Rakennusmestarin tutkinto-ohjelma johtaa tekniikan ammattikorkeakoulututkintoon, tutkintonimike on rakennusmestari (AMK). Opintojen laajuus on 210 opintopistettä ja kesto 3,5 vuotta. Tutkinnon tuottama osaaminen vastaa Euroopan unionin alueella yhteisesti määriteltyä korkeakoulutasoa, mikä mahdollistaa työvoiman ja asiantuntijoiden liikkumisen.
Rakennusmestarikoulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiudet toimia rakennustyömaan työnjohtotehtävissä. Lisäksi valmistunut rakennusmestari saa kelpoisuuden toimia maankäyttö- ja rakennuslain mukaisissa rakennustöissä vastaavana työnjohtajana. Rakennusmestarin tehtävät koostuvat monipuolisista ja käytännönläheisistä talonrakennusalan tuotannon hallinta- ja työnjohtotehtävistä. Tehtäviin kuuluvat erilaiset johtotehtävät, kuten laadun, työturvallisuuden, kustannusten ja aikataulujen hallinta, työn aikana tapahtuvan suunnittelun ohjaus, töiden ja toimitusten organisointi sekä työmaan hankinnat.
Rakennusmestarikoulutuksen opinnot suuntautuvat uudis- ja korjausrakennustuotantoon, kuten talonrakennustyömaan tuotannon suunnittelu- ja esimiestehtäviin sekä rakennusprojektien hallintaan. Opiskelija saa opinnoissaan lisäksi taitoja työskennellä laajasti rakennusalan eri tehtävissä, myös infrarakennustyömailla. Opiskelija saa valmiudet kehittää monipuolisesti ammattitaitoaan alan tehtävissä.
Rakennusmestarin osaamisprofiili muodostuu kompetensseista.
Opintojen rakenne
Rakennusmestarin opinnot ovat 210 opintopistettä. Opetussuunnitelman mukaan yksi opiskeluvuosi vastaa 60 opintopistettä, mikä tarkoittaa 1600 tuntia opiskelijan työtä. Opiskelijan työ koostuu mm. lähitunneista (teoriatunnit ja laboratoriotyöskentely), etä- ja itsenäisestä opiskelusta, verkko-opiskelusta ja harjoittelusta. Opiskelu sisältää työelämälähtöistä tutkimus- ja kehittämistoimintaa.
Asiantuntijuuden kehittyminen
Savonian opetussuunnitelmissa opintojaksot muodostavat laajempia opintokokonaisuuksia. Näin ne tukevat opiskelijan kokonaiskehitystä ja asiantuntijuuden kehittymistä. Samalla mahdollistuu opetuksen ja työelämälähtöisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhdistyminen. Rakennusmestarin opetussuunnitelma on laadittu niin, että tutkinto tuottaa työelämässä vaadittavan osaamisen ja varmistaa opiskelijan asiantuntijuuden kehittymisen. Opetussuunnitelman pohjalta opiskelija laatii opiskelunsa tueksi henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman ja vastaa opintojensa etenemisestä.
Rakennusmestarin opetussuunnitelma etenee vuositeemojen mukaisesti. Samalla opiskelijan ammatillinen osaaminen vahvistuu noviisista kohti asiantuntijuutta. Opintojen teemat on esitetty taulukossa. Ensimmäinen lukuvuosi on yhteinen kaikille rakennustekniikan opiskelijoille. Tämän jälkeen opiskelija voi ryhtyä erikoistumaan rakennesuunnitteluun, talonrakennustuotantoon tai infrarakentamiseen.
Koulutuksen toteutus
Savoniassa pedagogisena lähtökohtana on Open Innovation Space (OIS 2.0) -malli. Se yhdistää laadukkaan koulutuksen sekä työelämäläheisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan. Työelämäläheisessä koulutuksessa korostuvat opiskelijoiden motivaatio ja opintoihin sitoutuminen. Opiskelijoiden asiantuntijuuden kehittymistä edistetään erilaisissa oppimisympäristöissä, mahdollistamalla monimuotoinen, aikaan ja paikkaan sitomaton ympärivuotinen opiskelu sekä hyödyntämällä laajasti työn opinnollistamista. Opiskelijoiden kokonaisvaltainen ohjaus sekä aikaisemman osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen ovat osa opiskelijoiden henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa.
Rakennusmestarin koulutusohjelman projektiopetusmallissa (CDIO) pyritään kehittämään opiskelijan kokonaisvaltaista ajattelua, jossa työvaiheina ovat tehtävänanto ja vaatimusmäärittelyt, suunnittelu, toteutus ja käyttö. Osa rakennusmestarin ammattiopinnoista kytketään tähän rakennusalan projektioppimisympäristöön. Projektiopetus aloitetaan rakennusalaan tutustumisprojektilla ensimmäisenä opiskeluvuotena. Toisena vuotena toteutetaan rakentamisen laatu ja työturvallisuusprojekti ja kolmantena halliprojekti. Projektiopetus päätetään neljännen opiskeluvuoden työvaiheen kokonaishallintaprojektiin. Projektiopinnot on mahdollista suorittaa yhteistyössä alueen rakennustyömaiden kanssa. Projektiopintojen avulla opiskelijalle muodostuu havainnollinen käsitys omasta rakennusmestarin roolista, rakennushankkeen eri tuotannon vaiheista sekä rakennuttamisesta ja suunnittelusta.
Opiskelun tavoitteena on opiskelijan ammatillisen asiantuntemuksen kasvu. Opiskelun myötä noviisista kasvaa oma-aloitteinen ja itsenäinen asiantuntija. Opiskelijoiden itseohjautuvuutta korostetaan opetuksessa ja ohjauksessa opintojen alusta lähtien. Vastuu oppimisesta on opiskelijalla itsellään, ja oppimisen tavoitteena on opitun syvällinen ymmärtäminen.
Ohjauksen tavoitteena on tukea opintoja niiden eri vaiheissa. Opintojen alussa ohjauksessa painottuu henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS), jossa myös aiemmin hankittu osaaminen tunnistetaan. Opintojen edetessä painottuu uraohjaus, jolla tuetaan asiantuntijuuden suuntaamista, työelämävalmiuksien kehittymistä sekä työllistymistä. Savonian opettajat ja muu henkilöstö ohjaavat ja tukevat opiskelijan henkilökohtaisten ammatillisten tavoitteiden määrittelemisessä ja saavuttamisessa. Kaiken ohjauksen tavoitteena on tehostaa opiskelijan oman ajankäytön hallintaa sekä oman toiminnan arviointia ja parantaa siten valmiuksia jatkuvaan oppimiseen.
Kansainvälisyystaidot ovat tärkeä osa insinöörin osaamista. Jokaisen opiskelijan tulee sisällyttää henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaansa vähintään 5 op vieraalla kielellä suoritettuja opintoja. Opiskelija voi painottaa kansainvälistymistä HOPS:issaan valitsemalla opintoja englannin kielellä toteutetusta tarjonnasta. Kansainvälisyyttä voi vahvistaa myös lukukauden tai – vuoden mittaisella opiskelijavaihdolla tai suorittamalla harjoittelun ulkomailla.
Arvioinnilla ohjataan ja tarkistetaan opiskelijan opintojen osaamistavoitteiden saavuttamista. Arvioinnin kohteena on koko oppimistapahtuma eli opetuksen tavoitteiden mukaisten tietojen ja taitojen saavuttaminen sekä opiskelun että työelämän edellyttämä asennoituminen ja vastuunottokyky. Opintojaksojen arviointi perustuu opintojaksokohtaisesti laadittuihin arviointikriteereihin.
Savonian koulutusten työelämälähtöisyys toteutuu opettajien monimuotoisen verkostoitumisen kautta. Verkostot varmistavat myös opiskelijan substanssiasiantuntijuuden jatkuvan kehittymisen. Henkilöstö luo oppimistilanteita ja tukee opiskelijan oppimista. Opiskelijapalvelut, kirjasto- ja tietopalvelut, kansainvälisyyspalvelut ja muut korkeakoulupalvelut auttavat opiskelussa. Koulutuksessa noudatetaan esteettömyyden sekä kestävän kehityksen periaatteita.
Opetussuunnitelman opinnot voidaan toteuttaa joko kokonaan tai osittain verkko-opintoina. Osa opinnoista järjestetään verkko-opintoina ympärivuotisesti ajasta ja paikasta riippumattomasti. Opintojakso voi myös sisältää osasuorituksia, joiden opiskelua ja suorittamista ohjataan ja tuetaan verkossa. Verkkototeutus voi olla myös opintojakson vaihtoehtoinen suoritustapa.
Opintojaksoista osa on joko kokonaan tai osittain englanninkielisiä, koska kielitaito on oleellinen osa insinöörin ammattitaitoa. Englanninkielisillä toteutuksilla mahdollistetaan myös vaihto-opiskelijoiden osallistuminen opintojaksoille, jolloin samalla edistetään kaikkien opiskelijoiden kansainvälisten taitojen kasvua. Englanninkielisten opintojaksojen toteutusten yhteydessä varmistetaan tarvittaessa oppiminen muun muassa suomenkielisellä tukimateriaalilla ja ammattisanastolla.
Opinnollistaminen on joustava tapa opiskella erityisesti opintojen loppuvaiheen opintojaksoja. Tutkintoon kuuluvaa osaamista hankitaan osin tekemällä työtä sekä suorittamalla sovitut tehtävät. Opinnollistaminen ei ole työkokemuksen automaattista hyväksilukemista. Joissakin tapauksissa myös opiskelijan vapaa-ajan aktiviteetit ja harrastustoiminta voivat kehittää hänen ammatillista osaamistaan siten, että opinnollistaminen on mahdollista.
Opinnollistaminen alkaa opiskelijan aloitteesta ja siihen liittyvä suunnitelma tehdään ja hyväksytetään opintojakson opettajalla etukäteen. Jos opiskelijan työtehtävät sopivat opintojakson osaamistavoitteisiin, opinnollistaminen on mahdollista. Opetussuunnitelmassa voi olla myös erityisesti opinnollistamista ajatellen muodostettu opintojakso (esim. projektiopinnot).
Työpaikalla tai harrastustoiminnassa tapahtuva oppiminen suunnitellaan opintojakson osaamistavoitteiden perusteella yhteistyössä opintojakson opettajan kanssa. Opiskelijan esittämistä työtehtävistä arvioidaan, tuottavatko ne sinällään riittävää osaamista suhteessa tavoitteisiin vai tarvitaanko osaamisen saavuttamiseksi lisäsuorituksia. Osaamista voidaan täydentää esimerkiksi esityksellä tai raportilla.
Opiskelija osaa käyttää ja soveltaa niitä perustaitoja ja työvälineitä (IT-taidot, viestintä, englanti), joita amk-opinnoissa tarvitaan. Opiskelija osaa suunnitella opintonsa sekä käyttää opiskelijalle tarjottavia tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita. Opiskelija osaa arvioida voimavarojaan ja hakea tarvittaessa tukea edetäkseen opinnoissa. Opiskelija osaa kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan. Opiskelija osaa hahmottaa ammattialansa tarjoamia vaihtoehtoja ja työmahdollisuuksia, ja osaa aloittaa laatimaan työnhakuun liittyviä asiakirjoja ja osaamistaan kuvaavia aineistoja (osaamisportfolio/ PLE).
Keskeiset sisällöt
Opiskelu Savoniassa, opiskelutaidot ja opintojen sujuva eteneminen.
Opintojen aikana ja työelämässä tarvittavat kirjallisen ja suullisen viestinnän taidot erilaisissa tilanteissa ja ryhmissä viestiessä. Työnhakuasiakirjat ja osaamista kuvaavat aineistot (viestintä).
Tietokoneiden, koulun tietoverkon ja opiskelua tukevien IT-sovellusten tehokas käyttö (DigiAvain, IT-taidot ja digikyvykkyys).
Lähtötasokokeet. Kielten opiskelu Savoniassa. Kielten opiskelutekniikat.
Suoritustavat
Suoritustapa 1: Aktiivinen osallistuminen aloituspäiviin ja opintojakson opetukseen, tiedotustilaisuuksiin ja tapahtumiin (SavoniaStart). HOPS-keskustelu. Lähitunnit ja verkkotyöskentely harjoituksineen, palautettavat tehtävät ja itsenäinen työskentely annettujen ohjeiden ja aikataulujen mukaan.
Suoritustapa 2: verkkotyöskentely, sovittava erikseen opettajatuutorin kanssa. (aikaisintaan syksyllä 2019)
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Reppu-sivujen ja Wilman aineistot, Moodlessa jaettavat materiaalit, muu opettajan jakama aineisto
Muuta huomioitavaa
Opiskelijan työmäärä jakautuu seuraavasti:
Orientaatio tekniikan opintoihin 1 op
IT-taidot ja digikyvykkyys 2 op
Viestintä 2 op
Yhteyshenkilö
Westerholm Tatu, Kähkönen Olli-Pekka, Lahti Sami
4 EMPM810 RKM-matematiikka
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson tavoitteena on oppia matemaattisen ajattelun alkeita eli johdonmukaista ja aukotonta päättelyä. Lisäksi tavoitteena on tunnistaa yksinkertaisia matemaattisia ongelmia ja osata ratkaista ne itsenäisesti. Tavoitteena on myös saavuttaa valmiudet matematiikan opiskelun jatkamiseen ja muissa oppiaineissa esiintyvien matemaattisten ongelmien lähestymiseen.
Keskeiset sisällöt
- lausekkeenkäsittely
- ensimmäisen ja toisen asteen yhtälöt
- lineaarinen yhtälöpari ja -ryhmä
- suorakulmaisen kolmion ratkaiseminen
- kolmion ratkaiseminen (sini- ja kosinilauseet)
- funktiokäsite, ensimmäisen ja toisen asteen polynomifunktiot
- eksponenttifunktiot
- logaritmin määritelmä ja laskusäännöt, logaritmifunktiot, logaritminen asteikko
- geometriaa (yhdenmuotoisuus, pinta-alat, tilavuudet)
Suoritustavat
Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää hyväksyttyä pistemäärää välikokeista tai loppukokeesta.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- Käytettävä(t) oppikirja(t) kerrotaan luentojen alkaessa.
- Luentomuistiinpanot ja luentojen yhteydessä jaettava materiaali.
- Tekniikan kaavasto (Tammertekniikka)
Yhteyshenkilö
Hyvönen Niina
4 EXX8040 Tekniikan fysiikka
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson ensisijaisena tavoitteena on kehittää fysikaalista ajattelutapaa. Suoritettuaan opintojakson opiskelija tuntee SI-järjestelmän sekä hallitsee suureiden ja yksikköjen käsittelyn. Opiskelija ymmärtää lämpötilan ja energian välisen yhteyden sekä hallitsee lämpölaajenemisen ensimmäisen kertaluvun kuvailun sekä osaa soveltaa ideaalikaasun tilanyhtälöä. Opiskelija hallitsee lämpöenergian varastointiin, olomuodon muutoksiin sekä lämmön siirtymiseen liittyvän fysiikan. Opiskelija osaa yksi- ja kaksiulotteisen liikkeen matemaattisen kuvailun. Opiskelija ymmärtää Newtonin lait ja osaa soveltaa niitä mekaniikan ongelmiin. Hän hallitsee kitkan kuvailun ja ymmärtää kitkan merkityksen tekniikassa. Opiskelija tuntee työn, tehon ja energian käsitteet ja niiden keskinäiset suhteet. Opiskelija osaa soveltaa liikemäärään ja energiaan liittyviä säilymislakeja ja hallitsee keskeiskiihtyvyyden ja -voiman käsitteet ympyräliikkeessä.
Keskeiset sisällöt
SI-järjestelmä
Lämpölaajeneminen
Lämpöenergia
Ideaalikaasun tilanyhtälö
Lämmönsiirtymistavat
Kinematiikka
Newtonin lait
Kitka
Työ, energia ja teho
Liikemäärä
Ympyräliike
Suoritustavat
Opintojakson suorittaminen edellyttää riittävän osaamisen osoittamista välikokeissa sekä erilaisten harjoitustehtävien kautta, joista osa voi olla sähköisessä muodossa. Arvioinnin yksityiskohdat esitellään opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Tekniikan fysiikka 1, Kari Suvanto (EDITA, kaikki painokset)
Tekniikan kaavasto (Tammertekniikka)
muu opettajan jakama ja verkosta osoittama materiaali
Yhteyshenkilö
Holmlund Eero
4 EXX8050 Engineering English
Credits
5 cr
Credits in Foreign Language
5 cr
Objectives
Opiskelija osaa viestiä oman alansa yrityksen/organisaation edustajana työelämän ja vapaa-ajan suullisissa ja kirjallisissa tilanteissa englannin kielellä. Hän osaa huomioida kulttuurien välisen viestinnän erityispiirteet ja sopeutua erilaisiin kielenkäyttötilanteisiin ja niiden viestintätyyleihin. Opiskelija hallitsee omaan ammattialaansa liittyvän keskeisimmän sanaston ja viestintätilanteet. Opiskelija osaa laatia työnhakuun liittyviä asiakirjoja ja osaamistaan kuvaavia aineistoja, sekä kertoa omasta osaamisestaan suullisesti.
Content
Puhelinviestintä, raportointi, kansainvälisyys ja monikulttuurisuus, neuvottelut ja palaverit, ammatti-alan keskeiset käsitteet ja ajankohtaiset aiheet, esityksen laadinta ja esiintymistaidot, työnhaku.
Requirements
Opintojaksoon sisältyvät lähitunnit (läsnäolovelvoite 75 %) harjoituksineen, kotitehtävät ja etätehtävät sekä itsenäinen opiskelu.
Grading Scale
0 - 5
Course material
Oppikirja Isaacs-Pesso-Rasimus-Rönkä: Engineer Your English, Edita 2014, artikkelit, sähköinen materiaali
Other considerations
Opintojakso on valittava opiskelijan oman tutkinto-ohjelman tarjonnasta, jotta hän kehittää englannin taitojaan juuri omaan ammattialaansa liittyen.
