”Mietin olisinko pari vuotta työelämässä ja hakisin ylempään ammattikorkeakouluun” – Patrik valmistui YAMK-agrologiksi
Olen Patrik. Opiskelin agrologin YAMK-tutkinnon Savoniassa. Aloitin opinnot syksyllä 2021.
Olen halunnut agrologiksi jo ala-asteelta asti. Aikanaan, kun agrologin opinnot SeAMK:ssa olivat loppusuoralla, mietin hakisinko opiskelemaan maisteriohjelmaan Viikkiin vai olisinko pari vuotta työelämässä ja hakisin ylempään ammattikorkeakouluun. Polte töihin vei pidemmän korren.
YAMK-tutkintoon tarvittava kahden vuoden työkokemus kertyi juuri ja juuri täyteen, kun keväällä 2021 kirjoitin hakemusta ja ennakkotehtäviä sekä osallistuin haastatteluun. Hakuvaiheen ennakkotehtävät antoivat ensimmäisiä vihjeitä siitä mitä YAMK-opinnot tulisivat olemaan.
Alussa syventävät opinnot etenivät nopeasti, sillä ne suoritettiin tiimeissä. Tiimien tehtävänä oli ratkaista case-yrityksen ongelmia ja myöhemmin kehittää yritystä. Samalla kun opiskeltiin tiimeissä, tultiin tutuiksi opiskelukavereiden kanssa. Etäopiskelu tietokoneella oli paljon mielekkäämpää, kun ruudun toisella puolella olevat opiskelukaverit ovat myös oikeasti tuttuja.
Valinnaisilla kursseilla opintoja voi muokata oman näköisiksi. Omia valinnaisia kursseja olivat esimerkiksi maatilan verosuunnittelu ja englanninkielinen Expertise and leadership. Molemmat kurssit olivat todella haastavia, mutta ajattelen niiden vaikutuksen olleen suuri omaan kehittymiseeni.
Olen nyt opiskellut maaseudun kehittämistä, joten eiköhän seuraavaksi aleta kehittämään sitä maaseutua. Minun kohdallani se tarkoittaa tietenkin työskentelyä maidontuotannon parissa.
Savonia tarjoaa tutkinnosta valmistuneille mahdollisuuden opiskella maksutta avoimen ammattikorkeakoulun opintoja. Tällä hetkellä koulusta on vähän ähky olo, mutta aion hyödyntää mahdollisuuden ja valita jotain mielenkiintoista, vaikka ensi talveksi.
Savonialla on tarjolla monenlaista apua ja tukea, joihin kannattaa tarttua. Itse hyödynsin paljon kirjaston ja kuraattorin palveluita sekä opinnäytetyöklinikoita.
Opinnot tuntuvat joskus ylitsepääsemättömän vaikeilta, mutta hyvä muistutus on että, norsukin syödään pieninä paloina – ei koko norsua kerrallaan.