Opiskelijoita istumassa Kampussydämessä.

Hakeminen

Yhteishakuun liittyvät ohjeet ja aikataulut.

Hakijapalvelut palvelee

Hakijapalvelut palvelee sinua kaikissa tutkintoon johtavien koulutusten hakemiseen liittyvissä asioissa.

Hakijapalveluiden yhteystiedot

Savonia-ammattikorkeakoulu
Hakijapalvelut
Postiosoite: PL 6, 70201 KUOPIO
Käyntiosoite: Microkatu 1
70210 KUOPIO

Sähköposti: hakijapalvelut@savonia.fi

Voit lähettää meille myös salattua sähköpostia, mikäli viestisi sisältää arkaluonteisia asioita tai liitteitä.

Puhelin: 044 785 7002
Palveluajat: ma-to klo 10-14, perjantaisin 10-12

Yhteishaun viimeisenä hakupäivänä ja yhteishaun viimeisenä liitteiden palautuspäivänä palvelemme klo 15 asti.

Poikkeuksia aukioloajoissa

Hakijapalvelut on avoinna torstaina 12.12. klo 11-13.

Hakijapalvelut on suljettu 23.-29.12.2024, 1.1.2025 ja 6.1.2025.

Muita väyliä opiskelijaksi

Opiskelijapalvelut vastaa tutkinto-opiskelijoiden opintoihin liittyvästä ohjauksesta ja neuvonnasta. Jatkuvan oppimisen palvelut (Avoin AMK) vastaa avoimen amk:n opiskelijoiden ohjauksesta ja neuvonnasta, sekä auttaa avoimen amk:n opintojen, polkuopintojen ja campusonline-opintojen hakemiseen liittyvissä kysymyksissä. Opiskelijapalveluiden ja Jatkuvan oppimisen palveluiden (Avoin AMK) yhteystiedot löydät Tutustu Savoniaan -osiosta.

Yhteishakujen aikataulut

Syksyn 2024 yhteishaku

  • Syksyn yhteishaku on 28.8. – 11.9.2024. Hakuaika päättyy viimeisenä hakupäivänä klo 15.00.
  • Haussa on mukana suomenkielisiä amk- ja yamk-tutkintoja.
  • Tarvittavat liitteet on tallennettava hakemukselle 18.9.2024 klo 15.00 mennessä.
  • Yksilöllisten järjestelyiden hakemus liitteineen on toimitettava ko. ammattikorkeakouluun 18.9.2024 klo 15.00 mennessä.
  • Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 21.11.2024. Hakija näkee tilanteensa kirjautumalla Oma Opintoplku -palveluun osoitteessa www.opintopolku.fi. Kaikki hakijat saavat opiskelijavalinnan tuloskirjeen myös sähköpostiinsa.
  • Opiskelupaikka on vastaanotettava viimeistään 28.11.2024 klo 15.00 Oma Opintopolku -palvelussa. Samalla täytyy ilmoittautua kevätlukukaudelle läsnä- tai poissaolevaksi ja toimittaa poissaolon todentava asiakirja hakijapalveluihin.
  • Varasijoilta hyväksyminen päättyy 18.12.2024 klo 15.00. Varasijalta hyväksytyllä on 7 vrk aikaa ottaa opiskelupaikka vastaan.
  • Opinnot alkavat tammikuussa 2025.

Kevään 2025 ensimmäinen yhteishaku

  • Kevään ensimmäinen yhteishaku on 8.-22.1.2025. Hakuaika päättyy viimeisenä hakupäivänä klo 15.00.
  • Haussa mukana ovat englanninkieliset amk-tutkinnot
  • Tarvittavat liitteet on tallennettava hakemukselle 29.1.2025 klo 15.00 mennessä.
  • Yksilöllisten järjestelyiden hakemus liitteineen on toimitettava ko. ammattikorkeakouluun 29.1.2025 klo 15.00 mennessä.
  • Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 28.5.2025. Hakija näkee tilanteensa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa www.opintopolku.fi. Kaikki hakijat saavat opiskelijavalinnan tuloskirjeen myös sähköpostiinsa.
  • Opiskelupaikka on vastaanotettava viimeistään 10.7.2025 klo 15.00 Oma Opintopolku -palvelussa. Samalla täytyy ilmoittautua lukuvuodelle läsnä- tai poissaolevaksi ja toimittaa poissaolon todentava asiakirja hakijapalveluihin.
  • Varasijoilta hyväksyminen päättyy 5.8.2025 klo 15.00. Varasijalta hyväksytyllä on 7 vrk aikaa ottaa opiskelupaikka vastaan.
  • Opinnot alkavat syksyllä 2025.