Contact
Huusari Satu
4 EXX8060 Teknisk svenska
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija saavuttaa sellaisen kirjallisen ja suullisen ruotsin kielen taidon, joka vastaa laissa säädettyä kielitaitoa (ns. virkamiesruotsi). Opiskelija osaa kertoa oman alansa työtehtävistä, hakea työpaikkaa, esitellä yritystä sekä sen tuotteita ja palveluja. Hän hallitsee kielen keskeisimmät perusrakenteet ja kykenee toimimaan oman alansa työtehtävissä ruotsin kielellä. Opiskelijalle kehittyy valmius lukea alaansa liittyviä artikkeleita, ja hän ymmärtää ruotsin kielen merkityksen Pohjoismaissa.
Keskeiset sisällöt
Opinnot, alan työtehtäviä ja työnhaku. Yrityksen esittely ja messuilla toimiminen. Omaan ammattialaan liittyviä tekstejä ja perusterminologia. Kielen perusrakenteet. Erilaisia suullisia ja kirjallisia viestintätilanteita.
Suoritustavat
Opintojaksoon sisältyvät lähitunnit (läsnäolovelvoite 75 %) harjoituksineen, kotitehtävät ja etätehtävät sekä itsenäinen opiskelu.
Teknisk svenska-opintojakso on myös olemassa verkkototeutuksena, johon liittyy erillinen ruotsin suullisen ja kirjallisen kielitaidon koe.
Mikäli opiskelijalla on jo hyvä ruotsin kielen taito (vähintään arvosana 4), voi hän osoittaa osaamisensa kirjallisen ja suullisen näyttökokeen avulla.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Oppikirja Pietilä, KONTAKT - Teknisk svenska, Edita 2016 (saatavissa myös digikirjana). Artikkelit, sähköinen materiaali
Muuta huomioitavaa
Opintojen alussa kaikki opiskelijat osallistuvat ruotsin lähtötasotestiin. Opintojakson Teknisk Svenska yhteydessä järjestetään lisäohjausta sitä tarvitseville.
Opiskelijan osaaminen arvioidaan asteikolla 0 - 5, ja hänen suullinen ja kirjallinen kielitaitonsa arvioidaan erikseen. Hyväksytysti suoritetun opintojakson arvosana on suullisen ja kirjallisen taidon arvosanojen keskiarvo. Molemmista osioista tulee olla vähintään arvosana 1. Todistukseen liitetään myös suullisen ja kirjallisen taidon sanallinen arviointi, jolloin arvosanat 1 - 3 vastaavat merkintää ”tyydyttävät tiedot” ja arvosanat 4 - 5 ”hyvät tiedot”.
Yhteyshenkilö
Pietilä Anna-Maija, Rasimus Ritva
4 ERXP810 Introduction to Business Economics
Credits
5 cr
Credits in Foreign Language
5 cr
Objectives
The course will introduce the students to economic thinking and gives an overall picture of company's economic environment and profitability. The students will get a comprehensive view of the role that accounting has in business operations and in the decision-making process. The students will learn the basics of different cost concepts and cost-volume-profit analysis as well as income statement and balance sheet.
Content
The features of main business processes: real process and monetary process
The role of accounting in the decision-making process
The behavior of costs
Cost-volume-profit analysis and financial calculations
Financial statement analysis profitability, liquidity and solvency
Challenges faced by companies operating in an international environment
Basics of marketing, marketing process of products and services
The concepts of entrepreneurship and the forms of enterprises
Requirements
Assessment includes a student's entire learning process during the course.
Exam
Group assignment
Grading Scale
0 - 5
Course material
Materials and links in Moodle.
Material provided by the lecturer and/or developed by students themselves, e.g., exercises and solutions.
Prerequisites
No prerequisites
Contact
Jääskeläinen Ari
4 ERXT810 Rakennusmateriaalioppi
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan, opiskelija tuntee rakentamisessa käytettävät materiaalit ja rakennustuotteet, niiden tärkeimmät fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet, soveltuvuuden erilaisiin käyttökohteisiin sekä materiaalien terveys- ja ympäristövaikutukset ja palo-ominaisuudet. Opiskelija tuntee eri tuoteryhmiin kuuluvien rakennusmateriaalien valmistuksen, koostumuksen, käytettävyyden ja ominaisuudet suunnittelun, rakennustyön, käytön ja säilyvyyden kannalta. Opiskelija osaa tehdä perusteltuja materiaalivalintoja rakenteiden suunnittelussa. Opiskelija osaa laaja-alaisesti hakea ja prosessoida sekä esitellä tietoa rakennusmateriaalien ominaisuuksista ja käytöstä.
Rakennusainekemian osuuden tavoitteina on, että opiskelija kykenee käyttämään tietojaan kemian lainalaisuuksista ja ilmiöistä rakennusalan problematiikkaan. Opiskelija tuntee kemiallisesta näkökulmasta keskeisten rakennemateriaalien ominaisuudet ja ympäristön kemiallisten rasitusten vaikutukset tavanomaisimpiin rakennusalan materiaaleihin ja kykenee tältä pohjalta ja tästä näkökulmasta vertailemaan eri materiaalin soveltuvuutta käyttötarkoitukseensa.
Keskeiset sisällöt
Rakennusaineet ja -materiaalit ja tuotteiden ominaisuudet (3op):
- Tärkeimpien rakentamisessa käytettävät materiaalit ja tuotteet. Fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet, tiiveys ja läpäisevyys, lämmöneristysominaisuudet ja kosteuden vaikutus materiaaleihin, säilyvyys. Valmistus ja käyttö ja korjaustavat sekä näiden terveys- ja ympäristövaikutukset ja palo-ominaisuudet.
- Pientalon rakennustuotteet
- Puu rakennusmateriaalina, sahatavara ja niiden jalosteet, rakennuspuutuotteet (mm. liimapuu, LVL, CLT, NR) , puujulkisivut
- Muuraustuotteet
- Vesikatteet
- Lämpöeristeet
- Rakennuslevyt
- Maalaustuotteet ja pintakäsittely
- Laboratorioharjoitukset: Runkorakennuspuutuotteiden ominaisuudet ja lujuustutkimus
Rakennusainekemia (2op):
- Kemian perusteet (kemialliset sidokset, kemialliset reaktiot, lämpökemia, kemiallinen tasapaino, hapot ja emäkset, hapettimet ja pelkistimet, sähkökemiallinen jännitesarja)
- Rakennusmateriaalien kemiallinen tietoperusta (korroosiota, lahontorjunta, liuottimet, maalien ja lakkojen toimintaa, muovien rakennetta ja eri kemikaalien käyttäytymistä)
- Rakennusalan haitalliset aineet, niiden turvallinen käsittely ja suojautuminen sekä kemikaalien ympäristövaikutukset.
Suoritustavat
Opintojakson suorittamisen sisältyy luentoja, tuntiharjoituksia ja erillisiä laboratorioharjoitustehtäviä. Kurssin suorittamiseksi opiskelijan on osallistuttava tuntiharjoitusten ja laboratorioharjoitusten suorittamiseen, palautettava erilliset laboratorioharjoitustyöt ja suoritettava tentit hyväksytysti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Luentomonisteet ja harjoitustehtävät Moodlessa. Luennoilla jaettu materiaali
Yhteyshenkilö
Oikarinen Markku
4 EMAT810 Pientalosuunnittelun perusteet (rkm)
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee laajasti eritoten pientalon suunnitteluun kuuluvia perusasioita. Hänellä on käsitys talonrakennushankkeen kulusta sekä arkkitehtuurin historiasta. Hän osaa laatia pientalon pää- ja työpiirustuksia.
Keskeiset sisällöt
- Rakennusalan organisaatiot ja tietolähteet, talonrakennushanke ja sen asiakirjat
- Rakennuslainsäädäntö, rakennuspiirustukset sekä pinta-ala- ja tilavuuslaskut
- Pientalon rakenteet
- Energiatalous, U-arvolaskut, kosteus, sisäilmasto, palomääräykset ja ääneneristys
- Arkkitehtuurin historia, julkisivusuunnittelu ja rakennuksen sovittaminen ympäristöönsä
Suoritustavat
Suoritukseen kuuluvat luentotunteihin liittyvät osakokeet sekä opiskelijakohtainen pientalon piirustusten laadintatehtävä
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Moodlessa oleva opetusmateriaali
Yhteyshenkilö
Piipponen Mari
4 ERXT830 Tekninen piirustus ja mallintaminen
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää tietokoneavusteiseen suunnitteluun ja piirtämiseen (CAD) liittyvät yleiset periaatteet ja piirustusstandardit. Opiskelija hallitsee CAD-ohjelmiston käytön ja osaa laatia rakennusalan piirustuksia tietokoneavusteisesti.
Opiskelija osaa laatia pientalon tietomallin (BIM) ja tuottaa mallista pientalon rakennusalan standardien mukaisia piirustuksia.
Opiskelija ymmärtää rakennus- ja rakennesuunnittelun sekä detaljisuunnittelun yleisperiaatteet ja osaa soveltaa CAD- ja BIM-osaamistaan rakennusalan teknisten dokumenttien tuottamiseen.
Keskeiset sisällöt
Tekninen piirustus (2op):
- CAD-järjestelmien käyttö
- tietokoneavusteisen suunnittelun periaatteet ja CAD-järjestelmän työskentely-ympäristön ja perusasetusten hallinta
- piirto-objektien käyttö ja muokkaus
- teknisten piirustusten laatiminen CAD-ohjelmistolla
Mallintaminen (3op):
- rakennuksen tietomallintamisen periaatteet
- rakennusten tietomallintamisen perusobjektit
- objektien tietosisällöt, käyttö ja muokkaustoiminnot
- pientalon ja rakennusalueen tietomallin laadinta
- rakennusalan piirustusten tuottaminen mallista
Suoritustavat
Opintojaksoon kuuluu lähiopetustunteja sekä itsenäisesti suoritettavia harjoitustehtäviä. Oppimista täydentävät alakohtaiset sovellusesimerkit. Oppimisessa korostuu opiskelijan omaehtoinen työskentely.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Moodlessa jaettava opetusmateriaali, oppimista tukeva video-opetusmateriaali, luentomuistiinpanot ja luentojen yhteydessä erikseen jaettava materiaali. Lisäksi CAD- ja tietomallintamisohjelmistojen käyttöohjeet.
Yhteyshenkilö
Kuusela Viljo
4 EMAZ810 Rakennusalan rkm-projekti 1
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Projekti 1 osaamistavoitteena on rakennusalaan perehtyminen. Opiskelija perehtyy rakennushankkeen vaiheiden toteutukseen ja johtamiseen. Opiskelija tuntee rakennustyömaan tuotannonsuunnittelun,-ohjauksen ja kustannuslaskennan perusteet. Tavoitteena on perehtyä talonrakennustyömaan käytännön toimintaan. Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää yhteistyön ja vastuun merkityksen rakennustyömaan toiminnassa. Opiskelija oppii työskentelemään tavoitteellisesti erityyppisissä ryhmissä.
Opiskelija osaa tehdä ryhmässä projektisuunnitelman ja ymmärtää projektin etenemisen vaiheet ja aikataulutuksen sekä osaa laatia projektissa vaadittavat dokumentit, kuten muistion ja projektiraportin. Opiskelija osaa myös tarkastella yrityksen ulkoista kuvaa.
Keskeiset sisällöt
Projektin tarkoituksena on että opiskelijat tutustuvat rakentamiseen ja rakennustyömaan erilaisiin tehtäviin ja tekevät valitusta tuntemastaan tehtävästä toisillensa esityksen, josta kaikilla on mahdollisuus oppia ja saada käsitys, minkälaisten asioiden parissa työmaalla toimitaan. Lopullinen projektin sisältö ratkaistaan projektiryhmäkohtaisesti yhteistyössä kohdetyömaan ja mahdollisen yhteistyöyrityksen kanssa.
Teoriaosuudessa käydään läpi tuotannonohjauksen perusteita mm.
rakennushanke- ja työmaasuunnitelmat, aikataulumuodot, tuotannon ohjauksen, -suunnittelun ja kustannuslaskennan perusteet
Projektista tehdään
- Projektisuunnitelma
- Yksinkertainen tehtäväsuunnitelma
- Kohdetyömaan rungon ja tuotantomenetelmien esittely
- Kuvitettu työvaiheohje
- Projektiraportti
- Seminaariesitys
Viestinnän osuus (1 op):
- Projektiraportti
- Muistio
- Yrityskuva
- Lähteiden käyttö ja raportointi projektissa
Suoritustavat
Opintojakson aikana tehdään ryhmätyönä valitusta työmaan tehtävästä suppea tehtäväsuunnitelma ja tehtäväsuunnitelmasta kuvitettu työvaiheohje, joka esitetään projektin päätteeksi.
Lisäksi viestinnässä tehdään muistio, yrityskuva-analyysi ja opetellaan projektilomakkeiden käyttöä ja lähteiden merkintää tulevaa työskentelyä helpottamaan.
Opintojakson suorittamisen edellytyksenä on tenttien hyväksyttävä suorittaminen, pakollisen harjoitustyön tekeminen, seminaariesitys ja opintojaksopalautteen antaminen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
-Luentomonisteet ja harjoitustehtävät Moodlessa
-Aiheeseen liittyvät Ratu- ja RT-kortit
-Ratu Aikataulukirja
-Ratu Menekkitiedostot
-RatuNet
-TCM Planner projektinhallintaohjelma
-Opetuksen yhteydessä jaettavaa materiaalia..
Yhteyshenkilö
Hakulinen Marjo
4 ERXN810 Betonimateriaalitekniikka
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee betonin valmistustekniikan sekä betonimassan ja kovettuneen betonin ominaisuudet. Opiskelija hallitsee betonin raaka-aineiden valinnan, betonireseptin suunnittelun ja kelpoisuuden toteamisen. Opiskelija perehtyy betonissa ja betoniraudoitteissa tapahtuviin kemiallisiin ja sähkökemiallisiin reaktioihin niiden elinkaaren aikana. Opiskelija tuntee betonirakentamisen laatutekniikan perusteet. Laboratoriotöiden kautta opiskelija syventää osaamistaan ja saa tuntuman käytännön työtehtäviin.
Keskeiset sisällöt
Betoniteknologia (4 op):
- Betonituoteteollisuus
- Betonin osa-aineet sekä niiden fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet
- Betonimassan ominaisuudet ja niihin vaikuttaminen
- Kovettuneen betonin ominaisuudet
- Betonin koostumuksen määritys
- Betonin valmistus
- Betonirakentamisen laatutekniikka
- Sementin koostumusvaihtoehdot ja niiden vaikutus betonin ja terästen kestävyyteen
Rakennusainekemia (1 op):
- Betonin kemialliset ominaisuudet
- Korroosioreaktioiden periaatteet, kemiallisen korroosion ja sähkökemiallisen korroosion perusteet
- Keskeiset korroosiomuodot, korroosion synty ja esto
Suoritustavat
Opintojaksoon kuuluu teoria- ja harjoitustunnit, etätehtävät sekä laboratorioharjoitukset. Teoriaopetus ja teoriaa syventävät harjoitustehtävät yhdistetään joustavaksi kokonaisuudeksi. Opintojaksoon sisältyy luentojen ja harjoitustehtävien lisäksi pakolliset laboratorioharjoitukset.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- By 201 Betonitekniikan oppikirja, Suomen betoniyhdistys
- Betoninormit By 50
- Tekniikan kemia, Antila, Karppinen, Leskelä, Mölsä, Pohjakallio (EDITA)
- Opetuksen yhteydessä jaettava materiaali
Yhteyshenkilö
Hakulinen Marjo
4 ERXV810 Statiikka
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee partikkelin ja jäykän kappaleen statiikan perusteet sekä osaa ratkaista yksinkertaisten rakenteiden tasapainotehtäviä vapaakappalekuvien avulla. Opiskelija osaa ratkaista palkkien ja palkkirakenteiden tukireaktiot sekä määrittää yksinkertaisen staattisesti määrätyn palkin leikkausvoima- ja taivutusmomenttikuvion. Opiskelija on tutustunut palkkien laskennassa käytettävän tietokoneohjelman toimintaan.
Keskeiset sisällöt
- Rakenteiden suunnittelun perusteet
- Partikkelin statiikka. Tasovoimasysteemi
- Jäykän kappaleen tasostatiikka, painopiste, voimasysteemin yhdistäminen, tasapaino
- Tukireaktiot
- Normaalivoima ja leikkausvoima sekä taivutus- ja vääntömomentti
- Rasituskuviot
- Staattisesti määrätyt palkkirakenteet
- Staattisesti määrätyn ristikkorakenteen sauvavoimien ratkaisu
Suoritustavat
Opintojaksoon kuuluu teoria- ja laskuharjoitustunnit sekä etätehtävät. Teoriaopetus ja teoriaa syventävät laskuharjoitukset yhdistetään joustavaksi kokonaisuudeksi. Oppimisessa korostuu opiskelijan omaehtoinen työskentely ohjatuilla laskuharjoitustunneilla ja etätehtävissä. Laskuesimerkit ovat koulutusohjelman ydinosaamisalueilta.
Opintojaksoon sisältyy luentojen lisäksi pakollinen harjoitustyö.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Outinen, Statiikka I
Outinen, Statiikka II
Sähköinen oppimateriaali
Yhteyshenkilö
Puurula Arto
4 ERXG810 Geotekniikka ja pohjarakennus
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Osaamistavoitteisiin kuuluu, että opiskelija saa perustiedot maa- ja kallioperän muodostumisesta ja koostumuksesta sekä pohjaveden esiintymisestä. Opintojakson suoritettuaan opiskelija tietää miten maa- ja kallioperä käsitellään rakennuskohteena tai rakennusmateriaalien raaka-ainelähteenä. Opiskelija tuntee maa- ja kallioluokitukset sekä maalajien ominaisuudet. Osaamiskokonaisuus sisältää myös perustiedot maaperän kenttä- ja laboratoriotutkimus-menetelmistä rakennus- ja ympäristöteknisiä tarpeita varten. Opintojakson suoritettuaan opiskelija tietää miten pohjavesihavaintoja, koetin- ja näytteenottokairauksia sekä geofysikaalisia tutkimuksia tehdään ja mitä tietoja niiden avulla maaperästä hankintaan. Opiskelija tuntee keskeiset pohjarakentamista säätelevät määräykset ja ohjeet. Opiskelija saa perustiedot maan- ja kallionvaraisesta perustamisesta sekä paalutuksesta. Asiantuntijuutta kehitetään rakennusten ja tonttialueiden kuivatus- ja routasuojausmenetelmiä opiskelemalla.
