
LM13 Maaseutuelinkeinojen koulutusohjelma
Koulutuksen lähtökohdat
Maaseutuelinkeinojen koulutusohjelma johtaa luonnonvara-alan ammattikorkeakoulututkintoon, tutkintonimike on agrologi (AMK). Opintojen laajuus on 240 opintopistettä ja kesto 4 vuotta. Tutkinnon tuottama osaaminen vastaa Euroopan unionin alueella yhteisesti määriteltyä korkeakoulutasoa, mikä mahdollistaa työvoiman ja asiantuntijoiden liikkumisen.
Suomalainen maaseutu ja maatilatalous muuttuvat osana muuta yhteiskunnallista ja elinkeinojen kehitystä. Eurooppalainen maatalouspolitiikka ja kansainvälistyvät markkinat muodostavat maaseutuelinkeinojen toimintaympäristön. Jotta tulevaisuuden haasteista selvitään, tarvitaan ennakoivaa korkeatasoista ammatillista osaamista.
Laadukkaan ja turvallisen ravinnon ja sen raaka-aineiden tuottaminen on maatalouden perustehtävä. Maatalous ja elintarvikeketju pysyvät kannattavina ja elinvoimaisina, jos toiminta on asiakaslähtöistä ja hyvin johdettua. Tärkeitä tekijöitä ovat eläinten hyvinvointi, ympäristöstä huolehtiminen, toisiaan täydentävät maaseutuelinkeinot ja myös kokonaisuutena elinvoimainen ja hyvinvoiva maaseutu.
Osaamistavoitteet
Agrologi (AMK) on aktiivinen, verkostoitunut ja kansainvälisesti ajatteleva ammattilainen, jolla on hyvät viestintä- ja vuorovaikutustaidot. Agrologi tuntee maaseutuelinkeinot ja niiden monipuolisen yritystoiminnan. Ammattitaidossa korostuvat liikkeenjohdolliset taidot. Lisäksi hän osaa soveltaa ja käyttää tarkoituksenmukaisia tuotantovälineitä ja teknologiaa. Agrologi tuntee perusteellisesti maatilatalouden biologiset prosessit sekä maaseutuelinkeinojen ja luonnon välisen vuorovaikutuksen. Hänellä on vahva ammattiidentiteetti sekä halua ja osaamista työskennellä suomalaisen maaseudun hyväksi.

Agrologin koulutus on eurooppalaista ja suomalaista tasoa 6 (kansallinen viitekehys)
Agrologin osaamisprofiili muodostuu kompetensseista.


Opintojen rakenne
Agrologin opinnot ovat 240 opintopistettä. Opetussuunnitelman mukaan yksi opiskeluvuosi tuottaa 60 opintopistettä, mikä vastaa 1600 tuntia opiskelijan työtä. Opiskelijan työ koostuu mm. lähitunneista, etä- ja itsenäisestä opiskelusta, verkko-opiskelusta ja harjoittelusta. Opiskelu sisältää työelämälähtöistä tutkimus- ja kehittämistoimintaa.

Perusopinnoissa (110 op) on sekä yleisiä että ammatillisia opintoja. Ne antavat laajan ammattisivistyksellisen pohjan ammattiopinnoille (50 op). Maatalouteen suuntautuvat opiskelijat valitsevat ammattiopinnoiksi kotieläinyrittämisen pakollisen opintokokonaisuuden (20 op) lisäksi 30 opintopistettä vaihtoehtoisia ammattiopintoja. Ammattiopinnot sijoittuvat kolmanteen ja neljänteen opiskeluvuoteen.
Maatalousharjoittelu tapahtuu oppilaitoksen kanssa sopimuksen tehneillä maatiloilla ja/tai hevostalousyrityksissä. Työelämäharjoittelun aikana työskennellään asiantuntijuutta edellyttävissä alan työpaikoissa, mm. maaseutuhallinnossa, neuvonnassa, tutkimuslaitoksissa, yrityksissä tai muissa alan organisaatioissa.
Vapaasti valittavia opintoja voi valita myös muiden yksiköiden ja oppilaitosten tarjonnasta, kunhan ne täyttävät ammattikorkeakoulutason. Opinnot suuntautuvat opiskelijan kiinnostuksen mukaan. Opinnäytetyö tehdään pääsääntöisesti kolmannen ja neljännen opiskeluvuoden aikana.
Asiantuntijuuden kehittyminen
Savonian opetussuunnitelmissa opintojaksot muodostavat laajempia opintokokonaisuuksia. Näin ne eivät ole irrallisia vaan tukevat opiskelijan kokonaiskehitystä ja asiantuntijuuden kehittymistä. Samalla mahdollistuu opetuksen ja työelämälähtöisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhdistyminen.
Agrologin opetussuunnitelma on laadittu niin, että
- tutkinto tuottaa työelämässä vaadittavan osaamisen
- koulutus varmistaa opiskelijan asiantuntijuuden kehittymisen.
Opiskelija
-laatii opiskelunsa tueksi henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, jossa aiemmin hankittu osaaminen tunnistetaan (sisältää vähintään 5 opintopistettä opiskelua vieraalla kielellä)
-vastaa opintojensa etenemisestä.
Savonian opettajat ja muu henkilöstö ohjaavat ja tukevat henkilökohtaisten tavoitteiden määrittelemisessä ja saavuttamisessa.
Opinnot muodostavat opiskelupolun, joka koostuu vuositeemoista ja niiden moduuleista ja jossa uusi osaaminen rakentuu aiemmin opitulle. Kukin moduuli sisältää opintojaksojen yhteisen aloitus- ja loppuseminaarin. Oppimisympäristönä ovat oppilaitoksen lisäksi alan yritykset ja organisaatiot, tutkimus- ja kehityshankkeet ja verkostot sekä kotimaassa että ulkomailla. Kansainväliseen opiskelijavaihtoon lähteminen onnistuu parhaiten toisen tai kolmannen vuoden keväällä. Myös harjoittelut ja opinnäytetyön voi tehdä osittain tai kokonaan ulkomailla.


Agroloign osaamisprofiili rakentuu opiskeluvuosien ja opintojaksojen tuottamasta osaamisesta. Kompetenssitaulukosta näkyy eri vuosien opintojaksot ja osaaminen, mitä ne kehittävät.
Opintojaksot on esitelty opiskeluvuosittain ja alateemoittain moduuleina. Kunkin moduulin aluksi on sen tavoite ja sen jälkeen moduuliin kuuluvat opintojaksot. Kuhunkin moduuliin voi kuulua kokoava tehtävä, joka sisältyy moduulin opintojaksoihin. Poikkeuksena ovat harjoittelut, opinnäytetyö ja vaihtoehtoiset ammattiopinnot. Harjoittelut ajoittuvat kesään ja jakaantuvat kahdelle lukuvuodelle. Niihin kuuluvat osat on kuitenkin esitelty yhtenä kokonaisuutena kevätmoduulin kohdalla. Opinnäytetyön kuvaus on kolmannen opiskeluvuoden syksymoduulissa. Vaihtoehtoiset ammattiopinnot on esitelty opetussuunnitelman lopuksi. Opiskelumoduulien yhteydessä kullekin opintojaksolle on määritelty ne yleiset ja ammatilliset kompetenssit, joita opintojakso kehittää.
1. opiskeluvuosi: Maatilatalouden perusteet ja oppimisen taidot 60 op
Maatilataloutta oppimaan 26 op (1. syksy)
Tavoite: Opiskelija tuntee ammattikorkeakoulun ja osaa opiskella siellä. Hän hallitsee oppimista tukevia taitoja ja osaa käyttää oppimisen työkaluja. Opiskelija tutustuu luonnonvara-alaan ja ymmärtää agrologin ammatin tuotannolliset, taloudelliset ja ekologiset osaamisvaatimukset. Hän saa perusvalmiuksia maatilalla työskentelyyn, ammatillisen tiedon käsittelyyn sekä sen käytäntöön soveltamiseen.

Maatilan perusprosesseja 19 op (1. kevät)
Tavoite: Opiskelija tuntee maatilan biologiset, kemialliset, taloudelliset ja tekniset perusprosessit. Opiskelija vahvistaa osaamistaan suullisen ja kirjallisen viestinnän taidoissa sekä tiedonhankinta- ja vuorovaikutustaidoissa. Opiskelija saa perustiedot ja -taidot maatilatyöskentelyä varten.

Maatalousharjoittelu 30 op (1. kesä)
Tavoite: Opiskelija perehtyy käytännössä maatalouteen kasvukauden aikana. Hän osaa suunnitella ja tehdä peltoviljelyn, kotieläintuotannon ja muut maatalouden työt. Hän osaa toimia työntekijänä ja hallitsee siihen liittyvät vuorovaikutustilanteet. Opiskelija tekee johtopäätöksiä yrittäjänä toimimisesta ja maatilayrityksen taloudesta ja toiminnan kehittämisestä.
Harjoittelu koostuu seuraavasti: 1/3 kotieläintuotannon töitä, 1/3 peltoviljelyn töitä ja 1/3 muita töitä (esim. metsätyöt, rakennustyöt ja kotitaloustyöt). Hevostalouteen suuntautuvilla kotieläintuotannon työt ja muut työt voivat koostua hevostalouden töistä. Ensimmäisen vuoden opinnot tulee olla hyväksytysti suoritettuna, jotta maatalousharjoitteluun voidaan lähteä. Kansainväliseen maatalousharjoitteluun haetaan erikseen. Opettajakunta tekee päätöksen kansainväliseen harjoitteluun lähtemisestä.

2. vuosi: Maaseudun elinkeinot – Suomi osana Eurooppaa 60 op
Tuotantoprosessit ja toimintamallit 19 op (2. syksy)
Tavoite: Opiskelija tuntee maatilan tuotantoprosessit ja toiminnan. Hän saa perustiedot ja -taidot maataloudessa tehtäviä suunnitelmia varten ja osaa suunnitella maatilan eri tuotantovaihtoehtoja sekä maaseutuyrityksen perustamista. Opiskelija muodostaa kokonaiskuvan maatilayrittämisestä suunnitelmien avulla.

Kansainvälinen toimintaympäristö 26 op (2. kevät)
Tavoite: Opiskelijalla on entistä laajempi ammatillinen näkemys ja tietämys maaseutuelinkeinoista. Hän osaa etsiä tietoa ja hankkia taitoja myös ulkomailta. Hänellä on kiinnostus oman alansa kan-sainväliseen yhteistyöhön ja hän osaa tarkastella asioita kansainvälisestä näkökulmasta. Opiskelijan minäkuva ja ammatti-identiteetti vahvistuvat.

3. vuosi: Yrittäjyys, työelämä ja verkostot 60 op
Maaseudun verkostoituva työelämä 24 op (3. syksy)
Tavoite: Opiskelija syventää kotieläintuotannon ja liiketoimintaosaamisen tietämystään ja verkostoitumistaan, hevostalouteen suuntautuva aloittaa suuntautumisopintonsa. Hän saa kokonaiskuvan organisaation viestinnästä, osaa suunnitella ja toteuttaa tapahtumia ja tilaisuuksia sekä viestintää. Opiskelija hankkii toisen kotimaisen kielen osaamisen. Hän alkaa suunnitella opinnäytetyötään.

Tutkimus yrittäjän tukena 24 op (3. kevät)
Tavoite: Valittujen ammattiopintojen osaaminen kehittyy. Opiskelija saa tutkimuksellisia ja projektityöskentelyvalmiuksia ammatillista kehittymistä ja opinnäytetyötä varten. Opiskelija kehittää itselleen kontaktiverkostoa työelämään. Hän esittää opinnäytetyösuunnitelmansa.

Työelämäharjoittelu 20 op (3. kesä)
Tavoitteet:Opiskelija perehtyy ja saa entistä syvemmän näkemyksen johonkin maatila/hevostalouteen liittyvään erityisalaan. Hän oppii työntekijänä vaihtelevissa tehtävissä vastuullista asiantuntijan toimintaa. Opiskelijan käsitys agrologin toimenkuvasta ja työtehtävistä laajenee ja hänen mahdollisuutensa työllistyä paranevat. Harjoittelu suoritetaan alaa palvelevissa yrityksissä, neuvontajärjestöissä tai julkishallinnossa.

4. vuosi: Maaseudun asiantuntijaksi 60 op
Asiantuntija vaikuttajana 24 op (4. syksy)
Tavoite: Opiskelija syventää ammatillista erityisosaamista, perehtyy maatalouspoliittiseen päätöksentekoon ja vaikuttamiseen sekä suomalaisen oikeusjärjestelmän ja työelämän käytänteisiin. Opiskelija paneutuu opinnäytetyön tekemiseen.

Tulevaisuuden haasteita 28 op (4. kevät), sisältää laskennallisesti kaikki vapaasti valittavat opinnot
Tavoite: Opiskelija osoittaa ammatillisen erityisosaamisensa ja valmistautuu siirtymään työelämään.

Pakolliset ja vaihtoehtoiset ammattiopinnot / vaihtoehtoiset ovat valittavissa myös vapaasti valittaviksi opinnoiksi (kolmas ja neljäs opiskeluvuosi).