Kevään 2025 toinen yhteishaku

  • Kevään toinen yhteishaku on 11.-25.3.2025. Hakuaika päättyy viimeisenä hakupäivänä klo 15.00.
  • Haussa on mukana suomenkielisiä amk- ja yamk-tutkintoja.
  • Tarvittavat liitteet on tallennettava hakemukselle 1.4.2025 klo 15.00 mennessä.
  • Yksilöllisten järjestelyiden hakemus liitteineen on toimitettava ko. ammattikorkeakouluun 1.4.2025 klo 15:00 mennessä.
  • Opiskelijavalinnan tuloksia julkaistaan 15.5.2025 lähtien sitä mukaa kun eri valintatapajonojen tulokset valmistuvat. Kaikkien valintatapajonojen tulokset julkaistaan viimeistään 3.7.2025. Hakija näkee tilanteensa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa www.opintopolku.fi. Kaikki hakijat saavat opiskelijavalinnan tuloskirjeen myös sähköpostiinsa.
  • Opiskelupaikka on vastaanotettava viimeistään 10.7.2025 klo 15.00 Oma Opintopolku -palvelussa. Samalla täytyy ilmoittautua lukuvuodelle läsnä- tai poissaolevaksi ja toimittaa poissaolon todentava asiakirja hakijapalveluihin.
  • Varasijoilta hyväksyminen päättyy 5.8.2025 klo 15.00. Varasijalta hyväksytyllä on 7 vrk aikaa ottaa opiskelupaikka vastaan.
  • Opinnot alkavat syksyllä 2025.

Suorahaku englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin

Englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin voi kevään 2025 ensimmäisen yhteishaun lisäksi hakea myös Savonian omien Suora-hakujen kautta. Suora-hakuja on kolme ja jokaisessa haussa on oma opiskelijavalintatapa. Voit tutustua Suora-hakuihin englanninkielisillä nettisivuillamme.

Hakemuksen täyttäminen

Korkeakoulujen yhteishaussa käytetään sähköistä hakulomaketta, joka löytyy osoitteesta www.opintopolku.fi. Palvelu ohjaa sinua hakemuksen täyttämisessä ja antaa lisätietoa hakemisesta sekä hakukohteistasi. Yhteishaussa voit hakea yhdellä hakemuksella kuuteen ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen eri hakukohteeseen. Voit täyttää ja lähettää vain yhden hakemuksen. Jos lähetät useampia hakemuksia, viimeisin jää voimaan ja muut passivoidaan.

Hakemuksen täyttäminen ja lähettäminen

  • Ennen hakemuksen täyttämistä tutustu hakukohteittesi opiskelijavalinnan perusteisiin. Tarkemmat tiedot Savonian hakukohteista, mm. valintakokeista, valintakursseista ja pisteytyksestä sekä mahdollisista ennakkomateriaaleista ja -tehtävistä löytyvät kunkin koulutuksen omalta sivulta, opiskelijavalinta -otsikon alta.
  • Hakemuksen täyttämiseen tarvitset henkilötunnuksesi ja koulutodistuksesi, sekä ylempään amk-tutkintoon haettaessa myös työtodistuksesi. Varaa riittävästi aikaa hakemuksen täyttämiseen ja täytä se huolellisesti. Mikäli sinulta pyydetään liitteitä, tallenna ne hakemukselle määräaikaan mennessä.
  • Ilmoitathan hakemuksellasi sähköpostiosoitteen, joka on käytössäsi ja muista seurata sähköpostiasi säännöllisesti. Tarkista välillä myös roskapostilaatikko, sillä joskus viestit ohjautuvat roskapostiin. Opiskelijavalintaan liittyvät yhteydenotot, esimerkiksi hakemuksen täydennyspyynnöt, valintakoekutsut ja hyväksymistiedon teemme pääasiassa sähköpostitse.
  • Voit esikatsella hakemustasi ennen lähettämistä ja tarkistaa antamasi tiedot. Muista lähettää hakemuksesi ennen hakuajan päättymistä hakemuksen yläreunasta löytyvällä painikkeesta.

Haku päättyy viimeisenä hakupäivänä klo 15.00. Saat vahvistuksen hakemuksen tallentumisesta ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Lisätietoja ja ohjeita hakemuksen täyttämiseen ja yhteishaussa hakemiseen löydät Opintopolusta.

Valikosta löydät lisätietoja yhteishaussa hakemisesta.

Ensikertalaiskiintiö

Korkeakoulujen on varattava osa yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Ensikertalaiskiintiöiden tavoitteena on parantaa niiden asemaa, jotka hakevat ensimmäistä opiskelupaikkaansa.

Myös ei-ensikertalaiset voivat silti hakea yhteishaussa. Lain mukaan aloituspaikkojen varaaminen ensikertalaisille ei saa kohtuuttomasti heikentää muiden kuin ensikertalaisten mahdollisuuksia päästä opiskelemaan.

Ensikertalaiskiintiön määräytyminen

Olet ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeva eli ensikertalainen, jos

  • et ole suorittanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa Suomessa
  • et ole vastaanottanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen

Ne paikat, joita ei ole varattu ensikertalaisille, täytetään valintaperusteiden mukaan paremmuusjärjestyksessä kaikkien hakijoiden joukosta. Valintaperusteet käyvät ilmi kunkin hakukohteen kuvauksesta koulutustarjonnassa.

Hakemuksen muuttaminen ja täydentäminen

Voit seurata oman hakemuksesi käsittelyn etenemistä ja muokata hakemustasi Oma opintopolku -palvelussa osoitteessa www.opintopolku.fi. Kirjautuminen Oma Opintopolku -palveluun tapahtuu omalla pankkitunnuksella, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.

Voit muuttaa hakutoivejärjestystäsi tai hakutoiveitasi ainoastaan hakuaikana. Hakuajan päättymisen jälkeen voit tallentaa hakemuksellesi puuttuvia liitteitä, esimerkiksi todistuskopioita tai ennakkotehtävän. Oma Opintopolku -palvelussa on nähtävillä kaikki tarvittavat päivämäärät, mm. mahdollisten liitteiden viimeinen palautuspäivä ja opiskelupaikan viimeinen vastaanottopäivä.