Keskeiset sisällöt
- Suomen kallioperä
- Suomen maaperä
- Maaluokitukset
- Maalajien ominaisuudet
- Pohjatutkimukset
- Pohjarakentamista koskevat määräykset ja ohjeet
- Kalliolle perustaminen
- Maanvarainen perustaminen
- Paaluperustukset
- Kuivatus- ja routasuojaus
Suoritustavat
Opintojaksoon kuuluu teoria- ja harjoitustunnit, etätehtävät, osallistuminen kairaus- ja laboratorioharjoituksiin. Teoriaopetus ja teoriaa syventävät harjoitustehtävät yhdistetään joustavaksi kokonaisuudeksi. Opintojaksoon sisältyy luentojen ja harjoitus- tehtävien lisäksi pakolliset kairaus- ja laboratorioharjoitukset.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Jääskeläinen R. Geotekniikan perusteet. Tammertekniikka /Amk-Kustannus Oy. Tampere 2011. Jääskeläinen R. Pohjarakennuksen perusteet. Tammertekniikka /Amk-Kustannus Oy. Tampere 2009. Opetuksen yhteydessä jaettava materiaali
Yhteyshenkilö
Pakarinen Juha
4 ERXV820 Lujuusoppi
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa kimmoteoriaan perustuvan lujuusopin kantavien rakenteiden mitoituksen pohjaksi.
Keskeiset sisällöt
- Lujuusopin peruskäsitteet ja rakenteiden mitoitusmenetelmien perusteet
- Erilaiset materiaalimallit
- Normaalijännitys ja normaalijännityksen aiheuttama muodonmuutos. Jännitysvenymäpiirros, Hooken laki.
- Rakenteen veto- ja puristusmitoitus.
- Puhdas leikkausjännitys ja sen aiheuttama muodonmuutos. Rakenteen leikkausmitoitus.
- Taivutusjännitykset ja taivutuksen aiheuttama muodonmuutos. Sauvarakenteen taivutusmitoitus.
- Leikkausjännitys taivutuksen yhteydessä ja sen aiheuttama muodonmuutos ja mitoitus
- Yhdistetyt jännitykset (veto/puristus+taivutus)
- Stabiiliusilmiöt eri rakenteissa (nurjahdus-kiepahdus-lommahdus)
- Vääntö
- Väsymislujuus, lovivaikutus, kosketusjännitykset
Suoritustavat
Opintojaksoon kuuluu teoria- ja laskuharjoitustunnit sekä etätehtävät. Teoriaopetus ja teoriaa syventävät laskuharjoitukset yhdistetään joustavaksi kokonaisuudeksi. Oppimisessa korostuu opiskelijan omaehtoinen työskentely ohjatuilla laskuharjoitustunneilla ja etätehtävissä. Laskuesimerkit ovat koulutusohjelman ydinosaamisalueilta.
Opintojaksoon sisältyy luentojen lisäksi pakolliset harjoitustyöt.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Salmi, Pajunen, Lujuusoppi
Esa Hietikko, Palkki
Kurssilla erikseen jaettava materiaali
Luentomonisteet ja harjoitustehtävät Moodlessa
Edeltävät opinnot
Statiikka
Yhteyshenkilö
Puurula Arto
4 ERXG830 Maa- ja kalliorakentaminen
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee raivaus, irrotus-, kuormaus-, siirto-, pengerrys- ja tiivistystyöt sekä niissä tarvittavat työkoneet ja työmenetelmät. Osaamiskokonaisuuteen kuuluu kaivu- ja täyttötyöt sekä kaivantojen tuenta ja pohjavesihallinta sekä maarakenteiden suojaus ja lujittaminen. Kalliorakentamisen osalta opiskelija hallitsee louhintatöissä käytettävät poraus-, panostus- ja sytytyskalustot, työmenetelmät sekä panoslaskennan. Asiantuntijuuteen kuuluu tietämys louhintaräjähdysaineista ja sytytysvälineistä sekä räjäytystöitä koskeva lainsäädäntö ja määräykset ja ohjeet.
Keskeiset sisällöt
- Maalajien maarakennusominaisuudet
- Kaivuluokitus
- Veden vaikutus maarakennustöihin
- Maansiirto
- Maan tiivistäminen
- Maarakennustöiden suunnittelu: Massakertoimet ja tilavuusyksiköt
- Kaivannot: Luiskatut ja tuetut kaivannot, pohjavesihallinta
- Maarakenteiden suojaus
- Maan lujitteet ja kevyet täytteet
- Kaivusuunnitelmien laadinta
- Räjähdysaineet
- Sytytysvälineet
- Kallion louhinta
- Räjähdysaineiden panostaminen
- Porauskalusto
- Ympäristön suojeleminen räjäytyksessä
- Räjäytystöitä koskevat säädökset ja määräykset sekä töissä tarvittavat luvat
Suoritustavat
Opintojakson opiskeluun kuuluu oppituntien seuraaminen ja tuntiharjoituksiin osallistuminen sekä kurssikirjallisuuden
opiskelu itsenäisesti. Kurssi suoritetaan osakokeilla tai tentillä.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- Jääskeläinen R. Maarakennuksen ja louhinnan perusteet. Tammertekniikka/Amk-Kustannus Oy. Tampere 2010.
- Hartikainen O-P. Maarakennustekniikka. Otatieto Oy. Espoo 2000.
- RIL 263-2014, Kaivanto-ohje
- RIL 154- 1 ja 2, Tunneli ja kalliorakennus, RIL 1987
- Vuolio R ja Halonen T. Räjäytystyöt. Suomen Rakennusmedia Oy. Helsinki 2012.
- Paalumäki T, Lappalainen P, Hakapää A, Kaivos- ja louhintatekniikka, Opetushallitus, 2015
- Opetuksen yhteydessä jaettava materiaali.
Yhteyshenkilö
Auvinen Kai
4 ERXG820 Mittaustekniikka ja kaavoitus
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Mittaustekniikan perusteet (3 op): Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee karttatekniikan perusteet, koordinaatistot ja korkeusjärjestelmät. Hän tuntee mittauskaluston ja osaa soveltaa eri mittaustapoja rakennusteknisiin kohteisiin. Hän hallitsee geodeettiset peruslaskutehtävät koordinaattien käsittelyyn. Opiskelija osaa mittausaineistojen perusteella muodostaa lähtötietomalleja
Kaavoitus (2 op): Osaamistavoitteena on, että opiskelija tuntee kaavoituksen viranomaiskäytännön, kaavoitusprosessin ja sitä koskevan lainsäädännön. Tavoitteena on myös, että opiskelija ymmärtää, miten asemakaava ohjaa rakentamista ja miten maankäytön suunnittelulla vaikutetaan elinympäristömme laatuun. Opiskelijan tulee osata tulkita asemakaavoja ja tehdä niiden perusteella päätelmiä kaavan mukaisesta rakentamisesta. Opiskelija osaa tehdä maankäyttösuunnittelman pienelle alueelle ja laatia sitä vastaavan asemakaavakartan käyttäen virallisia asemakaavamerkintöjä.
Keskeiset sisällöt
Mittaustekniikka:
- karttatekniikka
- pituuden mittaus
- korkeuden mittaus
- kulmien mittaus
- geodeettiset peruslaskutehtävät
- monikulmio- ja maastomallimittaus
- lähtötietomallit
Kaavoitus:
- Kaavoituksen viranomaiskäytännöt, kaavoitusprosessi ja kaavatasot
- Maankäyttösuunnitelma, havainnekuva, asemakaava ja kaavamerkintöjen selitykset
- Talotypologiat ja niiden ominaisuudet asuinympäristön laatutekijänä
- Mitoitusnormit: tontin ala, tonttitehokkuus, rakennusoikeus, asuntojen lukumäärä, autopaikkanormi, mitoitus
Suoritustavat
Opintojaksoon kuuluu teoria- ja harjoitustunnit, etätehtävät sekä maastomittausharjoitukset. Teoriaopetus ja teoriaa syventävät harjoitustehtävät yhdistetään joustavaksi kokonaisuudeksi.
Opintojaksoon sisältyy luentojen ja harjoitus- tehtävien lisäksi pakolliset maastomittausharjoitukset.
Kaavoituksen osuus opintojaksosta suoritetaan tekemällä opintojakson päätteeksi kurssikirjallisuutta ja luentojen aiheita käsittelevä kirjallinen tentti sekä tekemällä harjoitustyö ryhmätyönä.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- Pasi Rantanen, Maastomittausten perusteet
- Kaavamerkinnät www.ymparisto.fi sivut
- aineistoa mm. www.kuopio.fi kaavoitus sivustot
- Asuinaluesuunnittelu / Rakennustieto
- Opetuksen yhteydessä jaettava materiaali
Yhteyshenkilö
Pakarinen Juha, Piipponen Mari
4 ERXN820 Rakennetekniikan perusteet ja teräsrakentaminen
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee kantavien rakenteiden suunnitteluperiaatteet sekä osaa määrittää rakennuksiin ja rakenteisiin kohdistuvat kuormat. Opiskelija osaa suunnitella rakennukselle kantavan rakennejärjestelmän ja laskea rakenneosien kuormitukset. Opiskelija tuntee rakennesuunnittelua koskevan normiohjauksen periaatteet. Opiskelija osaa tulkita työmaalla käytettäviä piirustuksia. Opiskelija osaa tuottaa ymmärrettäviä rakennesuunnitelmia.
Opiskelija ymmärtää teräsrakentamisen ja konepajatoiminnan perusteita.
Keskeiset sisällöt
Rakennesuunnittelun perusteet (3op):
- Rakennesuunnittelutehtävät ja suunnitteluprosessin kulku
- Rakentamisen normiohjaus, määräysten ja ohjeiden sitovuus, suunnittelijan pätevyys
- Rakennuksen runkojärjestelmät ja kantavat rakenneosat. Pilari-palkki-laatta- runko. Teräsrunko.
- Runko-osien sekä katto- ja ulkoseinäelementtien tyypilliset muodot ja koot sekä tavallisimmat liitokset.
- Kuormien siirtyminen rakennusosalta toiselle ja kantavaan pohjaan
- Rakenteiden kuormat. Murto- ja käyttörajatilan kuormitusyhdistelmät
- Rakennesuunnitelmissa käytettävät lyhenteet, merkinnät ja viivatyypit.
- Eurokoodit 1990, 1991,1992
Teräsrakentaminen (2op):
- Teräsrakenteiden laadunvalvonta
- Konepajatoiminnan perusteet
- Konepajakuvien pääkohdat
- Teräksen palosuojauksen periaatteet
- CE-merkintä teräsrakenteissa
- Rakenteiden jäykistys, kiepahdustuenta
Suoritustavat
Opintojaksoon kuuluu teoria- ja laskuharjoitustunnit sekä etätehtävät. Teoriaopetus ja teoriaa syventävät laskuharjoitukset yhdistetään joustavaksi kokonaisuudeksi. Oppimisessa korostuu opiskelijan omaehtoinen työskentely ohjatuilla laskuharjoitustunneilla ja etätehtävissä. Laskuesimerkit ovat koulutusohjelman ydinosaamisalueilta. Opintojaksoon sisältyy luentojen ja laskuharjoitusten lisäksi pakollinen rakennesuunnitteluharjoitustyö.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Sähköinen oppimateriaali, joka perustuu EN 1990, EN 1991 ja EN1992 ja niiden kansallisiin liitteisiin
RIL 229-1-2013 Rakennesuunnittelun asiakirjaohje
RIL 229-2-2013 Rakennesuunnittelun asiakirjaohje. Mallipiirustukset ja –laskelmat
RIL 201-1-2017 Suunnitteluperusteet ja rakenteiden kuormat.
RIL 201-2-2017 Suunnitteluperusteet ja rakenteiden kuormat.
Kurssilla jaettava sähköinen materiaali.
Edeltävät opinnot
Statiikka
Yhteyshenkilö
Houtsonen Teppo
4 EMAT820 Kerrostalosuunnittelun perusteet (rkm)
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee kerrostaloissa käytettävät runkojärjestelmät. Hän tietää runko-osien sekä seinäelementtien tyypilliset muodot ja koot sekä tavallisimmat liitokset. Hän ymmärtää, kuinka talotekniikka liittyy kerrostalon runkoon. Hän osaa portaiden, hissien ja väestönsuojan määräykset sekä hahmottaa parvekkeiden ja kattojen rakenteet. Hän ymmärtää, mitä ääni on ja kuinka se otetaan huomioon rakenteiden valinnassa. Hän tuntee palomääräykset ja osaa soveltaa niitä esimerkkikohteisiin. Hän löytää vastauksia ongelmiin rakennusalan säädöksistä. Hän osaa piirtää hormipiirustuksen sekä laatia ja lukea kerrostalon pää- ja työpiirustuksia.
Keskeiset sisällöt
- Yleistä rakennuksen rungosta, betonirunko: kantavat seinät - laatta -järjestelmä ja pilarilaatta -järjestelmä.
- Betoniset julkisivuelementit, talotekniikan sovittaminen rakennuksen runkoon.
- Puukerrostalo ja teräsrunkoinen kerrostalo,
- Väestönsuoja, portaat, hissit, akustiikka, parvekkeet, katteet, palomääräykset.
- Hormipiirustus, kerrostalon piirustukset, lainsäädäntötehtävä.
- Kerrostalotyömaavierailu
Suoritustavat
Suoritukseen kuuluvat teoriatunteihin liittyvät osakokeet, ryhmätyönä tehtävät hormipiirustukset ja kerrostalon piirustukset sekä opiskelijakohtainen rakennuslainsäädäntötehtävä.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Moodlessa oleva opetusmateriaali, rakennuslainsäädäntötehtävässä lisäksi internetistä löytyvät rakennusalan säädökset.
Yhteyshenkilö
Höglund Tuulikki
4 ERXN830 Betonirakenteet 1
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa kuvata teräsbetonisten rakennusosien ja raudoituksen suunnitteluperiaatteet ja mitoituskäytännöt ja osaa mitoittaa betonirakenteita murto- ja käyttörajatilassa. Opintojakso antaa valmiudet betonirakenteiden suunnittelun syventäviin opintoihin
Keskeiset sisällöt
Betonirakenteet:
Betoni ja raudoitemateriaalit rakennusmateriaalina (suunnittelijan näkökulma, muuten pääosin betonitekniikan opintojaksossa).
- Teräsbetonirakenteen mekaaninen toiminta ja toiminnan mallintaminen.
- Rakenneosien suunnittelu ja mitoitus murto- ja käyttörajatilassa: palkit, laatat, pilarit, seinät, anturat.
- Betonirakenteen muodonmuutokset: Viruma, kutistuma, halkeilu
- Betonirakenteen säilyvyys, rasitusluokat, betonipeite, halkeamaleveydet
Betonirakenteiden tietomalli:
- Paikallavalubetonirungon mallintaminen
- Rakennepiirustusten tuottaminen mallista
Suoritustavat
Luennot, rakennesuunnittelutehtävät, tentti (kurssiin liittyvä Moodle-harjoitustyö tehdään osana kerrostalo-projektia)
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Sähköinen oppimateriaali, joka perustuu EN 1992-1-1 ja sen kansalliseen liitteeseen,
- Oheismateriaali EN 1992-1-1 ja sen kansallinen liite sekä
- by 211 Betonirakenteiden suunnittelun oppikirja 2013 - OSA 1
- by 211 Betonirakenteiden suunnittelun oppikirja 2014 - OSA 2
- Suunnittelun sovellusohjelmat, Concrete Beam- ja FemDesign Plate -ohjelmat
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa laskea rakenteen lämpötilajakauman ja U-arvon sekä tuntee energiatodistuksen laadinnan periaatteet ja tasauslaskennan menetelmät. Opiskelija ymmärtää rakenteiden läpi siirtyvän kosteuden vaikutuksen rakenteisiin ja tuntee diffuusiolaskennan menetelmät. Opiskelija ymmärtää rakennuksen ja rakenteiden fysikaalisen toiminnan perusteet. Opiskelija tuntee rakenteiden ja rakennuksen äänitekniikan perusteet. Opiskelija tuntee erilaiset uudisrakentamiseen ja korjausrakentamiseen liittyvät määräykset ja suositukset. Opiskelija tuntee rakennusfysikaaliset perusmittausmenetelmät.
Keskeiset sisällöt
- Rakennusfysiikan peruskäsitteet
- Lämmön siirtyminen rakenteiden läpi
- Lämmön siirtymistavat
- U-arvojen laskenta
- Ilman kosteus
- Kosteuden siirtyminen rakenteiden läpi
- Hygroskooppisuus ja tasapainokosteus
- Vesihöyryn konvektio
- Diffuusiolaskenta
- Rakenteiden läpi tapahtuvat ilmavirtaukset
- Rakennuksen energiakulutuksen hallinta
- Energiatodistuksen laadinnan pääperiaatteet
- Rakenteiden ja rakennuksen äänitekniikka
- Rakennusfysikaaliset simulaatiot
Suoritustavat
Opintojaksoon kuuluu oppitunteja ja omalla ajalla ratkaistavia harjoitustehtäviä. Oppitunneilla esitellään teoriaa, laskennallista hallintaa. Opintojakson suorittaminen edellyttää omaehtoista käsiteltävään aiheeseen perehtymistä muistiinpanojen ja harjoitustehtävien avulla. Opintojaksoon kuuluu myös kosteussimulaatio, joista tehdään erillinen raportti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Ilmoitetaan myöhemmin.
Yhteyshenkilö
Houtsonen Teppo
4 ERXN840 Puurakenteet 1
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa suunnitella ja mitoittaa tavanomaisen luokan kantavia puurakenteita murto- ja käyttörajatilassa. Opiskelija osaa soveltaa rakennekokonaisuuksien toimintaan liittyvää osaamista puurakenteisiin. Ymmärtää rakenteissa ja komponenteissa tapahtuvia ilmiöitä. Opiskelija hallitsee puurunkoisten pientalojen rakenteiden mitoituksen ja jäykistämisen.