Koulutuksen toteutus
Savonian koulutusta ohjaa OIS-ajattelu. Siinä yhdistyvät laadukas oppiminen ja opetus sekä työelämälähtöinen tutkimus- ja kehittämistoiminta. OIS tulee sanoista Open Innovation Space. Opiskelija on aktiivinen toimija ja hän työskentelee erilaisissa tiloissa, ryhmissä, yhteisöissä ja verkkooppimisympäristöissä. Eri alojen opiskelijat, opettajat, tutkimus- ja kehittämistehtävissä työskentelevät sekä työelämän edustajat yhdessä ratkaisevat käytännöstä nousevia erityyppisiä tehtäviä. Tällä tavoin opiskelussa yhdistyy teoria ja käytäntö.
Savonian koulutusten työelämälähtöisyys toteutuu opettajien monimuotoisen verkostoitumisen kautta. Verkostot varmistavat myös substanssiasiantuntijuuden jatkuvan kehittymisen. Henkilöstö luo oppimistilanteita ja tukee opiskelijan oppimista. Opintotoimisto, kirjasto- ja tietopalvelut, kansainvälisyyspalvelut ja muut tukipalvelut auttavat opiskelussa. Koulutuksessa noudatetaan esteettömyyden sekä kestävän kehityksen periaatteita.
Opintojaksotaulukko
Koodi | Nimi | 1 S | 1 K | 2 S | 2 K | 3 S | 3 K | 4 S | 4 K | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Perusopinnot | |||||||||||
Menetelmäopinnot | |||||||||||
4 LMAP111 | Opiskelijana ammattikorkeakoulussa | 3 | |||||||||
4 LMAP102 | Tietotekniikka osaamisen apuna | 3 | |||||||||
4 LMAP103 | Matematiikka | 3 | |||||||||
4 LMAP109 | Asiantuntijaviestintä 1 | 3 | |||||||||
4 LMAP110 | Asiantuntijaviestintä 2 | 3 | |||||||||
4 LMCE105 | English for Working Life | 3 | |||||||||
4 LMAP106 | Kemia | 4 | |||||||||
4 LMAP107 | Projektit kehittämisen välineenä | 5 | |||||||||
4 LMAP112 | Tutkimusmenetelmät | 5 | |||||||||
Kasvinviljely | |||||||||||
4 LMAP206 | Kasvinviljelyn perusteet | 5 | |||||||||
4 LMAP202 | Viljelykasvit ja viljelyolosuhteet | 4 | |||||||||
4 LMAP205 | Kasvinviljelyn suunnittelu | 5 | |||||||||
4 LMAP204 | Kasvisto | 3 | |||||||||
Kotieläintuotanto | |||||||||||
4 LMAP301 | Kotieläinten hoito | 3 | |||||||||
4 LMAP302 | Kotieläinfysiologia | 3 | |||||||||
4 LMAP303 | Kotieläintuotannon järjestäminen | 3 | |||||||||
4 LMAP304 | Kotieläinjalostus ja ruokinnan suunnittelu | 4 | |||||||||
Maatalousteknologia | |||||||||||
4 LMAP401 | Maatilan työkoneet ja koneketjut | 4 | |||||||||
4 LMAP402 | Koneellistamisen ja energiaratkaisujen suunnittelu | 3 | |||||||||
4 LMAP403 | Maatilarakentaminen | 3 | |||||||||
Metsätuotanto ja ympäristö | |||||||||||
4 LMAP501 | Maatilametsänhoito | 4 | |||||||||
4 LMAP504 | The Farm and Global Environment | 3 | |||||||||
Yritystalous | |||||||||||
4 LMAP602 | Maatilayrityksen talous | 4 | |||||||||
4 LMAP601 | Maatilayrittäminen | 4 | |||||||||
4 LMAP603 | Liiketoiminnan perusteet | 4 | |||||||||
Maaseutu yhteiskunnassa | |||||||||||
4 LMCE706 | English for Profession and Network | 5 | |||||||||
4 LMAP702 | Eurooppalainen maaseutupolitiikka | 4 | |||||||||
4 LMAP703 | Yhteisöviestintä | 4 | |||||||||
4 LMCR704 | Yrkessvenska | 3 | |||||||||
4 LMAP705 | Vaikuttajana yhteiskunnassa | 3 | |||||||||
Ammattiopinnot | |||||||||||
Hevostalous | |||||||||||
4 LMAA121 | Hevostalous | 10 | |||||||||
4 LMAA120 | Tarkastelussa hevonen | 10 | |||||||||
4 LMAA122 | Hevosen käyttö | 5 | |||||||||
Kotieläinyrittäminen | |||||||||||
Nautakarja | |||||||||||
4 LMAA201 | Maidontuotanto | 3 | |||||||||
4 LMAA202 | Lihantuotanto | 3 | |||||||||
4 LMAA203 | Nautakarjateknologia | 4 | |||||||||
Yrityksen suunnittelu ja seuranta | |||||||||||
4 LMAA301 | Kannattavuustekijät ja kehittämismahdollisuudet | 4 | |||||||||
4 LMAA302 | Maatilan sukupolvenvaihdos | 3 | |||||||||
4 LMAA303 | Laskentatoimen perusteet | 3 | |||||||||
Kotieläintuotanto ja -teknologia | |||||||||||
Sikatalous, siipikarja ja erikoiseläintuotanto | |||||||||||
4 LMAA204 | Sikatalous | 4 | |||||||||
4 LMAA205 | Siipikarja ja erikoiseläintuotanto | 3 | |||||||||
4 LMAA206 | Mikrobiologia ja tuotehygienia | 3 | |||||||||
Eläinaines ja eläinten terveys | |||||||||||
4 LMAA207 | Eläinaineksen valinta | 5 | |||||||||
4 LMAA208 | Eläinten käyttäytyminen ja eläinterveydenhuolto | 5 | |||||||||
Yrittäjyys ja johtaminen | |||||||||||
Yrityksen taloushallinto | |||||||||||
4 LMAA304 | Liikekirjanpidon soveltaminen ja analysointi | 5 | |||||||||
4 LMAA305 | Maksuvalmius ja budjetointi | 5 | |||||||||
Yrityksen johtaminen | |||||||||||
4 LMAA306 | Asiakaspalvelu ja markkinointi | 3 | |||||||||
4 LMAA307 | Laatujohtaminen | 4 | |||||||||
4 LMAA308 | Maaseutuelinkeinojen mahdollisuudet | 3 | |||||||||
Kasvinviljely ja viljelyteknologia | |||||||||||
4 LMAA401 | Tuottava kasvinviljely | 5 | |||||||||
4 LMAA402 | Kasvinviljelyssä käytettävät teknologiat | 5 | |||||||||
Maatilan tietojärjestelmät ja teknologia | |||||||||||
4 LMAA501 | Maatilan tietojärjestelmät | 5 | |||||||||
4 LMAA502 | Maatilan teknologia | 5 | |||||||||
Metsätalous | |||||||||||
4 LMAA601 | Metsätalouden liikkeenjohto | 5 | |||||||||
4 LMAA603 | Energia ja ympäristö | 5 | |||||||||
Vapaasti valittavat opinnot | |||||||||||
4 LMCERC | Englannin työpaja | 3 | |||||||||
4 LMCRV | Ruotsin työpaja | 3 | |||||||||
4 LMVHYG | Hygieniaosaaminen | 1 | |||||||||
4 LMVLUO | Luomutuotanto | ||||||||||
4 LMVYR09 | Maatilan verosuunnittelu | ||||||||||
4 LAV01 | e-Poultry verkkokurssi | ||||||||||
4 LAV02 | e-Poultry ryhmätyö | ||||||||||
4 LAV03 | e-Poultry intensiivikurssi | ||||||||||
Opinnäytetyö | |||||||||||
Opinnäytetyö | |||||||||||
4 SAVONT1 | Opinnäytetyö | 15 | |||||||||
5 LAONT10 | Opinnäytetyön suunnittelu | 5 | |||||||||
5 LAONT20 | Opinnäytetyön toteutus | 5 | |||||||||
5 LAONT30 | Opinnäytetyön viimeistely | 5 | |||||||||
5 LAONT40 | Kypsyysnäyte | 0 | |||||||||
4 SAVONT2 | Opinnäytetyö | 15 | |||||||||
5 LAONT50 | Opinnäytetyö, projekti 1 | 5 | |||||||||
5 LAONT60 | Opinnäytetyö, projekti 2 | 5 | |||||||||
5 LAONT70 | Opinnäytetyöprojektien synteesi ja julkistaminen | 5 | |||||||||
5 LAONT80 | Kypsyysnäyte | 0 | |||||||||
Harjoittelu | |||||||||||
Harjoittelu | |||||||||||
Maatalousharjoittelu | |||||||||||
4 LMAH101 | Johdatus maaseutuelinkeinoihin | 3 | |||||||||
4 LMAH106 | Kevät ja kesä maatilalla | 12 | |||||||||
4 LMAH107 | Maatilan syksy - vuoden tulos | 12 | |||||||||
4 LMAH108 | Harjoittelukirja | 3 | |||||||||
Työelämäharjoittelu | |||||||||||
4 LMAH201 | Toimijana työelämässä | 12 | |||||||||
4 LMAH202 | Asiantuntijan roolit | 8 |
Opintojaksokuvaukset
4 LMAP111 Opiskelijana ammattikorkeakoulussa
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija jäsentää ammattikorkeakoulun toiminnan ja toimii sitä ohjaavien säädösten ja ohjeiden mukaisesti. Hän käyttää opiskelua edistäviä tukipalveluja. Opiskelija integroi urasuunnittelun osaksi hops:a, arvioi oppimistaan ja ammatillista kehittymistään koulutusohjelman ammatillisten osaamisvaatimusten mukaisesti. Opiskelija toimii yhteisöllisesti ja kehittää itsearviointi- sekä työnhakutaitojaan. Opiskelija hahmottaa informaatiolukutaidon sisällön ja ymmärtää tiedonhankintaprosessin merkityksen ammatillisena työkaluna sekä osaa käyttää kirjastopalveluita. |
Keskeiset sisällöt | Ammattikorkeakoulu oppimisympäristönä. Opiskelija- ja ohjauspalvelut, opetussuunnitelma, sähköiset oppimisympäristöt, opiskelukyky, arviointi, palaute- ja vaikuttamisjärjestelmät, opiskelijayhdistystoiminta, kansainvälisyys opiskelussa, kielten lähtötasotestit ja turvallisuussuunnitelma. Työnhakuasiakirjat ja alumnitoiminta. Henkilökohtainen opiskelu- ja urasuunnitelma ja ammatillinen osaamisprofiili. Tiedonhankintaprosessi ja kirjaston käyttö. |
Suoritustavat | Osallistuminen opetukseen, yksilö- ja ryhmäohjauksiin sekä tiedotustilaisuuksiin, tehtävien tekeminen ja palautekyselyihin vastaaminen. Henkilökohtaisen opiskelu- ja urasuunnitelma ja sen päivittäminen vuosittain. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | www.savonia.fi/opiskelijalle. www.reppu.savonia.fi. eHOPS. Savonia-ammattikorkeakoulu. Opetussuunnitelma 2012, maaseutuelinkeinojen koulutusohjelma. www.uraohjaus.net, www.jogstep.net Tuominen Visa (toim.) Lyhyt johdatus työnhakuun. Opas opiskelijoille ja vastavalmistuneille. Uudistettu painos. Itä-Suomen yliopisto. |
Yhteyshenkilö | Rönkkö Kerttu |
5 LMAP111A Johdatus ammattikorkeakouluopintoihin
Laajuus | 1 1/2 op |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Yhteyshenkilö | |
5 LMAP111B Ammatillinen kehittyminen ja urasuunnittelu
Laajuus | 1 1/2 op |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Yhteyshenkilö | |
4 LMAP102 Tietotekniikka osaamisen apuna
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa käyttää tietotekniikkaa opiskelussa, hyödyntää tietoverkkoja, hallitsee käyttöjärjestelmän perusteet, osaa käyttää työvälineohjelmia ja tuntee tietoturvan merkityksen omassa ammatissaan. |
Keskeiset sisällöt | Oppilaitoksessa käytettävät tietojärjestelmät, Windows-käyttö, tekstinkäsittely, taulukkolaskenta, esitysgrafiikka, internet, tietoturva Internetissä ja oheislaitteiden käyttäminen. |
Suoritustavat | Annettujen harjoitustehtävien hyväksytty tekeminen. Vaihtoehtoisesti laitetentti. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Internetistä löytyvä yleinen materiaali. |
Yhteyshenkilö | Kainulainen Petri |
4 LMAP103 Matematiikka
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa soveltaa matematiikan taitoja ja tietoja omalla ammattialallaan ja kehittyy päättely- ja arviointitaidoissaan sekä ongelmanratkaisukyvyissään. |
Keskeiset sisällöt | Yhtälöt ja verranto, geometria, trigonometria, prosentti- ja korkolaskut, jaksolliset suoritukset, rahoitusmuodot, investointilaskelmat, mitta-asteikot ja tilastolliset tunnusluvut. |
Suoritustavat | Tentti ja annetut harjoitustehtävät. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Luentomateriaali |
Yhteyshenkilö | Kainulainen Petri |
4 LMAP109 Asiantuntijaviestintä 1
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa laatia opiskelussa tarvittavia tekstejä (raportti, essee, referaatti, tiivistelmä) ja asiakirjoja (mm. liikekirjeenvaihto) sekä tieteellisen kirjoittamisen perusteet (mm. Savonian raportointiohje). Hän tuntee oman alansa keskeiset tiedonlähteet ja hallitsee tiedonhankinnan perustaidot. Opiskelija osaa arvioida kriittisesti lähdeaineistoja ja hyödyntää niitä sekä kirjallisesti että suullisesti. Hän osaa esiintyä asiantuntijamaisesti. |
Keskeiset sisällöt | Tiedonhankinta ja lähteiden käyttö. Asioiden johdonmukainen, selkeä, havainnollinen ja tavoitteellinen kirjallinen ja suullinen esittäminen. Teematyö, erilaiset tekstit (raportti, essee, referaatti, tiivistelmä), liikekirjeenvaihto ja muita asiakirjoja sekä asiantuntijana esiintyminen. Prosessikirjoittaminen. |
Suoritustavat | Itsenäinen työskentely ja ryhmätyöskentely. Teematyön tekeminen ja esittely integroituna ammattiaineisiin. Kirjalliset ja suulliset tehtävät, itsearviointi, vertaisarviointi. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Yhteyshenkilö | Aho Sari |
4 LMAP110 Asiantuntijaviestintä 2
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija hallitsee kokous- ja neuvottelukäytänteet yleispätevästi ja osaa laatia niihin kuuluvat asiakirjat. Hän hallitsee erilaiset puhetilanteet ja osaa hyödyntää vaikuttamisen keinoja viestinnässä. |
Keskeiset sisällöt | Kokous- ja neuvottelutaidon teoria, yhdistystoiminnan perusteet, puheet ja erilaiset puhetilanteet, asiantuntijana esiintyminen. |
Suoritustavat | Kokous-, neuvottelu- ja puheharjoitukset, kirjalliset ja suulliset tehtävät, itsenäiset tehtävät sekä ryhmätehtävät. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Edeltävät opinnot | Asiantuntijaviestintä 1 |
Yhteyshenkilö | Aho Sari |
4 LMCE105 English for Working Life
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | The student is able to communicate politely in English in (multi)professionals contexts. The student is familiar with oral and written use of basic agricultural vocabulary. His/her attitude towards other cultures is positive. |
Keskeiset sisällöt | Expressing opinions, telephoning in English, email, CV and job application and self-promotion, presentation. |
Suoritustavat | Course attendance and active participation, completed assignments and presetnation. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Will be provided by the teacher in Moodle. |
Edeltävät opinnot | Passed level exam or rehearsal course in English. |
Yhteyshenkilö | Kumpulainen Marjatta |
4 LMAP106 Kemia
Laajuus | 4 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija tuntee aineen rakenteen, sitoutumisen ja kemialliseen reaktioon vaikuttavat tekijät. Hän tuntee happojen ja emästen kemialliset ominaisuudet. Hän ymmärtää pH-käsitteen. Hän tuntee kemikaalilainsäädännön ja osaa käsitellä turvallisesti erilaisia kemikaaleja. Hän tuntee orgaanisen kemian perusteita. Hän osaa soveltaa tietojaan ja taitojaan jokapäiväisessä työskentelyssä. |
Keskeiset sisällöt | Aineen rakenne ja ominaisuudet, kemiallinen sitoutuminen, kemialliset reaktiot, olomuodot, pH, hapettuminen ja pelkistyminen, hapot ja emäkset, TVATM, hiilen, typen, rikin ja fosforin kiertokulku, orgaanisen kemian perusteita, maaperän kemiaa. |
Suoritustavat | Tentti ja laboraatioiden työselosteet |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Luentomateriaali |
Yhteyshenkilö | Kainulainen Petri |
4 LMAP107 Projektit kehittämisen välineenä
Laajuus | 5 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija hallitsee projektityöskentelytaidot. Hän ymmärtää projektityöskentelyn osana ammattitaitoaan. Opiskelija tietää millaisia taitoja projektin vetäjältä vaaditaan. Hän tietää miten idea voidaan muuttaa projektiksi sekä tuntee projektityöskentelyn keskeiset vaiheet. Hän oppii tiimityöskentelymenetelmiä ja luo työelämäkontakteja. Opiskelija osaa hyödyntää eri projektien luomia mahdollisuuksia omassa yritystoiminnassaan. |
Keskeiset sisällöt | Projektityöskentelyn peruskäsitteet. Tutustuminen tiimityöskentelyyn ja tiimin muodostaminen. Vierailevat projektityöntekijät esittelevät hankkeita, joista tiimi valitsee itselleen hankkeen käytännön osiota varten. Osallistuminen käytännössä toteutettavaan maaseudun projektiin. Opintojakso sisältää vaiheet: 1. Projektin valinta, siihen perehtyminen ja esittely, 2. Osaprojektin valinta ja toteutussuunnitelman laatiminen, 3. Osaprojektin toteuttaminen, 4. Raportti ja analyysi osaprojektista, 5. Yhteenveto ja analyysi koko projektista, 6. Analyysi omasta oppimisesta. Opintojakso liittyy mm. tutkimusmenetelmiin ja asiantuntijaviestintään. |
Suoritustavat | Tentti, tiimin muodostaminen ja perehdyttävän projektin valinta. Projektiin osallistuminen, tuotettavat raportit, seminaariesitykset, projektipalaute, itsearviointi sekä portfolio. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Opintojaksolla erikseen ilmoitettava materiaali. |
Yhteyshenkilö | Mönkkönen Seppo |
4 LMAP112 Tutkimusmenetelmät
Credits | 5 cr |
Credits in Foreign Language | 5 cr |
Objectives | The students know the basic concepts of research and differing research methodologies. They can critically interpret research results and are prepared to resolve research problems. The students understand the significance of statistics in empirical research, learn to use statistical programmes in research work and can look for research data in their own professional area. |