Jos et pääse kirjautumaan Oma Opintopolku -palveluun ja haluat tehdä muutoksia, ilmoita muutoksista kirjallisesti mihin tahansa hakemasi korkeakoulun hakijapalveluihin. Kirjallisesta ilmoituksesta tulee aina käydä ilmi sinun tunnistetietosi: esimerkiksi nimi ja syntymäaika tai hakijanumero.

Hakukelpoisuuden tarkastaminen

Hakukelpoisuus tarkastetaan pääsääntöisesti ennen opiskelijavalintojen tekemistä. Koulutukseen valitulta tarkistetaan, että hän on suorittanut hakukelpoisuuteen vaadittavan pohjakoulutuksen. Ylempään AMK-tutkintoon valitulta tarkistetaan lisäksi, että hänellä on hakukelpoisuuteen vaadittava työkokemus.

Osa pohjakoulutustiedoista saadaan suoraan Opintopolku-järjestelmästä. Mikäli hakijan tietoja ei saada suoraan Opintopolku -järjestelmästä, pyydetään hakijaa tallentamaan hakemukselleen tarvittavat kopiot tutkintotodistuksista. Ylempään AMK-tutkintoon hakevia pyydetään tallentamaan hakemukselleen kopiot työtodistuksista.

Ammattikorkeakoulu voi tarvittaessa pyytää lisää työtodistuksia tai alkuperäiset todistukset tarkastettavaksi opiskelijavalintojen jälkeen, ja opiskelijan täytyy toimittaa pyydetyt todistukset annettuun määräaikaan mennessä. Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes ammattikorkeakoulu on tarkistanut, että koulutukseen valittu on suorittanut hakukelpoisuuteen vaadittavan pohjakoulutuksen ja hänellä on vaadittava työkokemus. Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan, jos hakija ei toimita vaadittuja todistuksia ammattikorkeakoulun ilmoittamassa määräajassa tai jos hakija on antanut itsestään virheellisiä tietoja.

Koulutukseen vaadittava terveys ja toimintakyky

Sosiaali- ja terveysalan, humanistisen alan ja kasvatusalan, liikunnan sekä merenkulun ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen sovelletaan ns. SORA-lainsäädäntöä. Näillä aloilla on alaikäisten turvallisuutta, potilas- ja asiakasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia, jotka rajoittavat opiskelijaksi ottamista. Tällöin edellytetään, että opiskelijaksi otettava on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai harjoitteluun.

Perehdy huolellisesti alakohtaisiin terveydentilaan ja toimintakykyyn liittyviin vaatimuksiin ammattikorkeakouluun.fi -sivustolla.

Lukuvuosimaksu

Ammattikorkeakoulut ja yliopistot perivät lukuvuosimaksun opiskelijoilta, jotka suorittavat muun kuin suomen- tai ruotsinkielisen ylemmän tai alemman korkeakoulututkinnon. Lukuvuosimaksun suuruus vaihtelee eri korkeakouluissa. Lukuvuosimaksu ei koske EU- ja ETA-alueiden eikä Sveitsin kansalaisia.

Lisätietoja Savonian lukuvuosimaksusta, apurahoista ja lukuvuosimaksusta vapauttamisesta voit lukea englanninkielisiltä sivuiltamme:

Bachelor-tutkinnot

Master-tutkinnot

Oikaisun hakeminen

Opiskelijaksi hakenut saa ammattikorkeakoululain (932/2014) mukaan vaatia oikaisua opiskelijaksi ottamista koskevaan päätökseen 14 päivän kuluessa opiskelijavalinnan tulosten julkistamisesta.

Jos opiskelijavalintaa ei mielestäsi ole tehty valintaperusteiden mukaisesti, ota ensin yhteyttä Savonian hakijapalveluihin hakijapalvelut@savonia.fi. Jos asia ei selviä hakijapalveluissa, voit tehdä kirjallisen oikaisupyynnön. Saat ohjeet oikaisupyynnön tekemiseen hakijapalveluista.

Oikaisupyynnöstä täytyy käydä ilmi mihin haet oikaisua, miten päätöstä tulisi mielestäsi oikaista ja millä perusteilla haet muutosta. Lisäksi oikaisupyynnöstä on käytävä ilmi oikaisun hakijan henkilö- ja yhteystiedot.

Opiskelijavalinnan yleisperiaatteet AMK-tutkinnot

Tämä on Savonia-ammattikorkeakoulua koskeva kooste ammattikorkeakoulujen valintaperustesuosituksesta.

AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTOON JOHTAVA KOULUTUS

1 Yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin

Hakukelpoisuudesta ammattikorkeakouluihin on säädetty ammattikorkeakoululaissa 932/2014.

Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin voi hakea hakija, joka on suorittanut:

  • suomalaisen lukion oppimäärän tai ylioppilastutkinnon,
  • International Baccalaureate -tutkinnon (IB) ja/tai valmistunut IB-lukiosta ja kirjoittanut IB-kokeissa 6 ainetta (IB-certificate)
  • European Baccalaureate -tutkinnon (EB),
  • Reifeprüfung (RP) tai Deutsche Internationale Abitur tutkinnon (DIA),
  • ammatillisen perustutkinnon tai niitä vastaavat aikaisemmat opinnot (120 opintoviikon tai 180 osaamispisteen laajuus) tai sitä vastaavan aiemman vähintään 80 opintoviikon laajuisen suomalaisen ammatillisen tutkinnon,
  • suomalaisen opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon,
  • näyttötutkintona suoritetun suomalaisen ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon tai niitä vastaavan aikaisemman tutkinnon,
  • ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa hakukelpoisuuden korkeakouluopintoihin, tai
  • alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon.
2 Hakukelpoisuuden osoittaminen

Hakijat ilmoittavat hakulomakkeella suorittamansa pohjakoulutukset. Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes ammattikorkeakoulu on tarkistanut, että koulutukseen valittu on suorittanut hakukelpoisuuteen vaadittavan pohjakoulutuksen. Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan, jos hakijalla ei ole vaadittavaa pohjakoulutusta tai jos hakija on antanut itsestään virheellisiä tietoja.

2.1 Suomalaisella tutkinnolla hakevat

Jos tutkinnon tietoja ei ole saatavilla sähköisesti Opintopolun Omat opintosuoritukseni -palvelusta, suomalaisella tutkintotodistuksella hakevat tallentavat hakemukselle kopion tutkintotodistuksesta yhteishaun aikataulun mukaisesti. Ennen vuotta 1990 suomalaisen ylioppilastutkinnon suorittaneet tallentavat hakemukselle kopion yo-tutkintotodistuksesta.

2.2 Kansainvälisellä ylioppilastutkinnolla hakevat

Kansainvälisen ylioppilastutkinnon (IB, EB, RP/DIA) suorittaneiden on tallennettava hakemukselle kopio tutkintotodistuksesta. Hakukautena valmistuvat tallentavat Predicted Grades -dokumentin tai vastaavan väliaikaisen todistuksen, sekä kopion lopullisista arvosanoista yhteishaun aikataulun mukaisesti.

Jos tutkintotodistuksen kieli ei ole suomi, ruotsi tai englanti, hakijan on lisäksi tallennettava hakemukselle kopio virallisen kielenkääntäjän käännöksestä. Käännöksessä täytyy olla kääntäjän allekirjoitus ja leima.

2.3 Ulkomaisella tutkinnolla hakevat

Ulkomaisella tutkinnolla hakevien on tallennettava hakemukselle kopio tutkintotodistuksesta tai oppilaitoksen myöntämä väliaikainen todistus valmistumisesta. Hakukautena valmistuvat toimittavat kopion lopullisesta tutkintotodistuksestaan (tai oppilaitoksen myöntämän väliaikaisen todistuksen valmistumisesta) yhteishaun aikataulun mukaisesti.

Jos tutkintotodistuksen kieli ei ole suomi, ruotsi tai englanti, hakijan on lisäksi tallennettava hakemukselle kopio virallisen kielenkääntäjän käännöksestä. Käännöksessä täytyy olla kääntäjän allekirjoitus ja leima.

2.4 Pakolaisasemassa olevat tai turvapaikanhakijat

Pakolaisasemassa oleva tai turvapaikanhakija voi hakea ja tulla valituksi koulutukseen.

Jos hakija on pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa tai turvapaikanhakija, eikä hän voi todistaa aikaisempaa tutkintoaan tutkintotodistuksella, korkeakoulu voi kutsua hakijan valintakokeeseen. Hakijalla täytyy olla statuksestaan kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella). Hakijan täytyy toimittaa kopio kyseisestä päätöksestä Savonian hakijapalveluihin hakijapalvelut@savonia.fi yhteishaun aikataulun mukaisesti.

3 Harkinnanvarainen haku

Savonia ei käytä harkinnanvaraista hakua.

4 Valintaperusteet

Korkeakoulu määrittelee hakukohteittain valintaperusteet. Savonian hakukohteiden valintaperusteet löytyvät kunkin koulutuksen kuvauksista Savonian nettisivuilta ja Opintopolusta.

5 Kielitaidon osoittaminen

Savonia ei järjestä erillistä kielikoetta hakijoille, joiden äidinkieli ei ole suomi. Vieraskielisiin koulutuksiin hakevien kielitaito testataan valintakokeessa.

6 Esteetön opiskelijavalinta – valintakokeen yksilölliset järjestelyt

Valintakokeeseen voi hakea yksilöllisiä järjestelyjä sairauden tai vamman vuoksi. Katso ohjeet kohdasta ”yksilölliset järjestelyt”.

7 Valinta tasapisteissä olevien välillä

Ammattikorkeakoulujen hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:

  • valintakoe ja/tai ennakkotehtävä
  • koulumenestyspisteet
  • työkokemuspisteet
  • hakutoivejärjestys

Käytettävät perusteet vaihtelevat hakukohteittain riippuen siitä, mitä valintatapoja hakukohteessa käytetään. Jos näillä kriteereillä ei saada eroa tasapistetilanteessa olevien välillä, Savoniassa käytetään arvontaa.

Opiskelijavalinnan yleisperiaatteet YAMK-tutkinnot

Tämä on Savonia-ammattikorkeakoulua koskeva kooste ammattikorkeakoulujen yhteishaun valintaperustesuosituksesta.