Keskeiset sisällöt
Puurakenteet:
- Normit, kuormitukset, puun lujuusarvot
- Piirustukset, rakennetyypit ja liittymät
- Puun materiaaliominaisuudet ja lujuusarvot
- Palkkien mitoitus, värähtelymitoitus
- Väliseinätolpan mitoitus
- Ulkoseinätolpan mitoitus
- Naula- ja ruuviliitokset
- Rungon toiminta kuormia siirtävänä rakenteena. Päätyseinän levyjäykistys ja ankkurointi
- NR- ristikkoyläpohjan jäykistys
- tietokoneohjelmat
Puurakenteiden tietomalli
Suoritustavat
Opintojaksoon kuuluu teoria- ja laskuharjoitustunnit sekä etätehtävät. Teoriaopetus ja teoriaa syventävät laskuharjoitukset yhdistetään joustavaksi kokonaisuudeksi. Oppimisessa korostuu opiskelijan omaehtoinen työskentely ohjatuilla laskuharjoitustunneilla ja etätehtävissä. Laskuesimerkit ovat koulutusohjelman ydinosaamisalueilta. Pientalon kantavista rakenteista tehdään tietomalli. Opintojaksoon sisältyy luentojen ja laskuharjoitusten lisäksi pakollinen puurunkoisen asuinrakennuksen rakennesuunnitteluharjoitustyö.
Projekti (2op):
Opiskelija tunnistaa, osaa ja hallitsee projektiin liittyvät oman ammattialansa keskeiset työtehtävät, sekä tunnistaa muiden ammattialojen tieto- ja tietomallitarpeet. Opiskelija hallitsee tiimityöskentelyssä käytettävät menetelmät (projektipankki) ja kokouskäytännöt.
Rakennussuunnittelu (3op):
Opintojakson suoritettuaan opiskelija on tutustunut hallirakennuksen suunnitteluun. Hän osaa huomioida lämmön ja kosteuden vaikutukset rakenteiden suunnittelussa. Hän tuntee väliseinien, alakattojen, ovien, ikkunoiden ja tavallisimpien kiintokalusteiden ominaisuudet, ulkoseinien ja lattioiden materiaalit sekä osaa laatia niitä koskevaa rakennusselostustekstiä.
Keskeiset sisällöt
Hallin rakennussuunnitteluun liittyvät tehtävät ja tiedon jakaminen.
Projekti (2op):
- Toiminta yhteisessä projektissa opintojaksojen ERAN810 kanssa siten, että oppilaat tuottavat rakenne/tuotanto/rakennussuunnittelijan ominaisuudessa urakkalaskentavaiheen suunnitelmia hallirakennuksesta.
Rakennussuunnittelu (3op):
- Lämmön ja kosteuden huomioiminen rakenteiden suunnittelussa
- Ulkoseinät, yläpohjat, lattiat, väliseinät, alakatot, ikkunat, ovet, kalusteet ja rakennustyöselostus
Suoritustavat
Projekti (2op):
Opiskelija osallistuu tiimityöskentelyyn ja suorittaa siihen kuuluvia suunnittelutyötehtäviä. Opintojaksoon kuuluu lähiohjaustunteja, minä aikana eri alojen vastuuopettajat antavat tiimeille tarvittavaa ohjausta.
Rakennussuunnittelu (3op):
Opiskelija osallistuu teoriatunneille ja niihin liittyviin osakokeisiin.
Projektiosuuden suoritukseen kuuluvat ryhmittäin tehtävät projektiohjeen mukaiset toimet.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Opintojaksoon liittyvien teoriaopintojaksojen materiaalit.
Moodlessa oleva sähköinen suunnittelutehtävään liittyvä aineisto, opetusmateriaalit ja projektiohje.
Edeltävät opinnot
Edeltävät perus- ja ammattiopinnot.
Muuta huomioitavaa
Opintojaksolla sovelletaan muiden opintojaksojen teoriatietoa tiimityöskentely-ympäristössä.
Yhteyshenkilö
Repo Janne
4 ERXZ820 Rakennustyömaan laatu ja työturvallisuus
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Talonrakennuksen työmaatekniikka (2 op): Opiskelija ymmärtää asuinkerrostalon rakennustöiden kuten maanrakennus- betonirunko-, puurunko- ja vesikattotöiden työmenetelmät ja kykenee tekemään työmaan muotti- nosto-, siirto-, ja kalustosuunnittelua, osaa tehdä tarvittavan elementtien asennustöiden suunnittelun, osaa talven tuomat ongelmat päivittäisessä rakentamisessa, ymmärtää keskeisten töiden johtamisen periaatteet ja rakennustyömaan logistiikan perusteet.
Rakentamisen laatu ja työturvallisuus (3 op): Opiskelija ymmärtää rakennustyömaan laatuajattelun, yrityksen laatutoiminnot, rakentamisen laadun osatekijät ja työvaiheiden laadukkaan toteuttamisen ja ymmärtää työmaan laadunvarmistuksen merkityksen laadun tuottamisen yhtenä tärkeimmistä tekijöistä.
Opiskelija ymmärtää työmaan työturvallisuuden merkityksen, hallitsee työmaan työturvallisuustyön tavoitteet, ymmärtää työsuojelulainsäädännön ja sopimusten vaatimukset työmaan työturvallisuuden kulmakivinä, kykenee soveltamaan yrityksen työturvallisuustoimintaan kuuluvaa ohjeistusta työmaan päivittäisiin rutiineihin, osaa soveltaa työturvallisuusohjeistusta työmaan työvaiheiden suunnittelussa.
Keskeiset sisällöt
Talonrakennuksen työmaatekniikka (2op):
- Kone- ja kalustosuunnittelu
- Maanrakennustöiden toteutuksen suunnittelu
- Muottityösuunnitelmat
- Elementtien asennussuunnittelu
- Nostojen ja siirtojen suunnittelu
- Talvirakentaminen
- Puurunko- ja vesikattotyöt
- Käsityökalut ja kiinnitystekniikat
Rakentamisen laatu ja työturvallisuus (3op):
- Rakentamisen laatu työmaalla ja rakennusyrityksessä
- Rakentamisen laatuun vaikuttavat osatekijät
- Työvaiheiden laadukas toteuttaminen
- Työmaan laadunvarmistukseen liittyvät toimenpiteet
- Työturvallisuuslainsäädäntö ja sopimukset työmaan työturvallisuuden kulmakivinä
- Yrityksen turvallisuusajattelu ja sen vaikutus työmaan turvallisuuteen
- Työvaiheiden turvallinen toteuttaminen
- TR-mittaus
- Lakisääteiset ja sopimuksiin perustuvat työsuojelutehtävät ja toimenpiteet
Suoritustavat
Opintojakso suoritetaan Moodle-opetusympäristössä pidettävinä luentoina ja luentoja tukevina tuntiharjoituksina.
Opintojakson aikana tehdään yksi laaja harjoitustyö, jossa opiskelijat itsenäisesti soveltavat opetuskokonaisuuteen liittyvää teoriaopetusta käytännön työmaasuunnitelmiin.
Opintojaksosta pidetään kokeita, joilla todetaan opiskelijan hallitsevan aiheeseen liittyvät kokonaisuudet ja ymmärtävän niiden merkityksen työmaan toimintoina.
Opintojakson suorittamisen edellytyksenä on tenttien hyväksyttävä suoritus, pakollisen harjoitustyön tekeminen, tuntiharjoitteiden palautus ja opintojaksopalautteen antaminen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Opintojakson materiaali on pääsääntöisesti Moodle-opetusympäristössä.
Moodlen lisäksi oheisaineistoa löytyy:
- Jouko Kankainen, Juha-Matti Junnonen, Laatu-ajattelu ja rakennustyömaan laatutoiminnot, Rakennustieto,
- Markkanen J. Rakennustyömaan turvallisuus-suunnittelu. Vahinkovakuutusyhtiö Pohjola, Helsinki 2000,
-RatuNet-aineistot ja opetuksen yhteydessä jaettava materiaali.
- Lisäksi aineistoa löytyy RT- kortistosta ja RYL-julkaisuista.
Yhteyshenkilö
Hakulinen Marjo
4 ERXZ810 Rakentamistalous 1
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee rakennuttajan ja rakennusyritysten käyttämät urakka- ja kustannuslaskennan menettelyt. Opiskelija ymmärtää tavanomaisen rakennuskohteen määrälaskennan ja hinnoittelun perusteet sekä osaa laatia näiden pohjalta urakkatarjouksen. Opiskelija osaa vertailulaskelmien, kustannusseurannan ja jälkilaskennan merkityksen osana kustannuslaskentaa.
Opiskelija perehtyy rakennushankkeen vaiheisiin ja niihin liittyviin sopimus-, suunnittelu- ja johtamis-menettelyihin. Opiskelija tuntee yleisimmät rakentamiseen liittyvät sopimukset, niiden vastuut ja velvoitteet. Hän osaa soveltaa rakennusalan yleisiä sopimusehtojen käytäntöjä tavanomaisissa rakennushankkeissa.
Keskeiset sisällöt
Talonrakennushankkeen kustannuslaskenta (3op):
- Haahtela kustannuslaskenta
- Nimikkeistöt (Talo 2000, Talo 80)
- Määrälaskenta, hinnoittelu, työmaan käyttö- ja yhteiskustannukset
- Urakkatarjouksen muodostaminen, yksikköhinnan muodostaminen
- Kustannustarkkailu ja jälkilaskenta
Rakennussopimukset (2op):
- Urakkakilpailu erilaisissa hankkeissa ja urakkasopimuksen syntyminen
- Hankkeessa toimivien vastuut ja sopimukset
- Rakennusurakan yleiset sopimusehdot ja rakennussopimuksiin sovellettavat normit
- Julkisiin hankintoihin liittyvät menettelyt ja sopimukset
Suoritustavat
Opintojakson suorittamisen sisältyy luentoja, tuntiharjoituksia ja erillinen harjoitustehtävä. Kurssin suorittamiseksi opiskelijan on osallistuttava tuntiharjoitusten suorittamiseen, palautettava erillinen harjoitustyö sekä suoritettava tentti hyväksytysti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- Rakennustöiden menekit (Ratu)
- Talonimikkeistöt (Talo 2000 ja Talo 80)
- Rakennusosien kustannuksia kirja,
- YSE 98, KSE 2013, RYS 9, RT- sopimuslomakepohjat
- Kirja: hankintalaki ja tilaajavastuulaki rakentamisessa (ei tarvitse hankkia)
- Talonrakennushankkeen tuotannonhallinta, Juha-Matti Junnonen
- Aiheeseen liittyvät Ratu-tiedostot
Yhteyshenkilö
Hakulinen Marjo
4 EMAZ820 Rakennusalan rkm-projekti 2
Laajuus
5 op
Vieraskielinen osuus
1/2 op
Osaamistavoitteet
Projekti 2 osaamistavoitteena on rakentamisen laadun ja työturvallisuuden soveltaminen käytännössä. Tavoitteena on perehtyä talonrakennustyömaan käytännön toimintaan. Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää yhteistyön ja vastuun merkityksen rakennustyömaan toiminnassa. Opiskelija osaa tarkastella rakennustyömaan toimintaan liittyviä osatekijöitä kriittisesti ja analyyttisesti. Tavoitteellisen työskentelytavan oppiminen ja sitoutuminen kokonaisuuteen kasvattaa opiskelijan motivaatiota ja intoa soveltaa muista opinnoista omaksuttuja asioita projektin aikana ratkaistaviin ongelmiin. Opiskelija on harjoittanut englannin kieltä sekä kehittänyt ryhmätyö-, neuvottelu- ja kokoustaitojaan. Hän osaa toimia sekä osallistujana että vetäjänä erilaisissa työelämän ryhmätyötilanteissa, laatia vaadittavia asiakirjoja sekä arvioida itseään neuvottelijana.
Keskeiset sisällöt
Teoria ja käytäntö vuorottelevat opintojakson ajan. Projekteissa käsiteltävät aiheet määräävät ne painopistealueet, joihin projektia tukeva opetus liittyy. Projektia tukeva opetus tarkoittaa tässä tapauksessa niitä aihealueita, jotka tukevat ja edesauttavat projektisuunnitelmaan merkityn ongelman ratkaisua hyväksytyllä tavalla. Lopullinen projektin sisältö ratkaistaan projektiryhmäkohtaisesti yhteistyössä kohdetyömaan ja -yrityksen kanssa.
- Projektisuunnitelma
- Yhteistyösopimus
- Työvaiheen laadunhallinta
- Työvaiheen työturvallisuuden hallinta
- Kohdetyömaan sopimuksen analysointi työturvallisuuden ja laadunhallinnan osalta
- TR-mittauksen teko työmaalla
- Työvaiheen tai työmaan laatumittaus
- Projektiraportti
- Seminaariesitys
Englannin kieli (0,5 op): Osittainen raportin kirjoittaminen, loppuesitys, ammattialan terminologia
Viestinnän osuus (0,5 op): Ryhmätyö-, neuvottelu- ja kokoustaidot, muistio /pöytäkirja, raportointi
Suoritustavat
Opintojakso suoritetaan yhteistyössä kohdetyömaan ja yrityksen kanssa. Opiskelija suorittaa ennen projektia työturvallisuuskortin ja hankkii suojavarusteet (kypärä, silmäsuojaimet, näkyvä suojavaatetus/turvaliivi, turvakengät, kuvallinen henkilötunniste veronumerolla) yhteistyössä oppilaitoksen kanssa.
Opintojakson aikana tehdään yksi laaja harjoitustyö, jossa opiskelijat itsenäisesti soveltavat opetuskokonaisuuteen liittyvää teoriaopetusta käytännön työmaasuunnitelmiin. Opintojakson suorittamisen edellytyksenä on tenttien hyväksyttävä suoritus, pakollisen harjoitustöiden tekeminen, seminaariesitys ja opintojaksopalautteen antaminen.
Englannin osuudessa opiskelijat tekevät työt annettujen ohjeiden mukaisesti ryhmissä tunneilla, opettajan ohjauksessa sekä muulla ajalla itsenäisesti.
Viestinnän osuudessa opiskelijat tekevät työt annettujen ohjeiden mukaisesti ryhmissä tunneilla, opettajan ohjauksessa sekä muulla ajalla itsenäisesti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- Luentomonisteet ja harjoitustehtävät Moodlessa
- Aiheeseen liittyvät Ratu- ja RT-kortit
- Ratu Aikataulukirja
- RatuNet
- TCM Planner projektinhallintaohjelma
- Opetuksen yhteydessä jaettavaa materiaalia.
- Kohdetyömaalta saatavat aineistot
- KymppiPro ohjelma
Edeltävät opinnot
Rakennusalan rkm-projekti 1, Talonrakennuksen perusteet, Betonimateriaalitekniikka, Tekninen piirustus ja mallintaminen, Rakennustyömaan laatu ja työturvallisuus, Rakentamistalous 1.
Yhteyshenkilö
Kolari Antti
4 ERXZ840 Rakentamistalous 2
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Talonrakennushankkeen tuotannonohjaus ja Rakennusyrityksen hankintatoimi ja logistiikka.
Opiskelija osaa suunnitella rakennushankkeen toteutuksen ottaen huomioon aikataululliset, taloudelliset ja ympäristölliset vaatimukset.
Opiskelija osaa laatia Rakennushankkeen yleisaikataulun janakaaviona ja sen seurannan perusteet. Opiskelija osaa tehdä viikkosuunnittelun Lastplanner menetelmää hyödyntäen.
Opiskelija perehtyy rakennusyritysten hankintatoimeen ja logistiikkaan. Hän tuntee hankintojen suunnittelun periaatteet, osaa suunnitella työmaalle tulevat rakennustuotetoimitukset ja niiden logistiikan.
Opiskelija ymmärtää tehtäväsuunnittelun periaatteet, sekä osaa tehdä tehtäväsuunnittelun, jossa huomio aikataulun, materiaali- ja aliurakkahankinnan, sekä materiaalin työmaalogistiikan.
Keskeiset sisällöt
Talonrakennushankkeen tuotannonohjaus (3op):
- Tehtävän keston laskenta
- Yleisaikataulun laadinta janakaaviona
- Ennakoiva viikkosuunnitelma Lastplanner menetelmällä
- Tehtäväsuunnittelu
Rakennusyrityksen hankintatoimi ja logistiikka (2op):
- Hankinta-aikataulu
- Hankintojen yhteys talouteen
- Krajlikin matriisi
- Hankintojen valmistelu
- Tarjouspyyntö
- Tilaus ja aliurakkasopimus
- Taloudelliset vertailulaskelmat
- Hankintasopimukset (RYHT ja YSE)
- Työmaalogistiikan suunnittelu ja toteutus
- Talonrakennustyömaan aluesuunnittelu
- Kuljetukset, varastoinnit ja siirrot
Suoritustavat
Opintojakso suoritetaan Moodle-verkko-opetusympäristössä pidettävinä luentoina ja luentoja tukevina tuntiharjoituksina.
Opintojakson aikana tehdään yksi laaja harjoitustyö, jossa opiskelijat itsenäisesti soveltavat opetuskokonaisuuteen liittyvää teoriaopetusta käytännön työmaasuunnitelmiin.
Opintojaksosta pidetään kokeita, joilla todetaan opiskelijan hallitsevan aiheeseen liittyvät kokonaisuudet ja ymmärtävän niiden merkityksen työmaan toimintoina.
Opintojakson suorittamisen edellytyksenä on tenttien hyväksyttävä suoritus, pakollisen harjoitustyön tekeminen, tuntiharjoitteiden palautus ja opintojaksopalautteen antaminen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- Luentomonisteet ja harjoitustehtävät Moodlessa
- Aiheeseen liittyvät Ratu- ja RT-kortit
- Ratu Aikataulukirja
- RaTu Rakennushankkeen ohjaus
- TCM Planner projektinhallintaohjelma
- Opetuksen yhteydessä jaettavaa materiaalia.
Edeltävät opinnot
Rakennustyömaan laatu ja työturvallisuus, Talonrakennus 1, Rakentamistalous 1
Yhteyshenkilö
Kolari Antti
4 ERXZ850 Talotekniikka
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Kiinteistöjen SA-tekniikka (2op) ja LVI-tekniikka (3op). Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee kiinteistön sähköistykseen liittyvät peruskäsitteet, kiinteistöjen nousuverkkorakenteet ja sähköpiirustuksien piirrosmerkit. Opiskelija tuntee myös kiinteistöjen tavallisimmat telejärjestelmät ja niiden sekä sähköverkon vaatimat tilantarpeet. Opiskelija tietää opintojakson suoritettuaan myös keskeisimmät sähköturvallisuuteen liittyvät asiat ja työmaan sähköistyksen periaatteet.
