Hyvät taidot talouden hallintaan ja ympäri Suomen levittyvä verkosto saman alan ihmisiä jäävät pinkan päällimmäisiksi, kun keväällä valmistuneet agrologit Teemu ja Pekka listaavat, mitä opinnoista Savonialla sai.
– Paljon valmiimpi nyt on yrittäjäksi kuin ennen opintoja. Erityisesti talousopetus on ollut todella hyvää, Pekka sanoo.
Molemmat ponnistivat agrologiopintoihin ammattiopistosta, Kiuruvedeltä lähtöisin olevalla Teemulla on maaseutuyrittäjän tutkinto, sonkajärveläisellä Pekalla sen lisäksi kaksoistutkintona suoritettu maanrakennusalan tutkinto.
– Opettajat Pemolla kannustivat hakemaan agrologiopintoihin Savonialle, Teemu kertoo ja sanoo ajatuksen kypsyneen jo opintojen toisena vuonna.
Pekka myöntää töiden kiinnostaneen jatko-opintoja enemmän, mutta siihen mennessä kertyneet taidot eivät tuntuneet riittäviltä yrittäjäksi ryhtymiseen. Savonian läheisyys mahdollisti kotitilan töiden ja opiskelun yhdistämisen.
Koronan tuoma etäopetus ei ollut Pekan ja Teemun mukaan suuri muutos opintoihin, sillä etäopetus oli tuttua jo ennen koronaa. Zoomin käyttöä ei tarvinnut enää opetella ja kysyminen ja kommentointi etätunneilla oli helppoa.
– Meillä oli opinnot jo loppusuoralla, mutta vaatihan se itsekuria tehdä opinnot loppuun, nuoret miehet myöntävät.
Yhteisen opinnäytetyön tehneet tuoreet agrologit kiittelevät Savonian opettajia sujuvasta etäopetuksesta ja erityisesti talousopetuksen laadusta. Opintojen onnistuminen etänä ei ole heidän mielestään ainakaan opetuksesta kiinni.
Pekka jatkaa yrittäjänä kotitilallaan Sonkajärvellä ja pitää opintojen kautta saatuja oppeja suoritettua tutkintonimikettä tärkeämpänä, toki tulevaisuuden tarpeita ei voi tietää.
Teemu uskoo agrologin tutkinnosta olevan paljonkin hyötyä työnhaussa, sillä monipuolista tutkintoa arvostetaan työmarkkinoilla. Hän on kiinnostunut sekä asiantuntijan että maatalousmyynnin tehtävistä, jälkimmäisestä on kokemusta jo kertynytkin. Mielessä on käynyt myös opintojen jatkaminen yliopistossa.
Eeva-Kaisa Pulkka, teksti
Leena Kärkkäinen, kuva