Content | Stages of the research process and the terminology associated with them. Conducting a small scale quantitative research from planning to report. Basic concepts of statistics and presentation of the examined data. Data processing using statistical software. |
Requirements | Conduct of a quantitative research from plan to report. Personal learning diary. Stastical calculations. |
Grading Scale | 0 - 5 |
Course material | Will be distributed via Moodle. |
Contact | Kainulainen Petri |
4 LMAP206 Kasvinviljelyn perusteet
Laajuus | 5 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija tuntee pääpiirtein kasvien rakenteen ja elintoiminnat. Hän osaa selostaa viljelykasvien kasvuun ja kehitykseen vaikuttavat tekijät. Hän tunnistaa maalajit, määrittelee niiden viljelyominaisuudet ja niille sopivan muokkauksen sekä kalkituksen. Hän osaa ottaa maanäytteet ja tulkita niiden tuloksia. Hän perustelee maan viljavuuden, typen kiertokulun ja kuivatuksen vaikutukset satoon. Hän tunnistaa makro- ja mikroravinteiden puutosoireet ja päättelee niihin soveltuvat orgaaniset ja epäorgaaniset lannoitusaineet. Hän tunnistaa haitallisimmat kasvintuhoojaryhmät sekä niiden vioitukset. Hän osaa laatia kasvintuhoojien torjuntasuunnitelmia. |
Keskeiset sisällöt | Luonnonolot, maan vesitalous, maanparannus (maan happamuus, kalkitus), maanmuokkaus, lannoitus, kasvinsuojelun perusteet (rikkakasvit, kasvitaudit, kasvituholaiset). |
Suoritustavat | Tentit, verkkokeskustelut, harjoitustyöt (maalajien tunnistaminen, referaatit, rikkakasvien torjuntasuunnitelma), itsearviointi. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Luennot ja jaettava ja tulostettava materiaali, verkkomateriaali (esim. Farmit.net, Finfood, Evira, Wikipedia/maalajit, Viljavuuspalvelu, Kalkitusyhdistys). Tieto tuottamaan sarjan uusimpia opaskirjoja: Ajankohtaisia kasvinsuojeluohjeita 2012: Kalkitusopas (Kalkitusyhdistys, nettiversio): Fagerstedt-Linden-Santanen-Väinölä: Kasvioppi: Siemenestä satoon: Seppänen toim.,Peltokasvien tuotanto. |
Muuta huomioitavaa | Luokka A-1027, kasvinviljelyn teemaluokka. |
Yhteyshenkilö | Ripatti Sinikka |
4 LMAP202 Viljelykasvit ja viljelyolosuhteet
Laajuus | 4 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa selittää Suomen viljelyolosuhteiden, maaperän sekä säätilan vaikutuksen kasvinviljelyyn. Hän nimeää Suomessa viljeltävät viljelykasvit ja vertailee yleisimpien viljeltyjen kasvilajien viljelytekniikkaa. |
Keskeiset sisällöt | Sääopin perusteet (säteily, lämpötila, kosteus, tuuli, pilvet ja sade), viljelyvyöhykkeet ja niiden merkitys laji- ja lajikevalinnassa. Yleisimmät peltokasvit ja niiden viljelytekniikka (kasvupaikka, lajikkeet, lannoitus, kylvö, hoito ja sadonkorjuu). |
Suoritustavat | Sään havainnointiin liittyvät harjoitustyöt (ennusteen tulkinta, säärintamat), referaatti viljelykasvista ja sen esitys. Kaikkiin referaatteihin perehtyminen ja toisten esitysten seuraaminen sekä opponointi. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Luentomateriaali, harjoitusmonisteet, Seija Paasonen, Sää: Lea Saukkonen, Suomalainen sää: Sari Hartonen: Sää ympäri vuoden: Opetushallitus 2008, Peltokasvien tuotanto: Tieto tuottamaan sarjan opaskirjoja, Öljykasvinviljelijän opas, Käytännön maamies, lehti. Tarkka yksityiskohtainen referaattien laadinnan lähdeluettelo annetaan opintojakson alussa. |
Edeltävät opinnot | Kasvinviljelyn perusteet |
Muuta huomioitavaa | Luokka A-1027, Kasvinviljelyn teemaluokka. |
Yhteyshenkilö | Ripatti Sinikka |
4 LMAP205 Kasvinviljelyn suunnittelu
Laajuus | 5 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa suunnitella tilan viljelykierrot sekä tietää siitä saatavat hyödyt. Hän osaa suunnitella lannan käytön ja levityksen, kalkituksen, kylvön ja kasvinsuojelun. Hän osaa käyttää viljelysuunnittelussa mahdollisia ATK-ohjelmia ja valita niistä tilalleen sopivimman. Hän tuntee ympäristö-tuen ja sen erityisehdot sekä tietää muut hyvän maatalouden ympäristölle asettamat erityisvaatimukset. Opiskelija hallitsee maatilan ympäristövaikutukset, ravinteiden käytön sekä maatilan jäte- ja vesihuollon pääpiirteet. Hän osaa hoitaa maalaismaisemaa viljelyehdot täyttäen. |
Keskeiset sisällöt | Viljelyn suunnitelmallisuus ja siitä saatavat hyödyt. Lannoitteiden käyttö ja levitys, kalkitus, kylvö ja kasvinsuojelu. Ympäristötuki ja sen ehdot sekä muut hyvän maatalouden ympäristölle asettamat erityisvaatimukset. Maatilan ympäristövaikutukset, ravinteiden käyttö sekä maatilan jäte- ja vesihuollon pääpiirteet. Maalaismaiseman hoito viljelyehdot täyttäen. |
Suoritustavat | Viljely- ja ympäristösuunnitelmien laatiminen ohjattuna harjoitustyönä. Tentti. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Opintojakson Moodle-ympäristössä jaettava materiaali. |
Edeltävät opinnot | Edellytetään: LMAP201 Kasvinviljelyn perusteet ja LMAP202 Viljelykasvit ja viljelyolosuhteet. |
Yhteyshenkilö | Ripatti Sinikka |
4 LMAP204 Kasvisto
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija tunnistaa tärkeimmät viljelykasvit ja peltoviljelyssä esiintyvät haitallisimmat yksi- ja monivuotiset rikkakasvit sekä lajinmukaisella sirkka- tai versoasteella että täysikasvuisina luonnonolosuhteissa. Hän tuntee yleisimpien Suomessa viljeltyjen heinäkasvilajien ja haitallisimpien rikkakasvien siemenet. |
Keskeiset sisällöt | Nimetyt hyöty- ja luonnonvaraiset kasvit (70 lajia) sekä niiden siemenet (25 lajia). Suomalainen, tieteellinen ja englanninkielinen nimi. Kasvin selontekoon kirjataan kasvien luontaiset kasvupaikat sekä mitä ne kertovat kasvualustasta, kasvin mahdollinen hyötykäyttö tai myrkyllisyys. |
Suoritustavat | Hyväksytysti laadittu kasvisto. (Yksityiskohtaiset ohjeet laadinnasta annetaan opintojakson alkaessa.) |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Kasviston laadintaohjeet ja erikseen ilmoitettava lähdekirjallisuus. |
Muuta huomioitavaa | Kasviston opettajajohtoisista keräyspäivistä sovitaan erikseen. |
Yhteyshenkilö | Ripatti Sinikka |
4 LMAP301 Kotieläinten hoito
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija ymmärtää kotieläinten tuotantoympäristövaatimukset ja perehtyy kotieläinten hoitoon. Hän tuntee eri tuotantovaiheissa olevien kotieläinten rehut, rehuarvot ja ruokinnan perusteet. Hän osaa hoitaa kutakin eläinryhmää sen ikä, käyttö ja tuotantovaihe huomioiden. |
Keskeiset sisällöt | Eläinten pito tavoitteena terve ja hyvinvoiva nauta, sika ja hevonen. Navetta-, sikala- ja talliolosuhteet. Rehujen käyttö, ruokinta- ja hoitokäytänteet sekä lypsy ja maidon käsittely. |
Suoritustavat | Työskentely kotieläinsuojissa, harjoitustyöt, mahdolliset vierailut. tentti. Sikala- ja talliharjoittelun voi korvata annetulla tehtävällä. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Luennoilla osoitettu materiaali |
Muuta huomioitavaa | Työharjoituspaikat: Opiskelija järjestää itse navettaviikonlopulle (pe ilta - su ilta) lypsykarjanavetan, jossa oppii lypsämään ja hoitamaan lehmiä ym. nuorkarjaa tai varaa vaihtoehtoisesti viikonlopun lypsyrobottinavettaan Ylä-Savon ammattiopistolle Pemolle. Sikala- ja talliharjoittelupaikan opiskelija järjestää itse (tarvittaessa autamme koululta tilan hankkimisessa). Tallissa oltava vähintään 10 hevosta. Sikala- ja talliharjoittelun voi korvata annetulla tehtävällä. Mahdollisista vierailuista aiheutuvat kuljetuskustannukset opiskelijat maksavat itse. |
Yhteyshenkilö | Kämäräinen Hilkka |
4 LMAP302 Kotieläinfysiologia
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija tuntee kotieläinten elimistön rakenteen ja toiminnan sekä eläinten yleisimmät sairaudet. |
Keskeiset sisällöt | Tukirangan rakenne, lihakset, veri- ja verenkierto, iho ja karvapeite, lämmönsäätely, hermosto ja aistinelimet, hormonit, erityselimet, ruoansulatuselimistö, energia- ja valkuaisaineenvaihdunta, utareen rakenne ja maidonmuodostus, lisääntyminen ja kasvu, kotieläinten yleisimmät sairaudet ja ennaltaehkäisy. |
Suoritustavat | Demonstraatioissa läsnäolovelvollisuus, ryhmä- ja henkilökohtaiset harjoitustyöt, tentti. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Luentomateriaali, harjoitusmonisteet ja opintojaksolla osoitettu muu lähdekirjallisuus mm. Eläinten lääkintä ja hoito, Sirkkola, H. ja Tauriainen, S. Tavoitteena terve karja, Rautala Helena Kotieläinten rakenne ja terveydenhuolto, Riihikoski, U. 1983 Kotieläinten synnytysoppi, Pyörälä, E. Nautojen sairaudet, Pyörälä ja Tiihonen http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/ela/sarjat/oppimateriaalia/6/ |
Muuta huomioitavaa | Itsearviointi. |
Yhteyshenkilö | Kämäräinen Hilkka |
4 LMAP303 Kotieläintuotannon järjestäminen
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija tuntee yleisimmät kotieläintuotannon tuotantosuunnat kokonaisuutena ja niiden perusprosessien järjestämisen huomioiden taloudelliset ja eettiset näkökohdat. |
Keskeiset sisällöt | Maidontuotanto, naudanlihantuotanto, porsastuotanto ja sianlihantuotanto, siipikarjatuotanto, lammas- ja hevostalous. Eläinmäärät, rehujen tarve, pellon käyttö, rehujen varastointi, ruokinta- ja hoitojärjestelmät, lannan poisto. Tuotantosuuntien työnkäyttö. |
Suoritustavat | Harjoitustyöt, vierailut, tentti. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Luentomateriaali, harjoitusmonisteet. Lypsylehmän ruokinta, Tieto tuottamaan -sarja Lypsylehmän ruokinta ja hoito, Alasuutari S., Manni K. ja Rautala H. (2006) Lehmähavaintoja, ProAgria, Jan Hulsen Lehmän hyvinvointiin vaikuttavat seikat pihatossa: http://www.elke.fi/user_files/files/krissen_raportti.pdf Lypsykarjapihaton toiminnalliset mitoitusvaihtoehdot: http://www.mtt.fi/mtts/pdf/mtts137.pdf Kotieläinten käytännön ruokinta. Castren, H. ym. 2000 Nauta- ja sikatilan ruokintastrategia, Tieto tuottamaan - sarja Naudanlihantuotanto, Tauriainen Susanna (toim) 2006 Suunnitelmallinen naudanlihantuotanto (Atria nauta) 2005 Vasikkaopas, Valio 2005 http://ammattilaiset.valio.fi/portal/page/portal/valioyritys/yritystieto/maidontuotanto/startti_correct_ja_helunan_heratys_tuotteet27072006140417/vasikoiden_hoito_opas01082006122053/vasikkaopas_2005.pdf Vasikoiden hoito-opas 2012: karsinaratkaisuja (pdf http://ammattilaiset.valio.fi/portal/page/portal/valioyritys/yritystieto/maidontuotanto/startti_correct_ja_helunan_heratys_tuotteet27072006140417/vasikoiden_hoito_opas01082006122053/valion%20vasikkaoppaaseen_2012_karsinaratkaisuja.pdf Terve ja hyvinvoiva nauta/ sika/ hevonen) Evira.fi Hyvinvoiva tuotantoeläin, Tieto tuottamaan - sarja Nauta- ja sikatilojen olosuhdeopas, ProAgria Maaseutukeskusten liitto, 2002 Kannattava maidontuotanto, Enroth, A. ym. Maaseutukeskusten julkaisu 2003 Suomalaisen sianlihan hyvä tuotantotapa, Yliaho, M. 2005 Porsaiden vieroitusopas, MMM, 2002 Sikojen ruokinta ja hoito, Tieto tuottamaan - sarja Sikojen ruokinta, Tieto tuottamaan -sarja Sikatalous, Kaaro ym., 2012 Siipikarjantuotanto elinkeinona, Harrinkari ja Raukola 2009 Hevostalous maatiloilla, Tiilikainen, S. 2004 Hevostalous: merkitys ja tulevaisuus Suomessa, Heiskanen, Minna-Liisa. 2004 Hevostalousyrityksen perustaminen ja taloudellinen kannattavuus, Leväinen, N. 2005 Hevosten ruokinta ja hoito, Tieto tuottamaan - sarja Rehutaulukot https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/Rehutaulukot |
Yhteyshenkilö | Kämäräinen Hilkka |
4 LMAP304 Kotieläinjalostus ja ruokinnan suunnittelu
Laajuus | 4 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija tuntee perinnöllisyyden perusteet ja eläinten jalostettavat ominaisuudet. Hän tuntee eläinten jalostus- ja arvostelumenetelmät, tuntee kansainvälisiä jalostusmenetelmiä ja osaa arvioida niitä eettisesti. Opiskelija tuntee erilaisia rehuja ja ruokintastrategioita sekä tietää ravinnontarpeen osatekijät. Hän osaa arvioida rehuvarastot sekä rehun laadun, osaa laskea rehujen tarpeen yksilö- ja ryhmäruokintaan. Hän osaa toteuttaa ruokintasuunnitelmia huomioiden ruokinnan taloudellisuuden sekä eläinten ruokintakäyttäytymisen ja ruokintafysiologiset näkökohdat. Opiskelija tutustuu ruokinnansuunnitteluohjelmiin. |
Keskeiset sisällöt | Perinnöllisyyden perusteet, jalostettavat ominaisuudet, arvostelumenetelmät, keinosiemennysjalostus, ravinnontarpeen osatekijät, sähköisten tietolähteiden käyttö, rehutaulukot, rehuanalyysit, ruokinnansuunnitteluohjelmat. |
Suoritustavat | Harjoitustyöt, laskuharjoitukset ja ruokintasuunnitelman laadintaan tutustuminen, vierailut. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Luentomateriaali, harjoitusmonisteet Lypsylehmän ruokinta, Tieto tuottamaan - sarja Lypsylehmän ruokinta ja hoito, Alasuutari S., Manni K. ja Rautala H. (2006) Nauta- ja sikatilan ruokintastrategia, Tieto tuottamaan - sarja Kotieläinten käytännön ruokinta. Castren, H. ym. 2000 Rehutaulukot https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/Rehutaulukot Vasikkaopas, Valio 2005 http://ammattilaiset.valio.fi/portal/page/portal/valioyritys/yritystieto/maidontuotanto/startti_correct_ja_helunan_heratys_tuotteet27072006140417/vasikoiden_hoito_opas01082006122053/vasikkaopas_2005.pdf Mittaa ja valitse, Lypsykarjan jalostuksella tuloksiin, Johanna Aro, Ritva Hilpelä-Lallukka, Minna Toivonen, Terhi Vahlsten (toim.), Susanna Tauriainen (toim.) 2012 Jalostustyöllä tulosta: 100 vuotta sian ja naudan jalostusta, Maijala, K. 1998 Kotieläinjalostus, Juga,J.ym. 1999 |
Yhteyshenkilö | Kämäräinen Hilkka |
4 LMAP401 Maatilan työkoneet ja koneketjut
Laajuus | 4 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija tutustuu tärkeimpiin maataloudessa käytettäviin työkoneisiin, niiden käyttöön sekä niiden toimintaperiaatteisiin. Oppii käyttämään traktoria ja työkoneita turvallisesti ja taloudellisesti sekä osaa muodostaa näistä koneketjuja tuottavan tilan tarpeisiin huomioiden ajankäytön ja kapasiteetin. |
Keskeiset sisällöt | Traktorin valinta, rengastus, traktorin hallintalaitteet ja ajoonlähtötarkastus, liikennemääräykset traktorin ajaminen, traktorin ja työkoneiden kytkentä, perustyökoneiden käyttö, eri maataloustyökoneiden toimintaperiaatteet, konekapasiteetit ja koneketjujen laadinta. Turvallinen työskentely. |
Suoritustavat | Ajoharjoitukset, kirjalliset harjoitustyöt, tentti. Traktoriajoharjoitukset ovat pakollisia. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Luentomuistiinpanot, Maatalouden koneoppi 1 ja 2, Niskanen & Tiainen, Maatilatalouden teknologia Tiainen ym. 34-149 s., Farm machinery, Bell, B. 2005, säilörehunkorjuun työnmenekki- korjuumenetelmät ja toiminnallisuus, Työtehoseuran maataloustiedote nro 9, 2003 (560), Harjoitustyönä tehtävä opintomoniste työkoneista, Ammattilehdistä ja kirjoista löytyvä materiaali |
Muuta huomioitavaa | Traktorinajoharjoitukset voidaan korvata näytöllä. |
Yhteyshenkilö | Kainulainen Petri |
4 LMAP402 Koneellistamisen ja energiaratkaisujen suunnittelu