Perehtyä rakennuksen lämmitys-, vesi ja viemärijohto- sekä ilmanvaihtojärjestelmiin, niiden toimintaperiaatteisiin sekä säännöksiin. LVI-töiden liittymiseen suunnitteluun, rakentamisen eri vaiheisiin. Kurssilla perehdytään myös ko. järjestelmien energiankulutukseen niiltä osin, kun ne liittyvät koko rakennuksen energiatehokkuuteen (vaikutus rakennuksen E- lukuun).
Keskeiset sisällöt
Kiinteistöjen SA-tekniikka (2op)
- Kiinteistön sähköverkon yleinen rakenne: Keskeiset komponentit. Johtojen ja keskusten nimitykset. Kompensointi. Sähkön syötön varmennus
- Omakotitalon sähköistys: Sähkösuunnitelman sisältö. Sähköpiirustusten lukeminen
- Sähköturvallisuuden perusteet: Sähkövirran vaarallisuus ihmiselle. Suojausluokat, tilaluokat, kotelointiluokat. Suojalaitteet. Tavallisen sähkönkäyttäjän sähkötyöt. Sähköurakointi Suomessa
- Työmaan sähköverkko
Kiinteistöjen LVI-tekniikka (3op).
- LVI-töiden liittyminen suunnitteluun ja rakentamisen eri vaiheisiin
- Rakennuksen sisäilmasto
- Lämmitysjärjestelmät ja niiden keskeisimmät osat
- Rakennuksen vesi- ja viemärilaitteistot ja niitä koskevat määräykset
- Rakennuksen ilmanvaihto, ilmastointijärjestelmät, niiden osat ja asennusperiaatteet
Suoritustavat
Kurssiin kuuluu teoriatunteja, Case-esimerkkejä, tuntiharjoituksia ja harjoitustehtävä.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Opetuksen yhteydessä jaettava materiaali.
Yhteyshenkilö
Kolari Antti
4 ERXN860 Betonityöt ja elementtirakenteet
Laajuus
5 op
Vieraskielinen osuus
1 op
Osaamistavoitteet
Betonirakenteiden opinnot antavat teoreettisen tietämyksen betonirakenteiden suunnitteluun ja työnjohtotehtäviin. Opiskelija tuntee betonirakenteiden käyttöiän laskennallisen mitoituksen. Opiskelija perehtyy syvällisemmin erilaisiin betonointimenetelmiin. Opiskelija tuntee betonitöiden suorituksen: muottityöt, betonin valmistus, betonointi ja jälkihoito, talvibetonointi. Opiskelija perehtyy betonilattioiden valmistustekniikoihin sekä ominaisuuksiin. Opiskelija tuntee betonirakenteiden korjauksessa käytettävät menetelmät. Opetukseen liittyvät harjoitus-, projekti- ja laboratoriotyöt valmentavat käytännön työtehtäviin.
Keskeiset sisällöt
Betoniteknologia (4op):
- Betonirakenteiden käyttöiän laskennallinen mitoitus
- Betonityön suunnittelu ja johtaminen
- Betonin lujuudenkehityksen arviointi
- Betonointi ja betonivalun jälkihoito
- Talvibetonointi
- Betonointimenetelmät: imubetonointi, ruiskubetonointi, liukuvalu, vedenalainen betonointi
- Betonilattiat
- Betonirakenteiden korjaus
- Betonielementit: valmistus: asennus ja työturvallisuus, suunnittelu- ja hankinta-asiakirjat, betonirakentamisen laatutekniikka
- Elementtikaupan päävaiheet
- Englanti (1op): tarjouspyyntö, tarjous, tilaus, urakkasopimukset, opinnäytetyön abstrakti
Suoritustavat
Opintojaksoon kuuluu teoria- ja laskuharjoitustunnit sekä etätehtävät. Teoriaopetus ja teoriaa syventävät laskuharjoitukset yhdistetään joustavaksi kokonaisuudeksi. Oppimisessa korostuu opiskelijan omaehtoinen työskentely ohjatuilla laskuharjoitustunneilla ja etätehtävissä. Laskuesimerkit ovat koulutusohjelman ydinosaamisalueilta. Opintojaksoon sisältyy luentojen lisäksi pakolliset harjoitustyöt.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Ilmoitetaan myöhemmin.
Edeltävät opinnot
Betonimateriaalitekniikka
Yhteyshenkilö
Houtsonen Teppo
4 ERXZ830 Korjausrakentaminen 1
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää korjaustarpeen muodostumisen lähtökohdat ja osaa suhteuttaa korjaustarpeen ja kiireellisyyden, ottaen huomioon eri ohjeet ja määräykset. Lisäksi opiskelija tuntee korjaustarpeen selvittämiseen liittyvät arviointi- ja tutkimusmenetelmien perusteet sekä eri vuosikymmenten riskirakenteet ja niihin liittyvät vaurioitumismekanismit. Opiskelija kykenee osaamisensa perusteella tekemään päätelmiä korjausasteesta sekä laajuudesta. Opiskelija ymmärtää rakennuksen tietomallin käytön korjausrakentamisessa. Opiskelija tuntee rakentamisessa käytettyjen ns. haitta-aineiden kemialliset perusteet sekä aineiden rakentamiseen aiheuttavat haittavaikutukset.
Keskeiset sisällöt
- Korjaustarpeen muodostuminen ja hallitseminen
- Korjausrakentamiseen liittyvien määräysten ja ohjeiden perusteet
- Korjaustarpeen selvittämiseen liittyvät arviointi- ja tutkimusmenetelmät
- Vauriot ja vaurioitumismekanismit
- Eri vuosikymmenten riskirakenteet
- Korjausmenetelmien kehitys
- Kosteuden hallinta ja homevaurioiden estäminen
- Rakennuksen tietomalli korjausrakentamisessa
- Haitta-aineiden vaikutukset ja huomioiminen korjausrakentamisen yhteydessä
Suoritustavat
Opintojaksoon sisältyy luentoja, oppimistehtäviä ja harjoitustyö sekä mahdollinen kohdekäynti. Opintojakson suorittamiseksi opiskelijan on osallistuttava oppimistehtävien suorittamiseen, palautettava harjoitustyö sekä suoritettava tentti hyväksytysti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- Luentoaineisto ja harjoitustehtävät Moodlessa
- Aiheeseen liittyvät Ratu, RT-kortit ja KorjausRYL
- Korjausrakentamiseen liittyvät Ympäristöministeriön oppaat (opas 29 ja 2016)
- Asumisterveysasetuksen soveltamisohje
- Tunnista ja tutki riskirakenne -opetusmateriaali (YM2012) ym. Hometalkoissa tuotettu materiaali
- Yleiset tietomallivaatimukset YTV2012
Edeltävät opinnot
Rakennusfysiikka
Yhteyshenkilö
Kolari Antti
4 ERXZ860 Rakennustyömaan johtaminen
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija täydentää aiempien opintojaksojen tietoja ja perehtyy rakennustyömaan käytännön johtamisessa tarvittaviin taitoihin.
Keskeiset sisällöt
- Rakennusliikkeen toteutusorganisaatio ja organisaatiossa toimivien henkilöiden tehtävät
- Työmaan käynnistäminen (luvat, katselmukset, ilmoitukset yms. työmaan perustamiseen liittyvät toimenpiteet)
- Työmaan ilmoitusvelvollisuus (vero.fi/tilaajavastuulaki)
- Työntekijöiden palkkaamiskäytännöt (sopimusten laadinta, perehdyttämistoimet, palkkakirjanpito)
- Työurakkasopimukset
- Johtamisen psykologia
- Työryhmän esihenkilönä toimiminen
- Mestarityöryhmän osana toiminen (työnjohtopalaverit)
- Palautteen hyödyntäminen johtamistoiminnassa (palautteen anto/saaminen, reklamaatiot)
- Työmaalla pidettävät kokoukset, tarkastukset ja katselmukset
- Yhteistyö aliurakoitsijoiden kanssa
- Työmaan päättäminen (itselle luovutus, viranomaistarkastukset, luovutus tilaajalle)
Suoritustavat
Opintojakso suoritetaan Moodle-verkko-opetusympäristössä pidettävinä luentoina ja luentoja tukevina tuntiharjoituksina.
Opintojakson aikana tehdään yksi laaja harjoitustyö, jossa opiskelijat itsenäisesti soveltavat opetuskokonaisuuteen liittyvää teoriaopetusta käytännön työmaasuunnitelmiin.
Opintojaksosta pidetään kokeita, joilla todetaan opiskelijan hallitsevan aiheeseen liittyvät kokonaisuudet ja ymmärtävän niiden merkityksen työmaan toimintoina.
Opintojakson suorittamisen edellytyksenä on tenttien hyväksyttävä suoritus, pakollisen harjoitustyön tekeminen, tuntiharjoitteiden palautus ja opintojaksopalautteen antaminen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- Luentomonisteet ja harjoitustehtävät Moodlessa
- Modig & Åhlsröm: Tätä on Lean -kirja
- Eero Suominen: Rakentajan johtamistaito –kirja
- Aiheeseen liittyvät Ratu- ja RT-kortit
- Ilmoitusvelvollisuus (vero.fi)
- Opetuksen yhteydessä jaettavaa materiaalia.
Edeltävät opinnot
Rakentamistalous 2, Talonrakennus 1, Rakennustyömaan laatu- ja työturvallisuus
Yhteyshenkilö
Hakulinen Marjo
4 ERXZ880 Rakentamistalous 3
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Tuotannonohjauksen jatkokurssi ja Rakentamistalouden jatkokurssi.
Opiskelija täydentää osaamistaan rakennusyritystalouden ja rakennushankkeen kustannusten muodostumisen, seuraamisen ja hallinnan osa-alueilla.
Opiskelija osaa rakennusvaiheeseen kuuluvat urakkahinnan maksatukseen sekä lisä- ja muutostöihin liittyvät taloudelliset perusteet ja ymmärtää työmaan tulo ja menoennusteen vaikutuksen rakennusyrityksen talouteen.
Opiskelija osaa paikka-aikakaavion laadinnan ja käytön uudis-/ korjaus-/purku- tai vauriokohteen tuotannon suunnittelussa ja ohjauksessa
Opiskelija osaa vertailla toteutusratkaisuja taloudellisen kannattavuuden kannalta, sekä osaa ennustaa työvaiheen loppukustannukset.
Keskeiset sisällöt
Tuotannonohjauksen jatkokurssi (2op):
- Uudis- /Korjaus-/purku-/ tai vauriokohteen aikataulun laadinta paikka-aikakaaviona
- Lisä- ja muutostyön vaikutus hankkeeseen
- Työvaiheen ennustaminen
Rakentamistalouden jatkokurssi (3op):
- Työmaan tavoitearvio
- Yksikköhintaluettelo
- Maksuerätaulukko
- Taloudellisen kannattavuuden vertailulaskelmat
- Työmaan tulo ja menoennuste
Suoritustavat
Opintojakson suorittamisen sisältyy luentoja, tuntiharjoituksia ja kotona suoritettavia oppimistehtäviä. Kurssin suorittamiseksi opiskelijan on osallistuttava tuntiharjoitusten suorittamiseen, palautettava oppimistehtävät sekä suoritettava tentti hyväksytysti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- Luentomonisteet ja harjoitustehtävät Moodlessa
- Aiheeseen liittyvät Ratu- ja RT-kortit
- Ratu Aikataulukirja
- RaTu Rakennushankkeen ohjaus
- TCM Planner projektinhallintaohjelma
- Talonrakennushankkeen tuotannonhallinta, Juha-Matti Junnonen
- Opetuksen yhteydessä jaettavaa materiaalia
Edeltävät opinnot
Rakentamistalous 2, Talonrakennuksen erikoisjakso
Yhteyshenkilö
Kolari Antti
4 EMAZ830 Rakennusalan rkm-projekti 3
Laajuus
5 op
Vieraskielinen osuus
1/2 op
Osaamistavoitteet
Tavoitteena on perehtyä talonrakennustyömaan käytännön toimintaan. Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää yhteistyön ja vastuun merkityksen rakennustyömaan toiminnassa. Opiskelija osaa tarkastella rakennustyömaan toimintaan liittyviä osatekijöitä kriittisesti ja analyyttisesti. Tavoitteellisen työskentelytavan oppiminen ja sitoutuminen kokonaisuuteen kasvattaa opiskelijan motivaatiota ja intoa soveltaa muista opinnoista omaksuttuja asioita projektin aikana ratkaistaviin ongelmiin.
Projekti 3 osaamistavoitteena on työvaiheen kokonaishallinta. Projekti työnä laaditaan laaja tehtäväsuunnittelu kohdetyömaalta valitulle tehtävälle, sekä osallistutaan tehtävän johtamiseen ja tuotannon ohjaamiseen työmaalla.
Opiskelija tietää kuinka yrityksessä viestitään ja tiedotetaan hankkeen sidosryhmiä. Opiskelija osaa arvioida vuorovaikutustaitojaan ja niiden merkitystä yrityksen toiminnassa.
Keskeiset sisällöt
Teoria ja käytäntö vuorottelevat opintojakson ajan. Projekteissa käsiteltävät aiheet määräävät ne painopistealueet, joihin projektia tukeva opetus liittyy. Projektia tukeva opetus tarkoittaa tässä tapauksessa niitä aihealueita, jotka tukevat ja edesauttavat projektisuunnitelmaan merkityn ongelman ratkaisua hyväksytyllä tavalla. Lopullinen projektin sisältö ratkaistaan projektiryhmäkohtaisesti yhteistyössä kohdetyömaan ja -yrityksen kanssa.
- Projektisuunnitelma
- Yhteistyösopimus
- Työvaiheen laaja tehtäväsuunnitelma
- Työvaiheen johtaminen (aloituspalaveri, viikkopalaveri)
- Työvaiheen tarkastus ja dokumentointi (esim. mallitarkastus, palautteen anto)
- Työvaiheen kustannusten hallinta (kustannusennuste tehtävästä)
- Projektiraportti
- Seminaariesitys
Englannin kieli (0,5 op): Osittainen raportin kirjoittaminen, projektipalaverit ja muistiot, ammattialan terminologia, videon tekeminen työvaiheeseen perehdyttämisestä
Viestinnän osuus (0,5 op): Tiedottamien, raportti
Suoritustavat
Opintojakso suoritetaan yhteistyössä kohdetyömaan ja yrityksen kanssa. Opiskelija suorittaa ennen projektia työturvallisuuskortin ja hankkii suojavarusteet (kypärä, silmäsuojaimet, näkyvä suojavaatetus/turvaliivi, turvakengät, kuvallinen henkilötunniste veronumerolla) yhteistyössä oppilaitoksen kanssa.
Opintojakson aikana tehdään yksi laaja projektityö, jossa opiskelijat itsenäisesti soveltavat opetuskokonaisuuteen liittyvää teoriaopetusta käytännön työmaasuunnitelmiin.
Opintojakson suorittamisen edellytyksenä on, pakollisen harjoitustöiden tekeminen, seminaariesitys ja opintojaksopalautteen antaminen.
Englannin osuudessa opiskelijat tekevät työt annettujen ohjeiden mukaisesti ryhmissä tunneilla, opettajan ohjauksessa sekä muulla ajalla itsenäisesti.
Viestinnän osuudessa oppilaat tekevät työt annettujen ohjeiden mukaisesti ryhmissä tunneilla, opettajan ohjauksessa sekä muulla ajalla itsenäisesti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- Luentomonisteet ja harjoitustehtävät Moodlessa
- Aiheeseen liittyvät Ratu- ja RT-kortit
- Ratu Aikataulukirja
- RatuNet
- TCM Planner projektinhallintaohjelma
- Opetuksen yhteydessä jaettavaa materiaalia.
- Kohdetyömaalta saatavat aineistot
- KymppiPro ohjelma
Edeltävät opinnot
Rakennusalan rkm projekti 2, Rakentamistalous 2, Rakennustyömaan johtaminen.
Yhteyshenkilö
Kolari Antti
4 ERAZ810 Rakennuttaminen
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Kiinteistönhoito ja Rakennuttaminen: Opiskelija tuntee kiinteistönhoidon, huollon- ja kunnossapidon suunnitteluun, hallinnan, kilpailutuksen ja toteutuksen perusteet. Opiskelija ymmärtää kiinteistönhoidon merkityksen osana ylläpidon kokonaisuutta.
Opintojaksolla opiskelija perehtyy rakennuttajan tehtävään hahmottaen tehtäväkokonaisuuden, johon kuuluu rakennuttaminen ja rakennustyön valvonta. Lisäksi opiskelija tuntee rakennuttamistehtävät rakennusprosessin eri vaiheissa sekä hallitsee suunnittelun ohjauksen perusteet.
Keskeiset sisällöt
Rakennuttaminen (3 op)
Opiskelija perehtyy rakennuttajan tehtävään hahmottaen tehtäväkokonaisuuden, johon kuuluu rakennuttaminen ja rakennustyön valvonta. Lisäksi opiskelija tuntee rakennuttamistehtävät rakennusprosessin eri vaiheissa sekä hallitsee suunnittelun ohjauksen perusteet. Opiskelija tuntee rakennuttamisen kilpailutuksen periaatteet. Opiskelija tuntee rakennuksen tietomallin käytön rakennuttamisessa.
Kiinteistönhoito (2 op)
Opiskelija tuntee kiinteistönhoidon, huollon- ja kunnossapidon suunnitteluun, hallinnan, kilpailutuksen ja toteutuksen perusteet. Opiskelija ymmärtää kiinteistönhoidon merkityksen osana ylläpidon kokonaisuutta. Opiskelija tuntee rakennuksen tietomallin hyödyt ylläpidossa.