YLEMPÄÄN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTOON JOHTAVA KOULUTUS

1 Hakukelpoisuus ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen

Ammattikorkeakoulu määrittelee pohjakoulutus- ja työkokemusvaatimukset jokaiseen hakukohteeseen erikseen.

Hakukelpoisuuden ylempään AMK-tutkintoon antaa korkeakoulututkinto tai vanhamuotoinen opistoasteen tutkinto tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto. Tutkinnon lisäksi hakijalla täytyy olla tutkinnon suorittamisen jälkeiseltä ajalta vähintään kaksi vuotta (24 kk) työkokemusta alalta, jolle hakee. Työkokemusta voidaan laskea lopullisen tutkintotodistuksen myöntämispäivästä alkaen.

Tarkemmat pohjakoulutus- ja työkokemusvaatimukset ja ohjeet työkokemuksen laskemiselle on kerrottu kunkin koulutuksen valintaperusteissa Savonian nettisivuilla ja Opintopolussa.

2 Hakukelpoisuuden osoittaminen

Ylempiin AMK-tutkintoihin hakevat tallentavat hakemukselle kopiot tutkintotodistuksesta (ellei tutkinnon tietoja ole saatavilla sähköisesti Opintopolun Omat opintosuoritukseni -palvelusta) ja työtodistuksista yhteishaun aikataulun mukaisesti.

Hakukelpoisuus tarkastetaan pääsääntöisesti ennen opiskelijavalintojen tekemistä. Ammattikorkeakoulu voi tarvittaessa pyytää hakijan alkuperäiset todistukset tarkastettavaksi. Opiskelijavalinta on ehdollinen, mikäli hakija on todettu ehdollisesti hakukelpoiseksi siitä syystä, että työkokemusvaatimus ei täyty. Opiskelijan täytyy toimittaa pyydetyt todistukset annettuun määräaikaan mennessä. Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan, jos todistuksia ei toimiteta määräajassa tai jos henkilö on antanut itsestään virheellisiä tietoja.

3 Esteetön opiskelijavalinta – valintakokeen yksilölliset järjestelyt

Valintakokeeseen voi hakea yksilöllisiä järjestelyjä sairauden tai vamman vuoksi. Katso ohjeet kohdasta ”yksilölliset järjestelyt”.

4 Valinta tasapisteissä olevien välillä

Ammattikorkeakoulujen hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:

  • valintakoe ja/tai ennakkotehtävä
  • koulumenestyspisteet
  • työkokemuspisteet
  • hakutoivejärjestys

Käytettävät perusteet vaihtelevat hakukohteittain riippuen siitä, mitä valintatapoja hakukohteessa käytetään. Jos näillä kriteereillä ei saada eroa tasapistetilanteessa olevien välillä, Savoniassa käytetään arvontaa.

Opiskelijavalintatavat

Tutustu hakemasi koulutuksen opiskelijavalinnan perusteisiin nettisivuillamme. Tarkemmat tiedot, mm. valintakokeista, valintakursseista ja pisteytyksestä sekä mahdollisista ennakkomateriaaleista ja -tehtävistä löydät kunkin koulutuksen omalta sivulta, opiskelijavalinta -otsikon alta.

Todistusvalinta

Useissa päivätoteutusmuotoisissa koulutuksissa käytetään todistusvalintaa ylioppilastutkintotodistuksen ja ammatillisen perustutkinnon tutkintotodistuksen perusteella. Lisätietoa tästä valintatavasta, todistusten pisteytysmallit ja todistusvalintaa käyttävät hakukohteet löydät ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta.

Valintakoe

Joissakin Savonian koulutuksissa käytetään Savonian omia valintakokeita, esimerkiksi kulttuurialalla. Tarkista koulutuskohtaiset ohjeet valintakokeisiin osallistumisesta ja tarvittavista välineistä, sekä valintakoepaikka ja -aika koulutuksen omalta sivulta. Mahdolliset valintakoekutsut lähetetään aina sähköpostitse.

Mikäli koulutuksessa on käytössä AMK-valintakoe, löydät siitä lisätietoja ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta.

Ota valintakokeeseen mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus (esim. ajokortti, passi, valokuvallinen Kela-kortti) sekä koulutuksen tiedoissa / valintakoekutsussa ilmoitetut välineet.

Vältä voimakkaita hajusteita. Oppilaitos on savuton ja tuoksuton.

Valintakurssi

Valintakurssi on opetussuunnitelman mukainen verkko-opintojakso, joka suoritetaan määriteltynä ajanjaksona verkko-oppimisympäristössä. Valintakurssia käytetään esimerkiksi monimuoto- ja verkkototeutusten opiskelijavalinnassa. Hakuajan päättymisen jälkeen hakijoille lähetetään sähköpostitse tarkemmat ohjeet valintakurssin suorittamisesta. Valintakurssi voi sisältää mm. monivalintatehtäviä, kirjoitustehtäviä ja aikarajallisia tenttejä.