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa valita tilalle tilakoon edellyttämiä koneita ja laskea niiden uusintatarpeen sekä koneidenkäytöstä aiheutuvia kustannuksia. Hän osaa määrittää maatilan kasvinviljelytöihin käytettävän ihmistyön määrän. Koneiden valinnassa hän osaa ottaa huomioon laitteiden energian kulutuksen ja osaa arvioida mahdollisten tilatasolla tuotettavien biopolttoaineiden käytön maataloustuotannossa. |
Keskeiset sisällöt | Maatilan kasvinviljelyssä tarvittavat työkoneet ja koneellistamisen optimointi Työmenetelmän, konekoon, koneen käyttömäärän ja ihmistyömäärän optimointi Koneyhteistyön tarpeen selvittäminen Koneiden kesto: kunnossapitokustannus Konekustannus maatilalla, kunkin koneen kasvikohtainen kustannus pinta-alaa ja tuoteyksikköä kohti Konevuokrat Tilan tuotannollisten toimintojen toteuttamiseen tarvittavan energiamäärän laskeminen ja eri energiamuotojen kustannukset (lämmitys. rakennusten koneet, maatalouskoneiden energia ja energian säästö) |
Suoritustavat | Henkilökohtainen harjoitustyö, ohjaus lähitunneilla, muutoin työ mahdollista myös verkossa Harjoitustyö laaditaan jollekin maatilalle(kotitila/harjoittelutila/talsutila/ muu vapaa valinnainen). Laaditaan kaksi versiota Optima- ohjelmalla. Tämä lisäksi tehdään analyysi Yritysvierailut |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Luentomuistiinpanot, TTS- maataloustiedotteet, maatalouden työnormit Atk- ohjelmat Ammattilehdistä ja kirjoista löytyvä materiaali |
Yhteyshenkilö | Kainulainen Petri |
4 LMAP403 Maatilarakentaminen
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija perehtyy maatilarakentamiseen sekä suunniteluun. Hän näkee maatilaympäristön kokonaisuutena, tuntee rakentamismenettelyn sekä ymmärtää rakennetun ympäristön vaikutukset maaseudun maisemaan. Hän osaa lukea rakennuspiirustuksia ja hahmotella tuotantorakennuksen pohjapiirustuksen. |
Keskeiset sisällöt | Rakennusluvat, toiminnallinen suunnittelu, kaavat, maatilaympäristöön soveltuvat rakennusmateriaalit. |
Suoritustavat | Luennot, maatilan pienoismallin laadinta ja vierailut |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Luentomuistiinpanot, opiskelijat etsivät materiaalin itsenäisesti, www.mmm.fi, www.ymparisto.fi, Maaseudun rakennusoppi, Kopola, www.iisalmenreitti.net, www.tts.fi/rakentaminen, www.rakentaja.fi ja ammattilehdistä ja kirjoista löytyvä materiaali |
Yhteyshenkilö | Kainulainen Petri |
4 LMAP501 Maatilametsänhoito
Laajuus | 4 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija tuntee pääpuulajit ja niiden kasvuvaatimukset, tietää metsänhoidon ja metsänuudistamisen perusteet sekä hallitsee perusteet metsänhoitotöistä. Hän osaa hoitaa ja käyttää metsää kestävästi ja ymmärtää metsätalouden ympäristövaikutukset. |
Keskeiset sisällöt | Kasvupaikat, kehitysluokat, puulajit, uudistaminen, taimikonhoito, harvennukset, puukauppa, hakkuu, kuljetus, mittaus, pystykarsinta, ojitus, tiet ja lannoitus |
Suoritustavat | Luennot, harjoitukset, tentti |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Metsäkoulu, Metsäkustannus Oy, 2005, Hyvän metsänhoidon suositukset, Metsäkustannus Oy, 2006, luentomateriaalit, relaskooppi, maastotaulukot, Tapio (yhteistilaus mahdollinen) Ammattilehdistä ja kirjoista löytyvä materiaali |
Yhteyshenkilö | Tuhkanen Tarja |
4 LMAP504 The Farm and Global Environment
Credits | 3 cr |
Credits in Foreign Language | 3 cr |
Objectives | The student recognizes the most substantial global environmental challenges and their link to agriculture around the world. The student knows the objectives of environmental protection and is able to adapt them as a part of his/her own activities. The student knows how to find and utilize reliable international information concerning environmental protection in agriculture. |
Content | The major environmental challenges in air, water and soil in the global perspective. The availability of natural resources and biological diversity. International targets of environmental protection focused on agriculture. Interaction between the environment and the economy. Environmental innovations in agriculture. Energy efficiency and material efficiency. |
Requirements | Exam, assignments. |
Grading Scale | 0 - 5 |
Course material | Study material via Moodle. |
Contact | Rantala Teija |
4 LMAP602 Maatilayrityksen talous
Laajuus | 4 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija muodostaa kokonaiskuvan maatilayrittämisestä suunnitelmien avulla. Opiskelija tuntee maatilayrityksen kokonaisvaltaisen suunnittelun periaatteet, ymmärtää suunnittelun merkityksen ja osaa tehdä katetuottomenetelmän mukaisen taloussuunnitelman maatilalle. |
Keskeiset sisällöt | Suunnittelun merkitys kehittyvälle maatilalle. Katetuottomenetelmän mukaisen taloussuunnitelman laadinta ja analysointi taulukkolaskennalla. Taloussuunnitelma liittyy maatilan koneellistamiseen, kotieläintuotannon järjestämiseen ja kasvinviljelyn suunnitteluun. |
Suoritustavat | Ryhmätyöt ja henkilökohtainen harjoitustyö. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Opintojakson Moodle-ympäristössä jaettava materiaali. |
Edeltävät opinnot | LMAP601 |
Yhteyshenkilö | Viitala Hannu |
4 LMAP601 Maatilayrittäminen
Laajuus | 4 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija hahmottaa maatilayrittämisen taloustoiminnot. Opiskelija suoriutuu maatilan verokirjanpidosta ja veroilmoituksesta. Opiskelija tuntee omaisuuden arvioinnin ja kannattavuuslaskennan periaatteet ja osaa tehdä niihin liittyviä laskelmia, kuten katetuoton ja kiinteät kustannukset. |
Keskeiset sisällöt | Maatila yrityksenä. Maatalouden tuotantotekijät, omaisuusosat ja maatilan työt. Maatalouden verokirjanpito ja veroilmoituksen laadinta. Maatilayrityksen suunnittelun perusteet: kannattavuuslaskenta, katetuotto ja kiinteät kustannukset eri tuotantosuunnille. Aiheeseen liittyvä englanninkielinen ammattisanasto. Opintojakso linkittyy kotieläintuotannon, kasvintuotannon ja teknologian opintoihin. |
Suoritustavat | Ryhmätyöt, harjoitustyöt ja tentit. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Opintojakson Moodle-ympäristössä jaettava materiaali. |
Yhteyshenkilö | Viitala Hannu |
4 LMAP603 Liiketoiminnan perusteet
Laajuus | 4 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa asettaa liiketaloudellisia tavoitteita ja arvioida niiden menestymismahdollisuuksia. Hän tuntee keskeisimmät markkinoinnin kilpailukeinot ja ymmärtää markkinoinnin kokonaisvaltaisen merkityksen yritykselle. Opiskelija pystyy laatimaan suunnitelman yrityksen perustamiseksi ja hankkii valmiuksia talouden kehittämiseen ja riskien hallintaan. |
Keskeiset sisällöt | Yrityksen liiketoimintasuunnitelman osa-alueet: Idean suunnittelu, investoinnit ja käyttöpääoma, rahoitus, tulossuunnitelma ja tuotteen hinnoittelu. Yritysmuodot ja perustamistoimenpiteet. Riskien arviointi ja vakuuttaminen. Markkinoinnin keskeiset osa-alueet ja käytännön toimenpiteet osana yrityksen liiketoimintasuunnitelmaa. Tutustuminen aiheeseen liittyvään englanninkieliseen ammattisanastoon. |
Suoritustavat | Tentti ja liiketoimintasuunnitelma |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Opintojakson sähköinen materiaali, harjoitustehtävät, liiketoimintasuunnitelman ohjeet ja YritysSuomi nettisivut |
Yhteyshenkilö | Mönkkönen Seppo |
4 LMCE706 English for Profession and Network
Laajuus | 5 op |
Osaamistavoitteet | Views to Agricultural Issues LMCE701a: The students are able to communicate politely and fluently in (multi)professional contexts. They master the oral and written agricultural vocabulary of crop production, animal husbandry and environment. The students are able to use English source material. Cultural Awareness LMCE701b: The student learns to think about matters from an international perspective and broadens his/her views on foreign cultures. The student understands the basic characteristics of Finnish culture and other cultures as well. They learn to respect other cultures and are able to see themselves in a global context. |
Keskeiset sisällöt | LMCE701a: The effect of climate change on agricultural production. Soil management, animal husbandry and crop production from the climate change and future point of view. LMCE701b: Defining culture, cultural dimensions, communication styles, views to various cultures, culture shock. |
Suoritustavat | Active participation, presentation, completed assignments. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Available in Moodle platform. |
Yhteyshenkilö | Kumpulainen Marjatta |
5 LMCE706A Views to Agricultural Issues
Laajuus | 3 op |
Keskeiset sisällöt | The effect of climate change on agricultural production. Soil management, animal husbandry and crop production from the climate change and future point of view. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Yhteyshenkilö | Kumpulainen Marjatta |
5 LMCE706B Cultural Awareness
Laajuus | 2 op |
Keskeiset sisällöt | MCE701b: Defining culture, cultural dimensions, communication styles, views to various cultures, culture shock. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Yhteyshenkilö | Kumpulainen Marjatta |
4 LMAP702 Eurooppalainen maaseutupolitiikka
Laajuus | 4 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija tuntee maatalouden tuki- ja rakennepolitiikan keskeisen sisällön. Opiskelija osaa tehdä maatalouden tukihakemukset sekä tuntee niihin liittyvät velvoitteet. Hän tietää eurooppalaisen maatalouden toimintaympäristön, toimijat ja Euroopan unionin hallintorakenteen. Opiskelija tuntee maatalouden ja maaseudun aseman nyky-yhteiskunnassa sekä siihen vaikuttaneen kehityksen. |
Keskeiset sisällöt | Maatalouden asema yhteiskunnassa ja ajankohtaiset maataloutta koskevat asiat. Maatalouden nykyrakenteeseen vaikuttanut kehitys. Maatalouspolitiikka: tukiehdot ja tukihakemus. Opintojakso linkittyy kasvinviljelyn ja ympäristön suunnitteluunPerehtyminen aiheeseen liittyvään englanninkieliseen ammattisanastoon. |
Suoritustavat | Harjoitustehtävät ja tentti. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Tukihaku- ja täyttöopas, lisäksi opintojaksolla erikseen ilmoitettu materiaali |
Yhteyshenkilö | Partanen Kati |
4 LMAP703 Yhteisöviestintä
Laajuus | 4 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija perehtyy yhteisöviestinnän perusteisiin. Hän osaa suunnitella ja toteuttaa erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia sekä organisaatioiden viestintää. Hän toimii työssään tavoitteellisesti, suunnitelmallisesti ja itsenäisesti hyödyntäen kotimaisia ja ulkomaisia verkostoja. |
Keskeiset sisällöt | 1. Yhteisöviestinnän tavoitteet ja toteuttaminen organisaatiossa 2. Tiedottaminen työyhteisössä: tiedotteet, artikkelit, julkaisun suunnittelu 3. Tapahtumien ja tilaisuuksien sekä opintomatkojen suunnittelu, toteutus ja arviointi |
Suoritustavat | Perehdytään olemassa oleviin tapahtumiin, mm. maaseutunäyttely sekä suunnitellaan ja toteutetaan sekä raportoidaan ja arvioidaan omia projekteja (lehti, sähköinen viestintä, esitteet, teemapäivät, seminaarit, opintomatkat) integroituna ruotsin kieleen ja ammattiaineisiin. Opiskelijalta edellytetään aktiivista osallistumista ja yhdessä sovittavan oman vastuualueen hoitamista projekteissa ja niihin kuuluvien tehtävien ja itsearvioinnin hyväksyttävää ja sovitun aikataulun mukaista suorittamista. HOPSin mukaan tentti voi olla korvaavana osasuorituksena. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Materiaalit ja tehtävät Moodlessa (kirjallisuus, lainsäädäntö, Internet) Harju, Leena 2004. Työelämän hyvät tavat. Helsinki: Otava. Harju, Leena 2003. Työelämän tapahtumat ja tilaisuudet. Helsinki: Otava. Juholin Elisa 2006. Communicare. Viestintä strategiasta käytäntöön. 4 painos. Hämeenlinna: Inforviestintä Oy. Juholin, Elisa 2009. Viestinnän vallankumous: löydä uusi työyhteisöviestintä. 2. painos. Helsinki: WSOYpro. Mykkänen, Päivi 1999: Yhteisölehti. Tekijän opas. Helsinki: Inforviestintä |
Muuta huomioitavaa | Integrointi ammattiaineisiin ruotsin kieleen |
Yhteyshenkilö | Suhonen Pirjo |
4 LMCR704 Yrkessvenska
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Studeranden kan kommunicera muntligt och skriftligt i situationer, som uppkommer i yrkeslivet. Studeranden har sådana språkkunskaper i svenska som motsvarar de kunskaper som krävs av tjänstemän engligt lagen och som är nödvändiga i yrket. |
Keskeiset sisällöt | Muntlig och skriftlig övning baserad på yrkesinriktat material, cv, e-post meddelanden, telefonsamtal, föredrag eller resan till Sverige |
Suoritustavat | Närvaro under lektioner. Reserapport eller föredrag. Muntlig och skriftlig tentamen. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Material i Moodle. |
Edeltävät opinnot | Godkänd nivåtentamen eller förberedande kurs i svenska. |
Yhteyshenkilö | Kumpulainen Marjatta |
5 LMCR704A Yrkessvenska
Laajuus | 1 1/2 op |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Yhteyshenkilö | Kumpulainen Marjatta |
5 LMCR704B Intensiv kurs i svensk kultur med hänsyn till näringslivet
Laajuus | 1 1/2 op |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Yhteyshenkilö | Kumpulainen Marjatta |
4 LMAP705 Vaikuttajana yhteiskunnassa
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija perehtyy yhteiskuntarakenteisiin ja suomalaiseen oikeusjärjestelmään sekä yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Opiskelija tutustuu alan edunvalvontaan ja tietää maaseutupoli-tiikan ajankohtaiset teemat sekä osaa ottaa niihin perustellusti kantaa. Opiskelija tuntee yleiset ja alan yrittäjien työtä koskevat sopimukset ja säädökset, sosiaaliturvan ja eläkejärjestelmän sekä henkilökoh-taisen oikeusturvan ja osaa toimia niiden mukaisesti. |
Keskeiset sisällöt | Maatalous- ja hevosyrittäjien sekä agrologien etujärjestötoiminta, osuustoiminta ja maatalouspoliittinen päätöksenteko. Työhön liittyvät säädökset ja sopimukset. Yleinen ja alan yrittäjien sosiaaliturva ja eläkejärjestelmä. Henkilökohtaiseen oikeusturvaan liittyvät säädökset ja asiakirjat, esim. avioehto yms. sopimukset, testamentti, riita-asiat ja kiinteistön kauppakirja. |
Suoritustavat | Harjoitustehtävät, osallistuminen yritys- ja käräjäoikeusvierailuille sekä agrologiopiskelijoiden maaseutu- ja maatalouspolitiikan seminaariin sekä raportointi niistä, tentti. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Opintojakson sähköisessä oppimisympäristössä jaettava materiaali. |
Muuta huomioitavaa | Agrologiopiskelijoiden maaseutu- ja maatalouspolitiikan seminaari järjestetään vuosittain Helsingissä. Kustannuksia muodostuu seminaarin ajan majoituksesta ja ruokailuista. |
Yhteyshenkilö | Partanen Kati |
4 LMAA121 Hevostalous
Laajuus | 10 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija on selvillä hevosen ja sen käytön historiasta sekä hevosalan kehityksestä. Hän tutustuu erityyppisten talliyritysten toimintaan ja yrittäjien toimenkuvaan. Opiskelijalle muodostuu kokonaiskäsitys nykyaikaisesta hevostaloudesta, hevosurheilun lajeista ja niiden merkityksestä. Opiskelija tuntee terveellisen, viihtyisän ja toimivan tallin ja sen ympäristön rakennussuunnittelun vaatimukset. Opiskelija tunnistaa työ- ja asiakasturvallisuuden vaatimukset. Opiskelija tuntee tallihygieniaan, talli-ilman laatuun, jätehuoltoon ja lannan varastointiin liittyvät asiat. Opiskelija tuntee hevostaloutta koskevat ympäristösäädökset ja -tuet sekä osaa arvioida tallitoiminnan ympäristövaikutuksia. |