Suoritustavat
Opintojaksoon sisältyy luentoja, oppimistehtäviä erilaisia case-esimerkkejä ja mahdollinen yritysvierailu. Opintojakson suorittamiseksi opiskelijan on tehtävä oppimistehtävät ja harjoitustyö, osallistuttava mahdolliseen yritysvierailuun sekä suoritettava tentti hyväksytysti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- Luentoaineisto ja harjoitustehtävät Moodlessa
- KiinteistöRYL 2009
- Rakennuttaminen (Rakennustieto ISBN 951-682-631-8)
- RIL 262 - 2014 Taitava kuntarakennuttaja (ISBN 978-951-758-574-3)
- YSE 98 ja KSE 2013
- Aiheeseen soveltuvat RT-kortit (RT 13-11268, RT 13-11276)
- Yleiset tietomallivaatimukset YTV2012
Edeltävät opinnot
Rakentamistalous 1 ja 2
Yhteyshenkilö
Kolari Antti
4 ERAN820 Teräsrakenteet 1
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee tyypillisten rakenneteräksen materiaaliominaisuudet, tyypilliset terästuotteet ja osaa mitoittaa tavanomaisia kantavia teräsrakenteita.
Opiskelija tuntee teräsrakenteiden suunnitteluperusteet ja hallitsee yksinkertaisten palkkien, pilarien ja liitosten suunnittelun. Opiskelija tuntee rakenteiden stabiliteettiin vaikuttavat asiat sekä rakenteiden jäykistämisen.
Keskeiset sisällöt
Teräsrakenteet:
- Eurokoodi järjestelmä (EN 1993 osat 1-1… 1-12, osat 2,3,4,5 ja 6, EN 1090 osat, kansalliset liitteet)
- Teräs rakennusmateriaalina (sis. ruostumattomat teräkset)
- Terästuotteet
- Tyypilliset rakenneratkaisut
- Vauriomekanismit teräsrakenteissa
- Poikkileikkausluokat (SFS EN 1993-1-1, 5.5 Poikkileikkausluokitus)
- Poikkileikkausten kestävyys poikkileikkausluokissa 1-3 (SFS EN
1993-1-1, 6.2 Poikkileikkausten kestävyys)
- Veto-, leikkaus-, ja taivutuskestävyys sekä kiepahdustuenta
- Nurjahdus (SFS EN 1993-1-1, 6.3.1 Vakiopoikkileikkauksiset puristetut sauvat). Puristetun ja taivutetun rakenneosan mitoitus tasonurjahdukselle.
- Käyttörajatilamitoitus
- Tyypilliset ruuvi- ja hitsiliitokset (SFS EN 1993-1-8)
- Teräsrungon jäykistystavat
- Palo- ja syöpymissuojauksen periaatteet
- tietokoneohjelmat, Frame –kehäohjelma,
FemDesign3DStructure -mitoitusohjelma
Teräsrakenteiden tietomalli:
- Teräsrungon mallintaminen
- Rakennepiirustusten laadinta
Suoritustavat
Opintojaksoon kuuluu teoria- ja laskuharjoitustunnit sekä etätehtävät. Teoriaopetus ja teoriaa syventävät laskuharjoitukset yhdistetään joustavaksi kokonaisuudeksi. Oppimisessa korostuu opiskelijan omaehtoinen työskentely ohjatuilla laskuharjoitustunneilla ja etätehtävissä. Laskuesimerkit ovat koulutusohjelman ydinosaamisalueilta. Opintojaksoon sisältyy luentojen lisäksi pakollinen teräsrunkoisen hallirakennuksen rakennesuunnitteluharjoitustyö.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- Teräsrakenteiden suunnittelu ja mitoitus, Eurocode 3 –oppikirja, Kaitila, Olli, 2014, ISBN: 978-952-9683-54-3
- Kurssilla jaettava materiaali
- Eurocode 3 Teräsrakenteiden suunnittelu EN1993-1-1 Yleiset ja rakennuksia koskevat säännöt
- Eurocode 3 Teräsrakenteiden suunnittelu EN1993-1-8 Liitokset
- Standardit:
- SFS EN 1993-1-1
-SFS EN 1993-1-8
- SFS EN 1090-2
Oheistietolähteet:
- Ruukki, Rakenneputket käsikirja 2016
- ECCS Eurocode Design Manuals. Esim.
- Luís Simões da Silva, Rui Simões, Helena Gervásio. 2010.
Design of Steel Structures, Eurocode 3: Design of Steel
Structures, Part 1-1: Generla rules and rules for buildings.
ECCS Eurocode Design Manuals.
- SCI ja BCSA (Steel Construction Institute ja British Constructional
Steelwork Accosiation Limited) –julkaisut. Esim.
- Joints in Steel Construction: Simple Joints to Eurocode 3
- Steel Building Design: Worked examples for students
Edeltävät opinnot
Statiikka, Lujuusoppi ja Rakennetekniikan perusteet
Yhteyshenkilö
Puurula Arto
4 ERXZ870 Korjausrakentaminen 2
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija kykenee muodostamaan kokonaisnäkemyksen korjaustarpeesta ja tämän pohjalta osaa valita oikeat korjausratkaisut ottaen huomioon korjausrakentamista koskevat määräykset ja ohjeet. Opiskelija ottaa huomioon toiminnassaan rakennuksen turvallisuuteen ja terveellisyyteen vaikuttavat tekijät, erityisesti sisäilmastoon vaikuttavat seikat. Opiskelija tuntee asuntojen ja muiden oleskelutilojen terveydelliset vaatimukset sekä sisäilmastotekijät. Opiskelija kykenee muodostamaan eri tekijöiden pohjalta kokonaiskäsityksen korjaustarpeesta sekä osaa hahmottaa alustavan suunnitteluratkaisun. Opiskelija osaa hyödyntää rakennuksen tietomallia korjausrakentamisessa.
Keskeiset sisällöt
- Korjausrakentamiseen liittyvien määräysten ja ohjeiden soveltaminen eri korjausratkaisuihin
- Korjausratkaisut ja niiden rakennusfysikaaliset perusteet
- Kosteus- ja homevauriot
- Sisäilmastotekijät ja sisäilmaongelmien korjaukset sekä korjaustöiden puhtauden hallinta
- Korjaukset ja työturvallisuus
- Energiatehokkuus ja ekologisuus korjaamisessa
- Rakennuksen tietomalli korjausrakentamisessa
Suoritustavat
Opintojaksoon sisältyy luentoja, oppimistehtäviä ja mahdollisesti erilaisia tuotekoulutuksia sekä mahdollinen kohdekäynti. Opintojakson suorittamiseksi opiskelijan on tehtävä oppimistehtävät ja harjoitustyö, osallistuttava tuotekoulutuksiin sekä suoritettava tentti hyväksytysti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- Luentoaineisto ja harjoitustehtävät Moodlessa
- Aiheeseen liittyvät Ratu- ja RT-kortit sekä KorjausRYL
- Ympäristöministeriön opas 29
- Ympäristöopas 2016
- Asumisterveysasetus
- Valviran Asumisterveysasetuksen soveltamisohje
- Tunnista ja tutki riskirakenne -opetusmateriaali (YM2012) ja muu Hometalkoissa tuotettu materiaali
- Rakennuksen lämpökuvaus, Rakennusten tiiveysmittaus (Paloniitty)
- Yleiset tietomallivaatimukset YTV2012
Edeltävät opinnot
Korjausrakentaminen 1. Rakennusfysiikka.
Yhteyshenkilö
Kolari Antti
4 LLX1600 Myynnin verkkokurssi
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa arvioida omaa myyntiosaamistaan ja –taitojaan. Opiskelija osaa soveltaa myyntipsykologiaa ja ymmärtää ongelmaratkaisumyynnin mahdollisuudet henkilökohtaisessa myyntityössä.
Keskeiset sisällöt
- Myyntiprosessin ja myyntitaitojen kehittäminen
- Myyntipsykologia ja henkilökohtainen myyntityö, ongelmanratkaisumyynti ja monikanavainen myynti
Suoritustavat
Verkko-opinnot, tehtävät, verkkotentti.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Mobiili/ verkkokurssimateriaali.
Edeltävät opinnot
Perusopinnot
Muuta huomioitavaa
Suoritusajankohta on joustava.
Myynnin verkkokurssi -opintojaksoa ei voi valita, jos Myynnin ja markkinoinnin kehittäjä on valinnut vaihtoehtoisista ammattiopinnoista opintojakson Asiakaspalvelu ja myynti (10 op), johon verkkokurssin suorittaminen sisältyy.
Yhteyshenkilö
Willman Salla
4 EXV8000 Boost Your English
Laajuus
5 op
Vieraskielinen osuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija on saavuttanut sellaisen englannin kielen (kirjallinen/ suullinen) lähtötason, jota tarvitaan opintoihin sisältyvillä ammatillista kielitaitoa kehittävillä opintojaksoilla. Opiskelija osaa keskeiset kielioppiasiat sekä perussanaston.
Keskeiset sisällöt
Englannin peruskielioppirakenteet. Suullisen kielitaidon aktivoiminen ja vahvistaminen.
Suoritustavat
Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen ja verkkotyöskentelyyn. Palautettavat tehtävät ja itsenäinen työskentely annettujen ohjeiden ja aikataulujen mukaan.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Verkkomateriaali Moodlessa. Muu aineisto tarkennetaan opintojakson alussa.
Muuta huomioitavaa
Opintojaksoa suositellaan niille, jotka eivät läpäise opintojen alussa suoritettavaa lähtötasotestiä.
Yhteyshenkilö
Huttunen-Finta Ulla
4 EXV8010 Saksan perusteet
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää saksan kielen ääntämisen periaatteet ja hallitsee yleiskielen perussanastoa sekä selviytyy suullista ja kirjallista kielitaitoa vaativissa tavanomaisissa arkielämän tilanteissa ja matkustettaessa. Opiskelija ymmärtää ja osaa käyttää puhutulle kielelle tyypillisiä rakenteita ja tuntee erilaisten apuneuvojen käytön sanavarastonsa laajentamiseksi ja monipuolistamiseksi. Opiskelija tuntee myös saksankielisten maiden tapakulttuuria
Keskeiset sisällöt
Kielen keskeiset rakenteet. Arki- ja työelämään liittyvät aiheet: tervehtiminen, esittäytyminen, itsestä, syntyperästä ja ammatista kertominen, asiointi hotellissa, sijainnista ja liikkumisesta, ajasta, hinnoista, matkustamisesta puhuminen. Kaupungilla liikkuminen ja ravintolassa tilaaminen, hotellissa asuminen, säästä puhuminen, ostosten tekeminen, matkailusanastoa ja mieltymyksistä kertominen.
Saksankielisten maiden maantuntemusta ja tapakulttuuria.
Suoritustavat
Opintojaksoon sisältyvät lähitunnit harjoituksineen, suullisine ja kirjallisine tehtävineen, kotitehtävät ja itsenäinen opiskelu. Läsnäolovelvoite on 75 % lähitunneista.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Verkko-materiaali Moodlessa. Muu aineisto tarkennetaan opintojakson alussa.
Yhteyshenkilö
Huusari Satu, Suhonen Inka-Mari
4 EXV8020 Saksan jatkokurssi
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija selviytyy suullista ja kirjallista kielitaitoa vaativissa tavanomaisissa arkielämän tilanteissa. Opiskelija suoriutuu jokapäiväisistä työ- ja arkielämän yksinkertaisista kielenkäyttötilanteista ja pystyy käyttämään saksaa työtilanteissa. Opiskelija ymmärtää saksankielisen alueen eri kulttuurien välistä viestintää ja osaa toimia sen mukaisesti.
Keskeiset sisällöt
Kielen keskeisten rakenteiden kertaus ja uusien rakenteiden oppiminen (datiivi, genetiivi, perfekti, imperfekti, lisää prepositioita).
Arki- ja työelämään liittyvät aiheet: siviilisäätyyn ja henkilötietoihin liittyvät asiat, sijainnista ja liikkumisesta, ajasta, hinnoista, matkustamisesta, hotellissa asumisesta, säästä ja ostosten tekemisestä puhuminen, mieltymyksistä kertominen sekä puhelinkieltä.
Kotikaupungista ja säästä puhuminen.
Työhön ja uraan liittyvään sanastoon perehtyminen.
Suoritustavat
Opintojaksoon sisältyvät lähitunnit harjoituksineen, suullisine ja kirjallisine tehtävineen, kotitehtävät ja itsenäinen opiskelu. Läsnäolovelvoite on 75 % lähitunneista.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Verkko-materiaali Moodlessa. Muu aineisto tarkennetaan opintojakson alussa.
Edeltävät opinnot
Saksan perusteet tai vastaavat tiedot ja taidot
Yhteyshenkilö
Huusari Satu, Suhonen Inka-Mari
4 EXV8030 Venäjän perusteet
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija hallitsee venäjän kielen ääntämisen ja kirjoittamisen sekä perussanaston ja selviytyy suullista ja kirjallista kielitaitoa vaativissa tavanomaisissa arkielämän tilanteissa. Opiskelija ymmärtää ja osaa käyttää puhutulle kielelle tyypillisiä rakenteita ja tuntee erilaisten apuneuvojen käytön sanavarastonsa laajentamiseksi ja monipuolistamiseksi.
Keskeiset sisällöt
- Kyrillinen kirjoitus ja venäjän kielen ääntäminen sekä kielen keskeiset rakenteet.
- Arki- ja työelämään liittyvät aiheet: esittäytyminen ja esittely, itsestä, syntyperästä ja ammatista kertominen. Tervehdyksiä ja hyvästelyjä, perheestä, siviilisäädystä, työ- ja asuinpaikasta, kielitaidosta, sijainnista ja kulkemisesta, ajasta ja hinnoista puhuminen sekä puhelinkieltä.
Suoritustavat
Opintojaksoon sisältyvät lähitunnit harjoituksineen, suullisine ja kirjallisine tehtävineen, kotitehtävät ja itsenäinen opiskelu. Tekstien pohjalta käsitellään sanastoa ja rakenteita, käydään keskusteluja ja harjoitellaan erilaisia tilanteita mm. parityöskentelynä ja roolipeleinä. Opetuksessa harjoitetaan kyrillistä kirjoitusta, jotta opiskelu olisi mahdollisimman sujuvaa sekä, paljon suullista kielitaitoa ja hyödynnetään kielistudiota. Opetusmateriaalissa otetaan huomioon aikuisille soveltuvat hyödylliset aihepiirit. Läsnäolovelvoite on 75 % lähitunneista.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Oppikirja Marjatta Alestalo: Kafe Piter 1 sekä opettajan jakamaa harjoitus- ja lisämateriaalia.
Yhteyshenkilö
Ruotsalainen Olga, Löf Marja-Elina
4 EXV8040 Venäjän jatkokurssi
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija selviytyy suullista ja kirjallista kielitaitoa vaativissa tavanomaisissa arkielämän tilanteissa. Opiskelija tuntee venäjän ääntämisen, ymmärtää ja osaa käyttää puhutulle kielelle tyypillisiä rakenteita ja tuntee erilaisten apuneuvojen käytön sanavarastonsa laajentamiseksi ja monipuolistamiseksi.
Keskeiset sisällöt
- Kyrillisen kirjoituksen ja venäjän kielen ääntämisen vahvistaminen sekä kielen keskeisten rakenteiden käyttäminen erilaisissa arkipäivän tilanteissa.
- Arki- ja työelämään liittyvät aiheet: työ- ja asuinpaikasta, kielitaidosta, sijainnista ja kulkemisesta, ajasta ja hinnoista puhuminen sekä puhelinkieltä. Menneestä ja tulevasta ajasta puhuminen, vapaa-ajasta ja erilaisista tekemisistä keskusteleminen.
Suoritustavat
Opintojaksoon sisältyvät lähitunnit harjoituksineen, suullisine ja kirjallisine tehtävineen, kotitehtävät ja itsenäinen opiskelu. Tekstien pohjalta käsitellään sanastoa ja rakenteita, käydään keskusteluja ja harjoitellaan erilaisia tilanteita mm. parityöskentelynä ja roolipeleinä. Opetuksessa harjoitetaan kyrillistä kirjoitusta, jotta opiskelu olisi mahdollisimman sujuvaa ja opiskelija kykenisi vaivatta etsimään tietoa eri lähteistä. Suullista kielitaitoa harjoitetaan paljon ja hyödynnetään kielistudiota. Opiskelijalle tarjotaan sekä sähköistä että kirjallista materiaalia itsenäiseen opiskeluun. Opetusmateriaalissa otetaan huomioon aikuisille soveltuvat hyödylliset aihepiirit. Läsnäolovelvoite on 75 % lähitunneista. Kurssilla käsitellään oppikirjan Kafe Piter 1 kappaleet 9-13 sekä muuta materiaalia. Kurssin loppuosa on mahdollista suorittaa vaihtoehtoisella tavalla mikäli opiskelija osallistuu mahdollisesti järjestettävälle Venäjälle suuntautuvalle opintomatkalle.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Oppikirja Marjatta Alestalo: Kafe Piter 1 sekä opettajan jakamaa harjoitus- ja lisämateriaalia.
Muuta huomioitavaa
. Ohjattu työskentely: Luennot ja harjoitustehtävät 70 h
· Itsenäinen työskentely 65 h
· Opiskelijan työ yhteensä 135 h
Yhteyshenkilö
Ruotsalainen Olga, Löf Marja-Elina
4 EXV8050 Espanjan perusteet
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija hallitsee espanjan kielen ääntämisen ja perussanaston ja – rakenteet sekä selviytyy suullista ja kirjallista kielitaitoa vaativissa tavanomaisissa arkielämän tilanteissa ja matkustettaessa. Opiskelija ymmärtää ja osaa käyttää puhutulle kielelle tyypillisiä rakenteita ja tuntee erilaisten apuneuvojen käytön sanavarastonsa laajentamiseksi ja monipuolistamiseksi. Opiskelija tuntee myös espanjankielisten maiden tapakulttuuria.
Keskeiset sisällöt
- Kielen keskeiset rakenteet
- Arki- ja työelämään liittyvät aiheet, mm. tervehtiminen ja hyvästely, esittäytyminen ja esittely, itsestä, syntyperästä ja ammatista kertominen, sijainti ja aika, hotellissa ja ravintolassa asioiminen, kaupungilla liikkuminen ja liikennevälineet, tien kysyminen, ostosten tekeminen sekä kielitaidosta, sairastumisesta ja säästä puhuminen ja viestin kirjoittaminen.
