Savon ELY-keskuksen ilmastoasiantuntija ja Hiilineutraali Pohjois-Savo vastuullisesti ja vaikuttavasti -hankkeen projektipäällikkö Saara Karkulahti. Konkreettisiin ilmastotavoitteisiin pääseminen on eri sektoreiden ja toimijoiden, niin aluekehittäjien, tutkimuslaitosten, oppilaitosten, kuntien kuin yrittäjien yhteisen työn takana. Kuuntele, miten sinä voit vaikuttaa.
Kokonaisturvallisuus ja turvallisuus arjessa
Mika Kolehmainen Kuopion Vartiointipalvelu Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja avaa turvallisuuden ajankohtaisia kysymyksiä vartiointityön tarjoamilta näköalapaikoilta. Jaksossa keskustellaan kriittisen infrastruktuurin turvaamisesta, rikosten ennalta estämisestä sekä erilaisiin häiriöihin ja kriiseihin varautumisesta. Kuuntele myös, millainen merkittävä rooli yrityksillä voi olla viranomaisten kokonaisturvallisuutta edistävän työn tukena.
Kokonaisturvallisuus, koulutus ja tutkimus
Miten koulutus ja tutkimus voivat edistää kokonaisturvallisuutta? Uuden strategian myötä kokonaisturvallisuus on Savonia-ammattikorkeakoulun koulutuksen, tutkimuksen ja TKI-toiminnan ytimessä. Tutkimusalat keskittyvät muun muassa veden ja ruuan turvallisuuteen, vihreän siirtymän kannalta ajankohtaisiin bio- ja kiertotalouteen sekä energiaan, ja kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Mervi Vidgren, Savonia-ammattikorkeakoulun rehtori, kertoo oppilaitoksessa tehtävästä kokonaisturvallisuutta edistävästä työstä. Kuuntele myös, millaisilla toimilla kokonaisturvallisuuteen liittyvää osaamista jalkautetaan työelämään ja muun muassa pk-yrityksiin.
Kokonaisturvallisuus ja aluehallinto
Mikä on aluehallintoviraston tehtävä kokonaisturvallisuuden edistämisessä? Markku Tervahauta, Itä-Suomen AVIn ylijohtaja, avaa aluehallintovirastojen roolia riskien hallinnassa ja alueellisessa varautumisessa ja kertoo muun muassa alueellisten maanpuolustuskurssien merkityksestä. Tervahauta tarjoaa niin ikään näkymiä ajankohtaiseen aluehallinnon uudistukseen ja sen vaikutuksiin kokonaisturvallisuuden edistämiseen. Kuuntele myös, mitä on luottamuspääoma ja miksi se on kokonaisturvallisuuden näkökulmasta arvokasta yhteiskunnassa
Kokonaisturvallisuus ja tieto
Mitä on kansallinen turvallisuus ja miten se liittyy kokonaisturvallisuuteen? Turvallisuustiedon asiantuntija Kari Laitinen, Turvallisuus ja Tieto T:mi, pohtii mikä on tiedon, eri toimijoiden muodostaman yhteisen tilannekuvan ja osaamisen merkitys kokonaisturvallisuuden edistämisessä. Laitinen johdattelee kysymään, kuka kokonaisturvallisuuteen liittyvän tiedon tuottaa, kenen omaisuutta tieto on ja kuka sen käytöstä päättää.