Keskeiset sisällöt | Hevostalouden historia ja hevosalan kehitys. Hevostalouden merkitys Suomessa ja Euroopassa. Hevosalan yritystoiminta, hanketoiminta ja organisaatiot. Tallien ja muiden hevostalousrakennusten rakenteet, toimivuus ja turvallisuus. Toimintayksiköiden sijoittaminen ja, alueiden käytön suunnittelu, toteutus ja ylläpito, ohjaus ja tuet. Hevostalouteen liittyvän rakentamisen kustannukset. Lanta- ja jätehuolto, tarha- ja laidunhygienia, talli-ilman laatu. |
Suoritustavat | Luennot, kirjalliset ja suulliset harjoitustyöt, opintokäynnit, tentti. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Materiaali osoitetaan kurssin alussa. Esimerkiksi Ratsastuskeskusten suunnittelu- ja rakentamisopas (Opetusministeriön Liikuntapaikkajulkaisu 86), Uudet talliratkaisut ja navetasta talliksi (Hevostietokeskus 2005), Terveellinen, turvallinen ja ympäristöystävällinen talli (Pesonen ym.). |
Edeltävät opinnot | Maatilarakentamiseen ja ympäristöön liittyvät kurssit. |
Muuta huomioitavaa | Yritysvierailuilla ja seminaarissa läsnäolovelvollisuus. |
Yhteyshenkilö | Pylkkänen Katriina |
4 LMAA120 Tarkastelussa hevonen
Laajuus | 10 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija tuntee hevosen elimistön normaalin rakenteen ja toiminnot, hevosen yleisimmät sairaudet ja tartuntataudit. Hän on selvillä sairauksien ennaltaehkäisystä ja hoidosta. Opiskelija tuntee kengityksen perusteet ja on selvillä sairaskengityksen perusteista. Hän tuntee hevosten ruokinnassa käytettävät rehut ,ravintoaineet ja osaa arvioida rehujen laadun. Opiskelija osaa suunnitella eri hevosryhmien ruokinnan, tunnistaa ja osaa korjata ongelmatilanteet. Opiskelija ymmärtää ruokinnan, hoidon, sairauksien ennaltaehkäisyn ja kavionhoidon merkityksen hevosen terveydelle. |
Keskeiset sisällöt | Hevosen elimistön rakenne ja toiminta, yleisimmät vammat ja sairaudet sekä niiden ennaltaehkäisy, hoito ja lääkintä. Hevosen terveydentilan arviointi, sairaan hevosen kuntoutus, rokotusohjelmat ja loishäätökäytännöt. Kavionhoito ja kengityksen perusteet. Rehut ja ravintoaineet, eri hevosryhmien ruokintanormit ja ruokinnan suunnittelu. |
Suoritustavat | Osallistuminen luennoille ja käytännön harjoituksiin. Tentin ja kirjallisten töiden tekeminen. Vierailuissa, demonstraatioissa, harjoitustöissä sekä seminaareissa on läsnäolovelvollisuus. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Erikseen osoitettavat suomen- ja englanninkieliset oppikirjat ja luentomateriaalit |
Edeltävät opinnot | Kotieläinten hoito, kotieläinten anatomia ja fysiologia |
Muuta huomioitavaa | Demonstraatiot ja harjoitukset järjestetään lähialueen talleilla, kengitystunnit järjestetään kokonaan YSAO:lla Hingunniemessä. |
Yhteyshenkilö | Pylkkänen Katriina |
4 LMAA122 Hevosen käyttö
Laajuus | 5 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija on perehtynyt eri hevosurheilun lajeihin. Opiskelija osaa huomioida kilpailutoimintaa, eläinsuojelua ja dopingia koskevat ohjeet ja määräykset. Hän tuntee kansainvälisen kilpailu- ja valmennustoiminnan periaatteet, ja osaa suunnitella hevosen valmennuksen ja koulutuksen tarkoituksenmukaisesti. Opiskelija ymmärtää hevosen oppimisen lainalaisuudet ja tuntee erilaisia koulutuskäytäntöjä. Hän osaa valita tilanteisiin sopivimmat, tehokkaat ja eläinystävälliset koulutusmenetelmät, sekä arvioida hevosen soveltuvuutta kilpa- ja harrastekäyttöön. Opiskelija pystyy seuramaan hevosen kuntoa ja rasituksen kuormittavuutta. Opiskelija osaa arvioida hevosen rakenteen, tunnistaa rakennevirheet ja tietää niiden merkityksen hevosen kestävyydelle. Opiskelija tuntee hevosen periytyvät ominaisuudet, yleisimmät hevosrodut ja niiden jalostustavoitteet. Hän tuntee jalostusorganisaatioiden toiminnan kotimaassa ja kansainvälisesti. Hän on selvillä siittolatyöskentelystä. Opiskelija tuntee hevosten lisääntymiskäyttäytymisen, anatomian ja fysiologian. |
Keskeiset sisällöt | Kilpahevosen valmennus, kuntotestaus, kilpailu- ja dopingsäännökset, eläinsuojelumääräykset. Hevosen valmennusfysiologia, valmennuksen suunnittelu ja toteutus, valmennuksen apuvälineet, rasitusvammat. Käyttäytymisen syyt, käyttäytymisen muokkaaminen, koulutussuunnitelma ja -aikataulu, koulutusprosessin toteutus, kouluttajan ja hevosen turvallisuus, lajikoulutus, sekä ristiriitakäyttäytymisen ja kipukäyttäytymisen tunnistaminen. Varsan peruskoulutus. Varsan syntymä, hoito ja kehitys. Astutus, keinosiemennys, alkionsiirto, lisääntymisfysiologian perusteet. Siittolatoiminta. Jalostusorganisaatiot ja -ohjesäännöt, jalostusvalinta ja ¿menetelmät. Hevosen rakenne- ja liikearvostelu, suorituskyvyn arviointi, perinnölliset ominaisuudet, jalostusarvon määrittäminen, käytännön jalostustyö. |
Suoritustavat | Osallistuminen luennoille, demonstraatioihin, harjoitustöihin ja vierailulle. Tentin ja harjoitustehtävien hyväksytty suoritus. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Osoitetaan kurssin alussa. |
Edeltävät opinnot | Kotieläinfysiologia, Kotieläinten hoito |
Muuta huomioitavaa | Oriasematoimintaan sisältyvä osa suoritetaan YSAO:lla Hingunniemessä. |
Yhteyshenkilö | Pylkkänen Katriina |
4 LMAA201 Maidontuotanto
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija tuntee vasikan kasvatuksen lypsylehmäksi, lehmän ruokintavaihtoehdot ja tuotantoympäristöön liittyvät erityiskysymykset sekä tuotannon eettiset vaatimukset. Hän syventää tietämystään ruokinnan suunnittelussa ja laatii ruokintasuunnitelman. Hän tuntee ruokinnansuunnittelun vaihtoehdot ja perehtyy maidontuotannon tuloslaskelmaan. Opiskelija tuntee lypsykarjatutkimuksen periaatteet. Hän osaa tulkita kotimaisia ja kansainvälisiä tutkimustuloksia ja soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelija perehtyy maidontuotannon vastaanottoon ja maitoalan organisaatioihin. |
Keskeiset sisällöt | Vasikan kasvatus, hiehon kasvatus, lypsylehmän tuotantovaiheet, terveyden seuranta tilatasolla, ruokintamallit, ruokintasuunnitelmat, maidon laatu ja hinnoittelu, antibioottitestaus, maidontuotannon tuloslaskelma, lypsykarjatutkimus, maitoalan organisaatiot. |
Suoritustavat | Harjoitustyöt, vierailut. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Opintojaksolla osoitettu materiaali. |
Edeltävät opinnot | LMAP304 Kotieläinjalostus ja ruokinnan suunnittelu |
Yhteyshenkilö | Kämäräinen Hilkka |
4 LMAA202 Lihantuotanto
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija tuntee lihanaudan kasvatuksen ja ruokinnan vaihtoehdot sekä tuotantoympäristöön liittyvät erityiskysymykset ja tuotannon eettiset vaatimukset. Opiskelija syventää tietämystään lihanautakasvatuksen suunnittelussa. Hän tuntee lihanaudan kasvuvaiheet ja teuraslaatuun vaikuttavat tekijät. Hän osaa laatia ruokintasuunnitelman lihanautatilalle. Opiskelija tuntee lihanautatutkimuksen periaatteet. Hän osaa tulkita kotimaisia ja kansainvälisiä tutkimustuloksia ja soveltaa niitä käytäntöön. |
Keskeiset sisällöt | Alkukasvatus, välikasvatus, loppukasvatuksen vaihtoehdot, emolehmätuotanto, tuotanto-olosuhteet ja rakennusratkaisut, kasvavan naudan kehitys, terveyden seuranta tilatasolla, lihan laatuun vaikuttavat tekijät, lihan hinnoittelu. |
Suoritustavat | Harjoitustyöt, vierailut, tentti. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Luentomateriaali, harjoitusmonisteet Naudanlihantuotanto, Tauriainen Susanna (toim) 2006 Suunnitelmallinen naudanlihantuotanto (Atria nauta) 2005 Vasikkaopas, Valio 2005 http://ammattilaiset.valio.fi/maitojame/katsevasikkaan/aineistot/Vasikkaopas_2005.pdf Kehitystä naudanlihantuotantoon I , Huuskonen, Arto (toim.) 2010 http://www.mtt.fi/mttkasvu/pdf/mttkasvu9.pdf Kehitystä naudanlihantuotantoon II , Huuskonen, Arto (toim.) 2011 http://www.mtt.fi/mttkasvu/pdf/mttkasvu14.pdf |
Edeltävät opinnot | Kotieläinten hoito LMAP301, Kotieläinjalostus ja ruokinnan suunnittelu LMAP304 |
Yhteyshenkilö | Kämäräinen Hilkka |
4 LMAA203 Nautakarjateknologia
Laajuus | 4 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija perehtyy nautakarjanhoidossa käytettävään kotimaiseen ja kansainväliseen teknologiaan. Opiskelija osaa yrittäjänä suunnitella ja hankkia erilaisiin nautakarjan tuotantomenetelmiin soveltuvat kone- ja laitekokonaisuudet sekä osaa arvioida niiden vaikutukset nautakarjatilan työnkäyttöön. Kurssilla perehdytään koneiden ja laitteiden toimintaan, huoltoon sekä työturvallisuuteen. Kurssilla opitaan huomioimaan myös tuotannon talouden, ihmisten, eläinten sekä ympäristön hyvinvointi. |
Keskeiset sisällöt | Nautakarjan tuotantoympäristöön perehtyminen, olosuhdemittaukset, lypsy ja lypsyjärjestelmät, karkearehun ja väkirehun ruokintakoneet ja -laitteet, rehunkorjuukoneet ja rehun varastointi sekä säilörehun valmistus. |
Suoritustavat | Luennot, tilavierailut, ryhmätyöt ja henkilökohtaiset harjoitustyöt, portfolio. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Luentomuistiinpanot, verkkosivustot ja ammattilehdistä ja kirjoista löytyvä materiaali |
Yhteyshenkilö | Kainulainen Petri |
4 LMAA301 Kannattavuustekijät ja kehittämismahdollisuudet
Laajuus | 4 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija perehtyy maatalouden kannattavuustekijöihin ja kehittämismahdollisuuksiin. Hän ymmärtää taloussuunnittelun merkityksen ja osaa tehdä maatilan talouden suunnitteluun kuuluvia kannattavuuslaskelmia. Opiskelija tuntee kasvinviljelyn- ja kotieläintuotannon kannattavuustekijät sekä hallitsee tuotantokustannuslaskennan. Hän pystyy arvioimaan yrityksen kehittämismahdollisuudet ja niihin liittyvät riskit. Opiskelija hallitsee investointien kannattavuuslaskennan. Hän tuntee maatalouden rahoitusmuodot, investointituet ja osaa hakea niitä. |
Keskeiset sisällöt | Kannattavuustekijät sekä tuotannon suunnittelu ja seuranta. Maatalouden tuotantokustannuslaskelmat. Maatilayrityksen kehittämismahdollisuudet ja niihin liittyvät riskit, investointien suunnittelu sekä investoinnin kannattavuuslaskenta. Maatalouden rahoitus ja investointituet. Integraatio yhteisöviestintään ja kotieläintuotantoon. |
Suoritustavat | Ryhmätyöt ja harjoitustyöt. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Opintojakson sähköisessä oppimisympäristössä jaettava materiaali. |
Yhteyshenkilö | Viitala Hannu |
4 LMAA302 Maatilan sukupolvenvaihdos
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija ymmärtää maatilan sukupolvenvaihdoksen onnistumisen merkityksen menestyvän maatalouden harjoittamisen avainasiana. Opiskelija osaa tehdä sukupolvenvaihdossuunnitelman sekä tuntee siihen liittyvät asiapaperit. |
Keskeiset sisällöt | Sukupolvenvaihdosprosessin läpivienti maatilalla. SPV maatilan tärkeimpänä investointina sekä sukupolvenvaihdossuunnitelma. Integraatio yhteisöviestintään ja kotieläintuotantoon. |
Suoritustavat | SPV-suunnitelman laatiminen toimivalle maatilalle henkilökohtaisena harjoitustyönä. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Opintojakson sähköisessä oppimisympäristössä jaettava materiaali. |
Yhteyshenkilö | Viitala Hannu |
4 LMAA303 Laskentatoimen perusteet
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija ymmärtää laskentatoimen roolin ja merkityksen yritystoiminnassa. Hän hallitsee kahdenkertaisen kirjanpidon perusteet, osaa laatia tuloslaskelman ja taseen sekä tuntee arvonlisäverotuksen vaikutuksen kirjanpitoon. Opiskelija osaa laatia yhdistyksen ja pienyrityksen kirjanpidon käyttäen sarakekirjanpitoa. |
Keskeiset sisällöt | Pienyrityksen ja yhdistyksen kirjanpidon- ja tilinpäätöksen laatiminen manuaalisesti |
Suoritustavat | Tentti ja harjoitusvihkon harjoitusten laadinta oikein |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Opintojakson sähköinen materiaali ja harjoitustehtävät |
Yhteyshenkilö | Mönkkönen Seppo |
4 LMAA204 Sikatalous
Laajuus | 4 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija syventää tietämystään sikojen ruokinnassa ja hoidossa. Hän tuntee sikojen tuotantoympäristövaatimukset ja ruokintavaihtoehdot. Hän tuntee sian kasvatuksen vaiheet, lihasian kasvuvaiheet ja teuraslaatuun vaikuttavat tekijät. Opiskelija tuntee alan tutkimuksen periaatteet, osaa tulkita kotimaisen ja kansainvälisen tutkimustuloksia ja soveltaa niitä käytäntöön. Hän osaa valita tuotantomuotoon sopivan teknologian. Opiskelija tuntee sikalataloudessa käytettävän teknologian, eläinten käsittelyn sekä työturvallisuustekijät. Hän osaa arvioida koneiden ja laitteiden vaikutuksen sikatilan työnkäyttöön. Hän pitää huolen sekä tuotannon taloudesta että ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvoinnista. |
Keskeiset sisällöt | Porsastuotanto, sianlihantuotanto, sikalaympäristö, ruokintavaihtoehdot, ruokinta- ja hoitoteknologia, lannan käsittely ja hyödyntäminen, terveyden seuranta tilatasolla, rehunvalmistus ja ruokintalaitteet, LVI-laitteet ja olosuhdemittaukset. |
Suoritustavat | Harjoitustyöt, opintokäynnit, tentti. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Kirja Kaaro ym. 2012 Sikatalous, luento- ja verkkomateriaali |
Edeltävät opinnot | Kotieläinten hoito LMAP301, Kotieläinjalostus ja ruokinnan suunnittelu LMAP304 |
Yhteyshenkilö | Kämäräinen Hilkka |
4 LMAA205 Siipikarja ja erikoiseläintuotanto
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija syventää tietämystään kananmunantuotannossa ja siipikarjanlihantuotannossa. Hän tuntee siipikarjan tuotantoympäristövaatimukset ja ruokintavaihtoehdot. Opiskelija tuntee lampaan ja vuohen ruokinnan ja hoidon perusteet. Opiskelija tutustuu muihin Suomessa harjoitettaviin pienempiin kotieläintuotantosuuntiin (erikoiseläintuotanto). Hän pitää huolen sekä tuotannon taloudesta että ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvoinnista. |
Keskeiset sisällöt | Kananmunantuotanto, siipikarjanlihantuotanto, kanalaympäristö, kasvattamoympäristö, ruokintavaihtoehdot, terveyden seuranta tilatasolla, lammastuotanto, vuohituotanto, turkistuotanto, erikoiseläintuotanto. |
Suoritustavat | Harjoitustyöt, opintokäynnit, osallistuminen luennoille . |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Luentomateriaali, harjoitusmonisteet Tavoitteena terve ja hyvinvoiva kana/lammas/vuohi, www.evira.fi Hyvinvoiva tuotantoeläin, Tieto tuottamaan - sarja Rehutaulukot https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/Rehutaulukot Siipikarjantuotanto elinkeinona, Harrinkari ja Raukola 2009 Kuttu ja kutunpito, Aaltonen, Ulla-Maija, 2005 Vuohieläimet: luonnonvaraiset sekä kesyt lampaat ja vuohet, Einola, J. 2004 Lypsykutun ruokinta ja hoito. Korpela, M. 1996 Vuohien ruokinta ja ruokintasuositukset, Vehkaoja, S. 2003 Lampaan ruokinta ja hoito, Maaseutukeskusten liitto, 2000 Lampaankasvattajan käsikirja , Tieto tuottamaan ¿sarja, 2007 Lammas ja vuohi -lehti http://www.proagria.fi/suomenlammasyhdistys/lammas_ja_vuohi_lehti.htm Kotieläinten käytännön ruokinta. Castren, H. ym. 2000 Ketunkasvatuksen taito, Hernesniemi, T. 2000 |
Yhteyshenkilö | Kämäräinen Hilkka |
4 LMAA206 Mikrobiologia ja tuotehygienia