Suoritustavat
Opintojaksoon sisältyvät lähitunnit harjoituksineen, suullisine ja kirjallisine tehtävineen, kotitehtävät ja itsenäinen opiskelu. Tekstien pohjalta käsitellään sanastoa ja rakenteita, käydään keskusteluja ja harjoitellaan erilaisia tilanteita mm. parityöskentelynä ja roolipeleinä. Opetuksessa harjoitetaan paljon suullista kielitaitoa ja hyödynnetään kielistudiota. Opetusmateriaalissa otetaan huomioon aikuisille soveltuvat hyödylliset aihepiirit. Läsnäolovelvoite on 75 % lähitunneista.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Oppikirja Kurki, Lindgren, Miranda Cañellas & Rafols: Buenas Migas (painos 2014 tai uudempi) sekä opettajan jakamaa harjoitus- ja lisämateriaalia.
Muuta huomioitavaa
Arvio opiskelijan ajankäytöstä
- Ohjattu työskentely: Luennot ja harjoitustehtävät 70 h
- Itsenäinen työskentely 65 h
- Opiskelijan työ yhteensä 135 h
Palautteen kerääminen ja käsittely
Jatkuva palaute, kehityskeskustelut opintojakson kuluessa.
Sähköinen palaute opintojakson kuluessa.
Yhteyshenkilö
Mylläri Anu
4 EXV8060 Espanjan jatkokurssi
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija hallitsee espanjan kielen sanastoa ja rakenteita sekä selviytyy suullista ja kirjallista kielitaitoa vaativissa tilanteissa ja matkustettaessa. Opiskelija ymmärtää ja osaa käyttää puhutulle kielelle tyypillisiä rakenteita, osaa ääntää espanjaa ja tuntee erilaisten apuneuvojen käytön sanavarastonsa laajentamiseksi ja monipuolistamiseksi. Opiskelija tuntee myös espanjankielisten maiden tapakulttuuria ja espanjankielistä maailmaa.
Keskeiset sisällöt
Ravintolassa asioiminen, ruoka, värit ja materiaalit, ostoksilla oleminen, tien kysyminen, liikennevälineet, sairastuminen, sää, ilmansuunnat, vuodenajat, viestien kirjoittaminen.
Suoritustavat
Opintojaksoon sisältyvät lähitunnit harjoituksineen, suullisine ja kirjallisine tehtävineen, kotitehtävät ja itsenäinen opiskelu. Tekstien pohjalta käsitellään sanastoa ja rakenteita, käydään keskusteluja ja harjoitellaan erilaisia tilanteita mm. parityöskentelynä ja roolipeleinä. Opetuksessa harjoitetaan paljon suullista kielitaitoa ja hyödynnetään kielistudiota. Opetusmateriaalissa otetaan huomioon aikuisille soveltuvat hyödylliset aihepiirit. Läsnäolovelvoite on 75 % lähitunneista.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Oppikirja Kurki, Lindgren, Miranda Cañellas & Rafols: Buenas Migas (painos 2014 tai uudempi) sekä opettajan jakamaa harjoitus- ja lisämateriaalia.
Edeltävät opinnot
Espanjan perusteet
Yhteyshenkilö
Mylläri Anu
4 EXV8070 Tools for Cross-Cultural Communication
Credits
5 cr
Credits in Foreign Language
5 cr
Objectives
The student knows how to act in international work related situations. The student understands the importance of cross-cultural communication, knows how to adapt to different situations and their communication styles. The student has a good knowledge of different cultures and their ways. The student will also get acquainted with international businesses and their key markets of his own field.
Content
Different cultures and their ways in work related situations, key things about Finland and Finnish culture, hosting, business manners and attire, interaction with real-life entrepreneurs
Requirements
The course consists of contact teaching with exercises and remote study with assignments. Regular (75%) and active attendance is required. The course is conducted in English.
Grading Scale
0 - 5
Course material
Electronic material
Other considerations
There are two parts: 3 cr on cross-cultural communication and 2 cr on interaction with real-life entrepreneurs.
Contact
Huttunen-Finta Ulla
4 EXV8080 Tools for Spoken and Written Skills
Credits
5 cr
Credits in Foreign Language
5 cr
Objectives
The student knows how to act in international work related situations demanding spoken and written skills in English. The student understands the importance of cross-cultural communication, knows how to adapt to different situations and their communication styles. The student has a good knowledge of different cultures and their ways.
Content
Multicultural team work, multicultural negotiations, hosting in multicultural settings, multicultural organizational communication, multicultural business communication. Contents play an important role with each topic but there is a heavy emphasis on language skills as well.
Requirements
The course consists of contact teaching with exercises and remote study with assignments. Regular (75%) and active attendance is required. The course is conducted in English.
Grading Scale
0 - 5
Course material
Electronic material
Prerequisites
pakollinen englannin kielen opintojakso, Engineering English
Other considerations
Tätä opintojaksoa ei enää toteuteta. Sen korvaa uusi opintojakso Tools for International Working Life.
Contact
Huttunen-Finta Ulla
4 EXV8090 Tools for Multilingual Environment
Credits
5 cr
Credits in Foreign Language
5 cr
Objectives
Opiskelija osaa toimia monikulttuurisissa tilanteissa ja ymmärtää kulttuurien välisen viestinnän merkityksen. Opiskelijalla on hyvä etukäteen hankittu tuntemus sekä omasta kotimaasta että kohdemaan kulttuurista ja sen toimintatavoista. Vaihdon jälkeen opiskelija osaa eritellä ja kuvailla kokemuksiaan.
Content
Orientoituminen vaihtoon lähtöön ja kulttuurienväliseen viestintään, valmistautuminen Suomesta kertomiseen, varsinainen vaihto, raportti ja haastattelu vaihdon jälkeen.
Requirements
Opintojakso koostuu valmistautumisesta vaihtoon (orientoivat tehtävä), oleskelu kohdemaassa ja vaihdon jälkeisestä raportoinnista.
Grading Scale
Passed - 0
Other considerations
Opintojakso toteutetaan vain vaihto-opiskelun yhteydessä.
Contact
Huttunen-Finta Ulla
4 LIX1000 Sales Process and Tools
Credits
5 cr
Credits in Foreign Language
5 cr
Objectives
Students understand the components and stages of the sales process and customers’ purchase process. They deepen their skills and knowledge of customer relationship management as a system and its role to support the sales process. Students learn to manage their customer base. They learn to use various sales and negotiations techniques to close a deal.
Content
Buying process vs sales process
CRM in support of sales process/Different sales tools
Different roles in sales
Time management in sales
Sales techniques
Sales negotiations: negotiation steps and negotiation skills
Requirements
Assignments (individual and group assignment).
Grading Scale
0 - 5
Course material
The material is given at the beginning of the course.
Prerequisites
Sales Skills
Contact
Göker Özerk
4 LIX2000 International Sales Management
Credits
5 cr
Credits in Foreign Language
5 cr
Objectives
Students understand the role and responsibilities of a sales executive in managing, supervising and developing the sales and the customer base of a company. They learn the importance of management of global sales teams and understand a sales executive’s role in networking and building partnerships in international sales.
Content
Planning sales
Finding sales opportunities and sales leads
Customer acquisition
Developing solutions to customer needs
Leading international sales teams
Building networks and partnerships in international sales
Managing and developing sales processes
Requirements
Assignments.
Grading Scale
0 - 5
Course material
The material is given at the beginning of the course.
Prerequisites
Sales Skills. Sales Process and Tools.
Contact
Göker Özerk
4 LIX3000 Storytelling and Content Marketing
Credits
5 cr
Credits in Foreign Language
5 cr
Objectives
Students understand and explain the mechanics of storytelling. They learn to apply storytelling in sales pitching. Students understand the importance of communicating with the customers by delivering valuable information with belief that customers reward a business with their custom and loyalty.
Content
The magic of story
Pitching as an application of storytelling
Content marketing
How to inspire and engage customers
Requirements
Assignments.
Grading Scale
0 - 5
Course material
The material is given at the beginning of the course.
Prerequisites
Sales Skills
Contact
Järvenpää Titta
4 LLX3000 Ideasta liiketoimintakonseptiksi
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää idean arvioinnin tavoitteet sekä osaa kuvata idean liiketoimintanäkökulmasta. Opiskelija osaa selvittää ja kuvata idean uutuuden ja liiketoimintapotentiaalin. Opiskelija osaa tuottaa esityksen ideasta arviointia varten.
Keskeiset sisällöt
- Ideaan liittyvä tiedonhankinta (kysyntä, toteutettavuus, suojaaminen)
- Idean mallintaminen liiketoimintanäkökulmasta sekä uutuusarvon arviointi
- Palvelun tai tuotteen toteutettavuuden arviointi tuotannon näkökulmasta
- Idean esittäminen asiantuntijoiden arvioitavaksi
Suoritustavat
Itsenäinen työskentely, työpajatyöskentely, konseptin esittely arviointiryhmälle
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Määritellään tapauskohtaisesti
Muuta huomioitavaa
Opintojakso perustuu opiskelijan omaan hyväksyttävään ideaan uudesta tuotteesta, palvelusta tai liiketoiminnasta. Tavoitteena tulee olla aito kiinnostus kehittää omaa ideaa eteenpäin. Opintojakso on 1. osa yPolku-opintoja ja jaksolle on jatkuva haku
Yhteyshenkilö
Jääskeläinen Jari-Pekka
4 LLX3100 Arvolupauksen luominen
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa luoda konseptista liiketoimintamallin, analysoida sitä ja tehdä valintoja liiketoiminnan kehittämiseksi.
Keskeiset sisällöt
- Arvon tuotannon tavat
- Kilpailuanalyysi
- Markkinapotentiaali
- Liiketoimintamalli
Suoritustavat
Itsenäinen työskentely asiantuntijaohjauksessa, työpajatyöskentely.
Opintojakso toteutetaan pääosin lähdeaineistoon ja niiden analysointiin perustuen, mutta vaatii jo myös asiakasnäkökulman konkreettista selvittämistä ja verkoston rakentamisen aloittamista.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Määritellään tapauskohtaisesti
Edeltävät opinnot
LLA9208 Ideasta liiketoimintakonseptiksi 5 op
Yhteyshenkilö
Jääskeläinen Jari-Pekka
4 LLX3200 Asiakastestaus
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa testata tuotteen tai palvelun soveltuvuutta, toimivuutta ja kysyntää asiakkaiden parissa. Opiskelija osaa rakentaa verkostoja ja valmistella liiketoimintaympäristöä mm. sopimuksin tulevaa liiketoimintaa ajatellen.
Keskeiset sisällöt
- Myynti- ja hissipuhe
- Tuoteprotoilu
- Testikäyttö ja testikäytön analysointi, arviointiryhmien käyttö
- Markkinatestaus
Opintojaksolla on mahdollista tuottaa omasta tuotteesta/palvelusta prototyyppitason toteutusta, jota hyödynnetään asiakas- ja yhteistyöverkoston kanssa tehtävässä työssä. Myös omien tuotteiden myynti ja niiden valmistuttaminen voivat jo sisältyä osaksi jakson työtä.
Harjoittelun tavoitteena on perehdyttää opiskelija ohjatusti ammattialansa kannalta keskeisiin käytännön työtehtäviin, soveltamaan oppimiaan tietoja ja taitoja käytännön työelämässä sekä arvioimaan ammatillista osaamistaan ja kehittymistarpeitaan. Lisäksi hän saa näkemyksen alan vaatimuksista ja käytännöistä sekä yrityksen toiminnoista.
Harjoittelu 1 tavoitteena on tutustua erilaisiin koulutusalan työtehtäviin ns. "haalariharjoitteluna".
Harjoittelut 2 ja 3 syventää edelleen opiskelijan tietoja ja taitoja hänen suuntautumisensa mukaisesti, valmentaa insinöörin/rakennusmestarin/rakennusarkkitehdin työtehtäviin ja edistää työllistymistä valmistumisen jälkeen.
Keskeiset sisällöt
- Harjoittelu koostuu kolmesta jaksosta:
- harjoittelu 1 (5op) (n.4 työviikkoa tai n.120 työtuntia) ensimmäisen vuoden jälkeen
- harjoittelu 2 (10op) (n.7 työviikkoa tai n.240 työtuntia) toisen vuoden jälkeen
- harjoittelu 3 (15op) (n.10 työviikkoa tai n.360 työtuntia) kolmannen vuoden jälkeen
- Harjoittelu suoritetaan työskentelemällä tutkinto-ohjelman kannalta keskeisissä työtehtävissä elinkeinoelämän palveluksessa kokopäivätoimisesti tai muuten sovitulla tavalla vähintään kaksikymmentä viikkoa (n. 720 h) (Yksi työviikko vastaa 1,5 opintopistettä).
- Harjoittelu 1 on oltava koulutusalakohtaista perusharjoittelua eli ns. haalariharjoittelua, jossa tutustutaan erilaisiin koulutusalan työtehtäviin.
- Harjoittelut 2 ja 3 ovat ammattiharjoittelua suuntautumisalan työtehtävissä ja valmentaa insinöörin/rakennusmestarin/rakennusarkkitehdin työtehtäviin ja edistää työllistymistä valmistumisen jälkeen.
- Harjoittelupaikka voi olla teollisuusyritys, rakennustyömaa, suunnittelutoimisto, teknisen palvelun yritys, julkinen laitos, järjestö tai yhdistys, tai mikä tahansa muu organisaatio, jossa on tarjolla tutkinto-ohjelman harjoitteluksi sopivaa työtä.
Suoritustavat
Harjoitteluprosessi etenee laaditun suunnitelman mukaan ja on osa opiskelijan urasuunnittelua. Opintojakson harjoitteluosiot toteutetaan kesäisin tai muuten sovitulla ajankohtana. Harjoittelun laajuus on minimissään 5 op. Kahden ensimmäisen vuoden aikana opiskelija voi suorittaa enintään 15 op harjoittelua. Harjoittelussa työaika määräytyy työaikalain ja työehtosopimusten perusteella. Viikoittainen työaika voi siten olla 36-40 tuntia. Myös osa-aikainen työ lasketaan harjoitteluun siten, että kertyneet opintopisteet lasketaan joko tehtyjen työtuntien tai työpäivien perusteella.
Opiskelijan tulee tehdä vaadittavat suoritukset ohjeiden mukaisesti (harjoittelusopimus, harjoittelusuunnitelma, harjoittelu, harjoitteluraportti) erikseen jokaisesta yhtäjaksoisesta harjoittelujaksosta ja osallistua sovittuihin ohjauksiin. Opiskelijalle nimetään harjoittelun ohjaaja, joka hyväksyy harjoittelupaikan ja seuraa ja ohjaa harjoittelua yhteistyössä työnantajan kanssa. Harjoitteluraportti tulee palauttaa 31.8. mennessä harjoittelukesänä.
Harjoittelu on mahdollista suorittaa myös ulkomailla. Tarkempaa tietoa Kansainvälinen toiminta-osiossa.
Harjoittelun eteneminen:
1.Opiskelija suorittaa vaadittavat harjoittelua edeltävät opinnot.
2.Osallistuu info-tilaisuuksiin ja perehtyy ohjeistukseen.
3.Etsii harjoittelupaikan. Ohjaava opettaja hyväksyy, seuraa ja ohjaa harjoittelua yhteistyössä työnantajan kanssa.
4.Opiskelija perehtyy harjoittelupaikkaan. Työnantaja nimeää työyhteisöstä harjoittelun ohjaajan, joka vastaa työpaikalla harjoittelun organisoinnista ja valvonnasta sille asetettujen tavoitteiden mukaisesti.
5.Opiskelija laatii harjoittelusopimuksen (kaikista harjoitteluista) ja harjoittelusuunnitelman (harjoitteluista 2 ja 3). Sopimus laaditaan ENNEN HARJOITTELUN ALKAMISTA, yhteistyössä työnantajan ja ohjaavan opettajan kanssa. Sopimus esitellään ja hyväksytetään ohjaajilla (käytä harjoittelun oppimistavoitteiden määrityksessä avuksi tutkintoohjelmakohtaisia harjoittelun tavoitteet -tiedostoa).
6.Opiskelija suorittaa harjoittelua ja kerää tietoa harjoittelusta.
7.Opiskelija raportoi ja arvioi harjoittelunsa. Kaikista harjoittelujaksoista kirjoitetaan oma raportti harjoittelun raportointipohjan mukaisesti. Raportti palautetaan ohjaavalle opettajalle harjoittelun päättyessä, viimeistään 31.8 mennessä.
Harjoittelu 1 suoritetaan 1. kevätlukukauden lopulla. Harjoittelu 2 voi suorittaa, kun kahden lukuvuoden keskeiset opinnot on suoritettu. Harjoittelu 3 voi suorittaa, kun kolmen lukuvuoden keskeiset opinnot on suoritettu
Muuta huomioitavaa
Arviointikriteerit:
Hyväksytty / Hylätty:
Harjoittelun hyväksytty suorittaminen edellyttää, että opiskelija toimittaa harjoitteluohjeiden mukaiset dokumentit ja tehtävät toteutuksessa määritellyllä tavalla työharjoittelun päätyttyä.
Yhteyshenkilö
Oikarinen Markku
4 ECH4210 Harjoittelu 2a
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
ks. ECH4100 Harjoittelu 1
Arviointiasteikko
0 - 5
Yhteyshenkilö
Oikarinen Markku
4 ECH4220 Harjoittelu 2b
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
ks. ECH4100 Harjoittelu 1
Arviointiasteikko
0 - 5
Yhteyshenkilö
Oikarinen Markku
4 ECH4310 Harjoittelu 3a
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
ks. ECH4100 Harjoittelu 1
Arviointiasteikko
0 - 5
Yhteyshenkilö
Oikarinen Markku
4 ECH4320 Harjoittelu 3b
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
ks. ECH4100 Harjoittelu 1
Arviointiasteikko
0 - 5
Yhteyshenkilö
Oikarinen Markku
4 ECH4330 Harjoittelu 3c
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
ks. ECH4100 Harjoittelu 1
Arviointiasteikko
0 - 5
Yhteyshenkilö
Oikarinen Markku
4 SAVONT3 Opinnäytetyö
Laajuus
10 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- valita oman alan ja oman ammatillisen kehittymisen kannalta sopivan opinnäytetyöaiheen sekä perustella valintaansa eri näkökulmista.
- suunnitella ja toteuttaa työelämäläheinen tutkimus- ja kehittämistyön, joka perustuu käyttäjän/tilaajan tarpeisiin.