Valintakurssin hyväksytysti suorittaneet saavat valintakurssista suoritusmerkinnän Savonian opintorekisteriin opiskelijavalinnan tulosten julkaisun jälkeen. Suoritus näkyy myös Omat opintosuoritukseni -palvelussa osoitteessa www.opintopolku.fi (vaatii tunnistautumisen)

Jos hakija ei tule valituksi tutkinto-opiskelijaksi ja hakee samaan tutkinto-ohjelmaan myöhemmin uudestaan, hänen on tehtävä valintakurssi uudelleen. Saman tutkinto-ohjelman valintakurssista voi saada vain yhden suoritusmerkinnän Savonian opintorekisteriin.

Ennakkotehtävä

Joidenkin Savonian ylempien AMK-koulutusten opiskelijavalinnassa käytetään ennakkotehtävää, joka liitetään hakulomakkeelle.

Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen

Opiskelupaikan vastaanottaminen

Opiskelijavalinnassa noudatetaan korkeakoulujen päättämiä valintaperusteita ja hakijan omaa hakutoivejärjestystä. Opiskelijavalinnan tulokset tallennetaan Opintopolku-järjestelmään ja näet omat tietosi kirjautumalla pankkitunnuksella, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla Oma opintopolku -palveluun osoitteessa www.opintopolku.fi. Kaikki hakijat saavat opiskelijavalinnan tuloskirjeen myös sähköpostiinsa heti kun kaikki korkeakoulut ovat julkaisseet kaikkien hakukohteittensa opiskelijavalinnan tulokset.

Lisätietoja yhteishaun opiskelijavalintojen tulosten julkistamisesta ja tulosten tulkinnasta löydät Opintopolusta.

Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan määräaikaan mennessä Oma opintopolku -palvelussa tai tuloskirjeen liitteenä olevalla lomakkeella. Huolehdi, että ilmoitus on perillä määräaikana siinä korkeakoulussa, josta otat opiskelupaikan vastaan, muuten menetät opiskelupaikkasi. Vastaanottamisilmoituksen saapuminen perille määräajassa on aina hakijan vastuulla. Opiskelupaikan vastaanottamisilmoitus on sitova, eikä sitä voi muuttaa tai peruuttaa.

Lisätietoja opiskelupaikan vastaanottamisesta löydät Opintopolusta.

Ilmoittautuminen

Opiskelijan, joka opiskelee ammattikorkeakoulututkintoa, on joka lukuvuosi ilmoittauduttava läsnä- tai poissaolevaksi ammattikorkeakoulun määräämällä tavalla. Jos opiskelija laiminlyö ilmoittautumisen, hän menettää opiskeluoikeutensa (L 932/2014). Ilmoittautuminen ei koske polkuopiskelijoita, erillishaussa opiskeluoikeuden saaneita eikä lisäajalla opiskelevia.

Aloittava opiskelija ilmoittautuu läsnä- tai poissaolevaksi Oma Opintopolku -palvelussa tai paikanvastaanottolomakkeella samalla kun ottaa opiskelupaikan vastaan.

Jatkava opiskelija ilmoittautuu joka lukuvuosi läsnä- tai poissaolevaksi ammattikorkeakoulun määräämällä tavalla. Ilmoittautumisvelvollisuus on myös opintojensa loppuvaiheessa olevilla opiskelijoilla, eikä ole riippuvainen jäljellä olevien opintojen laajuudesta.

Läsnäolevaksi ilmoittautuneiden tutkinto-opiskelijoiden, jotka suorittavat AMK- tai YAMK-tutkintoa, tulee maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu. Katso lisätietoja kohdasta -YTHS:n terveydenhoitomaksu-.

Ilmoittautuminen poissaolevaksi

Ensimmäisenä vuonna ilmoittaudutaan ensisijaisesti läsnäolevaksi. Voit ilmoittautua ensimmäisenä lukuvuonna poissaolevaksi koko lukuvuodeksi vain, jos:

  • suoritat asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaista palvelua
  • olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla
  • olet oman sairauden tai vamman vuoksi kyvytön aloittamaan opintosi

Poissaolon todentavat asiakirjat on toimitettava Savonian hakijapalveluihin viimeistään määräaikaan mennessä.

Hyväksyttyjä asiakirjoja ovat mm.:

  • Palvelukseenastumismääräys (vain suomalainen), joka todistaa, että asepalvelus sijoittuu kyseisen lukuvuoden aikaan.
  • Kelan todistus äitiys-, isyys- tai vanhempainrahakaudesta, tai jos todistusta ei vielä ole, lääkärintodistus raskaudesta. Isyysvapaan voi todistaa vain KELAn todistuksella isyysvapaasta. Myös muiden maiden viranomaisten vastaavat todistukset lakisääteisestä vanhempainvapaasta hyväksytään.
  • Sairauspäivärahapäätös, tai mikäli sellaista ei ole, lääkärintodistus. Lääkärintodistuksesta on ilmettävä, mikä sairaus tai vamma on kyseessä ja että kyseinen sairaus tai vamma estää opintojen aloittamisen. Sairauden tai vamman vaatimien käytännön järjestelyjen aiheuttamiin esteisiin vedotessa tarvitaan riittävä selvitys. Tällainen on esimerkiksi opiskelija-asuntosäätiön lausunto, jossa todistetaan, että opiskelija on jonossa vammansa edellyttämään asuntoon. Opiskelijan oma ilmoitus ei ole riittävä selvitys. Selvityksellä on myös osoitettava, miten asia on tarkoitus järjestää. Vamma on pysyvä tila, jolloin pelkkään vammaan vetoaminen ei riitä. Pitää olla joku tilapäinen vammaan liittyvä syy, johon vedotaan.

