Merjan tarina – Tulisiko minusta insinööri?
Olin jo pitkään miettinyt, että haluaisin vahvistaa omaa osaamistani opiskelemalla. Valmistuin filosofian maisteriksi 2007 nykyisestä Itä-Suomen yliopistosta. Valmistumisen jälkeen työllistyin elintarvikealalle, jossa olen työskennellyt tuotekehitystehtävissä jo 12 vuotta. Aikaisemmin opiskelin Oulun avoimessa yliopistossa tuotantotaloutta ja koin, että opiskelu työn ohella onnistuu, kun on valmis tekemään töitä myös vapaa-ajalla.
Huomasin Facebookissa Savonian mainoksen InnoTech-liiketoiminnan koulutuksesta, mutta en vielä silloin laittanut hakemusta sisään, koska en ole pohjakoulutukseltani insinööri tai tradenomi. Mainos tuli kuitenkin uudestaan esiin marraskuun loppupuolella, kun koulutukseen haettiin lisää opiskelijoita. Koulutus oli jo aiemmin herättänyt mielenkiinnon sisällöllään ja ajattelin kokeilla, pääsisikö maisterin papereillakin sisään insinööriohjelmaan ja kyllä niilläkin oli mahdollista tulla valituksi.
Aika valituksi tulemisesta opintojen alkuun oli lyhyt, joten en ehtinyt aloitusta juurikaan jännittämään. Kun luin hakumateriaaleista koulutusohjelman esittelyn, vakuutuin siitä, että näistä opinnoista on hyötyä nykyisessä työssäni, jossa teen tuotekehitysprojekteja useiden eri asiakkaiden kanssa. Lisäksi koen, että tämä koulutus avaa mahdollisesti myös uusia uramahdollisuuksia.
Monialaista ja toimivaa tiimityötä
Ensimmäisten lähipäivien aikana selvisi, että ensimmäinen kurssi tehdään tiimityönä. Tiimi jaettiin niin, että jokaisessa tiimissä on sekä insinööri- että tradenomiopiskelijoita. Meidän tiimiimme kasautui hyvin saman henkisiä henkilöitä kuin itse olen. Tiimimme työskentely sujui heti ensimmäisinä päivinä hyvin ja tuntui kuin olisimme tunteneet jo aikaisemminkin. Olemme kokoontuneet joka sunnuntai Teamsin kautta tekemään kurssityötä eteenpäin. Olemme myös sparranneet toisiamme opinnäytetöiden aiheista, muiden kurssien harjoitustehtävistä sekä koronan aiheuttamista muutoksista jokaisen henkilökohtaisessa elämässä.
En ole kokenut opiskelua kuormittavaksi. Lähipäiviä on ollut noin kahden kuukauden välein. Yleensä päivät ovat olleet perjantai ja lauantai. Lähipäivissä on helppo huomata yhteenkuuluvuuden tunne muiden koulutusohjelman opiskelijoiden kanssa. Erilaiset taustat antavat paljon uusia näkemyksiä niin opiskeluun kuin omaan työntekoonkin.
Kannustan kaikkia, jotka miettivät opiskelua työn ohella, rohkeasti hakemaan ja aloittamaan opiskelun. Opiskelun takia joudut varmasti muuttamaan vapaa-ajanviettoasi, mutta opiskelu antaa niin paljon uutta virtaa omaan työhön ja elämään, että sen takia voi vähän vapaa-aikaa uhrata.