- soveltaa tieteellistä ja näyttöön perustuvaa tietoa opinnäytetyöprosessissa ja oman asiantuntijuutensa kehittämisessä.
- käyttää tarkoituksenmukaisesti omalle ammattialalle ja opinnäytetyön aiheeseen soveltuvia tutkimus- ja kehittämistyön tai taiteellisia menetelmiä.
- laatia opinnäytetyöstään selkeästi rajatun, loogisen ja ammattialalle soveltuvan raportin.
- arvioida opinnäytetyönsä keskeisiä sisältöjä, tuloksia tai tuotoksia ja perustella niiden merkitystä oman alan, tilaajan/käyttäjän tarpeen sekä oman asiantuntijuuden kehittymisen näkökulmasta.
- arvioida opinnäytetyöprosessiaan, sen luotettavuutta ja eettisyyttä sekä työn aikana tapahtunutta ammatillista kasvuaan ja oppimistaan.
- toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan.
- kirjoittaa omasta opinnäytetyöstään kypsyysnäytteen.
Keskeiset sisällöt
SAVONT3 Opinnäytetyö 10 op
ONT15: Opinnäytetyön suunnittelu ja toteutuksen aloitus (5 op)
- opinnäytetyöhön ja sen tekemiseen orientoituminen
- aiheen valitseminen ja rajaaminen
- opinnäytetyön suunnitelman laatiminen ja taustamateriaalin kokoaminen
- opinnäytetyön toteutuksen aloitus
ONT25 Opinnäytetyön toteutus ja viimeistely (5 op)
- opinnäytetyön tekeminen
- opinnäytetyön tulokset/tuotos
- opinnäytetyön raportointi ja julkaiseminen
ONT45 Kypsyysnäyte
Suoritustavat
Opinnäytetyö on aina työelämäläheinen. Suoritustapa voi olla:
a) Kehittämistyö, jonka opiskelija tai opiskelijaryhmä suunnittelee ja toteuttaa käyttäjän tai tilaajan tarpeisiin. Kehittämisen kohteena voi olla esim. tuote, palvelu, prosessi, työmenetelmä, oppi- tai ohjemateriaali, digitaalinen aineisto tai ohjattu toiminta. Opiskelija esittää kehittämistyönsä suunnittelun, toteutuksen sekä arvioinnin tuotoksesta ja sen jatkokehittämistarpeista ammattialalle soveltuvassa raportointimuodossa.
b) Tutkimuksellinen opinnäyte, jossa opiskelija tai opiskelijaryhmä lähestyy oman alan käytännön ongelmaa tai kehittämiskohdetta tarkoituksenmukaisin tutkimuksen menetelmin. Opiskelija laatii työnsä suunnittelusta, toteutuksesta, tuloksista ja niiden tulkinnasta raportin.
c) Produktio, jossa opiskelija tai opiskelijaryhmä osoittaa osaamistaan asiantuntijana tai taiteilijana suunnittelemalla ja toteuttamalla esim. tapahtuman, seminaarin tai taiteellisen esityksen. Opiskelija esittää työnsä suunnittelun, toteutuksen sekä arvioinnin tuotoksesta ammattialalle soveltuvassa raportointimuodossa.
d) Koostettu opinnäytetyö, jossa opintojen aikana toteutetaan ja raportoidaan opinnäytetyöksi suunnitellut osat (esim. projektit). Opinnäytetyöhön kuuluvassa kokoavassa kirjallisessa synteesissä, artikkelissa tai muussa julkaisussa opiskelija esittää työn osien keskeiset tulokset/tuotokset ammattialalle soveltuvassa muodossa.
Opiskelija valitsee opinnäytetyön suoritustavaksi joko SAVONT3 tai SAVONT4
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
Opiskelija voi työstää opinnäytetyö -opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla.
Yhteyshenkilö
Linden Jari
5 ECONT15 Opinnäytetyön suunnittelu ja toteutuksen aloitus
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- valita oman alan ja oman ammatillisen kehittymisen kannalta perustellun opinnäytetyöaiheen sekä perustella valintaansa eri näkökulmista
- suunnitella ja toteuttaa opinnäytetyön aihekuvauksen ja täydentää sen työsuunnitelmaksi
- toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan.
- aloittaa työelämäläheisen tutkimus- ja kehittämistyön, joka perustuu käyttäjän/tilaajan tarpeisiin.
Keskeiset sisällöt
- opinnäyteyön aiheen valitseminen ja rajaaminen sekä aihekuvauksen tekeminen
- ohjaus- ja hankkeistamissopimus
- opinnäyteyön ohjaajan määrittyminen
- tiedonhankinnan ohjaus
- opinnäytetyön työsuunnitelman laatiminen ja taustamateriaalin kokoaminen
- opinnäytetyön itsenäisen tekemisen aloitus
Suoritustavat
Opinnäytetyöinfoon osallistuminen, aihekuvauksen tekeminen, itsenäinen työskentely ja tiedonhankinta, opinnäytetyön suunnitelman esittely seminaarissa.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
Opiskelija voi työstää opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla.
Yhteyshenkilö
Oikarinen Markku
5 ECONT25 Opinnäytetyön toteutus ja viimeistely
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- toteuttaa työelämäläheisen tutkimus- ja kehittämistyön, joka perustuu käyttäjän/tilaajan tarpeisiin.
- soveltaa tieteellistä ja näyttöön perustuvaa tietoa opinnäytetyöprosessissa ja oman asiantuntijuutensa kehittämisessä.
- käyttää tarkoituksenmukaisesti omalle ammattialalle ja opinnäytetyön aiheeseen soveltuvia tutkimus- ja kehittämistyön tai taiteellisia menetelmiä.
- laatia opinnäytetyöstään selkeästi rajatun, loogisen ja ammattialalle soveltuvan raportin.
- laatia opinnäytetyöstään selkeästi rajatun, loogisen ja ammattialalle soveltuvan raportin.
- arvioida opinnäytetyönsä keskeisiä sisältöjä, tuloksia tai tuotoksia ja perustella niiden merkitystä oman alan, tilaajan/käyttäjän tarpeen sekä oman asiantuntijuuden kehittymisen näkökulmasta.
- arvioida opinnäytetyöprosessiaan, sen luotettavuutta ja eettisyyttä sekä työn aikana tapahtunutta ammatillista kasvuaan ja oppimistaan.
Keskeiset sisällöt
- opinnäytetyön itsenäinen tekeminen
- opinnäytetyön tekemisen eri vaiheisiin liittyvä ohjaus
- opinnäytetyön tulokset/tuotos
- työn esittely seminaarissa
- opinnäytetyön ja sen raportin muokkaus ja viimeistely seminaarissa sekä ohjaajalta saadun palautteen mukaisesti
- opinnäytetyön plagiointitarkistus
- opinnäytetyön luovuttaminen arvioitavaksi
Suoritustavat
Itsenäinen työskentely ja tiedonhankinta.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
Edeltävät opinnot
Tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman mukaiset menetelmäopinnot sekä opinnäytetyön suunnittelu ja toteutuksen aloitus 5 op -opintojakso.
Muuta huomioitavaa
Opiskelija voi työstää opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla.
Yhteyshenkilö
5 ECONT45 Kypsyysnäyte
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- kirjoittaa opinnäytetyönsä aihealueelta ammattikorkeakouluasetuksen (A352/2003 10§) mukaisen kypsyysnäytteen, joka osoittaa opiskelijan perehtyneisyyttä alaan ja suomen tai ruotsin kielen taitoa
- käsitellä kypsyysnäytteen tehtävänannossa esitettyä aihetta asiantuntevasti, johdonmukaisesti ja tehtävänantoa vastaavasti
- osaa tiivistää tekstin ja esittää lukijalle olennaisen tiedon
- kirjoittaa asiatyylillä ja kielelliset virheettömästi.
Keskeiset sisällöt
Kypsyysnäytteeseen ilmoittautuminen ja sen kirjoittaminen.
Suoritustavat
Kypsyysnäytteeseen ilmoittaudutaan sen jälkeen, kun opinnäytetyö on jätetty arvioitavaksi. Kypsyysnäytteen kirjoittaminen annettua tehtävänantoa vastaavasti.
Tutkinto-opiskelija kirjoittaa opinnäytetyöhön kuuluvan kypsyysnäytteen suomen tai ruotsin kielellä ammattikorkeakouluasetuksen § 10 mukaisesti. Mikäli opiskelijan koulusivistyskieli on muu kuin suomi tai ruotsi tai hän on saanut koulusivistyksensä ulkomailla, hän kirjoittaa kypsyysnäytteen joko suomeksi tai englanniksi (A 352/2003 § 8 ja 10).
Ohjaaja laatii opinnäytetyön sisältöalueelta kypsyysnäyteaiheet. Opiskelija kirjoittaa kypsyysnäytteen valitsemastaan aiheesta tenttiolosuhteissa ilman lähdeaineistoa. Kypsyysnäytteen laajuus on noin neljä käsinkirjoitettua konseptipaperin sivua eli 400-600 sanaa. Kypsyysnäytteen kirjoittamiseen voi käyttää enintään kolme tuntia (3x60 min).
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija saa kypsyysnäytteen tehtävänannon kirjoitustilaisuudessa.
Edeltävät opinnot
SAVONT3 Opinnäytetyö 10 op tai SAVONT4 Opinnäytetyö 10 op kokonaisuudessaan.
Muuta huomioitavaa
Kypsyysnäyte mainitaan erikseen tutkintotodistuksessa.
Yhteyshenkilö
4 SAVONT4 Opinnäytetyö
Laajuus
10 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- valita oman alan ja oman ammatillisen kehittymisen kannalta innovatiivisen opinnäytetyöaiheen sekä perustella valintaansa eri näkökulmista.
- suunnitella ja toteuttaa työelämäläheinen tutkimus- ja kehittämistyön, joka perustuu käyttäjän/tilaajan tarpeisiin.
- soveltaa tieteellistä ja näyttöön perustuvaa tietoa opinnäytetyöprosessissa ja oman asiantuntijuutensa kehittämisessä.
- käyttää tarkoituksenmukaisesti omalle ammattialalle ja opinnäytetyön aiheeseen soveltuvia tutkimus- ja kehittämistyön tai taiteellisia menetelmiä.
- laatia opinnäytetyöstään selkeästi rajatun, loogisen ja ammattialalle soveltuvan raportin.
- arvioida opinnäytetyönsä keskeisiä sisältöjä, tuloksia tai tuotoksia ja perustella niiden merkitystä oman alan, tilaajan/käyttäjän tarpeen sekä oman asiantuntijuuden kehittymisen näkökulmasta.
- arvioida opinnäytetyöprosessiaan, sen luotettavuutta ja eettisyyttä sekä työn aikana tapahtunutta ammatillista kasvuaan ja oppimistaan.
- toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan.
- kirjoittaa omasta opinnäytetyöstään kypsyysnäytteen.
Keskeiset sisällöt
SAVONT4 Opinnäytetyö 10 op
ONT55 Opinnäytetyö, projekti 1 (5 op)
ONT65 Opinnäytetyö, projekti 2, projektien synteesi ja julkistaminen (5 op)
ONT85 Kypsyysnäyte
Suoritustavat
Opinnäytetyö on aina työelämäläheinen. Suoritustapa voi olla:
a) Kehittämistyö, jonka opiskelija tai opiskelijaryhmä suunnittelee ja toteuttaa käyttäjän tai tilaajan tarpeisiin. Kehittämisen kohteena voi olla esim. tuote, palvelu, prosessi, työmenetelmä, oppi- tai ohjemateriaali, digitaalinen aineisto tai ohjattu toiminta. Opiskelija esittää kehittämistyönsä suunnittelun, toteutuksen sekä arvioinnin tuotoksesta ja sen jatkokehittämistarpeista ammattialalle soveltuvassa raportointimuodossa.
b) Tutkimuksellinen opinnäyte, jossa opiskelija tai opiskelijaryhmä lähestyy oman alan käytännön ongelmaa tai kehittämiskohdetta tarkoituksenmukaisin tutkimuksen menetelmin. Opiskelija laatii työnsä suunnittelusta, toteutuksesta, tuloksista ja niiden tulkinnasta raportin.
c) Produktio, jossa opiskelija tai opiskelijaryhmä osoittaa osaamistaan asiantuntijana tai taiteilijana suunnittelemalla ja toteuttamalla esim. tapahtuman, seminaarin tai taiteellisen esityksen. Opiskelija esittää työnsä suunnittelun, toteutuksen sekä arvioinnin tuotoksesta ammattialalle soveltuvassa raportointimuodossa.
d) Koostettu opinnäytetyö, jossa opintojen aikana toteutetaan ja raportoidaan opinnäytetyöksi suunnitellut osat (esim. projektit). Opinnäytetyöhön kuuluvassa kokoavassa kirjallisessa synteesissä, artikkelissa tai muussa julkaisussa opiskelija esittää työn osien keskeiset tulokset/tuotokset ammattialalle soveltuvassa muodossa.
Opiskelija valitsee opinnäytetyön suoritustavaksi joko SAVONT3 tai SAVONT4
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
Opiskelija voi työstää opinnäytetyö -opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla.
Yhteyshenkilö
Linden Jari
5 ECONT55 Opinnäytetyö, projekti 1
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- suunnitella ja toteuttaa työelämäläheisen tutkimus- ja kehittämistyön, joka perustuu käyttäjän/tilaajan tarpeisiin.
- käyttää tarkoituksenmukaisesti omalle ammattialalle ja opinnäytetyöprojektin aihealueeseen soveltuvia tutkimus- ja kehittämistyön tai taiteellisia menetelmiä.
- toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan.
Keskeiset sisällöt
Opinnäytetyön osaksi sijoittuvan projektin suunnittelu, toteutus ja raportointi
Suoritustavat
Opinnäytetyöhön sisältyvän projektin projektisuunnitelman esittely ja hyväksyminen. Itsenäinen työskentely ja tiedonhankinta. Projektin toteuttaminen ja raportointi.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
5 ECONT65 Opinnäytetyö, projekti 2, projektien synteesi ja julkistaminen
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- suunnitella ja toteuttaa työelämäläheinen tutkimus- ja kehittämistyön, joka perustuu käyttäjän/tilaajan tarpeisiin.
- käyttää tarkoituksenmukaisesti omalle ammattialalle ja opinnäytetyöprojektin aihealueeseen soveltuvia tutkimus- ja kehittämistyön tai taiteellisia menetelmiä.
- toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan.
-arvioida opinnäytetyönsä keskeisiä sisältöjä, tuloksia tai tuotoksia ja perustella niiden merkitystä oman alan, tilaajan/käyttäjän tarpeen sekä oman asiantuntijuuden kehittymisen näkökulmasta
- arvioida opinnäytetyöprosessiaan, sen luotettavuutta ja eettisyyttä sekä työn aikana tapahtunutta ammatillista kasvuaan ja oppimistaan.
- laatia opinnäytetyöstään selkeästi rajatun, loogisen ja ammattialalle soveltuvan kirjallisen synteesin, artikkelin, raportin tai muun julkaisun.
Keskeiset sisällöt
Opinnäytetyön osaksi sijoittuvan projektin suunnittelu, toteutus ja raportointi. Opinnäytetyöhön kuuluvassa kokoavassa kirjallisessa synteesissä, artikkelissa tai muussa julkaisussa opiskelija esittää työn osien keskeiset tulokset/tuotokset ammattialalle soveltuvassa muodossa. Opinnäytetyön esittely seminaarissa.
Suoritustavat
Opinnäytetyöhön sisältyvän projektin projektisuunnitelman esittely ja hyväksyminen. Itsenäinen työskentely ja tiedonhankinta. Projektin toteuttaminen ja raportointi. Opinnäytetyön osana toteutettujen projektien kokoava raportointi, opinnäytetyön esittely seminaarissa.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
Opiskelija voi työstää opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla.
Yhteyshenkilö
5 ECONT85 Kypsyysnäyte
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- kirjoittaa opinnäytetyönsä aihealueelta ammattikorkeakouluasetuksen (A352/2003 10§) mukaisen kypsyysnäytteen, joka osoittaa opiskelijan perehtyneisyyttä alaan ja suomen tai ruotsin kielen taitoa
- käsitellä kypsyysnäytteen tehtävänannossa esitettyä aihetta asiantuntevasti, johdonmukaisesti ja tehtävänantoa vastaavasti
- osaa tiivistää tekstin ja esittää lukijalle olennaisen tiedon
- kirjoittaa asiatyylillä ja kielelliset virheettömästi.
Keskeiset sisällöt
Kypsyysnäytteeseen ilmoittautuminen ja sen kirjoittaminen
Suoritustavat
Kypsyysnäytteeseen ilmoittaudutaan sen jälkeen, kun opinnäytetyö on jätetty arvioitavaksi. Kypsyysnäytteen kirjoittaminen annettua tehtävänantoa vastaavasti.
Tutkinto-opiskelija kirjoittaa opinnäytetyöhön kuuluvan kypsyysnäytteen suomen tai ruotsin kielellä ammattikorkeakouluasetuksen § 10 mukaisesti. Mikäli opiskelijan koulusivistyskieli on muu kuin suomi tai ruotsi tai hän on saanut koulusivistyksensä ulkomailla, hän kirjoittaa kypsyysnäytteen joko suomeksi tai englanniksi (A 352/2003 § 8 ja 10).
Ohjaaja laatii opinnäytetyön sisältöalueelta kypsyysnäyteaiheet. Opiskelija kirjoittaa kypsyysnäytteen valitsemastaan aiheesta tenttiolosuhteissa ilman lähdeaineistoa. Kypsyysnäytteen laajuus on noin neljä käsinkirjoitettua konseptipaperin sivua eli 400-600 sanaa. Kypsyysnäytteen kirjoittamiseen voi käyttää enintään kolme tuntia (3x60 min).
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija saa kypsyysnäytteen tehtävänannon kirjoitustilaisuudessa.
Edeltävät opinnot
SAVONT3 Opinnäytetyö 10 op tai SAVONT4 Opinnäytetyö 10 op kokonaisuudessaan.
Muuta huomioitavaa
Kypsyysnäyte mainitaan erikseen tutkintotodistuksessa.
Yhteyshenkilö
Pidätämme oikeuden opetussuunnitelmien muutoksiin mm. opiskeltavien sisältöjen päivitystarpeiden takia.