”Restonomit voi työllistyä hyvin monenlaisissa tehtävissä” – Teo opiskelee restonomiksi
Moi kaikki! Olen Teo Karvonen ja opiskelen neljättä (HUI!) vuotta restonomiksi Savonialla ja vielä tarkennuksena matkailupuolella.
Aloitin opiskelut siis 2019 ja tähän mennessä mennään ihan aikataulun mukaan. Joka kerta kun sanoo, että opiskelee neljättä vuotta, niin järkyttyy ja saa pienen shokin, mutta se annettakoon anteeksi.
Mä oon vähän semmonen persoona, että innostun tosi monesta asiasta ja on ainakin viime vuosina ollut haastavaa sanoittaa sitä asiaa, että mikä minua aidosti kiinnostaa. Olen käyttänyt humoristisesti tämmöistä lausahdusta itsestäni kuin, että ”eniten kiinnostaa kaikki”.
Törmäsin 2019 keväällä Savonian postaukseen Instagramissa restonomiopiskelijan – nykyään jo valmistuneen restonomin tarinaan ja siitä sain ajatuksen,
että ”Ehkä restonomi voisi olla itselle se juttu”. Osittain myös sen takia, että olen tykännyt matkustamisesta ja jos sitä alaa voisi opiskella niin siinä tilanteessa voittaisi kaikki.
Loppupeleissä restonomit voi työllistyä hyvin monenlaisissa tehtävissä. Itse miellän restonomin erityisesti palvelualojen ammattilais- ja asiantuntijatutkinnoksi. Koulussa toki puhutaan paljon ”meidän alastamme”, mikä tarkoittaa perinteistä MaRa alaa (Matkailu- ja ravitsemisala) ja se on hyvä, koska se on tutkinnolle se isoin ”kotikenttä”, mutta haluan ja kannustan hakemaan, jos olet vielä epävarma, että mitä haluat isona tehdä. Sun ei tartte tietää sitä vielä, koska ei hätää – en minäkään sitä vielä tiedä. Aina on kuitenkin johonkin tehtäviin päädytty ja elämä kuljettaa 😊
Fuksivuonna opiskeluissa käydään hyvinkin juurta jaksaen perusteita ravitsemis- ja matkailupuolella. Itse vietin fuksisyksyni opetuskeittiössä mikä ei todellakaan ole itselle se vahvuusalue saatikka tulevaisuuden paikka (tällä hetkellä), mutta uteliaalla asenteella pärjää pitkälle ja myös rehellisyys maan perii. On hyvä sanoa esimerkiksi opettajille, luokkalaisille jos jännittää. Koulussa ollaan myös opiskelemassa ja jos jollain ei
ole kokemusta niin sitten asiaa opetellaan – yhdessä.
Opiskelu muuten on teoriaa ja luentoja aika paljon, mutta esimerkiksi toisena ja kolmantena pääpaino siirtyy itsenäiseen opiskeluun, jolloin opiskelijana täytyy ottaa vastuuta opintojen etenemisestä. Tukea, neuvoa & apua saa kyllä jatkuvasti omilta tutoropettajilta, opoilta ja luokkalaisilta vaikka opinnot olisivatkin enemmän itsenäisempää.
Viimeisenä kokonaisena vuonna eli kolmantena vuonna opintokokonaisuuksia ei ole enää niin montaa ja näin ollen moni siirtyy tekemään opinnäytetyötä ja suorittamaan harkkoja.
Harjoitteluista sen verran, että restonomitutkinnossa (tällä hetkellä) on kaksi pakollista harjoittelua ja ne ovat perusharjoittelu 270 h sekä ammatillinen / syventävä harjoittelu 530 h ja yhteensä harjoittelutunteja tulee tehtyä siis 800 tuntia. Opiskeluihin sisältyy siis paljon harjoitteluita, mutta ne saa suorittaa myös itselleen sopivissa tilanteissa.
Itse suoritin perusharjoitteluni kesällä 2020 Business Center Pohjois-Savossa ja pystyin näin keskittymään harjoitteluun täysillä, kun kursseja ei pyörinyt taustalla. Tällä hetkellä, kun kirjoitan tätä tarinaa niin suoritan syventävää harjoitteluani juurikin Savonialla tapahtuma- ja viestintäharjoittelijana ja enää neljännen (4) vuoden syksyllä ei pakollisia kursseja ole, joten harjoitteluun on helppo panostaa kaikki olemassa oleva aika.
Opiskeluiden aikana kiinnostukseni tapahtumatuotantoon ja elämyksiin on herännyt ja myös vahvistunut. Toivon, että löydän tulevaisuudessa paikan missä voin olla osana tapahtumia tai niiden järjestämistä. Myös rekry ja HR puoli kiinnostaa. Tällä hetkellä en vielä tiedä mihin tieni vie, mutta uskon sen oman paikkani löytyvän vielä.
Restonomi on äärimmäisen monipuolinen tutkinto vaikkakin infosivut ja opettajat saattavat antaa kuvan pelkästä matkailu- ja ravitsemisalasta. Hae jos olet samanlainen kuin minä, jota kiinnostaa kaikki ja koet olevasi suulas ja sosiaalinen persoona. Semmoisia persoonia alalle tarvitaan lisää!