Poissaolo, joka johtuu asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaisen palvelun suorittamisesta tai äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaan pitämisestä, ei kuluta opintojen suorittamisaikaa. Myöskään muu, enintään kahden lukukauden pituinen poissaolo, jonka ajaksi opiskelija on ilmoittautunut poissa olevaksi ei kuluta opintojen suorittamisaikaa.

Huomio! Jos olet ollut poissaolevana ensimmäisen opiskeluvuoden ajan oman sairauden tai vamman vuoksi, et voi enää ilmoittautua poissaolevaksi, vaan myöhempiin lukuvuosiin sijoittuva poissaolo kuluttaa opintojen suorittamisaikaa.

Poissaoloaikanasi sinulla ei ole oikeutta suorittaa opintoja tai saada suorituksia opintorekisteriin. Sinulla ei ole oikeutta opintotukeen, ateriatukeen eikä muihinkaan opiskelijoiden etuihin (mm. matka-alennukset). Jos ilmoittaudut poissaolevaksi, muista perua opintotukesi Kelan sähköisessä asiointipalvelussa.

Poissaolevana opiskelijana sinun on huolehdittava seuraavan vuoden ilmoittautuminen aikataulun mukaisesti. Kun palaat poissaolosi jälkeen jatkamaan opintojasi, tarkista henkilökohtainen opiskelusuunnitelmasi (hops) sekä noudata silloin voimassa olevaa, mahdollisesti muuttunutta opiskelusuunnitelmaa.

Tietoa päivä-, monimuoto- ja verkkototeutuksesta

Savoniassa voit suorittaa AMK-tutkinnon joko päivä-, monimuoto- tai verkkototeutuksena. Ylemmän AMK-tutkinnon voit suorittaa joko monimuoto- tai verkkototeutuksena. AMK-tutkinnon opiskelu on päätoimista riippumatta toteutusmuodosta. Yksi lukuvuosi on laajuudeltaan noin 60 op ja sen suorittamiseen vaaditaan keskimäärin 1600 tunnin työpanos. Ylemmän AMK-tutkinnon opiskelu on useimmiten sivutoimista ja lukuvuoden aikana opiskellaan noin 30 op.

Päivätoteutus

Opiskelu päivätoteutuksen mukaan tarkoittaa päätoimista kokopäiväistä opiskelua, eli opetusta on arkisin klo 8-18 välillä. Opinnoissa edetään säännöllisellä rytmillä opiskeluryhmän kanssa. Opiskeluviikon aikana käytetään monipuolisesti erilaisia oppimismenetelmiä, joissa hyödynnetään ammattikorkeakoulun ja työelämän tarjoamia oppimisympäristöjä, ohjausta ja itsenäistä työskentelyä. Opiskelutavan lähtökohtana on, että opiskelija tekee noin kahdeksan tunnin työpäiviä, viitenä päivänä viikossa. Osaaminen kasvaa ja opinnot etenevät ohjatusti ryhmän mukana.

Monimuotototeutus

Monimuotokoulutus tarkoittaa useimmille opiskelua työn ohessa. Opiskelu on monimuotoista ja sopeutuu siten työssäkävijän aikatauluihin. Opinnoissa vuorottelevat itsenäinen, kampuksen ulkopuolella tapahtuva opiskelu sekä kampuksella järjestettävä lähiopetus. Osassa koulutuksia lähipäiviä on hyvin vähän tai ei lainkaan. Opiskelijan on mahdollista käyttää omaa työympäristöä oppimisympäristönä ja hyödyntää mahdollisuuksien mukaan omia työtehtäviä ja niiden kehittämistä osana opintoja. Oman alan työkokemuksen kautta hankittu osaaminen on eduksi, sillä voit hyväksilukea aiempaa osaamistasi. Opinnot etenevät itsenäisesti sekä ryhmässä opiskellen. Paikkakuntakohtaisesti on mahdollista järjestää oman paikkakunnan kampukselle mm. ryhmätyötiloja, etäyhteyksiä sekä lähiopetus- ja ohjaustapaamisia. Savonian kampukset sijaitsevat Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Koulutuskohtaisesti teemme yhteistyötä myös muiden ammattikorkeakoulujen kanssa.

Verkkototeutus

Verkkototeutuksen opinnot voi suorittaa kokonaan verkossa. Opinnot voivat koostua esimerkiksi itsenäisestä opiskelusta, verkko-opiskelusta, verkkovälitteisesti tehtävistä ryhmätöistä ja etäluennoista. Opintoihin voi myös sisältyä läsnäoloa vaativaa verkko-opetusta.

Yhden korkeakoulupaikan säännös

Yhden opiskelupaikan säännös koskee sekä yhteishakuja, erillishakuja että yliopistojen jatkotutkintoihin (lisensiaatti, tohtori) johtavien koulutusten hakuja.

Säännöksen mukaan opiskelija voi ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. Lukukaudella tarkoitetaan syyslukukautta (1.8. – 31.12.) tai kevätlukukautta (1.1. -31.7.). Tarkoituksena on, että mahdollisimman moni saa korkeakoulupaikan.

Yhden korkeakoulupaikan sääntö lyhyesti:

  • Voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.
  • Säännös koskee yhteishakuja ja erillishakuja, sekä yliopistojen jatkotutkintojen (lisensiaatin ja tohtorin tutkinnot) hakuja.