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija tuntee mikrobiologian ja tuotehygienian perusteet. Hän ymmärtää ne toimenpiteet, joilla voidaan taata elintarvikkeen turvallisuus, terveellisyys ja puhtaus sen eri tuotantovaiheissa alkaen kasvatuksesta ja tuotannosta lopulliseen kulutukseen asti. Opiskelija tuntee jätteiden ja jätevesien käsittelyn mikrobiologiset perusteet. Opiskelija voi halutessaan osallistua hygieniaosaamistestiin, joka vaaditaan kaikilta pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyyn osallistuvilta henkilöiltä. Testin järjestää elintarviketurvallisuusvirasto. |
Keskeiset sisällöt | Mikrobiologian perusteet, ruokamyrkytykset, hygieeniset työskentelytavat, henkilökohtainen hygienia, puhtaanapito, omavalvonta ja lainsäädäntö. Orgaanisten jätteiden kompostointi ja mädätys, vesien käsittelyn mikrobiologiset sovellukset, maitohuoneiden jätevesien käsittely, lannoitevalmisteet. Maito ja liha jalostusteollisuuden raaka-aineina. |
Suoritustavat | Hygieniaosaamistesti, opintokäynnit, tentti. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Luentomateriaalit, hygieniatestin materiaalit EVIRAn nettisivuilla. |
Yhteyshenkilö | Kämäräinen Hilkka |
4 LMAA207 Eläinaineksen valinta
Laajuus | 5 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija tuntee tuotannontarkkailun ja eläinjalostuksen perusteet ja osaa suorittaa tuotannon mittausta ja eläinvalintaa. Hän tuntee käytettävät arvostelu- ja jalostusmenetelmät ja niissä käytettävät tekniikat. Opiskelija tuntee keinosiemennysjalostuksen, genomisen valinnan ja alkionsiirron menetelmät ja osaa arvioida niiden eettisyyttä ja käyttömahdollisuuksia. Hän osaa kehittää kotieläintilan eläinainesta. |
Keskeiset sisällöt | Tuotannontarkkailu, tuotosten laskenta, eläinten merkintä ja rekisteröinti, kuntoluokitus. Eläinten arvostelu- ja jalostusmenetelmät. Keinosiemennysjalostus, genominen valinta ja alkionsiirto. Kansainvälinen jalostus, eläinkauppa ja geeniteknologia. |
Suoritustavat | Osallistuminen pakolliseen lähiopetukseen (50 % luennoista), ryhmä- ja yksilötyöt, rakennearvosteluharjoitus, harjoitustyö jalostussuunnittelusta, opintokäynti ja kirjallisuustentti Opintojakson vaihtoehtoisena osasuorituksena (n. 50 %) voidaan hyväksyä nautatoimilupasiemennyskurssi. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Aro ym. Mittaa ja valitse, Lypsykarjanjalostuksella tuloksiin 2012 Juga ym. Kotieläinjalostus (osin), 1999 Alhainen: Karjasilmä ja mutu-tieto jalostuksen apuvälineinä 2012 Alan ammattilehdet, luento- ja verkkomateriaali |
Edeltävät opinnot | Edeltävinä opintoina vaaditaan LMAP304 Kotieläinjalostus ja ruokinnan suunnittelu |
Muuta huomioitavaa | Opiskelija vastaa itse Nautatoimilupasiemennyskurssin materiaalimaksusta. |
Yhteyshenkilö | Kämäräinen Hilkka |
4 LMAA208 Eläinten käyttäytyminen ja eläinterveydenhuolto
Laajuus | 5 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija tuntee kotieläinten käyttäytymisen perusteet ja eläinten pidon vaatimukset. Opiskelija tuntee yleisimmät eläinten sairaudet ja osaa arvioida ruokinnan ja hoidon merkitystä eläinten terveydessä. Hän tuntee eläinterveydenhuoltojärjestelmän ja sen merkityksen elintarviketuotannossa. |
Keskeiset sisällöt | Eläinten käyttäytymistä koskevat teoriat, eläinsuojelulainsäädäntö ja eläinten hyvinvointi, kotieläinten yleisimmät sairaudet ja ennaltaehkäisy, suunnitelmallinen eläinterveydenhuolto. |
Suoritustavat | Alakohtaisille teemaluennoille osallistuminen , harjoitustyöt, opintokäynti ja kirjallisuustentti. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Luentomuistiinpanot, verkkomateriaali Nautojen sairaudet, Pyörälä S. & Tiihonen T. http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/ela/sarjat/oppimateriaalia/6/ Sikalan eläinlääkärikirja, Rautala H. 1999 Kotieläinten käyttäytyminen ja hyvinvointi , Castren H. 1997 soveltuvilta osiltaan |
Yhteyshenkilö | Kämäräinen Hilkka |
4 LMAA304 Liikekirjanpidon soveltaminen ja analysointi
Laajuus | 5 op |
Osaamistavoitteet | Laskentatoimen taidon syventäminen. Opiskelija tutustuu kirjanpidon sovelluksiin ja osaa laatia sekä liikeyrityksen että maatilayrityksen kirjanpidon käyttämällä atk-sovelluksia. Opiskelija ymmärtää taloushallinnon roolin ja tietää sen osa-alueet yritystoiminnassa. Opiskelija hallitsee tilinpäätösnalyysin perusteet. |
Keskeiset sisällöt | Ohjatut maatilaverotuksen sekä liikekirjanpidon atk-harjoitukset. Yrityksen tunnuslukuanalyysi erimerkkiyrityksen avulla ja analyysi itse valitsemasta yrityksestä. |
Suoritustavat | ATK-harjoituksiin osallistuminen, itsearviointi ja tilipäätösanalyysi. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Opintojakson sähköinen materiaali ja harjoitustehtävät. |
Edeltävät opinnot | LMAP601 ja LMAA303 |
Muuta huomioitavaa | Opintojakso toteutetaan pääosin ATK-luokassa, opiskelijan tulee itse hankkia harjoitustyön tilinpäätös. |
Yhteyshenkilö | Mönkkönen Seppo |
4 LMAA305 Maksuvalmius ja budjetointi
Laajuus | 5 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija perehtyy maaseutuyrityksen talouden hallintaan lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Opiskelija ymmärtää rahaliikenteen hallinnan merkityksen ja osaa tehdä maksuvalmiuslaskelman sekä osaa laatia budjetin. |
Keskeiset sisällöt | Talouden näkökulmat: kannattavuus, maksuvalmius ja vakavaraisuus. Maksuvalmiuslaskelmat ja niiden käyttö. Keinot maksuvalmiuden hallintaan. Yrityksen budjetointiprosessi, tulos- ja kassabudjetin laadinta. |
Suoritustavat | Maksuvalmiuslaskelman ja budjetin laadinta toimivalle maatilalle tai yritykselle. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Opintojakson sähköinen materiaali ja harjoitustehtävät. |
Muuta huomioitavaa | Opiskelijan tulee hankkia tarkasteltavan organisaation lähtötiedot, opintojakso toteutetaan ATK-luokassa. |
Yhteyshenkilö | Viitala Hannu |
4 LMAA306 Asiakaspalvelu ja markkinointi
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija ymmärtää asiakaspalvelu- ja markkinointitaidot osana ammattitaitoaan. Opiskelija tunnistaa alaan liittyvien organisaatioiden markkinointitarpeet ja muodot. Opiskelija kehittää omia asiakaspalvelutaitojaan. |
Keskeiset sisällöt | Erilaiset asiakaspalvelutehtävät ja niissä vaadittavat taidot. Organisaation keskeisten markkinointitoimintojen selvittäminen. Hyvän myyntityön ja asiakaspalvelun elementit. |
Suoritustavat | Harjoitustyö organisaation markkinointitoimista ja ohjatut asiakaspalveluharjoitukset. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Opintojakson sähköinen materiaali ja harjoitustehtävät. |
Muuta huomioitavaa | Opiskelijan tulee itse hankkia harjoitustyön organisaatio. |
Yhteyshenkilö | Mönkkönen Seppo |
4 LMAA307 Laatujohtaminen
Laajuus | 4 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija tuntee maaseutyritysten laatujärjestelmät ja niiden toimintaperiaatteen. Opiskelija pystyy kehittämään omaa työtään ja työyhteisöään. Hän pystyy luomaan yhteistyöverkkoja ja toimimaan erilaissa ryhmissä. Hän tuntee erilaisia johtamismenetelmiä ja osaa soveltaa niitä tilanteen mukaan. |
Keskeiset sisällöt | Laatu- ja ympäristöjohtaminen. Elintarviketuotannon laatuketju. Maaseutuyritysten laatujärjestelmät ja toimintakäsikirjat. |
Suoritustavat | Opiskelija perehtyy esimiehen toimenkuvaan toimivassa yrityksessä, johtamismenetelmiin ja laatujärjestelmiin. Opiskelija tekee ryhmän toimintaan ja neuvottelutilanteisiin liittyvät harjoitukset. |
Arviointiasteikko | Hyväksytty (S) - 0 |
Muuta huomioitavaa | Opintojakso liittyy asiakaspalvelu ja markkinointi -opintojaksoon. |
Yhteyshenkilö | Paldanius Kalevi |
4 LMAA308 Maaseutuelinkeinojen mahdollisuudet
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija ymmärtää maatalouden ja maaseudun aseman nyky-yhteiskunnassa sekä siihen vaikuttaneen kehityksen. Opiskelija pystyy arvioimaan maatalouden liitännäis- ja sivuelinkeinojen mahdollisuuksia yrittäjän, yrityksen ja koko maaseudun kehityksen kannalta. Opiskelija tuntee merkittävien maatalousmaiden maatalouden olosuhteet ja toimintaedellytykset. |
Keskeiset sisällöt | Maaseudun voimavarojen hyödyntäminen. Maatalouden kehitykseen vaikuttaneet tekijät. Maatalouden ja maaseudun asema tulevaisuudessa. Maaseutuelinkeinojen mahdollisuudet: maaseutuyrityksen menestymisen edellytykset. Kansainvälinen maaseutupolitiikka: eri maiden maatalouden esittelyt ja maatalouden kansainväliset järjestelmät. Yritystalouden opinnot kokoava opintojakso, joka linkittyy kaikkiin yritystalouden opintoihin sekä mm. viestinnän ja kielten opintoihin. |
Suoritustavat | Harjoitustyöt, kokoava essee ja opintojakson päätösseminaari, tutustumiskäynnit erilaisiin maaseutuyrityksiin opiskelijoiden valitsemissa kohteissa. Tutustumiskäyntien vaihtoehtoinen suoritustapa: osallistuminen kansainvälisiin projekteihin tai opintomatka. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Opintojakson Moodle-ympäristössä jaettava materiaali. |
Yhteyshenkilö | Partanen Kati |
4 LMAA401 Tuottava kasvinviljely
Laajuus | 5 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija selittää maaperän muodostumisen ja muuttumisen prosessit sekä maanrakenteeseen vaikuttavat seikat. Hän luokittelee peltokasvien kylvösiemenien ominaisuudet, perustelee kylvösiemenien käyttöarvon sekä sadon laadun ja siihen vaikuttavat tekijät. Hän tunnistaa vilja-, nurmi- ja öljykasvien sekä perunan yleisimmät taudit ja tuhoeläimet ja valitsee niiden torjuntakeinot ympäristön huomioon ottaen. |
Keskeiset sisällöt | Maaperän muodostuminen, maan orgaaninen aines ja sen vaikutus maaperään, maaperän rakenne ja prosessit. Kylvösiemenen ominaisuudet, siementuotantoedellytykset, kylvösiemenen laatuluokitus ja sadon laatuun vaikuttavat tekijät. Vilja-, nurmi- ja öljykasvien sekä perunan yleisimmät kasvitaudit ja tuholaiset. |
Suoritustavat | Maaperäosiossa virtuaalisivuston kautta tapahtuva opiskelu ja siihen liittyvät tehtävät. Maalajien, kasvintuhoojien ja kylvösiementen tunnistamisharjoitukset ja tunnistamistentit, kylvösiemenen laatumääritykset (tuhannen siemenen paino, puhtaus, itävyys ja orastuvuus, sakoluku, hehtolitrapaino) sekä teoriaosuuden tentit. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Heinonen ym. Maa, viljely ja ympäristö: Tieto tuottamaan sarjan opaskirjoja soveltuvin osin: Ajankohtaisia kasvinsuojeluohjeita 2012, Kasvinsuojeluseura ry.: muuta kirjallisuutta ilmoitetaan opintojakson kuluessa |
Edeltävät opinnot | LMAP206, LMAP202 |
Muuta huomioitavaa | Kasvinviljelyn teemaluokka A-1027 |
Yhteyshenkilö | Ripatti Sinikka |
5 LMAA401A Tuottava kasvinviljely 1
Laajuus | 2 op |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Yhteyshenkilö | |
5 LMAA401B Tuottava kasvinviljely 2
Laajuus | 3 op |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Yhteyshenkilö | |
4 LMAA402 Kasvinviljelyssä käytettävät teknologiat
Laajuus | 5 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija tuntee nykyaikaisessa kasvinviljelyssä käytettävän tuotantoteknologian kylvöstä sadon korjuuseen ja käsittelyyn. Hän tuntee kasvinviljelytöiden vaikutukset maaperään ja ympäristöön sekä viljelyn talouteen. Hän tuntee erilaiset sadon käsittelytavat ja osaa valita niistä tarkoituksenmukaisimman. |
Keskeiset sisällöt | Aurat, muut syvämuokkauslaitteet. Äkeet ja muut pintamuokkauslaitteet: muokkauksen säätö, Kylvölannoittimet, jyrsinkylvökoneet, suorakylvökone Jyrät, Kasvinsuojeluruiskut, ruiskutustekniikka, tankkiseoksen valmistus, peittauslaitteet, ruiskuntestaus (mitä pitää sisällään), kasvinsuojelun työturvallisuus, sadetuslaitteet Väkilannoitteen pintalevittimet, Leikkuupuimuri, leikkuupuinti viljansäilöntätavat, viljakuivauksen perusteet, Mollier- diagrammi, viljankuivurityypit. |
Suoritustavat | Luennot, opintokäynnit, ryhmä- ja henkilökohtaiset harjoitustyöt, portfolion, tentti. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Luentomuistiinpanot, verkkosivustot, Farm machinery: Brian Bell, Handbook of Agricultural Engineering Volume III Plant Production Engineering, Landscape irrigation design, E. Rochester ja muut ammattilehdistä ja kirjoista löytyvä materiaali. |
Yhteyshenkilö | Kainulainen Petri |
4 LMAA501 Maatilan tietojärjestelmät
Laajuus | 5 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija tuntee maatilan tietojärjestelmät ja tietotekniikan tarjoamat mahdollisuudet maatilayrittämisessä. Opiskelija perehtyy maatalouteen liittyviin ATK:n käyttösovelluksiin. Konkreettisena tavoitteena on, että opiskelija luo jonkin uuden tietotekniikan käyttösovelluksen. |
Keskeiset sisällöt | Maaseutuyrityksen ATK sovellukset, mikrotietokonelaitteistot ja lähiverkko, Excel -sovellusten hyödyntäminen maatilataloudessa. Web-sivujen laadinta, digikuvaus, digitaalinen video- ja kuvankäsittely. |
Suoritustavat | Harjoitustyöt, oma tietotekniikan käyttösovellus ja sen raportointi. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Yhteyshenkilö | Kainulainen Petri |
4 LMAA502 Maatilan teknologia
Laajuus | 5 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija hallitsee maatilan työnkäytön suunnittelun sekä yleisen tekniikan. Hän tuntee maatilan teknologiajärjestelmät ja pystyy järjestämään niiden käytön ja valvonnan modernin informaatioteknologian keinoin. |
Keskeiset sisällöt | Työnkäytön suunnittelu ja siihen liittyvän suunnitteluohjelman käyttö (TTS- manager), teknologiajärjestelmät: säätö- ja automaatioteknologia, sähköiset, hydrauliset ja mekaaniset toimielimet, etävalvontajärjestelmät ja informaation siirto sekä paikkatietojärjestelmät. |
Suoritustavat | Luennot, opintokäynnit, ryhmä- ja henkilökohtaiset harjoitustyöt, portfolion, tentti. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Luentomuistiinpanot, verkkosivustot, Farm machinery: Brian Bell, Handbook of Agricultural Engineering Volume III Plant Production Engineering, Landscape irrigation design, E. Rochester ja muut ammattilehdistä ja kirjoista löytyvä materiaali. |
Yhteyshenkilö | Kainulainen Petri |
4 LMAA601 Metsätalouden liikkeenjohto
Laajuus | 5 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa käyttää metsäsuunnitelmaa. Hän osaa arvioida leimikon puunmyyntiä varten, osaa arvioida hoitotoimenpiteiden kustannukset, osaa määrittää metsätilan arvon ja tuntee metsätalouteen liittyvät lait ja organisaatiot. Opiskelija ymmärtää metsätilan tuotantomahdollisuudet ja osaa hyödyntää niitä ammattitaitoisesti. |
Keskeiset sisällöt | Metsätilan liiketalous. Metsäsuunnitelma. Leimikon arvon määrittäminen. Puunmyyntisuunnitelma ja tarjousten vertailu. Hoitotoimenpiteiden kustannukset. Metsätilan arvon määritys. Metsätalouden kannattavuus. Metsätalouden lait ja organisaatiot. |
Suoritustavat | Luennot, harjoitukset, kuulustelu |
Arviointiasteikko | Hyväksytty (S) - 0 |
Yhteyshenkilö | |
4 LMAA603 Energia ja ympäristö
Laajuus | 5 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija tuntee eri energiantuotantomuodot, niiden keskeiset ympäristövaikutukset sekä uusiutuvan energian lisäystavoitteet ja ohjauskeinot. Opiskelija osaa verrata eri energialähteiden kannattavuutta ja teknologista soveltuvuutta maatiloilla sekä kehittää maatilan energiatehokkuutta. Opiskelija tuntee biopolttoaineiden raaka-ainehankinnan perusteet ja maatalouden energialiiketoiminnan mahdollisuudet. Lisäksi opiskelija osaa analysoida eri energialähteiden tulevaisuuden näkymiä. |
