”Kätilöys on lääkäriyttä enemmän minun juttuni” – Taru opiskelee kätilöksi
Olen Taru, ja opiskelen neljättä vuotta Kuopiossa Savonialla kätilöksi. Valmistun keväällä 2025, kunhan suoritan ensin kaikki 40 harjoitteluviikkoani.
Päädyin opiskelemaan kätilöksi lukio-opintojen ja puolikkaan välivuoden jälkeen haettuani ensin lääkikseen, mutta todettuani nopeasti, että kätilöys on lääkäriyttä enemmän minun juttuni. Kätilöydessä minua kiinnosti työn herkkyys ja samalla haastavuus, perheiden kohtaaminen ikimuistoisen hetken äärellä sekä monipuolinen perehtyminen naisten hyvinvointiin sekä seksuaalisuuteen.
Kätilöopintoihin kuuluu sairaanhoitajaopinnot sekä niiden lisäksi erikoistuminen kätilöksi. Kätilövaiheeseen sisältyy myös imetysohjaajakoulutus.
Sairaanhoitajaopintoihin kuuluu sekä teoriaopinnot, että useita erilaisia hoitotyön harjoitteluita. Lisäksi sairaanhoitajavaiheen jälkeen on kätilöopintojen teoriaopintoja noin puolen vuoden ajan sekä kätilötyön työharjoittelua yhteensä 40 viikkoa erilaisissa oppimisympäristöissä (synnytyssali, tarkkailuosasto, lapsivuodeosasto, eri poliklinikat ja vauvateho). Harjoitteluita suoritetaan ympäri Suomea eri paikkakunnilla, joten opintojen aikana pääsee monipuolisesti tutustumaan myös eri sairaaloihin ja työympäristöihin.
Kokonaisuudessaan kätilöopinnot kestävät 4,5 vuotta, ja pätevyydeksi valmistuessaan saa sekä sairaanhoitajan että kätilön tittelit. Työmahdollisuuksia on monia, koska valmistumisen jälkeen voi pyrkiä työllistymään joko kätilönä tai sairaanhoitajana.
Ajatuksissa kätilöt usein sijoitetaan vain synnytyssaliin, mutta uramahdollisuuksia on hyvin monia niin naistentautien, eri vuodeosastojen, raskauden seurannan tai esimerkiksi vauvojen teho- tai vuodeosastohoidon parissa. Kätilöosaamista voi hyödyntää myös sairaanhoitajana työskennellessä, sillä opinnoista saa kattavan pohjan naisten terveyteen kuten gynekologisiin ongelmiin ja niiden hoitoon, sekä perheiden ja lasten hoitotyöhön.
Kätilön työ on antoisaa, vastuullista ja haastavaa nopeasti muuttuvine tilanteineen. Antoisinta on perheiden kanssa työskentely monipuolisesti, sekä syntymän ihmeen äärelle pääseminen ja perheen tärkeässä hetkessä mukana oleminen.
Työ vaatii hyviä sosiaalisia taitoja, empaattisuutta sekä sopeutumiskykyä erilaisiin tilanteisiin erilaisten perheiden kanssa työskennellessä. Pääsääntöisesti kätilön ammatti on ilon ja onnen täyteistä, eikä yksikään työvuoro ole samanlainen kuin edellinen.
Omassa kätilöydessäni pidän ajatuksesta että vauvojen syntymisen lisäksi tässä työssä naisista tulee äitejä ja perheistä kokonaisia. Työ on onnen ja kivun työtä, mutta hyvin antoisaa ja rikastuttavaa, kun työtään tekee sydän auki ja on aidosti perheille läsnä. Monet kohtaamiset potilaiden kanssa ovat olleet sellaisia, etten unohda niitä koskaan.
Olen oppinut ammattitaitojen lisäksi hyvin paljon elämästä ja itsestäni näiden opintojen aikana. Tämä ammatti on jatkuvaa oppimista ja itsensä haastamista; valmis ei ole koskaan, vaan aina voi oppia jotain lisää ja kehittää taitojaan.
Kannustan tulevia opiskelijoita hakemaan rohkeasti sellaiselle alalle, joka tuntuu oikealta ja kutsuvalta. Unelmia voi myös muuttaa matkan varrella, jos joku ei tunnukaan omalta ja oikealta, vaan toinen ala ja suunta kutsuu enemmän. Opiskeluajasta kannattaa ottaa kaikki irti ja nauttia, ja myös huolehtia omasta jaksamisestaan.
Kannustan myös rohkeasti siihen, että opintojen aikana hakeutuu mukavuusalueidensa ulkopuolelle ja esimerkiksi tekee työharjoitteluita eri paikkakunnilla tai paikoissa, jotka eivät omia ykkösvaihtoehtoja olisikaan. Niistä voi oppia tosi paljon ja oivaltaa täysin uusia asioita! Rohkeutta ja avointa mieltä opintoihinne. ❤
–Taru