Huomaathan, että:

  • Siirtohaussa saatu paikka korkeakoulussa ei kuulu säännöksen piiriin.
  • Säännös ei koske Poliisiammattikorkeakoulua, Högskolan på Ålandia eikä ulkomaisia korkeakouluja.

Sinulla voi olla useampi tutkinnonsuoritusoikeus, eli paikka tutkintoon johtavassa koulutuksessa, mutta opiskelupaikat pitää ottaa vastaan eri lukukausina.

Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa

Jos tarvitset vamman, sairauden, lukivaikeuden tai jonkin muun erityisen syyn vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä AMK-valintakokeessa tai Savonian omassa valintakokeessa / valintakurssilla, sinun tulee täyttää yksilöllisten järjestelyiden hakemus. Liitä hakemukseen mukaan lääkärintodistus tai muu vastaava asiantuntijalausunto, jossa kerrotaan selkeästi, millaisia yksilöllisiä järjestelyitä sinulle suositellaan ja millä perusteella niitä tarvitset (mahdolliset diagnoosit ja muut perustelut haetuille tukitoimille).

Yksilöllinen järjestely voi olla esimerkiksi lisäaika, avustaja, tekninen apuväline, rauhallinen koetila, erillinen näyttö, terveydentilan seurantaan käytettävä langaton elektroninen laite, opas- tai avustajakoira tms.

Yksilöllisinä järjestelyinä ei myönnetä seuraavia:

  • helpotetut tehtävät
  • pistehyvitys
  • mahdollisuus olla suorittamatta jokin kokeen osioista
  • mahdollisuus käyttää sanakirjaa puutteellisen kielitaidon vuoksi
  • lisäaika puutteellisen kielitaidon vuoksi
  • laskimen käyttäminen matemaattisten taitojen osiossa, jos se on kielletty
  • mahdollisuus suorittaa koe etäkokeena, jos kyseessä on kampuksella suoritettava koe
  • mahdollisuus suorittaa koe paperilla, jos kyseessä on verkossa suoritettava koe

Käsittelemme henkilötietojasi yksilöllisten järjestelyiden toteuttamiseksi. Voit lukea lisää henkilötietojen käsittelystä Savonian Tietosuojaselosteesta (pdf).

Lain mukaan hakijan terveyttä koskevat tiedot ovat salassa pidettäviä. Tämän vuoksi suosittelemme sinua käyttämään terveystietojasi sisältävien viestien ja liitteiden lähettämiseen aina sähköistä hakulomaketta.

Yleisiä tiedusteluja yksilöllisistä järjestelyistä voit tehdä sähköpostitse hakijapalvelut@savonia.fi.

 

Yksilöllisten järjestelyiden hakeminen

Lisätietoja AMK-valintakokeen yksilöllisistä järjestelyistä löydät ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta.

Savoniassa järjestettävään AMK-valintakokeeseen sekä Savonian valintakurssille ja valintakokeeseen voit hakea yksilöllisiä järjestelyitä sähköisellä hakulomakkeella.

Täytä yksilöllisten järjestelyiden hakemus viipymättä, kuitenkin viimeistään yhteishaun liitteiden palautuspäivään mennessä.

Jos valintakokeen yksilöllisiin järjestelyihin oikeuttava syy todetaan tai este syntyy liitteiden palautuspäivän jälkeen, kuitenkin ennen valintakoetta / valintakurssia, yksilöllisten järjestelyjen hakemus tulee toimittaa viipymättä ko. ammattikorkeakouluun. Ammattikorkeakoulu voi evätä oikeuden yksilöllisiin järjestelyihin, mikäli niitä ei voida toteuttaa esimerkiksi aikataulusyistä.

 

Päätös

Yksilöllisten järjestelyiden hakemus käsitellään siinä ammattikorkeakoulussa, jossa osallistut valintakokeeseen. Ammattikorkeakoulu ilmoittaa sinulle sähköpostitse hyvissä ajoin ennen valintakoetta yksilöllisistä järjestelyistä, joihin sinulle on myönnetty oikeus. Tarvittaessa, ennen valintakoetta ammattikorkeakoulu on sinuun yhteydessä käytännön järjestelyjen sopimiseksi.

Päätös valintakokeen yksilöllisistä järjestelyistä on hakukohdekohtainen ja voimassa vain määrättynä valintakoepäivänä tai tietyllä valintakurssilla.

Jos olet tyytymätön päätökseen tai ilmoitettuihin järjestelyihin, ota viipymättä yhteyttä siihen ammattikorkeakouluun, josta sait päätöksen. Jos päätöstä ei voida muuttaa, sinulla on oikeus tehdä asiasta oikaisuvaatimus sen jälkeen, kun olet saanut lopullisen yhteishaun tuloskirjeen.

YTHS:n terveydenhoitomaksu

Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin.

Läsnäolevaksi ilmoittautuneiden tutkinto-opiskelijoiden, jotka suorittavat AMK- tai YAMK-tutkintoa, tulee maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu.

Opiskelijalle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti.

Lue lisää YTHS:n palveluista täältä.

Tarkemmat ohjeet terveydenhoitomaksun maksamisesta löydät Kelan nettisivulta.