Keskeiset sisällöt | Energian kulutus- ja tuotanto maataloudessa. Maatilojen energiaomavaraisuus, energian tuotantomahdollisuudet ja kannattavuus. Energianlähteet ja niiden ympäristövaikutukset. Energiankäytön tehostaminen. Energialiiketoiminta. Bio- ja fossiilistenpolttoaineiden tuotanto ja vaikutus ympäristöön. |
Suoritustavat | Luennot, opintokäynnit, ryhmä- ja henkilökohtaiset harjoitustyöt, portfolion, tentti. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Peltoenergian tuotantojärjestelmien ympäristövaikutukset sekä tämän Lehtomäki, A., Paavola, T., Luostarinen, S. & Rintala, J. 2007: Biokaasusta energiaa maatalouteen - Raaka-aineet, teknologiat ja lopputuotteet. Jyväskylän yliopiston Bio- ja ympäristötieteiden laitoksen tiedonantoja 85. 64 s. Pellettilämmitysopas. Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu, Motiva Oy, 2003. Hakelämmöstä yritystoimintaa, Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu, Motiva Oy, 2005. Puupolttoaineiden pienkäyttö, Tekes, 2007. Energia- ja ympäristö, Opetushallitus, 1999. Luentomateriaalit ja harjoitus työt. |
Yhteyshenkilö | Kainulainen Petri |
4 LMCERC Englannin työpaja
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa ilmaista itseään peruskielioppirakenteita ja sanastoa käyttäen sekä suullisesti että kirjallisesti. Hän hallitsee kielen niin, että pystyy osallistumaan oman alan ammattienglannin kurssille. |
Keskeiset sisällöt | Peruskielioppirakenteiden ja sanaston kertaus ja laajentaminen sekä näiden yhdistäminen erilaisiin kielenkäyttötilanteisiin opiskelijaelämässä, vapaa-aikana ja matkoilla. |
Suoritustavat | Lähitunneille osallistuminen, tehtävät, tentti. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Eskola ja Iikkanen, 2005. Way to Go. Update Your English. Keuruu: Otavan Kirjapaino Oy. |
Muuta huomioitavaa | Ennen työpajaan osallistumista opiskelija on osallistunut englannin lähtötasotestaukseen. |
Yhteyshenkilö | Savela Sanna |
4 LMCRV Ruotsin työpaja
Laajuus | 3 op |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Yhteyshenkilö | Kumpulainen Marjatta |
4 LMVHYG Hygieniaosaaminen
Laajuus | 1 op |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Yhteyshenkilö | |
4 LMVLUO Luomutuotanto
Laajuus | 2 op |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Yhteyshenkilö | Korhonen Arja |
4 LMVYR09 Maatilan verosuunnittelu
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa verosuunnittelun perusperiaatteet ja niiden avulla hän osaa optimoida kehittyvän maatilayrityksen verotuksen. Tämä edellyttää ensiksi sen, että opiskelija osaa täyttää maatalouden veroilmoituksen ja metsätalouden veroilmoituksen sekä osaa laskea maksettavan/palautettavan arvonlisäveron ja osaa valita veromenettelyn. |
Keskeiset sisällöt | Ydinaines: Maatalouden ja metsätalouden veroilmoituksen laatiminen erilaisista aineistoista sekä arvonlisäveron määrittäminen. Maatalouden verosuunnittelu 1) tilikauden aikana, 2) tilinpäätöksen yhteydessä ja 3) pitkällä aikavälillä tehtävät toimenpiteet. Täydentävä aines: Arvionvaraiset erät ja muut erityistapaukset maatalouden verotuksessa. Omistamiseen ja omaisuuden siirtoon liittyvät verot (luovutusvoitto, perintö ja lahja jne.) Lisäaines: Verosuunnittelu ja – optimointi kirjanpito-ohjelmilla |
Suoritustavat | Vero-optimointia pohjustetaan tekemällä tehtäviä. Aiheen esittelyn jälkeen luennoilla tehdään aiheesta soveltavia tehtäviä ohjatusti sekä seuraavaan luentoon valmistautuen itsenäisenä työskentelynä. Tentit ja niiden palaute ovat osa oppimista. Luennot: Kertausta maatalouden verotuksesta. Ohjeet maatalouden ja metsätalouden veroilmoituksen laatimiseen sekä arvonlisäveron määrittämiseen. Arvionvaraiset erät ja muut erityistapaukset maatalouden verotuksessa. Maatalouden verosuunnittelu. Verkko-opiskelu: Kaikki opintojakson materiaali ja tehtävät sekä niiden ohjeistus (verkkoluentotallenteet) ovat sähköisessä muodossa Moodlessa sekä palautekeskustelu käydään Moodlessa. Harjoitustehtävät 1. Maatalouden veroilmoitukset, vk 3-5 2. Metsätalouden veroilmoitukset, vk 6-7 3. Alv-tehtävät, vk 8-9 4. Maatalouden verosuunnittelutehtävä, vk 11–12 Tentit 1. Maatalouden veroilmoituksen täyttö (lähtötaso), vk 5 2. Metsätalouden veroilmoituksen täyttö, vk 9 3. Arvonlisäveron määrittäminen, vk 9 4. Maatalouden verosuunnittelu ja verotuksen optimointi, vk 13 |
Arviointiasteikko | Hyväksytty (S) - 0 |
Materiaali | Luentomonisteet ym. materiaali ja harjoitustöiden ohjeistus (mm. verkkoluennot) Moodlessa (tunnukset ja käyttöopastus tarvittaessa aloitusluennolla). Verottajan nettisivut www.vero.fi |
Yhteyshenkilö | Viitala Hannu |
4 LAV01 e-Poultry verkkokurssi
Credits | 3 cr |
Credits in Foreign Language | 3 cr |
Grading Scale | Passed - 0 |
Contact | Viitala Hannu |
4 LAV02 e-Poultry ryhmätyö
Credits | 2 cr |
Credits in Foreign Language | 2 cr |
Grading Scale | Passed - 0 |
Contact | Viitala Hannu |
4 LAV03 e-Poultry intensiivikurssi
Credits | 3 cr |
Credits in Foreign Language | 3 cr |
Grading Scale | Passed - 0 |
Contact | Viitala Hannu |
4 SAVONT1 Opinnäytetyö
Laajuus | 15 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa - valita oman alan ja oman ammatillisen kehittymisen kannalta sopivan opinnäytetyöaiheen sekä perustella valintaansa eri näkökulmista. - suunnitella ja toteuttaa työelämäläheinen tutkimus- ja kehittämistyön, joka perustuu käyttäjän/tilaajan tarpeisiin. - soveltaa tieteellistä ja näyttöön perustuvaa tietoa opinnäytetyöprosessissa ja oman asiantuntijuutensa kehittämisessä. - käyttää tarkoituksenmukaisesti omalle ammattialalle ja opinnäytetyön aiheeseen soveltuvia tutkimus- ja kehittämistyön tai taiteellisia menetelmiä. - laatia opinnäytetyöstään selkeästi rajatun, loogisen ja ammattialalle soveltuvan raportin. - arvioida opinnäytetyönsä keskeisiä sisältöjä, tuloksia tai tuotoksia ja perustella niiden merkitystä oman alan, tilaajan/käyttäjän tarpeen sekä oman asiantuntijuuden kehittymisen näkökulmasta. - arvioida opinnäytetyöprosessiaan, sen luotettavuutta ja eettisyyttä sekä työn aikana tapahtunutta ammatillista kasvuaan ja oppimistaan. - toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan. - kirjoittaa omasta opinnäytetyöstään kypsyysnäytteen. |
Keskeiset sisällöt | SAVONT1 Opinnäytetyö 15 op LAONT10: Opinnäytetyön suunnittelu (5 op) - opinnäytetyöhön ja sen tekemiseen orientoituminen - aiheen valitseminen ja rajaaminen - opinnäytetyön suunnitelman laatiminen ja taustamateriaalin kokoaminen LAONT20 Opinnäytetyön toteutus (5 op) - opinnäytetyön tekeminen - opinnäytetyön tulokset/tuotos LAONT30 Opinnäytetyön viimeistely (5 op) - opinnäytetyön raportointi ja julkaiseminen LAONT 40 Kypsyysnäyte |
Suoritustavat | Opinnäytetyö on aina työelämäläheinen. Suoritustapa voi olla: a) Kehittämistyö, jonka opiskelija tai opiskelijaryhmä suunnittelee ja toteuttaa käyttäjän tai tilaajan tarpeisiin. Kehittämisen kohteena voi olla esim. tuote, palvelu, prosessi, työmenetelmä, oppi- tai ohjemateriaali, digitaalinen aineisto tai ohjattu toiminta. Opiskelija esittää kehittämistyönsä suunnittelun, toteutuksen sekä arvioinnin tuotoksesta ja sen jatkokehittämistarpeista ammattialalle soveltuvassa raportointimuodossa. b) Tutkimuksellinen opinnäyte, jossa opiskelija tai opiskelijaryhmä lähestyy oman alan käytännön ongelmaa tai kehittämiskohdetta tarkoituksenmukaisin tutkimuksen menetelmin. Opiskelija laatii työnsä suunnittelusta, toteutuksesta, tuloksista ja niiden tulkinnasta raportin. c) Produktio, jossa opiskelija tai opiskelijaryhmä osoittaa osaamistaan asiantuntijana tai taiteilijana suunnittelemalla ja toteuttamalla esim. tapahtuman, seminaarin tai taiteellisen esityksen. Opiskelija esittää työnsä suunnittelun, toteutuksen sekä arvioinnin tuotoksesta ammattialalle soveltuvassa raportointimuodossa. d) Koostettu opinnäytetyö, jossa opintojen aikana toteutetaan ja raportoidaan opinnäytetyöksi suunnitellut osat (esim. projektit). Opinnäytetyöhön kuuluvassa kokoavassa kirjallisessa synteesissä, artikkelissa tai muussa julkaisussa opiskelija esittää työn osien keskeiset tulokset/tuotokset ammattialalle soveltuvassa muodossa. Opiskelija valitsee opinnäytetyön suoritustavaksi joko SAVONT1 tai SAVONT2 |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin. Savonian opinnäytetyön raportointiohje. |
Edeltävät opinnot | Tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman mukaiset menetelmäopinnot. |
Muuta huomioitavaa | Opiskelija voi työstää opinnäytetyö -opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla. |
Yhteyshenkilö | Linden Jari |
5 LAONT10 Opinnäytetyön suunnittelu
Laajuus | 5 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa - valita oman alan ja oman ammatillisen kehittymisen kannalta perustellun opinnäytetyöaiheen sekä perustella valintaansa eri näkökulmista - suunnitella ja toteuttaa opinnäytetyön aihekuvauksen ja täydentää sen työsuunnitelmaksi - toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan. - toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan. |
Keskeiset sisällöt | - opinnäyteyön aiheen valitseminen ja rajaaminen sekä aihekuvauksen tekeminen - ohjaus- ja hankkeistamissopimus - opinnäyteyön ohjaajan määrittyminen - tiedonhankinnan ohjaus - opinnäytetyön työsuunnitelman laatiminen ja taustamateriaalin kokoaminen |
Suoritustavat | Opinnäytetyöinfoon osallistuminen, aihekuvauksen tekeminen, itsenäinen työskentely ja tiedonhankinta, opinnäytetyön suunnitelman esittely seminaarissa. |
Arviointiasteikko | Hyväksytty (S) - 0 |
Materiaali | Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin. Savonian opinnäytetyön raportointiohje. |
Edeltävät opinnot | Tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman mukaiset menetelmäopinnot. |
Muuta huomioitavaa | Opiskelija voi työstää opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla. |
Yhteyshenkilö | |
5 LAONT20 Opinnäytetyön toteutus
Laajuus | 5 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa - toteuttaa työelämäläheisen tutkimus- ja kehittämistyön, joka perustuu käyttäjän/tilaajan tarpeisiin. - soveltaa tieteellistä ja näyttöön perustuvaa tietoa opinnäytetyöprosessissa ja oman asiantuntijuutensa kehittämisessä. - käyttää tarkoituksenmukaisesti omalle ammattialalle ja opinnäytetyön aiheeseen soveltuvia tutkimus- ja kehittämistyön tai taiteellisia menetelmiä. - laatia opinnäytetyöstään selkeästi rajatun, loogisen ja ammattialalle soveltuvan raportin. - arvioida opinnäytetyönsä keskeisiä sisältöjä, tuloksia tai tuotoksia ja perustella niiden merkitystä oman alan, tilaajan/käyttäjän tarpeen sekä oman asiantuntijuuden kehittymisen näkökulmasta. - toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan. |
Keskeiset sisällöt | - opinnäytetyön itsenäinen tekeminen - opinnäytetyön tekemisen eri vaiheisiin liittyvä ohjaus - opinnäytetyön tulokset/tuotos - työn esittely seminaarissa |
Suoritustavat | Itsenäinen työskentely ja tiedonhankinta. |
Arviointiasteikko | Hyväksytty (S) - 0 |
Materiaali | Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin. Savonian opinnäytetyön raportointiohje. |
Edeltävät opinnot | Tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman mukaiset menetelmäopinnot sekä opinnäytetyön suunnittelu 5 op -opintojakso. |
Muuta huomioitavaa | Opiskelija voi työstää opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla. |
Yhteyshenkilö | Suhonen Pirjo |
5 LAONT30 Opinnäytetyön viimeistely
Laajuus | 5 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa - laatia opinnäytetyöstään selkeästi rajatun, loogisen ja ammattialalle soveltuvan raportin. - arvioida opinnäytetyönsä keskeisiä sisältöjä, tuloksia tai tuotoksia ja perustella niiden merkitystä oman alan, tilaajan/käyttäjän tarpeen sekä oman asiantuntijuuden kehittymisen näkökulmasta. - arvioida opinnäytetyöprosessiaan, sen luotettavuutta ja eettisyyttä sekä työn aikana tapahtunutta ammatillista kasvuaan ja oppimistaan. - toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan. - kirjoittaa omasta opinnäytetyöstään kypsyysnäytteen. |
Keskeiset sisällöt | - opinnäytetyön ja sen raportin muokkaus ja viimeistely seminaarissa sekä ohjaajalta saadun palautteen mukaisesti - opinnäytetyön plagiointitarkistus - opinnäytetyön luovuttaminen arvioitavaksi |
Suoritustavat | Itsenäinen työskentely ja tiedonhankinta. |
Arviointiasteikko | Hyväksytty (S) - 0 |
Materiaali | Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin. Savonian opinnäytetyön raportointiohje. |
Edeltävät opinnot | Tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman mukaiset menetelmäopinnot. LAONT10 Opinnäytetyön suunnittelu 5 op LAONT20 Opinnäytetyön toteutus 5 op |
Muuta huomioitavaa | Opiskelija voi työstää opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla. |
Yhteyshenkilö | Suhonen Pirjo |
5 LAONT40 Kypsyysnäyte
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa - kirjoittaa opinnäytetyönsä aihealueelta ammattikorkeakouluasetuksen (A352/2003 10§) mukaisen kypsyysnäytteen, joka osoittaa opiskelijan perehtyneisyyttä alaan ja suomen tai ruotsin kielen taitoa - käsitellä kypsyysnäytteen tehtävänannossa esitettyä aihetta asiantuntevasti, johdonmukaisesti ja tehtävänantoa vastaavasti - osaa tiivistää tekstin ja esittää lukijalle olennaisen tiedon - kirjoittaa asiatyylillä ja kielelliset virheettömästi. |
Keskeiset sisällöt | Kypsyysnäytteeseen ilmoittautuminen ja sen kirjoittaminen |
Suoritustavat | Kypsyysnäytteeseen ilmoittaudutaan sen jälkeen, kun opinnäytetyö on jätetty arvioitavaksi. Kypsyysnäytteen kirjoittaminen annettua tehtävänantoa vastaavasti. Tutkinto-opiskelija kirjoittaa opinnäytetyöhön kuuluvan kypsyysnäytteen suomen tai ruotsin kielellä ammattikorkeakouluasetuksen § 10 mukaisesti. Mikäli opiskelijan koulusivistyskieli on muu kuin suomi tai ruotsi tai hän on saanut koulusivistyksensä ulkomailla, hän kirjoittaa kypsyysnäytteen joko suomeksi tai englanniksi (A 352/2003 § 8 ja 10). Ohjaaja laatii opinnäytetyön sisältöalueelta kypsyysnäyteaiheet. Opiskelija kirjoittaa kypsyysnäytteen valitsemastaan aiheesta tenttiolosuhteissa ilman lähdeaineistoa. Kypsyysnäytteen laajuus on noin neljä käsinkirjoitettua konseptipaperin sivua eli 400-600 sanaa. Kypsyysnäytteen kirjoittamiseen voi käyttää enintään kolme tuntia (3x60 min). |
Arviointiasteikko | Hyväksytty (S) - 0 |
Materiaali | Opiskelija saa kypsyysnäytteen tehtävänannon kirjoitustilaisuudessa. |
Edeltävät opinnot | SAVONT1 Opinnäytetyö 15 op tai SAVONT2 Opinnäytetyö 15 op kokonaisuudessaan. |
Muuta huomioitavaa | Kypsyysnäyte mainitaan erikseen tutkintotodistuksessa. |
Yhteyshenkilö | Suhonen Pirjo |
4 SAVONT2 Opinnäytetyö
Laajuus | 15 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa - valita oman alan ja oman ammatillisen kehittymisen kannalta innovatiivisen opinnäytetyöaiheen sekä perustella valintaansa eri näkökulmista. - suunnitella ja toteuttaa työelämäläheinen tutkimus- ja kehittämistyön, joka perustuu käyttäjän/tilaajan tarpeisiin. - soveltaa tieteellistä ja näyttöön perustuvaa tietoa opinnäytetyöprosessissa ja oman asiantuntijuutensa kehittämisessä. - käyttää tarkoituksenmukaisesti omalle ammattialalle ja opinnäytetyön aiheeseen soveltuvia tutkimus- ja kehittämistyön tai taiteellisia menetelmiä. - laatia opinnäytetyöstään selkeästi rajatun, loogisen ja ammattialalle soveltuvan raportin. - arvioida opinnäytetyönsä keskeisiä sisältöjä, tuloksia tai tuotoksia ja perustella niiden merkitystä oman alan, tilaajan/käyttäjän tarpeen sekä oman asiantuntijuuden kehittymisen näkökulmasta. - arvioida opinnäytetyöprosessiaan, sen luotettavuutta ja eettisyyttä sekä työn aikana tapahtunutta ammatillista kasvuaan ja oppimistaan. - toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan. - kirjoittaa omasta opinnäytetyöstään kypsyysnäytteen. |
Keskeiset sisällöt | SAVONT2 Opinnäytetyö 15 op LAONT50 Opinnäytetyö, projekti 1 (5 op) LAONT60 Opinnäytetyö, projekti 2 (5 op) LAONT70 Opinnäytetyöprojektien synteesi ja julkistaminen (5 op) LAONT80 Kypsyysnäyte |
Suoritustavat | Opinnäytetyö on aina työelämäläheinen. Suoritustapa voi olla: a) Kehittämistyö, jonka opiskelija tai opiskelijaryhmä suunnittelee ja toteuttaa käyttäjän tai tilaajan tarpeisiin. Kehittämisen kohteena voi olla esim. tuote, palvelu, prosessi, työmenetelmä, oppi- tai ohjemateriaali, digitaalinen aineisto tai ohjattu toiminta. Opiskelija esittää kehittämistyönsä suunnittelun, toteutuksen sekä arvioinnin tuotoksesta ja sen jatkokehittämistarpeista ammattialalle soveltuvassa raportointimuodossa. b) Tutkimuksellinen opinnäyte, jossa opiskelija tai opiskelijaryhmä lähestyy oman alan käytännön ongelmaa tai kehittämiskohdetta tarkoituksenmukaisin tutkimuksen menetelmin. Opiskelija laatii työnsä suunnittelusta, toteutuksesta, tuloksista ja niiden tulkinnasta raportin. c) Produktio, jossa opiskelija tai opiskelijaryhmä osoittaa osaamistaan asiantuntijana tai taiteilijana suunnittelemalla ja toteuttamalla esim. tapahtuman, seminaarin tai taiteellisen esityksen. Opiskelija esittää työnsä suunnittelun, toteutuksen sekä arvioinnin tuotoksesta ammattialalle soveltuvassa raportointimuodossa. d) Koostettu opinnäytetyö, jossa opintojen aikana toteutetaan ja raportoidaan opinnäytetyöksi suunnitellut osat (esim. projektit). Opinnäytetyöhön kuuluvassa kokoavassa kirjallisessa synteesissä, artikkelissa tai muussa julkaisussa opiskelija esittää työn osien keskeiset tulokset/tuotokset ammattialalle soveltuvassa muodossa. Opiskelija valitsee opinnäytetyön suoritustavaksi joko SAVONT1 tai SAVONT2 |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin. Savonian opinnäytetyön raportointiohje. |
Edeltävät opinnot | Tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman mukaiset menetelmäopinnot. |
Muuta huomioitavaa | Opiskelija voi työstää opinnäytetyö -opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla. |
Yhteyshenkilö | Linden Jari |
5 LAONT50 Opinnäytetyö, projekti 1
Laajuus | 5 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa - suunnitella ja toteuttaa työelämäläheisen tutkimus- ja kehittämistyön, joka perustuu käyttäjän/tilaajan tarpeisiin. - käyttää tarkoituksenmukaisesti omalle ammattialalle ja opinnäytetyöprojektin aihealueeseen soveltuvia tutkimus- ja kehittämistyön tai taiteellisia menetelmiä. - toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan. |
Keskeiset sisällöt | Opinnäytetyön osaksi sijoittuvan projektin suunnittelu, toteutus ja raportointi |
Suoritustavat | Opinnäytetyöhön sisältyvän projektin projektisuunnitelman esittely ja hyväksyminen. Itsenäinen työskentely ja tiedonhankinta. Projektin toteuttaminen ja raportointi. |
Arviointiasteikko | Hyväksytty (S) - 0 |
Materiaali | Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin. Savonian opinnäytetyön raportointiohje. |
Edeltävät opinnot | Tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman mukaiset menetelmäopinnot. |
Yhteyshenkilö | Suhonen Pirjo |
5 LAONT60 Opinnäytetyö, projekti 2
Laajuus | 5 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa - suunnitella ja toteuttaa työelämäläheinen tutkimus- ja kehittämistyön, joka perustuu käyttäjän/tilaajan tarpeisiin. - käyttää tarkoituksenmukaisesti omalle ammattialalle ja opinnäytetyöprojektin aihealueeseen soveltuvia tutkimus- ja kehittämistyön tai taiteellisia menetelmiä. - toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan. |
Keskeiset sisällöt | Opinnäytetyön osaksi sijoittuvan projektin suunnittelu, toteutus ja raportointi |
Suoritustavat | Opinnäytetyöhön sisältyvän projektin projektisuunnitelman esittely ja hyväksyminen. Itsenäinen työskentely ja tiedonhankinta. Projektin toteuttaminen ja raportointi. |
Arviointiasteikko | Hyväksytty (S) - 0 |
Materiaali | Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin. Savonian opinnäytetyön raportointiohje. |
Edeltävät opinnot | Tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman mukaiset menetelmäopinnot. |
Muuta huomioitavaa | Opiskelija voi työstää opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla. |
Yhteyshenkilö | Suhonen Pirjo |
5 LAONT70 Opinnäytetyöprojektien synteesi ja julkistaminen
Laajuus | 5 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa - arvioida opinnäytetyönsä keskeisiä sisältöjä, tuloksia tai tuotoksia ja perustella niiden merkitystä oman alan, tilaajan/käyttäjän tarpeen sekä oman asiantuntijuuden kehittymisen näkökulmasta - arvioida opinnäytetyöprosessiaan, sen luotettavuutta ja eettisyyttä sekä työn aikana tapahtunutta ammatillista kasvuaan ja oppimistaan. - laatia opinnäytetyöstään selkeästi rajatun, loogisen ja ammattialalle soveltuvan kirjallisen synteesin, artikkelin, raportin tai muun julkaisun. |
Keskeiset sisällöt | Opinnäytetyöhön kuuluvassa kokoavassa kirjallisessa synteesissä, artikkelissa tai muussa julkaisussa opiskelija esittää työn osien keskeiset tulokset/tuotokset ammattialalle soveltuvassa muodossa. Opinnäytetyön esittely seminaarissa. |
Suoritustavat | Opinnäytetyön osana toteutettujen projektien kokoava raportointi, opinnäytetyön esittely seminaarissa. |
Arviointiasteikko | Hyväksytty (S) - 0 |
Materiaali | Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin. Savonian opinnäytetyön raportointiohje. |
Edeltävät opinnot | Tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman mukaiset menetelmäopinnot. LAONT50 Opinnäyteyö, projekti 1, 5 op LAONT60 Opinnäytetyö, projekti 2, 5 op |
Muuta huomioitavaa | Opiskelija voi työstää opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla. |
Yhteyshenkilö | Suhonen Pirjo |
5 LAONT80 Kypsyysnäyte
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa - kirjoittaa opinnäytetyönsä aihealueelta ammattikorkeakouluasetuksen (A352/2003 10§) mukaisen kypsyysnäytteen, joka osoittaa opiskelijan perehtyneisyyttä alaan ja suomen tai ruotsin kielen taitoa - käsitellä kypsyysnäytteen tehtävänannossa esitettyä aihetta asiantuntevasti, johdonmukaisesti ja tehtävänantoa vastaavasti - osaa tiivistää tekstin ja esittää lukijalle olennaisen tiedon - kirjoittaa asiatyylillä ja kielelliset virheettömästi. |
Keskeiset sisällöt | Kypsyysnäytteeseen ilmoittautuminen ja sen kirjoittaminen |
Suoritustavat | Kypsyysnäytteeseen ilmoittaudutaan sen jälkeen, kun opinnäytetyö on jätetty arvioitavaksi. Kypsyysnäytteen kirjoittaminen annettua tehtävänantoa vastaavasti. Tutkinto-opiskelija kirjoittaa opinnäytetyöhön kuuluvan kypsyysnäytteen suomen tai ruotsin kielellä ammattikorkeakouluasetuksen § 10 mukaisesti. Mikäli opiskelijan koulusivistyskieli on muu kuin suomi tai ruotsi tai hän on saanut koulusivistyksensä ulkomailla, hän kirjoittaa kypsyysnäytteen joko suomeksi tai englanniksi (A 352/2003 § 8 ja 10). Ohjaaja laatii opinnäytetyön sisältöalueelta kypsyysnäyteaiheet. Opiskelija kirjoittaa kypsyysnäytteen valitsemastaan aiheesta tenttiolosuhteissa ilman lähdeaineistoa. Kypsyysnäytteen laajuus on noin neljä käsinkirjoitettua konseptipaperin sivua eli 400-600 sanaa. Kypsyysnäytteen kirjoittamiseen voi käyttää enintään kolme tuntia (3x60 min). |
Arviointiasteikko | Hyväksytty (S) - 0 |
Materiaali | Opiskelija saa kypsyysnäytteen tehtävänannon kirjoitustilaisuudessa. |
Edeltävät opinnot | SAVONT1 Opinnäytetyö 15 op tai SAVONT2 Opinnäytetyö 15 op kokonaisuudessaan. |
Muuta huomioitavaa | Kypsyysnäyte mainitaan erikseen tutkintotodistuksessa. |
Yhteyshenkilö | Suhonen Pirjo |
4 LMAH101 Johdatus maaseutuelinkeinoihin
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija tutustuu nykyaikaisen maatilan/hevosyrityksen toimintaan perehtymällä tilan olosuhteisiin ja tuotantotapaan. Hän paneutuu hänelle annettujen kysymysten ohjaamana tilan peltojen maalajeihin ja kasvukuntoon, tuotantoeläimiin, koneisiin ja laitteisiin sekä tuotantorakennuksiin. Hän oppii ottamaan huomioon työturvallisuuden tärkeyden maatilan työskentelyssä. Hän saa kokonaiskuvan elinkeinohaaran käytännön toiminnasta maatilalla/hevosyrityksessä ja hänen ammattialan valintansa sekä viestintä- ja vuorovaikutustaitonsa vahvistuvat. |
Keskeiset sisällöt | Perehtyminen maatilakokonaisuuteen ohjattujen kysymysten avulla. Osallistuminen niihin töihin, mihin opiskelija pystyy. |
Suoritustavat | Perehtymispaikan etsiminen tutustumisjaksoa varten. Kahden viikon työskentely ao. maatilalla (muulla kuin kotitilalla). Hevostalouteen suuntautuvat voivat olla toisen viikon hevostilalla tai hevostalousyrityksessä. Raportin laadinta ja yhteinen palautetilaisuus jakson päätyttyä. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Yhteyshenkilö | Ripatti Sinikka |
4 LMAH106 Kevät ja kesä maatilalla
Laajuus | 12 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa tehdä maatilan/hevosyrityksen keskeiset kevätkauteen kuuluvat peltoviljelyn sekä kotieläintuotannon työt. Hän osaa kuvata ja selostaa maatilan/hevosyrityksen kokonaisuuden ja siihen kuuluvat toiminnat. Hän osaa toimia vastuullisena, toiset huomioon ottavana työntekijänä ja raportoida työnsä. |
Keskeiset sisällöt | Työskentely oppilaitoksen kanssa sopimuksen tehneellä harjoittelutilalla/hevosyrityksessä erilaisissa työtehtävissä sekä pelloilla että kotieläinten hoitotöissä. Työkirjanpito tehdyistä töistä ja tunneista. Kasvukauden sään seuranta harjoittelutilalla. |
Suoritustavat | Osallistuminen harjoitteluinfoihin, kolmikantaisen harjoittelusopimuksen sekä harjoittelun työsopimuksen laatiminen, työskentely oppilaitoksen kanssa sopimuksen tehneellä harjoittelutilalla/hevosyrityksessä 40 työpäivää. Työnantajan hyväksymä työaikaraportointi tehdyistä töistä ja tunneista ja postitus harjoittelun ohjaajalle kuukausittain. Kasvukauden sään seuranta ja raportointi harjoittelutilalla. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Edeltävät opinnot | Johdatus maaseutuelinkeinoihin, ensimmäisen vuoden teoriaopintojen hyväksytty suoritus. |
Yhteyshenkilö | Ripatti Sinikka |
4 LMAH107 Maatilan syksy - vuoden tulos
Laajuus | 12 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa suunnitella ja tehdä maatilan/hevosyrityksen keskeiset kasvinviljelyyn ja kotieläintuotantoon kuuluvat syyskauden työt. Hän tulkitsee sääolosuhteiden vaikutusta tuotantotuloksiin. Hän osaa laatia maatilan tuotannonsuunnittelulaskelmia sekä analysoida satotulosten vaikutusta tilan kannattavuuteen ja sisäruokintakauden suunnitteluun. |
Keskeiset sisällöt | Työskentely harjoittelutilan/hevosyrityksen ajankohtaisissa työtehtävissä, painopisteenä sadonkorjuuajan työt ja valmistautuminen sisäruokintakauden vaatimuksiin. Työkirjanpito tehdyistä töistä ja tunneista. Sään seuranta ja raportointi harjoittelutilalla. |
Suoritustavat | Työskentely oppilaitoksen kanssa sopimuksen tehneellä harjoittelutilalla/hevosyrityksessä 40 työpäivää. Työnantajan hyväksymä työaikaraportointi ja postitus harjoittelun ohjaajalle kuukausittain. Työtodistus ja työnantajan arviointi. Maatalousharjoittelun arviointi- ja palautetilaisuuteen osallistuminen. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Edeltävät opinnot | Johdatus maaseutuelinkeinoihin ja Kevät ja kesä maatilalla |
Yhteyshenkilö | Ripatti Sinikka |
4 LMAH108 Harjoittelukirja
Laajuus | 3 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija osaa kuvata tilakokonaisuutta erilaisin selonteoin ja tunnusluvuin. Hän osaa laatia talouslaskelmia ja todeta niiden avulla sekä suunnittelun merkityksen että tilan kannattavuuden. |
Keskeiset sisällöt | Työkirjanpito, tuotantosuuntien ja työmenetelmien, koneiden, laitteiden ja tuotantorakennusten kuvaukset harjoittelutilalta. Talouslaskelmien laadinta. |
Suoritustavat | Kuukausittain laadittavat sekä tilan että harjoittelun ohjaajan hyväksymät työkirjanpidot, hyväksytysti laadittu harjoittelukirja. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Harjoittelun ohjeet, kirjan laadintaohjeet itse kirjassa, harjoittelupaikan ohjeet. |
Edeltävät opinnot | Johdatus maaseutuelinkeinoihin, Kevät ja kesä maatilalla, Maatilan syksy - vuoden tulos |
Yhteyshenkilö | Ripatti Sinikka |
4 LMAH201 Toimijana työelämässä
Laajuus | 12 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija perehtyy johonkin maatila/hevostalouteen liittyvään erityisalaan. Hän aloittaa perehtymisen organisaation toimintaan. Hänelle syntyy peruskäsitys harjoitteluorganisaation erilaisista toimenkuvista ja tehtävistä. Hän aloittaa ammattialansa asiantuntemuksen soveltamisen organisaatiossa. |
Keskeiset sisällöt | Hyväksyttävän harjoittelupaikan hankinta, työskentely harjoittelupaikassa. |
Suoritustavat | Harjoitteluinfoihin osallistuminen, harjoittelu-/työsopimuksen ja harjoittelusuunnitelman laatiminen, työskentely harjoittelupaikassa 40 työpäivää, työnantajan hyväksymä työaikaraportointi harjoitteluajalta. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Harjoittelun ohjeet, työnantajan ohjeet. |
Edeltävät opinnot | Johdatus maaseutuelinkeinoihin, Kevät ja kesä maatilalla, Maatilan syksy - vuoden tulos, Harjoittelukirja |
Muuta huomioitavaa | Harjoittelupaikka on hyväksytettävä ohjaajalla. Suositellaan suoritettavaksi kolmantena opiskelun aikaisena kesänä. |
Yhteyshenkilö | Mönkkönen Seppo |
4 LMAH202 Asiantuntijan roolit
Laajuus | 8 op |
Osaamistavoitteet | Opiskelija saa syvemmän näkemyksen jostakin maatila/hevostalouteen liittyvästä erityisalasta. Hän jatkaa perehtymistä organisaation toimintaan. Hänelle syntyy kuva harjoitteluorganisaation erilaisista toimenkuvista ja tehtävistä sekä niiden vaatimuksista. Hän oppii vastuullista oman ammattialan työs-kentelyä organisaatiossa. |
Keskeiset sisällöt | Työskentely harjoittelupaikassa, oppimistehtävien laadinta. |
Suoritustavat | Työskentely harjoittelupaikassa 30 työpäivää, työnantajan hyväksymä työaikaraportointi harjoitteluajalta, oppimistehtävien laadinta ja työtodistuksen toimittaminen oppilaitokseen. |
Arviointiasteikko | 0 - 5 |
Materiaali | Harjoittelun ohjeet, työnantajan ohjeet. |
Edeltävät opinnot | Johdatus maaseutuelinkeinoihin, Kevät ja kesä maatilalla, Maatilan syksy - vuoden tulos, Harjoittelukirja ja Kasvinviljelyn perusteet. |
Yhteyshenkilö | Mönkkönen Seppo |
Pidätämme oikeuden opetussuunnitelmien muutoksiin mm. opiskeltavien sisältöjen päivitystarpeiden takia.